Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł kondensacyjny

jacek1965

Recommended Posts

Jak cenowo podobnie, albo cena nie ma znaczenia oraz nie ma kluczowego znaczenia głośność kotła to bierz Compact: nowsza konstrukcja, nowszy/inny zespół gazowy, standardowy wyświetlacz na kotle z większa ilością informacji, więcej opcji w menu serwisowym no i niższa moc minimalna.

W Smarcie bywał problem z zaworem trójdrogowym (bywało, że na gwarancji niektórym kilka razy wymieniano), czy jakieś usterki wystąpią w Compact'cie pewnie dopiero się okaże.

Mój Smart działa bezproblemowo ponad 5 lat.

To ja tylko dopiszę: Compact - brak ramy montażowej (montujesz na kołkach do zawieszenia na ścianie) i brak listwy przyłączeniowej.

Dzięki za pomoc .Listwa przyłączeniowa w Compakcie nie jest wymagana do gwarancji -wystarczą typowe zawory

Czy 50dB (hałas pieca ) to duzo ? Słychać go będzie zamkniętego w kuchennej szafce ?

Pytanie odnosnie sterowania temperatuirą : Compact ma wbudowaną automatykę pogodową - wystarczy tylko czujnik zewnętrzny i termostaty na grzejnikach ?

Czytałem opinię że jeśli kocioł będzie miał tylko 1 zadaną temperaturę (bez zmian na noc ,nieobecność mieszkańców itp. ) będzie działał optymalnie .Podobnie przy ręcznych zmianach temperatur (z pominięciem pogodówki ) .Czy to może być korzystne dla zużycia gazu i zdrowia kotła ?

Czy regulatory Junkersa CW lub CR będą wyraznie lepiej sterować pracą kotła niż np. Auratrony itp?

Czy to mozliwe aby regulatory Junkersa sterowały modulacją palnika a pozostałe tylko włączały lub wyłączały palnik ?

To dość istotne dla mnie ( regulatory Junkersa to koszt ok 500-700zł ) a np. bezprzewodowe to ok. 200zł .

Jednak jeśli to zasadne (zuzycie gazu i kotła ) to zapłaczę i zakupię dedykowany regulator .

Czy ktoś ma doświadczenia z zasobnikami epidianowanymi firmy ERMET ?

Rozważam też zasobnik KOSPEL dwupłaszczowy z podwójną węzownicą - czy pomysł aby do pieca 1 funkcyjnego podłączyć trójnikami płasz i 2 wężownice to cudowanie ?

Woda nagrzewała by się równomiernie czyli chyba szybciej .

Dziękuję ..

Jacek

Edytowane przez jacek1965

Smart zabudowany w szafie w łazience w zasadzie jest niesłyszalny (przy mocy ok. 40%), głośniej słychać pompę niż palnik.

Pogodówka do Junkersów musi być dedykowana, wszystko inne to ON/OFF - pogodówka to komfort (stała temp. pomieszczenia), według mnie przy dużej bezwładności podłogówki jest niezbędna - oszczędności na gazie to raczej wtórny aspekt i trudno policzalny.

Pogodówka nie moduluje mocy palnika tylko podwyższa/obniża temp. zasilania w zależności od temp. zewnętrznej.

Pogodówka nie moduluje mocy palnika tylko podwyższa/obniża temp. zasilania w zależności od temp. zewnętrznej.

Co to za brednie.

Pogodówka dostosowuje temperaturę zasilania do panujących warunków temperaturowych na zewnątrz.

Robi to według ustawionej krzywej grzewczej.

Zmiana temperatury zasilania jest wykonywana poprzez modulację palnika.

Gdy wysterowanie palnika się zwiększa to podwyższa się również temperatura zasilania........ nie ma innej możliwości zmiany temperatury zasilania jak tylko poprzez modulację mocy palnika, lub poprzez odpowiednie dobranie czasów pracy i postoju.

W kotłach z modulacją palnika pogodówka zawsze dobiera taką najniższą moc palnika aby była ona wystarczająca do zapewnienia odpowiedniej temperatury zasilania.

Fakt że elementem pośredniczącym w modulacji jest regulator palnika nie powoduje że jednak pogodówka jest elementem który dobiera i zadaje sygnały sterujące do tej modulacji.

Edytowane przez Mareks77

Wybacz ale na siłę chcesz coś udowodnić nie rozumiejąc na czym polega bezpośredni związek przyczynowo-skutkowy, ani tego co napisałem.

Za modulację palnika nie odpowiada pogodówka tylko układ sterujący kotła. Porównanie przez układ sterujący informacji o temp. żądanej zasilania, z aktualną temp. powrotu jest przyczyną zwiększenia lub zmniejszenia mocy. Czy informację o żądanej temp. zasilania kocioł dostanie z pogodówki, czy z pokrętła na piecu jest wtórne, bo i tak kocioł będzie modulował.

Idąc twoim tokiem rozumowania to za modulacje odpowiada zmieniająca się temp. zewnętrzna bo przecież jakby była stała to kocioł też by nie modulował.

Nic nikomu na siłę nie udowadniam tylko prostuję nie które Twoje twierdzenia nie mające nic wspólnego z rzeczywistością.

Nie myl modulacji z poziomem wysterowania gdyż modulacja jest zmianą parametrów wysterowania w tym przypadku palnika.

Sam układ sterujący pieca jest elementem sterującym według określonego algorytmu i danych otrzymanych z czujników ale regulatora pogodowego nie można umieszczać na poziomie równym czujnikowi lub elementowi podrzędnemu gdyż jest on w tym przypadku elementem nadrzędnym.

Jeśli już piszesz o związku przyczynowo-skutkowym to przyczyną w zależności od układu sterowania bez sterowania pogodowego jest nim układ sterujący pieca, natomiast po zastosowaniu regulatora pogodowego o którym mowa w wątku jest nim pogodówka ponieważ przejmuje ona obowiązki i będąc elementem nadrzędnym to ona na podstawie danych z czujników dobiera określone parametry wysterowania palnika itp

'Idąc tokiem rozumowania temperatura zewnętrzna odpowiada za poziom modulacji czyli za poziom wysterowania palnika a nie za samą modulację.

Jest ona jedną z informacji na podstawie której regulator pogodowy dobiera temperaturę zasilania.

Główną przyczyną do zwiększenia lub zmniejszenia mocy natomiast nie prowadzi porównanie informacji o temperaturze żądanej zasilania z temperaturą powrotu tylko porównanie temperatur zasilania żądanej i rzeczywistej.

Jeśli regulator bądź automatyka kotła po obliczeniach zada temperaturę zasilania np: 40*C to na podstawie czujnika temperatury rzeczywistej umieszczonego na zasilaniu bądź wymienniku dobiera moc i wysterowanie palnika, tak aby tą temperaturę uzyskać, więc czujnik nie odpowiada za samą modulację ale daje informację potrzebną dla ustawienia jej poziomu wysterowania..

Porównanie temperatury zasilania i powrotu jest jedną z przyczyn do wyłączenia lub ponownego załączenia kotła gdyż odpowiednia temperatura powrotu jest informacją że pomieszczenia się wychładzają i odebrały już od grzejników ciepło.

Dlatego kocioł w czasie spoczynku załącza na kilkadziesiąt sekund pompę aby przemieszać czynnik grzewczy i uzyskać faktyczną informację na temat temperatury grzejników, a tym samym temperatury w pomieszczeniach.

Jedynym sposobem regulacji przy której porównanie przez układ sterujący informacji o temp. żądanej zasilania, z aktualną temp. powrotu jest przyczyną zwiększenia lub zmniejszenia mocy jest regulacja ciągła w której piec pracuje non-stop zmieniając tylko wysterowanie palnika i przez to dostosowując temperaturę zasilania do temperatury zadanej.

Wyłączenie pieca w tym trybie następuje tylko wówczas gdy moc zadana jest mniejsza od mocy jaką może zapewnić palnik czyli mniejsza od mocy minimalnej.

Edytowane przez Mareks77

Zgodnie z moim uproszczonym wywodem, bez pogodówki kocioł również będzie modulował mocą palnika, ale będą występowały większe odchyłki od oczekiwanej temp. pomieszczenia, gdyż ręcznie trzeba będzie korygować temp zasilania. Natomiast powiem szczerze że nie bardzo wiem czemu służył twój rozbudowany wywód bo w sumie sprowadza się on do tego samego, choć jako humanista może nie łapię. Szanuję jednak twoje zapędy pedagogiczne, nawet jeżeli mnie osobiście szkoda na nie czasu.

Zgodnie z moim uproszczonym wywodem, bez pogodówki kocioł również będzie modulował mocą palnika, ale będą występowały większe odchyłki od oczekiwanej temp. pomieszczenia, gdyż ręcznie trzeba będzie korygować temp zasilania. Natomiast powiem szczerze że nie bardzo wiem czemu służył twój rozbudowany wywód bo w sumie sprowadza się on do tego samego, choć jako humanista może nie łapię. Szanuję jednak twoje zapędy pedagogiczne, nawet jeżeli mnie osobiście szkoda na nie czasu.[/quote

Panowie ,nie ma o co kruszyć kopii.

Będzie : Junkers Cerapur Compact ZSB 14kW 1 funk. z pogodówką wbudowaną + odpowiedni czujnik zewn.+ termostaty na grzejnikach + zasobnik Ermet 120l (epidianowany w środku ) + czujnik do zasobnika .

Co jeszcze potrzebne aby działało sprawnie, możliwie oszczędnie i bezkłopotliwie?

Panowie ,nie ma o co kruszyć kopii.

Będzie : Junkers Cerapur Compact ZSB 14kW 1 funk. z pogodówką wbudowaną + odpowiedni czujnik zewn.+ termostaty na grzejnikach + zasobnik Ermet 120l (epidianowany w środku ) + czujnik do zasobnika .

Co jeszcze potrzebne aby działało sprawnie, możliwie oszczędnie i bezkłopotliwie?

Regulator pogodowy jeśli np: FW100 lub inny umieść np. w salonie lub jakimś innym pomieszczeniu referencyjnym tak aby jego czujnik przekazywał dane o temperaturze w pomieszczeniu.

Edytowane przez Mareks77

• 3 months później...

Witam wszystkich kolegów serdecznie

Przenoszę się z innego wątku może tutaj coś drgnie.

Zatoczyłem koło 14 lat eksploatacji i jestem w tym samym miejscu co kiedyś. Przepalił się wymiennik z kwasówki w moim kondensacie Vaillancie. Czyli kupować nowy czy naprawiać czytaj nowy wymiennik. Jak kondensaty spisują się u Was ? W zasadzie wcale nie jestem przywiązany do Vaillanta coraz mocniej chodzi mi po głowie kondensatu Termeta ?

Ostatnio też chodzą słuchy o kondensatach z wymiennikami Alu krzemianowymi ponoć są bezkonkurencyjne i niezniszczalne do tego same się czyszczą?

Sprawdziłem w międzyczasie i czuję się oszukany polityką Vaillanta. Nie ma żadnego ich zamiennika. Przy obecnym odpowiedniku przyłącza do przeróbki, regulator pogodowy do kosza chyba nawet czujka pogodowa do śmieci.

Czyli cała zabawa od nowa.

Zaczyna wyglądać na to że bardziej sie opłaca wymienić części w starym kotle wymiennik nawet jak wymienię wszystko to wyjdzie taniej niż nowy + regulator , czujka i przeróbki komina i instalacji.

Robi się już zimno i mój kociołek ledwo ciągnie , a raczej bardzo dużo ciągnie muszę dolewać wody do układu już jakieś 0,5 litra na tydzień tyle przepuszcza przez dziurawy wymiennik.

Co koledzy na to ?

Mowa o kondensacie jednofunkcyjnym z zaworem trójdrogowym, wiszący VU 196 , o ile pamiętam ten najmniejszy 18kW

Mało jest tutaj serwisantów Vaillanta, którzy wiedzą , czy jest dostępny i ile kosztuje wymiennik do starego kotła.

I jaki byłby koszt wymiany.

Cena nowego kondensata z czujką, regulatorem to jakieś 4500zł. Jesłi chodzi o komin i instalacje do przerobić trzeba będzie tylko podłączenie.

To może chociaż o Termecie kondensacie ktoś coś napisze ?

Podono ma bardzo duży zakres modulacji palnika. Prawdaż to ?

Zasłyszałem że jest tani serwis i b. tanie cześci ?

Ile kosztuje przegląd coroczny?

W Vaillancie to był chyba koszt od 250 do 350zł z wymiana uszczelki wymiennika czyszczenie syfonu pobierzne oczyszcenie wymiennika i podłaczenie komputerka i wydruk parametrów CO NOx itp.

To może chociaż o Termecie kondensacie ktoś coś napisze ?

Podono ma bardzo duży zakres modulacji palnika. Prawdaż to ?

Zasłyszałem że jest tani serwis i b. tanie cześci ?

Ile kosztuje przegląd coroczny?

W Vaillancie to był chyba koszt od 250 do 350zł z wymiana uszczelki wymiennika czyszczenie syfonu pobierzne oczyszcenie wymiennika i podłaczenie komputerka i wydruk parametrów CO NOx itp.

Viessmann również posiada kotły kondensacyjne i dużym zakresie modulacji mocy, np. Vitodens 222-W

Przegląd kotła kondensacyjnego to koszt ok. 250 zł a cena zależy od stanu zabrudzenia i czy dodatkowo w zakres serwisu wchodzi zbiornik czy nie.

Mamy też serwis 24h - nowa usługa oraz program wydłużonej gwarancji.

Jak są jakieś pytania jestem do dyspozycji!

• 3 months później...
Podpinam się do wątku. Proszę o radę co wybrać ? Junkers cerapur compact 14 kW, Termet Ecocondens gold plus , modulacja od 3 -21 kW?. Są jeszcze jakieś junkersy smart i comfort, ale poza ceną na korzyść compacta nie widzę różnicy czytając specyfikację techniczną. Nie będę sie rozpisywał nad domem, powiem tylko w skrócie, ze dom 210m2 całkowita powierzchnia, bardzo ciepły, 100% podłogówka. Średnie zapotrzebowanie to 4,5 kW Edytowane przez plecak2

• 2 weeks później...

Plecak2,

W sprawie doboru odpowiedniego kotła gazowego do budynku o powierzchni 210m3 zachęcam Pana do kontaktu z autoryzowanym instalatorem marki Junkers. Nasi specjaliści doradzą w doborze, jak również ewentualnie wykonają montaż. Na stronie internetowej http://dealersearch.junkers.pl/pl/installer znajduje się wyszukiwarka instalatorów w zależności od miejsca zamieszkania. Można również skorzystać z całodobowej infolinii pod numerem telefonu: 801 600 801.

Zachęcam również do odwiedzenia strony internetowej, na której znajdują się szczegółowe informacje odnośnie gazowych kotłów kondensacyjnych z rodziny Cerapur: http://www.junkers.pl/produkty/kotly/kotly-kondensacyjne/

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers