agness8888 06.07.2016 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2016 Witam Jestem nowa na forum i zapewne takie watki byly juz poruszane. czytalam dosc duzo na temat remontu starego domu ale nie moge znalezc dokladnych koszorysow. Chcialabym wiedziec ile ci co sie podjeli remontu starego domu zainwestowali. Posiadam stary domek 120m pietrowy do generalnego remontu. Dach w oplakanym stanie do wymiany, tynki, ocieplenie i podcinka fundamenow rowniez do zrobienia. Srodek nie jest taki zly ale wiadomo eletryka itp do wymiany no i bede chciala wyburzac niektore scianki dzialowe zeby zrobic po swojemu. Pytalam o opinie kilku kierownikow budowy i mowia ze dom nie wyglada tak zle i ze gorsze remontowali. zastanawiam sie nad postawieniem nowego ale za 200 tys raczej niczego nie posawie pod klucz do tego pozwolenia koszty zburzenia istniejacego domku itp poprostu jestem zielona w tych sprawach i prosilabym o opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 06.07.2016 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2016 nie znajdziesz kosztorysu na FM ponieważ dotyczy on takiego, a nie innego ZAKRESU robót budowlanych oraz takiego, a nie innego istniejącego budynku wraz z jego parametrami użytkowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.07.2016 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2016 zajrzyj do działu Przebudowy i remonty i popytaj ludzi, ile wydali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 06.07.2016 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2016 Musisz zrobić to samo co w nowym domu z wyjątkiem fundamentów i ścian. Cała reszta od zera... do tego dochodzi demolka tego co już jest a to też kosztuje. NIe opłaca się remontować starych domów. (starszych niż lata 70te).. takie są moje doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agness8888 07.07.2016 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2016 Wlasnie chodzi mi w szczegolnosci o wypowiedzi ludzi ktorzy podjeli sie remonu takich domow. Wiem ze dokladnego kosztorysu nikt mi nie poda bo kazdy dom jest inny ale chociaz bym miala jakis odnosnik co do koszow, ile wydali ile pracy wlasnej wlozyli ip Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 07.07.2016 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2016 Ja remontowałem podobny dom. 120m2, robione fundamenty, dach, ocieplenie, tynki, instalacje itp. - wyszło 250 kpln. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agness8888 07.07.2016 11:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2016 mistalova dziekuje za odpowiedz. A jak z pracami wiekszosc ci robila firma czy sam walczyles? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fr3d3k 07.07.2016 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2016 Ciężko się zamknąć w 200 000 robiąc samemu. Jeśli ekipami to chyba z 300-400. Zburzyć i postawić nowy. podobne koszta. A po remoncie stary będzie dalej stary tylko upudrowany. Drugi raz bym się w to nie pchał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 08.07.2016 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2016 Większość prac robiła mi zaprzyjaźniona firma.Koszta faktycznie podobne co postawienie nowego, ale w pewnych sytuacjach opłaca się remontować stary dom. Po pierwsze u mnie atutem była świetna lokalizacja i piękny, stary ogród. Po drugie, stare domy (stare czyli przedwojenne) były zazwyczaj budowane solidniej i z lepszych materiałów niż dzisiejsze.Suma summarum odpowiedź na pytanie czy warto remontować, nie jest jednoznaczna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek2005 08.07.2016 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2016 W moim przypadku:dach 10 000 - więźba zdrowa i łaty własne bo drewna mam po dostatkiemocieplenie+podbita 25 000 ( łatwo policzyć powierzchnia ścian razy 100,- koszt szacunkowy )wod-kan została bo okelektryka została bo ok tylko kilka punktów dołożone samemukocioł gaz z instalacją dół podłogówka, góra grzejnik koszt 17 000tynki były ok więc gładź + malowanie 10 000okna + drzwi zewnętrzne + brama garażowa 15 000a reszta to wiadomo, można płytki za 30 a można i za 130podobnie z panelami i innymiw mnie 100 000 wsio ale można pewnie i taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agness8888 08.07.2016 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2016 Piotrek2005dzieki to juz zawsze jakis odnosnik. ak troche buszowalam po tematach i wypytywalam budowlancow o nowe itp i podjelam decyzje o remoncie ale z tym ze wiekszosc bedziemy robic sami ( co sie da oczwiscie) na start musze zrobic dach i za 200m2 wycenili mi 22000 za robocizne i maerialy w tym 4 okna i wyciagniecei/podmurowanie kominow. co uwarzacie o tej cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Antymateria 08.07.2016 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2016 za 200m2 wycenili mi 22000 za robocizne i maerialy w tym 4 okna i wyciagniecei/podmurowanie kominow. co uwarzacie o tej cenie? Jeżeli to robienie dachu od nowa to cena podejrzana za materiał + robociznę i jeszcze okna. Jeżeli to przebudowa to zależy co w nią wchodzi - zbyt mało danych żeby coś powiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek2005 09.07.2016 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2016 Piotrek2005 dzieki to juz zawsze jakis odnosnik. ak troche buszowalam po tematach i wypytywalam budowlancow o nowe itp i podjelam decyzje o remoncie ale z tym ze wiekszosc bedziemy robic sami ( co sie da oczwiscie) na start musze zrobic dach i za 200m2 wycenili mi 22000 za robocizne i maerialy w tym 4 okna i wyciagniecei/podmurowanie kominow. co uwarzacie o tej cenie? ja robię min dwie wyceny a czasem 3,4 chyba że masz polecanego wykonawcę do jakiejś roboty i cenę woła normalną to bierz i nie zastanawiaj się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RD2011 09.07.2016 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2016 agness8888 Aktualnie jestem w trakcie remontu 26 letniego budynku. Tak jak pisano powyżej - całość remontu zależy od wielu czynników - elementów domu - który chcesz remontować. Też zaczęłam od dachu,- koszt 5 tyś , bo tylko poprawa ocieplenia i dekarz wymienił część rynien i sprawdził blachę na dachu. Teraz piwnica a kosztów nie podam bo trwają jeszcze prace Wykonanie opaski drenażowej i odprowadzenie wody z rynien to wstępna wycena na 10 tyś. Okna już wymienione - 19 szt . koszt prawie 25 tyś zł. Jeszcze do zrobienia podłogi , poprawa stanu ścian, malowanie scian. Wymiana pieca centr. ogrzeawania i czym będziemy palić w piecu - to jest w trakcie wycen.Na dziś liczę ,że koszty mego remontu zamkną się w kwocie 100 tyś zł Zawsze szukam kilku ofert, porównuję, dopytuję . Na naszym forum jest wielu Forumowiczów, którzy dzielą się Swoim doświadczeniem ! Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agness8888 12.07.2016 07:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2016 Dziekuje za odpowiedzi co do dachy to nie dodalam ze to za przekladke dachowki. za robocizne w tym zamontowanie okien i wyciagniecie kominow, podmurowanie, rynny 43zl za metr, wiec to chyba cena dobra. Niestey za podcinke i wzmocienie fundamentow 20 tys to juz lekka przesada. wiec chyba wezme lopate i sama bede walczyc lol . Udalo mi sie kupic ta dzialke za naprawde okazyjna cene wlasciwie dom i 2 stodoly za darmo, dzialka piekna 30 arow, fajna okolica wlasciwie to ca zawsze chcialam. Rozwazalam budowe nowego bo jak czytalam na forach to duzo ludzi radzi zeby zburzyc i postawic nowe z tym ze mam budzet 150 tys a za ta kwote nie ma szans zebym postawila chociaz mala parterowke, a co dopiero dom pietrowy z urzytkowym poddaszem. a wiec popytalam znajomych co maja jakies pojecie o budowlanec i jest jakis promyczek ze uda mi sie wyremontowac za ta kwote oczywiscie z duzym nakladem sil wlasnych. Narazie dach, fundamenty i drenaze dla zabezpieczenia domu i tyle w tym roku. Wiec zyczcie mi powodzenia i zeby funduszy nie zabraklo na tem wymazony domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 13.07.2016 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 Odkopanie, poprawienie fundamentów, podcinka celem izolacji poziomej, pionowej, ocieplenie fundamentów za 22kPLN to nie jest tak dużo, biorąc pod uwagę, że zrobienie tego wymaga doświadczenia. Wątpię, żeby amator zrobił to prawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 13.07.2016 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 wg danych od mojego Inwestora ( przebudowa / remont budynku ), dla pomieszczenia 4,5 x 4,5m. Zakres prac :- sufit z płyt g.k.- opłytowanie ścian wewnątrz z płyt g.k. ( w dwóch ścianach pomiędzy profilami wełna mineralna )- wzmocnienie podłogi : płyta OSB 22mm+panele podłogowe- przemalowanie wnętrza- wymiana instalacji elektrycznej (3 gniazdka+wyprowadzenie do oświetlenia )KOSZT materiał + robocizna = 8tys. zł tj. 400,-zł / m2 w wersji oszczędnej ( dla pomieszczeń mieszkalnych ), bez wymiany instalacji sanitarnych, okien, drzwi, termomodernizacji, dodatkowych wzmocnień, które mogą wynikać ze stanu technicznego budynku, czy też zmian inwestycyjnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts