Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

regulowana lampa nad stół

parabola

Recommended Posts

Witajcie,

Niedługo wejdzie do mnie ekipa remontowa i muszę*zdecydować*w którym miejscu chciałabym mieć wyprowadzony kabel do lampy nad stołem. Stół będzie stał w przejściu między kuchnią*a salonem i będzie wyśrodkowany względem okna. Przymierzałam okrągły, ale niestety w tym miejscu za bardzo ograniczy przestrzeń, więc muszę*pozostać przy prostokątnym. Chciałabym wyprowadzić*kabel tak, żeby można było uwzględnić*poniższe ustawienia:

- stół dłuższym bokiem i przylegający do ściany

- stół dłuższym bokiem pod oknem, ale nieprzylegający do ściany (odsunięty o 50 cm), a pod oknem krzesła/ława

- stół prostopadle do okna, przylegający do ściany krótszym bokiem

Planuję*standardowy, rozsuwany stół, przy którym (przy złożonym) mogłoby na co dzień usiąść 4-6 osób (4 przy dosuniętym do ściany dłuższym bokiem, 5 przy dosuniętym krótszym bokiem, 6 przy odsuniętym od ściany).

Spotkaliście się*może z lampami, które sprawdziłyby się*przy tak różnych ustawieniach stołu?

Okno jest dwuskrzydłowe, skrzydło ma 70 cm długości i przy maksymalnym otwarciu wystaje na pokój na 54 cm (licząc od ściany).

Jeszcze pytanie o ławę - jak daleko stół powinien być*od niej odsunięty, żeby dało się*na niej usiąść i jednocześnie nie siedzieć*zbyt daleko od stołu?

bez problemu w ofercie sklepów znajdziesz lampy z regulacją. Kwestia, ile chcesz wydać.

Najtańszy chyba jest nowodvorski Viper:

mlamp-pl-plafon-lampa-sufitowa-viper-6640-nowodvorski-abazurowa-oprawa-do-salonu-ruchoma-na-wysiegniku-bialy.jpg

tutaj więcej wyników na google:

https://www.google.pl/search?q=lampa+regulowana+nowodvorski&client=opera&hs=8Sv&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwib_qqv8ujNAhVBshQKHX6hCvwQ_AUICCgB&biw=1920&bih=982#tbm=isch&q=sufiitowa+lampa+regulowana

Tu masz praktyczne rozwiazanie, lampe regupujesz ciagnac za klosz, klosz zawsze mozna zamienic np na taki z wlacznikiem pociaganym, tak jak pisalem w jadalni to fajne rozwiazanie chyba ze masz blisko do wlacznika na scianie.

http://www.reconi.pl/lampy-sufitowe/lampy-wiszace/moon-md4169-ch-chrom-lampa-wiszaca,p540282670

• 3 months później...

Kupiłem lampę z betonu architektonicznego. To teraz modny temat i faktycznie wygląda super. Ma regulowane linki stalowe, więc wysokość można zawsze poprawić. Do tego na zamówienie możesz wybrać długość przewodu, więc nie ma aż takiego ciśnienia, żeby zasilanie było w jakimś konkretnym miejscu. Efekt super. Daje fajne światło. Firma blocco.pl

http://blocco.pl/lungo100/lungo100_06.jpg

Edytowane przez jacek567
reklama

• 2 months później...
  • 1 year później...
W którymś Muratorze czytałam, że w planowaniu oświetlenia należy pamiętać, że stół jadalniany czasami trzeba będzie rozkładać, przestawiać i że należy przewidzieć oświetlenie tego stołu na takie przypadki. No i fajnie, przeglądam sobie lampy wiszące z możliwością regulacji miejsca oświetlenia i nawet znalazłam kilka, które mi się podobają (lampy Natalia, Barcelona lub Zyta z Azzardo) ale 1500zł za lampę której pełną funkcję wykorzystam raz, dwa razy do roku na święta? I tak myślę, że w moim przypadku to przesada.

Tańsze to Reconi Moon - 400 zł (ramię 50 cm)

ds4506web,w_1200,_small.jpg

i nieco droższe Magma (wyjątkowo drogi jest abażur - można kupić taniej lampę bez i abażur jakiś tańszy dokupić):

http://www.toplampy.pl/media/products/9a00fa607b8bf6fa108f71aacf5531b3/images/thumbnail/big_magma_zwis_pojed2.jpg?lm=1422722941

I bardzo tania Calcena z Eglo (ale znów, dlatego tak krótkie ramię - 58 cm?):

mlamp-pl-lampa-wiszaca-calcena-96798-eglo-abazurowa-oprawa-okragla-zwis-na-wysiegniku-ciemnoszary.jpg

Ale firmy Azzadro podobają mi się najbardziej:

870 zł

mlamp-pl-lampa-wiszaca-barcelona-md2355-la-bk-azzardo-regulowany-oprawa-zwis-abazurowa-na-wysiegniku-czarny.jpg#3

http://www.lampywcentrum.pl/media/products/c4206dc96b33e398144616f2087db728/images/thumbnail/big_selena2-AN-7816.jpg?lm=1515842169

zul_pl_Malaga-MD2356-MA-BK-Azzardo-Lampa-Obrotowa-Regulowana-1000087515_1.jpg

750 zł

mlamp-pl-lampa-wiszaca-natalia-s-md2238-1s-wh-azzardo-abazurowa-oprawa-zwis-na-regulowanym-ramieniu-bialy.jpg#3

oraz polskie ElMarco Aura (730 zł):

i-elmarco-aura-162-0622-001095.jpg

i Twin:

http://produkty.elmarco.pl/app/images/products/000/000/000/001/987/15024767984606_470_1000_0.jpg

Niestety firma Elmarco jest tak niszowa, że mało sklepów prowadzi ich produkty i nigdzie nie znalazłam ceny lampy Twin. Pisałam do producenta, ale mnie olali.

Edytowane przez Elfir

Potrzebuję dwie takie lampy o zasięgu klosza ok. 80-100 cm i na bieżąco śledzę oferty rynkowe.

Recooni Moon niestety ma tylko 50 cm zasięgu ramienia

Dwukloszowa lampa Natalia 2S z Azzardo ma zasięg 265cm, a przynajmniej tak pokazują rysunki z instrukcji. Nie widziałam jej jeszcze na żywo więc nie miałam szansy sprawdzić.

ale mam dwa wyjścia na suficie - potrzebuję dokładnie 2 sztuki lamp.

Ta podwójna kosztuje w sumie tyle co dwie pojedyncze.

W moim zasięgu jest lampa za max 2*400 zł ale nie za 2*750 zl

szkoda, że popularne polskie marki, jak np. Nowodvorski nie wpadli na pomysł produkcji tego typu lamp.

W każdym razie mam pozapisywane nazwy i monitoruję wyprzedaże :D

Edytowane przez Elfir

Nowodvorski ma coś podobnego zaraz znajdę ;)

iPygt8y.jpg

Lampa HAWK grey plafon 6540 Nowodvorski Lighting - 299 zł

kdsq6TK.jpg

Lampa HAWK grey 2 plafon 6541 Nowodvorski Lighting - 599 zł

Mi najbardziej podoba się ta:

jQoTL13.jpg

Lampa VIPER black zwis 6641 Nowodvorski Lighting - 219 zł

Edytowane przez Mr A
Dodane zdjęcia

wiem - chodzi o Viper, ale ta lampa wcale nie jest regulowana w sensie o jakim myslę. Po prostu klosz jest w innym miejscu niż puszka. Nie można go przysunąć bliżej/dalej. Najwyżej góra/dół.

Sprawdzałam.

Edytowane przez Elfir