zbigor 16.06.2016 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 Witajcie,Proszę o poradę związaną z zastosowaniem mieszacza w podłogówce.Będę montował 1funkcyjny kondensat Vaillanta który ma zasilać 1 obieg czyli ok 250m2 podłogówki. Instalator radzi mi by oprócz sprzęgła które jest niezbędne, zastosować też mieszacz. Ma to podobno związek z okresami przejściowymi jesień/zima i zima /wiosna kiedy kocioł pracując wyłącznie na swojej histerazie może przegrzewać budynek. Dzwoniłem w tej sprawie także do autoryzowanego instalatora Vaillanta i również stwierdził, że zastosowanie mieszacza jest rozsądnym rozwiązaniem. Co o tym sądzić? Instalatorzy mają rację ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 16.06.2016 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 Nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 16.06.2016 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 Nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 17.06.2016 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 Nie mają racji. Mieszacz stosuje się przy instalacji mieszanej, przykładowo są grzejniki drabinkowe w łazienkach na które chcesz podać wyższą temperaturę. Przy samej podłogówce nie ma takiej potrzeby, kocioł ustawia niską temperaturę zasilania i woda o tej temp. wpływa bezpośrednio do podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigor 17.06.2016 10:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 No to już do reszty zgłupiałem. Właśnie czytam specyfikacją którą dostałem z Vaillanta i jest tam oprócz zestawu: kocioł kondensacyjny , sterownik z pogodówką, zasobnik, i zestaw do szachtu kominowego także dodatkowa pozycja cytuję: VR 70 - moduł mieszaczowo solarny do regulatora multiMatic VRC 700Mam tylko podłogówkę. Żadnych solarów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 17.06.2016 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 (edytowane) multiMatic VRC 700, to jest dodatkowy regulator do bajeranckich zastosowań typu sterowanie smartfonem czy przez internet - zupełnie zbyteczny koszt. Współczesne kotły potrzebują tylko regulatora pogodowego. Nastawia się krzywą grzewczą i zapomina o kotle. Nie wiem jak jest w przypadku Vaillanta, ale Viessman ma wszystkie niezbędne tryby wbudowane i nie są potrzebne żadne kosztotwórze bajery. Jak masz jedne obieg to nie potrzebujesz mieszacza - poczytaj na tematycznych wątkach Edytowane 17 Czerwca 2016 przez piotrek0m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 17.06.2016 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 (edytowane) Tak jak napisał kol. piotrek0m pozycja VR70 służy do podłączenia solarów.W instalacjach bez solarów z samą podłogówką mieszacz jest zbędny gdyż sam kocioł zasila instalację niskotemperaturowo i nie potrzeba tam mieszacza obniżającego temperaturę.Jedynie w instalacjach łączonych podłogówki z kaloryferami stosuje się modoł mieszacza ale VR 61 który razem z zestawem pompowym i mieszaczem steruje dwoma obiegami.W instrukcji instalacji Vaillanta którą można ściągnąć są rozrysowane prawie wszystkie rodzaje obiegów grzewczych i opisy potrzebnych do ich zrealizowania modulów.Do swojej instalacji potrzebujesz jedynie piec Vaillant VC 146/5-5, zasobnik Vih R 150/6 B, regulator, oraz zestawy przyłączeniowe i czujniki. Regulator pogodowy VRC 700 jest nowszy od CalorMatica 470 ale to strata kasy no chyba że komuś zależy na ustawianiu temperatury domu ze smartfona lub planuje rekuperację. Edytowane 17 Czerwca 2016 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigor 17.06.2016 17:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 No właśnie, rekuperacja. Mam wszystko przygotowane, tylko wybrać odpowiedni model i zakładać. Rekuperator będzie ale nie Vaillant a sterowanie smartfonem mnie nie interesuje. To jakoś zmienia postać rzeczy?@Mareks77 masz kocioł 20kW na 145m2 powierzchni. Nie za duży? Mi z OZC wychodzi że wystarczy Vaillant VC 146/5-5. Chciałem połączyć go z zasobnikiem Elektromet 220 litrów. Niestety 3 różnych hydraulików twierdzi że to słaby pomysł bo mały kocioł za długo będzie grzał tak duży zasobnik i w mroźne dni spadnie komfort ogrzewania. Zbliża sie czas zakupu a ja mam w głowie gonitwę myśli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 17.06.2016 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 (edytowane) No właśnie, rekuperacja. Mam wszystko przygotowane, tylko wybrać odpowiedni model i zakładać. Rekuperator będzie ale nie Vaillant a sterowanie smartfonem mnie nie interesuje. To jakoś zmienia postać rzeczy? @Mareks77 masz kocioł 20kW na 145m2 powierzchni. Nie za duży? Mi z OZC wychodzi że wystarczy Vaillant VC 146/5-5. Chciałem połączyć go z zasobnikiem Elektromet 220 litrów. Niestety 3 różnych hydraulików twierdzi że to słaby pomysł bo mały kocioł za długo będzie grzał tak duży zasobnik i w mroźne dni spadnie komfort ogrzewania. Zbliża sie czas zakupu a ja mam w głowie gonitwę myśli... 145m2 użytkowej bez garażu i kotłowni no i skosy na poddaszu użytkowym. Po podłogach wychodzi 220m2. Według projektu był kocioł 24kW ale po ociepleniu okazało się że wystarczyła by 18kW i to z zapasem. Z kolei czas zakupu zbiegł się z likwidacją modelu VC 186 z oferty a hydraulik nie chciał ryzykować VC 146 i dlatego tak zostało. Jest troszkę duży ale i ta 14-nastka ma moc minimalną chyba na poziomie 3,8 więc moje 4,2kW mnie nie przeraża i po odpowiednim nastawieniu da się żyć. Chwalę sobie wybór bo obsługa jest banalnie prosta a i ustawienia są dość logiczne i po przeglądnięciu instrukcji obsługi już przed wizytą serwisanta który to uruchamiał byłem bieglejszy od niego W ofercie hurtowni były pod koniec roku specjalne pakiety Vaillanta z zasobnikiem Biawara tak więc radzę popytać może jeszcze uda się nabyć. Cena była naprawdę kusząca. Obawy hydraulika są słuszne i 220l to trochę dużo i ta 14- nastka może się naprawdę długo męczyć, ale czy naprawdę potrzebujesz tych 220L Przemyśl może i 150l Ci wystarczy, ciepłą wodę tak czy inaczej mieszamy z zimną aby się nie poparzyć podczas kąpieli.. Odnośnie rekuperacji to nie mam i nie orientuję się ale z komunikacją urządzeń nie powinno być problemów jeśli rekuperator posiada i wspiera interfeis eBus. Opcję wentylacji i komunikaty odnoszące się do ilości odzyskanej energii ma także regulator CalorMatic 470 więc jeśli opcje smartfonu są dla ciebie zbędne to polecam. Edytowane 17 Czerwca 2016 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigor 17.06.2016 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 (edytowane) Calormatic470 chyba wychodzi z oferty. Vaillant promuje teraz Multimatic700. To czy będzie jeden czy drugi nie ma znaczenia. Liczy się cena. Te 150 litrów chyba rzeczywiście wystarczy. Tym bardziej, że kocioł dla CWU ma jakies turbodoładowanie i 16kW a nie 14 jak dla CO Pomyślałem też, ze w soboty kiedy szansa na napełnianie 2 wanien na raz jest najwieksza zastosuję funkcję ochrony przed legionellą przez co zasobnik nagrzeje sie do wyższej temperatury i dzięki temu będzie wiecej ciepłej wody do użycia Upatrzyłem sobie taki zestaw http://warmcom.pl/product_info.php?products_id=16574 i chyba nie będę słuchał instalatorów tylko posłucham tego co wyszło z OZC i wezmę 14kW zamiast 20kW. Edytowane 17 Czerwca 2016 przez zbigor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 18.06.2016 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2016 Calormatic470 chyba wychodzi z oferty. Vaillant promuje teraz Multimatic700. To czy będzie jeden czy drugi nie ma znaczenia. Liczy się cena. Te 150 litrów chyba rzeczywiście wystarczy. Tym bardziej, że kocioł dla CWU ma jakies turbodoładowanie i 16kW a nie 14 jak dla CO Pomyślałem też, ze w soboty kiedy szansa na napełnianie 2 wanien na raz jest najwieksza zastosuję funkcję ochrony przed legionellą przez co zasobnik nagrzeje sie do wyższej temperatury i dzięki temu będzie wiecej ciepłej wody do użycia Upatrzyłem sobie taki zestaw http://warmcom.pl/product_info.php?products_id=16574 i chyba nie będę słuchał instalatorów tylko posłucham tego co wyszło z OZC i wezmę 14kW zamiast 20kW. Wygląda OK. I nawet nowa wersja 146 5 - 6 a nie 5 - 5. W poprzedniej zmienili tylko pompę na elektronicznie sterowaną. Jeśli rezygnujesz definitywnie z Elektrometa 220 na korzyść Vaillanta 150 to musisz nabyć jeszcze zestaw przyłączeniowy do zasobnika i grupę bezpieczeństwa.. Daj tą specyfikację swojemu instalatorowi i niech nie kręci nosem tylko zrobi Ci wycenę. Powiedz mu że albo się przyłoży i zarobi albo kupisz to indywidualnie bez jego łaski. Oni z reguły mają indywidualne zniżki w hurtowniach często nie osiągalne dla klientów detalicznych jakim jesteś a poza tym to razem z montażem uzyskasz cenę zbliżoną do netto. Jeśli taka sprawa nie wchodzi w grę to napisz maila do sklepu którego oferta ci pasuje i poproś o indywidualną wycenę lub niech w ramach promocji doda Ci ten zestaw Ceny podane na stronach często odbiegają od rzeczywistości a poza tym to często można trafić na promocje pakietów. Z gwarancją z zakupu internetowego nie powinno być problemu pod warunkiem że pierwszego uruchomienia dokona autoryzowany serwisant Vaillant. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigor 18.06.2016 10:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2016 (edytowane) Podziękował :) edyta: W ulotce promocyjnej jest napisane że zestaw przyłączeniowy do zasobnika jest w pakiecie wiec ten zakup chyba odpada. Nawet gdzies na stronie Vaillanta czytałem że zasobniki do 150 litrów mają to w komplecie. Mój instalator nie ma dobrych warunków na Vaillanta wiec jedyna opcja to zakup we własnym zakresie. Edytowane 18 Czerwca 2016 przez zbigor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 24.06.2016 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2016 Pegaziatko,Twój tok rozumowania wydaje się sensowny, ale nigdzie nie uwzgledniasz powierzchni ogrzewanej.Idąc Twoim tokiem myślenia, to ilość ciepła, które jest w stanie odebrać podłogówka jest zawsze mniejsza 2,5 raza od mocy kotła. Wynika to z przytoczonych wzorów, gdzie różnica temperatur zasilania i powrotu po stronie kotła jest 20st. a po stronie podłogówki to 8st. 20/8=2,5. Czyli zawsze należy albo dobierać kocioł co najmniej 2,5 raza mocniejszy niż obciążenie cieplne budynku, albo stosować podobnej (do obciążenia) mocy kocioł wraz ze sprzęgłem. I jedno i drugie twierdzenie jest nieprawdą.Możesz to wyjaśnić? Tak, żebym zrozumiał? Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
powell 24.06.2016 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2016 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 24.06.2016 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2016 Pegaziątko zgoda, będzie podmieszanie w sprzęgle, tylko jaki widzisz w tym problem? Od tego jest czujnik temperatury w sprzęgle żeby kocioł miał świadomość tego podmieszania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.06.2016 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2016 A po czym wiadomo że pompa w kotle wydoli tylko te 0,239k/s ...? Zrobiłem już w swoim życiu trochę różnych układów grzewczych i jakoś jak do tej pory nie miałem problemów z pędzeniem całej podłogówki jedną pompą bez żadnych mieszaczy czy innych wspomagaczy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odyseuszek 24.06.2016 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2016 Tak z ciekawości bo poruszyłeś interesujący aspekt, a nie wiem czy dobrze zrozumiałem: czyli jeżeli Junkers dla Cerapur Compact podaje analogiczne parametry - Nominalna moc cieplna - 3,8 - 25,4[kW] ale przy 40/30°C , to autor wątku wystarczy jak zmieni model kotła i przynajmniej w aspekcie jaki poruszyłeś ma problem z komplikowaniem instalacji (dodawanie sprzęgła i układu mieszającego z głowy), bo przy różnicy temp dla podłogówki jaką przyjąłeś dt=8oC pompa w kotle będzie w stanie przepchnąć c.a. 80% mocy nominalnej, mam świadomość pewnego uproszczenia i że sprzęgło/ druga pompa może być wymagane z uwagi na opory hydrauliczne rozległej instalacji, ale w zakresie danych które przedstawiłeś to powinno się liczyć lub też jeżeli zapotrzebowanie na moc maksymalną dla co ma na poziomie 8kW to też może odpuścić komplikowanie instalacji bo i tak nigdy powyżej 8kW nie wyjdzie. Na marginesie robienie c.o. dla 250m2 bez projektu to proszenie się o problemy, ale no risk no fun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.06.2016 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2016 Wszystkie fajnie ...Tylko po jakiego grzyba pędzić cały czas kocioł na maksymalnej mocy ( 20kW...) ?Jaka 250m2 chałupa potrzebuje blisko 500kWh na dobę...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 25.06.2016 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2016 Czyli jeśli dobrze rozumiem to:- jeśli mamy instalację grzejnikową i podłogówkę o takiej samej mocy grzewczej, to w podłogówce przepływ będzie większy niż w grzejnikach? I ten przepływ będzie proporcjonalny do różnicy temperatur na zasilaniu i powrocie. To pytanie do znawców instalacji. I druga sprawa, to aby poprawnie odpowiedzieć autorowi wątku należałoby najpierw znać obciążenie cieplne budynku, parametry instalacji grzewczej (długość obiegu, temperatury zasilania i powrotu). Stąd wtedy możnaby obliczyć wymagany przepływ, uwgzlędnić opory instalacji i wtedy wziąć konkretny model kotła i sprawdzić, czy wbudowana pompa da radę to wszystko napędzić. Jeśli tak, to bez sprzęgła, jeśli nie, to sprzęgło wymagane. Czyli potrzebny projekt instalacji. Bez tego ani rusz. Zgadza się, czy się mylę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 25.06.2016 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2016 charakterystyka pompy cerapuracompact http://images76.fotosik.pl/703/0973dbfdeb7d39femed.jpg przepływ max m=1350 l/h = 0,375 kg/s dla dt=10K Q= 0,375 * 4190 * 10 = 15,7 kW dla dt=20 Q= 0,375 * 4190 * 20 = 31,4 kW fizyki nie oszukasz..... Ale dla podłogówki dt =5* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts