rustin 16.06.2016 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 Załóżmy zapotrzebowanie domu na ciepło z CWU 12kW. Czy kocioł mający minimalna moc 3kW, spali tyle samo gazu co taki z mocą od 7kW? Proszę o odpowiedzi z wyjaśnieniem,nie typu tak i już albo tak mi się zdaje.Większość kotłów z mocą powyżej 20kW ma zakres od 7kW Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 16.06.2016 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 (edytowane) Wszystko zależy od rodzaju instalacji.Podłogówka i instalacja niskotemperaturowa lub grzejniki.Odnośnie spalania to porównanie 3kW do 7kW wiąże się jednocześnie z rodzajem pracy kotła.Dla kotła 3kW praca przebiega długimi odcinkami grzania z niską temperaturą zasilania i wysterowaniem palnika, natomiast dla 7kW odcinki są z reguły krótsze z wyższą temperaturą zasilania.Niska temperatura grzania w stosunku do wysokiej wiąże się z krótszym czasem postoju kotła .Jeśli rozpatrując te dwa kotły założymy że pracują one takim samym trybem typu załącz - wyłącz i regulują temperaturę za pomocą czujnika umieszczonego w pomieszczeniu to spalanie może być jednakowe, natomiast jeżeli te same kotły pracują trybem komfortu z regulatorem pogodowym to taki duży rozrzut mocy minimalnej spowoduje że kocioł o mocy 7kW spali mniej ze względu na mniejszy komfort który jest w stanie zapewnić, gdyż kocioł o mocy 3kW będzie pracował długimi odcinkami czasowymi z małą temperaturą zasilania zapewniając stałą temperaturę w pomieszczeniach, natomiast kocioł o mocy minimalnej 7kW nie będzie mógł zejść z mocą palnika niżej dlatego też będzie się wyłączał i załączał powodując wahania temperatury pokojowej .Sytuacja i spalanie oprócz trybu pracy jest zależna także od algorytmu regulatora jaki on dobierze do sytuacji w której się znajdzie i różni producenci stosują różne oprogramowanie które w zależności od mocy maksymalnej i minimalnej kotła ,rodzaju instalacji i rozwiązań jakie zostały zastosowane.Praca załącz wyłącz przy niektórych typach instalacji może doprowadzać do tzw. taktowania czyli częstego załączania się i wyłączania.Rozpatrując mniejszą różnicę 3kW i 4,5kW lub 2kW i 4kW sytuacja wypadnie jednak na korzyść kotła z mniejszą mocą minimalną który poprzez niską temperaturę zasilania będzie pracował prawie non stop co przy kotłach kondensacyjnych powoduje także zyski ze zwiększonej ilości kondensatu.Najważniejsze aby dopasować maksymalną moc kotła do zapotrzebowania domu, gdyż kotły przewymiarowane mają zazwyczaj większe spalanie.Niektóre kotły z mocą 20kW mają moc 4kW np Vaillant natomiast w kotłach do 20kW rozrzut jest duży gdyż Junkers o mocy 14kW potrafi mieć moc minimalną na poziomie 6 - 7kW natomiast Immergas 12kW ma moc minimalną tylko 1,9kW.Tak szeroki zakres modulacji zapewnia w zależności od rodzaju instalacji jednocześnie komfort oraz niskie zużycie. Edytowane 16 Czerwca 2016 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 16.06.2016 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 Załóżmy zapotrzebowanie domu na ciepło z CWU 12kW. Czy kocioł mający minimalna moc 3kW, spali tyle samo gazu co taki z mocą od 7kW? Trzeba ustalić dodatkowe informacje: typ kotła (kondensat/atmosferyk), elementy występujące w instalacji (bufor, typ i dopasowanie odbiorników). Bez tego, nie ma jednoznacznej odpowiedzi na tak zadane pytanie. Pozdrawiam GREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 16.06.2016 11:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 Już podaję. Podłogówka po całości, po podłogach ok 160m2 , pozostała część garaż i kotłownia. Sterowanie pogodowe. Kocioł kondesacyjny. Zasobnik na ciepłą wodę 150l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.06.2016 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 Trzeba ustalić dodatkowe informacje: typ kotła (kondensat/atmosferyk), elementy występujące w instalacji (bufor, typ i dopasowanie odbiorników). Bez tego, nie ma jednoznacznej odpowiedzi na tak zadane pytanie. Pozdrawiam GREGOR Bufor przy kotle gazowym??, instaluje kto taką konfigurację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.06.2016 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 160 m2 po podłogach (w tym skosy, czyli " niepełna" kubatura) i zapotrzebowanie wraz z CWU 12kW ??Skąd wziąłeś taka wartosć ? Z projektu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 16.06.2016 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 (edytowane) Jeśli poddasze użytkowe i skosy to dobrze pisze że po podłodze 160m2 a w projekcie pewnie ma 120m2 użytkowej.W projekcie dla takiego domu dają z reguły pewnikiem kocioł 20kW powyżej. Jeśli całość to podłogówka to pewnie oczekujemy że podłoga będzie ciepła cały czas a nie tylko w chwilach pracy kotła? A gdzie informacje o instalacji....... mieszacze na rozdzielaczach, czy jeden zbiorczy ?czy są kaloryfery np. drabinki w łazienkachczy garaż jest ogrzewany Edytowane 16 Czerwca 2016 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 16.06.2016 12:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 Panowie pytam ogólnie jak to jest z minimalna mocą a nie jakie mam zapotrzebowanie na ciepło . Jak was tak to interesuje to po podłogach jest 220m2. 160m2 podałem po odliczeniu garażu i kotłownie czy klatki schodowej. Pisałem wyraźnie, ogrzewanie podlogach a nie powierzchnia domu. Czytać ze zrozumieniem. Będzie sprzęgło i mieszacz. W łazience drabinka i w garażu grzejnik gdyby temp spadła poniżej 5'. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 16.06.2016 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 Różnica w zużyciu będzie minimalna i będzie wynikała ze strat rozruchowych kotła (bo im wyższa Pmin. tym większe taktowanie). Zastanawia mnie jednak, po co Ci mieszacz, skoro masz tylko OP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 16.06.2016 16:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 Pomylka o mieszaczu hydraulik wspominal przy kotle na ekogroch. A w temacie dzięki za odpowiedź konkretną. Powiedz mi jeszcze skąd wiesz? Z doświadczenia czy bo tak Ci się wydaje ☺ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 16.06.2016 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 Z fizyki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 16.06.2016 17:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 Jak nie masz nic do powiedzenia to po co piszesz? A jak jesteś taki dobry z fizyki to wyjaśnij. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.06.2016 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 Panowie pytam ogólnie jak to jest z minimalna mocą a nie jakie mam zapotrzebowanie na ciepło . Jak was tak to interesuje to po podłogach jest 220m2. 160m2 podałem po odliczeniu garażu i kotłownie czy klatki schodowej. Pisałem wyraźnie, ogrzewanie podlogach a nie powierzchnia domu. Czytać ze zrozumieniem. Będzie sprzęgło i mieszacz. W łazience drabinka i w garażu grzejnik gdyby temp spadła poniżej 5'. Czytam ze zrozumieniem i widzę, że ogrzewać będziesz jakieś 160m-1702. Garaż sporadycznie. To, co wytłuściłem jest akurat kluczowe - bo jak masz faktycznie te 12kW obciążenia, to dla zużycia de facto nieważne, czy kupisz kocioł startujący od 6kW, czy 3 kW. Ale jeśli masz obciążenie 7-8kW to już zaczyna robić się istotne, szczególnie przy lekkich zimach, jakie ostatnio mamy. Dlatego moje pytanie - skąd te 12kW ? Z OZC, z projektu, czy sam wyliczyłeś ? Bo jeśli z projektu, czy sam, to nawet na to nie patrz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 16.06.2016 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 12 kW z CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.06.2016 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 No to kup kocioł dopasowany mocą do tej wartości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 16.06.2016 23:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 Jakiej mocy kupię to druga kwestia, mnie ogólnie interesuje zagadnienie jak w temacie. Co do mocy kotła, hydraulik mówi że że jeżeli chce zasobnik 150l albo większy to kocioł 14kW będzie za mały, potwierdzilo mi to kilku hydraulikow z forum info ogrzewanie ( zasobnik taki musi być albo większy z racji kąpieli w wannie itd) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.06.2016 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 (edytowane) Policzyłeś sobie, ile czasy zajmuje zagrzanie pełnego zasobnika 150l od 10 do 45C dysponując mocą 14kW ? Jesli nie, to zapytaj o to "hydraulików", moźe sie zastanowią nad swoją bzdurną tezą.Zapytaj ich tez, jaka moc powinni mieć pompiarze, korzystający najcześciej z zasobników 250-300l... Edytowane 17 Czerwca 2016 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 17.06.2016 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 (edytowane) Jakiej mocy kupię to druga kwestia, mnie ogólnie interesuje zagadnienie jak w temacie. Co do mocy kotła, hydraulik mówi że że jeżeli chce zasobnik 150l albo większy to kocioł 14kW będzie za mały, potwierdzilo mi to kilku hydraulikow z forum info ogrzewanie ( zasobnik taki musi być albo większy z racji kąpieli w wannie itd) Hydraulicy wygadują bzdury o których nie mają pojęcia w praktyce..... przecież oni tylko montują i znikają biorąc kasę za swoje dzieło a nie chcąc dokładnie wykonać projektu i policzyć faktycznego zużycia zawsze przewymiarują. Ciepła woda w kranach jest na zawołanie a że zużycie gazu przy tym jest troszkę zawyżone to przecież oni płacić za to nie będą. Spróbuj do nich zadzwonić z problemem po skończonej robocie to albo nie będą mieli dla Ciebie czasu albo powiedzą że tak ma być bo to on jest hydraulikiem a ty się nie znasz. Mam u siebie w domu o podobnych wymiarach kocioł 20kW i podczas grzania zasobnika jeszcze nigdy nie używał o swojej pełnej mocy, a czas nagrzania zasobnika do temperatury 15 - 50*C trwa coś ok 5 - 6 minut, natomiast ze wskaźnika wysterowania palnika moc określam na poziomie 14kW przy starcie po czym spada ona dość gwałtownie do 8 - 10kW a następnie zmniejsza się cyklicznie regulując tak aby utrzymać w zasobniku temperaturę zadaną.aż do końca grzania zasobnika Odnośnie ogrzewania to jest on niestety przewymiarowany gdyż hydraulik licząc zapotrzebowanie wziął za małą poprawkę na ocieplenie domu i z chęcią swoją moc minimalną 4kW zamienił bym na 2kW. Natomiast jeśli chodzi o kąpiele w wannie o których mówisz to nie kąpiesz się w wodzie o temperaturze 45 - 50*C bo byś się poparzył tylko maksymalnie 28 - 32*C, z tego też powodu mieszasz ciepłą wodę zgromadzoną w zasobniku z zimną dlatego też do kąpieli zużyjesz nie cały zbiornik tylko maksymalnie jego połowę. Edytowane 17 Czerwca 2016 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 17.06.2016 07:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 Jak pisałem, nie wiem jaki wezmę. Pytam jaka ogólnie jest zasada. Czy mówi hydraulik bzdury czy nie co za różnica skoro mistalova twierdzi że spalanie będzie praktycznie takie same? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.06.2016 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 Asolt pisał kiedyś, źe róźnica w spalaniu przewymiarowanego kotła kondensacyjnego to jakieś 5%.Plus większa ilośc startów/zatrztmań na dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts