Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie

Jestem na etapie tworzenia instalacji elektrycznej u siebie w domu. Nie mam zbyt dużego doświadczenia w temacie, ale pojawił się dylemat czy założyć ochronnik przepięć czy też nie. A jeśli tak to jaki. Po zasięgnięciu rad kilku niezależnych osób pomimo dość dużego kosztu urządzenia zdecydowałem się na instalacje ochronnika w mojej rozdzielnicy.

Początkowo chciałem założyć ochronnik firmy NOARK gdyż cały osprzęt mam tej firmy. (nie wiem czy to do końca dobra decyzja). Później zdecydowałem się na firmę Eaton kiedyś - Moeller.

Do mojego domu mam przyłącze ziemne ok 20/25m. Sieć do której jestem podpięty działa w konfiguracji TT (L1,L2,L3,N). Z tego co widziałem większość ochronników oferowanych na rynku jest przeznaczonych do sieci TN-S. Z racji tego że jestem zupełnie innego wykształcenia nie wiem czy ma to znaczenie. Czy mogę zastosować 4 biegunowy ochronnik przeznaczony do sieci TN-S do mojej TT.

Ogólnie pojawiało się dużo dylematów i problemów z wyborem firmy oraz właśnie odpowiedniego typu. Dlatego postanowiłem napisać do forumowego wyjadacza - tj. użytkownika elpapiotr, który udzielił mi kilku rad i pomógł, za co wielkie dzięki :). Forumowy kolega poradził mi, że dobrą i godną polecenia firma jest DEHN. Od znajomego elektryka też słyszałem bardzo dobre opinie o ww. firmie oraz o PHOENIX CONTACT. Z tym, że DEHN jest bardziej przystępna cenowo. Więc najprawdopodobniej kupię 4 polowy ochronnik DEHNshield TT 255. Kupując ochronnik chciałbym aby był dobry i żeby nie kosztował majątku - jestem w stanie przeznaczyć na to 1500zl max.

Ciekaw jestem czy ktoś z użytkowników ma odmienne zdanie lub pozytywne doświadczenia z ochronnikami przepięciowymi a może to wywalenie kasy?? Ja na chwile obecną mimo sporego wydatku jestem nawet pozytywnie nastawiony.

Poszukaj czegoś B+C raczej w cenach powyżej 1000zł Może SPBT12-280-3+NPE 158332 EATON-MOELLER lub coś z Legranda.

Wspomniany DEHN TT 255 także jest dobry

Szukaj raczej czegoś na bazie iskierników aniżeli warystorów

Jeśli najdzie Cię chęć założyć coś z niższej półki to raczej w ogóle tego nie zakładaj.

Na ten temat na forach elektrycznych toczy się zażarta akademicka dyskusja czy są potrzebne, czy są nie potrzebne... Generalnie norma PN- 60364-4-443:2006 twierdzi, że żadne urządzenia ochrony przeciwprzepięciowej nie są wymagane w przypadku obiektów o prostym wyposażeniu elektrycznym, zasilanych z sieci kablowej. Ja mam instalację odgromową na budynku, dlatego zastosowałem ogranicznik przecięć B+C. Producenci zalecają stosowanie ochronników klasy D przy gniazdkach... nie wiem... lata całe żyłem bez żadnych ochronników...

Zgodzę się z tym, że jeśli ma być po taniości, to równie dobrze można nie zakładać nic.

Nikt nie mówi, że ma być po taniości bo 1500zł to nie znów taka taniość - no wiadomo, że nie dam za ochronnik 5000 zł bo i takie są. Chce rozsądnej jakości za rozsądną kasę.

Producenci zalecają stosowanie ochronników klasy D przy gniazdkach... nie wiem... lata całe żyłem bez żadnych ochronników....

W moim domu rodzinnym też nie mam - stary dom - tu nawet różnicówki nie ma i wszyscy żyją i mają się dobrze. Tylko robiąc nowa instalacje w nowym domu może warto założyć i to nawet nie chodzi o przepięcia od piorunów bo myślę, że na te to nic nie pomorze, bardziej chodzi o jakieś przepięcia z sieci bo u nas energetyka lubi dawać czadu tym bardziej, że mieszkam blisko transformatora.

Jak mówię na razie myślę. EATON-MOELLER jakoś mnie nie przekonuję.

Na ten temat na forach elektrycznych toczy się zażarta akademicka dyskusja czy są potrzebne, czy są nie potrzebne... Generalnie norma PN- 60364-4-443:2006 twierdzi, że żadne urządzenia ochrony przeciwprzepięciowej nie są wymagane w przypadku obiektów o prostym wyposażeniu elektrycznym, zasilanych z sieci kablowej.

Zgadza się, ale ... co z przepięciami łączeniowymi ? Może kolega się odnieść do tej sytuacji ?

Zgodzę się z tym, że jeśli ma być po taniości, to równie dobrze można nie zakładać nic.

SPBT12-280-3+NPE który polecasz to 3 warystory między fazą i N i iskiernik między PE i N.

+NPE i ciekawe po co komu ten iskiernik skoro w większości wypadków (przynajmniej w wypadku domków) zaraz obok N z PE są zwarte.