zbigor 25.07.2016 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 Jak w temacie. Instalacja 5kWp. Mam możliwość wyboru między falownikiem 1 a 3 fazowym. Z informacji które uzyskałem wynika, że będzie rozliczane bilansowanie z wszystkich trzech faz i rodzaj falownika nie ma tu znaczenia. Mogę bezkosztowo poprzepinać wybrane obwody na fazę falownika jeśli będzie taka potrzeba. Wydaje sie to proste bo mam przydział z ZE na 15kW i w skrzynce bezpieczniki 25A. Ze skrzynki do domu idzie wlz 5x10mm2. W domu mam 2 rozdzielnie - po jednej na parterze i piętrze tez połączone z sobą kablem 5x10. Powyższe powinno uciągnąć 5kW na fazęMyślałem żeby nie przepłacać, wziąć falownik 1-fazowy i poprzepinać wszystkie gniazda na jego fazę. Dobrze kombinuję? Proszę o konstruktywną krytykę bo muszę sie do czwartku zdecydować co brać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 25.07.2016 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 Powyższe powinno uciągnąć 5kW na fazę Myślałem żeby nie przepłacać, wziąć falownik 1-fazowy i poprzepinać wszystkie gniazda na jego fazę. Dobrze kombinuję? Proszę o konstruktywną krytykę bo muszę sie do czwartku zdecydować co brać Coś źle kombinujesz z przepięciem wszystkich gniazd na jedną fazę, a co z pozostałymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 25.07.2016 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 Pogadaj z tymi, którzy przechodzą przez to praktycznie http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewforum.php?f=300 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigor 25.07.2016 21:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 Oświetlenie domu i zewnętrzne na pozostałych fazach. Zostaje też gniazdo siłowe w garazu i płyta indukcyjna które co oczywiste są na 3 fazach.Mogę wybrane obwody gniazdowe powydzielać do innych faz bo każdy pokój a nawet poszczególne gniazda w wybranych pomieszczeniach mają swoje obwody. Jest wiec duże pole manewru z przepinaniem kabli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigor 25.07.2016 21:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 Pogadaj z tymi, którzy przechodzą przez to praktycznie http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewforum.php?f=300 O ja pie.... Na rok czytania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 25.07.2016 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 O ja pie.... Na rok czytania... Nie na rok, tylko przeglądnij tematy, wybierz podobny, a w tym http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3219384-150.html możesz zadać każde pytanie związane z fotowoltaiką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcio0711 28.07.2016 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2016 (edytowane) Skoro bilansowanie masz mieć ogólne dla wszystkich faz, to jaki sens jest przepinać obwody na fazę z falownikiem? Edytowane 28 Lipca 2016 przez michcio0711 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigor 29.07.2016 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2016 Sensu pewnie nie ma, ale tak na prawdę w związku z rozliczeniem rocznym po roku wyjdzie jak ZE policzy za swoje usługi. Myślę wiec że dla własnego spokoju przepnę obwody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts