Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka erbetka i zabezpieczenia

Recommended Posts

Hej, dostałem warunki przyłącza budowlanego 7 kW, szukam teraz erbetki i nie wiem jakie ma mieć zabezpieczenia (jaki amperaż i rodzaj zabezp).

W warunkach przyłącza napisano :

''Rodzaj i usytuowanie zabezpieczenia głównego: topikowe 35 A w złączu; zabezpieczenie w złączu pomiarowym:

nadmiarowo-prądowe (przedlicznikowe) w obudowie przystosowanej do plombowania 16 A w szafce

pomiarowej .'' Układ sieci TN-C

A kolejna sprawa to jaki przekrój przewodu będzie odpowiedni.

Dzięki za pomoc

Edytowane przez admiralbar

Hej, elektryk stawia i zabudowuje złącze pomiarowe obok/nad ZK, wyposaża je w odpowiednie aparaty, zgodnie z WTP wydanymi przez ZE

Dla RB - są gotowe rozdzielnice budowlane, z właściwym wyposażeniem.

Są również puste rozdzielnice, w których trzeba zamontować odpowiednie zabezpieczenia i gniazda wtykowe, zgodnie z PN-HD 60364-7-704:2010 (50,00 PLN)

Dodatkowo należy pamiętać o wykonaniu uziemienia i podłączonego zgodnie z układem sieci zasilającej.

Elektryk będzie wiedział, jaki kabel należy położyć, tym bardziej, że może on zostać wykorzystany do zasilania docelowego budynku.

Pogadaj z gościem, który to będzie montował (po Twojej stronie). Dobór kabla zależy również od jego długości. Masz małą moc, więc kabel będzie cienki, ale jak ma być również docelowym, to dobieraj go pod moc docelową. Napisz, co ci elektryk zaproponuje, przede wszystkim 4*... czy 5*...?

Masz 16A przedlicznikowe, zgodnie ze sztuką powinieneś mieć słabsze w instalacji (w RB). Teoretycznie może się zdarzyć, że będzie Ci brakować mocy.

• 3 years później...
Podpinam sie pod temat. Posiadam na działce już docelową skrzynkę - rozdzielnice elektryczną od operatora. Pożyczyłem erbetke od znajomego. Moc przyłączeniowa w rozdzielnicy to 16KW. Erbetka będzie umiejscowiona jakieś 2-3m od rozdzielnicy(głównej szafki) na działce. Eretka posiada 2 gniazdka 230 i 2 siłowe. Znajomy elektryk będzie mi podłączał jedno z drugim jednkaże chciałbym wiedzieć jakim przewodem, ilu żyłowym i o jakiej średnicy podpina się erbetke z rozdzielnica?

Podpinam sie pod temat. Posiadam na działce już docelową skrzynkę - rozdzielnice elektryczną od operatora. Pożyczyłem erbetke od znajomego. Moc przyłączeniowa w rozdzielnicy to 16KW. Erbetka będzie umiejscowiona jakieś 2-3m od rozdzielnicy(głównej szafki) na działce. Eretka posiada 2 gniazdka 230 i 2 siłowe. Znajomy elektryk będzie mi podłączał jedno z drugim jednkaże chciałbym wiedzieć jakim przewodem, ilu żyłowym i o jakiej średnicy podpina się erbetke z rozdzielnica?

Elektryk będzie wiedział;-) Nie ma takiej reguły że erbetkę podpina się takim x przewodem. Nie wiemy jakie gniazdo 3f ma Twoja erbetka i jakie zabezpieczenia ma zamiar zastosować elektryk i czy erbetka jest z zabezpieczeniami i miejscem na różnicówkę. Elektryk sobie poradzi chyba że to "elektryk".

Chyba w pierwszym poście autor pisze - To nie będzie plac budowy przypadkiem?

Sorki to jest z 2016 roku. Prosze czytaj ze zrozumieniem, nie mam czasu na jałowe dysputy, przeczytaj #6, dobra dla wygody zacytuję "Podpinam sie pod temat. Posiadam na działce już docelową skrzynkę - rozdzielnice elektryczną od operatora. Pożyczyłem erbetke od znajomego. Moc przyłączeniowa w rozdzielnicy to 16KW. Erbetka będzie umiejscowiona jakieś 2-3m od rozdzielnicy(głównej szafki) na działce. Eretka posiada 2 gniazdka 230 i 2 siłowe. Znajomy elektryk będzie mi podłączał jedno z drugim jednkaże chciałbym wiedzieć jakim przewodem, ilu żyłowym i o jakiej średnicy podpina się erbetke z rozdzielnica?"

Może odpowiedz pytającemu bo prawdopodobnie masz lepszą wiedzę od mojej. Skup się na pomocy, możesz coś dodać o uziomie na placu budowy wyspie TT itd. pole do popisów spore;-) I nie zapomnij dodać o częstotliwości testowania różnicówki.

W obu przypadka, zarówno w poście tytułowym, jak i "podpinającym się" chodzi tylko i wyłącznie o rozdzielnicę tzw. budowlaną, nic więcej. Wpisy aktualne co do RCD, lub SELV i PELV lub separacja.

I gdzie ten plac budowy? Co chcesz udowodnić? Widziałeś gdzieś bym napisał że RCD jest zbędne? Piszesz też o separacji elektrycznej? Dyskusja z Tobą to troszkę jak wywiad z Terleckim w TV mówi tylko to co chce i co jest dla niego wygodne.

• 2 weeks później...
Z własnego doświadczenia: Miałem w RB (rozdzielnicy budowlanej) trójfazowy wyłącznik nadprądowy (bezpiecznik) B25 i ekipa tynkarska przed przyjazdem kazała wymienić na C (czyli zwłoczny) 20A lub więcej, bo maszyna tynkarska w czasie rozruchu rozłącza taki bezpiecznik. Zamontowałem C20, a i tak parę razy im go wywaliło, ale generalnie mogli pracować. Edytowane przez Lew2