Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziwna cena na Allegro

Recommended Posts

Szukałem ostatnio sekatora elektrycznego do żywopłotów. Przejrzałem Allegro, a potem kontrolnie zajrzałem na ceneo i skąpca. Na ceneo zwrócił moją uwagę jeden z modeli NAC:

http://www.ceneo.pl/37891440#mh=p5I1FxPF61003nac2bivf6gPstkuiy-ssBgrLyEkyhOQpTqyuaTIYS-HFmAHsYnDEMan32oG5mEMcA5g4pjDJucJcb2Opx_SMEdNoqX_sPm039Dl8WJqKoceI1cTvJgqvRmVlofAgrKgkLv_hEukVg6jS_YxUCm2sKjsH9dax46O7JQyw_2iQU09G_t5yFyU6HEnbA2

Dwa sklepy internetowe oferują ten sprzęt po 139 PLN, a Allegro - 449 PLN, ponad 300 złotych drożej!! No dobra, przecież nie pierwszy raz na ceneo są błędy - sprawdziłem oba sklepy, cena zgadza się, z reszta zbliżona do podobnego sprzętu innych modeli/producentów. Wlazłem na Allegro...

http://allegro.pl/show_item.php?item=5634559029&utm_source=ceneo&utm_medium=feed_retail

i zdębiałem - 58 osób kupiło 59 sztuk. Jak??

Nie wierzę w aż tak skrajną głupotę kupujących, ale Allegro mogłoby odpowiedzieć na jedno, zayebiście ważne pytanie - dlaczego manipulują wynikami?

Nikt nikomu nie rozkazuje kupować za 300 zł drożej. Jeśli ktoś wybiera allegro, to jego sprawa.

Nigdy nie przyszło mi do głowy kupować produkt tylko dlatego, ze był wyświetlany jako pierwszy na liście wyników (dotyczy to też wyników w google)

Nigdy nie przyszło mi do głowy kupować produkt tylko dlatego, ze był wyświetlany jako pierwszy.

To oczywiste, chodzi mi raczej o pokazanie, że Allegro z portalu aukcyjnego stało się firmą sprzedającą na tymże portalu. W tej konkretnej aukcji, Sprzedającym jest właśnie Allegro. Pomijam etykę, w korpo nie ma na nią miejsca, ale chętnie poznam zdanie UOKIK.

Poza tym, jestem w stanie sobie wyobrazić, że ktoś się jednak na tej "aukcji" natnie, sugerując się "popularnością"

Szukałem ostatnio sekatora elektrycznego do żywopłotów. Przejrzałem Allegro, a potem kontrolnie zajrzałem na ceneo i skąpca. Na ceneo zwrócił moją uwagę jeden z modeli NAC:

http://www.ceneo.pl/37891440#mh=p5I1FxPF61003nac2bivf6gPstkuiy-ssBgrLyEkyhOQpTqyuaTIYS-HFmAHsYnDEMan32oG5mEMcA5g4pjDJucJcb2Opx_SMEdNoqX_sPm039Dl8WJqKoceI1cTvJgqvRmVlofAgrKgkLv_hEukVg6jS_YxUCm2sKjsH9dax46O7JQyw_2iQU09G_t5yFyU6HEnbA2

Dwa sklepy internetowe oferują ten sprzęt po 139 PLN, a Allegro - 449 PLN, ponad 300 złotych drożej!! No dobra, przecież nie pierwszy raz na ceneo są błędy - sprawdziłem oba sklepy, cena zgadza się, z reszta zbliżona do podobnego sprzętu innych modeli/producentów. Wlazłem na Allegro...

http://allegro.pl/show_item.php?item=5634559029&utm_source=ceneo&utm_medium=feed_retail

i zdębiałem - 58 osób kupiło 59 sztuk. Jak??

Nie wierzę w aż tak skrajną głupotę kupujących, ale Allegro mogłoby odpowiedzieć na jedno, zayebiście ważne pytanie - dlaczego manipulują wynikami?

A teraz pod tym linkiem z allegro......cena 139PLN choć już teraz aukcja zakończona!!!!

• 1 year później...

Ale akurat tego, co najgorsze od pewnego czasu się nie czepiają.

A mam na myśli możliwość zmian ceny na aukcji. Ktoś sobie daje cenę dumpingową, nabija transakcji a potem x2 czy x3. Sortowanie po popularności przestało mieć sens.

• 3 months później...
  • 5 weeks później...