Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Falownik 1 czy 3 fazowy?

Recommended Posts

Jak w temacie. Instalacja 5kWp. Mam możliwość wyboru między falownikiem 1 a 3 fazowym. Z informacji które uzyskałem wynika, że będzie rozliczane bilansowanie z wszystkich trzech faz i rodzaj falownika nie ma tu znaczenia. Mogę bezkosztowo poprzepinać wybrane obwody na fazę falownika jeśli będzie taka potrzeba. Wydaje sie to proste bo mam przydział z ZE na 15kW i w skrzynce bezpieczniki 25A. Ze skrzynki do domu idzie wlz 5x10mm2. W domu mam 2 rozdzielnie - po jednej na parterze i piętrze tez połączone z sobą kablem 5x10.

Powyższe powinno uciągnąć 5kW na fazę

Myślałem żeby nie przepłacać, wziąć falownik 1-fazowy i poprzepinać wszystkie gniazda na jego fazę. Dobrze kombinuję?

Proszę o konstruktywną krytykę bo muszę sie do czwartku zdecydować co brać

Powyższe powinno uciągnąć 5kW na fazę

Myślałem żeby nie przepłacać, wziąć falownik 1-fazowy i poprzepinać wszystkie gniazda na jego fazę. Dobrze kombinuję?

Proszę o konstruktywną krytykę bo muszę sie do czwartku zdecydować co brać

Coś źle kombinujesz z przepięciem wszystkich gniazd na jedną fazę, a co z pozostałymi.

Oświetlenie domu i zewnętrzne na pozostałych fazach. Zostaje też gniazdo siłowe w garazu i płyta indukcyjna które co oczywiste są na 3 fazach.

Mogę wybrane obwody gniazdowe powydzielać do innych faz bo każdy pokój a nawet poszczególne gniazda w wybranych pomieszczeniach mają swoje obwody. Jest wiec duże pole manewru z przepinaniem kabli.