Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gdzie ustawisz szafy na ubrania w sypialni?

Meble na rzucie są pomniejszone - zwróć uwagę, ze kanapa jest szerokości szafek kuchennych.

Schody mało wygodne, bo mają 80-85 cm szerokości.

Gdzie ustawisz słupek z lodówką i piekarnikiem w kuchni?

Kocioł na paliwo stałe w małym domu to bzdura.

Dwa oddzielne kominy (kocioł i kominek) to również bzdura w małym, kompaktowym domu.

• 8 months później...

Witam. Planuje budowę takiego domku . https://projekty.muratordom.pl/projekt_ ... .htm#rzuty .

Jedna z firm wycenila mi robocizne z dachem na 37tyś. Jak Wy myślicie jaki byłby koszt budowy takiego domku do stanu surowego zamkniętego i do d eweloperskiego ? Wraz z materiałem. Zakładając że mam już działkę z pozwoleniem na budowę.

Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Trochę drogo jak za wybudowanie tak małego domu, jeśli oczywiście mowa o SSO, bo jeśli deweloperski to już inna sprawa. Ja podobną wycenę dostałem za dwa razy większy dom w SSO. Koszty szacunkowe trudno określić bo zależy na jakie materiały się zdecydujesz i jaką technologię wybierzesz. Rzeczywisty kosztorys SSO jest bardzo zbliżony do tego z biura projektowego plus powiedzmy 10 %. Stan deweloperski to drugie tyle, stan wykończony to kolejne drugie tyle. Czyli 3 razy po 70 tys plus minus 10 %.

Wątpię, domy szkieletowe wcale nie wychodzą taniej. Chcesz taniej, musisz sporo pracy włożyć sam, wybierać materiały odpowiednie, szukać dostawców materiałów tak by udało się coś uciąć w kosztach. Wybudowanie domu to nie tylko mury, to działka, ogrodzenie, wyrównanie działki, droga dojazdowa, przyłącza, wybór ogrzewania, projekt i adaptacja, geodeta, odbiory, kierownik budowy, dopasowanie fundamentu do działki, niby nic ale ziarnko do ziarnka i robi worek kasiory potrzebny na budowę. Ten dom który wybrałeś da się na pewno wybudować znacznie taniej bo jest niewielki, ja założyłem wersję optymalną, a Ty możesz próbować ciąć koszty, ale są rzeczy na których się nie da zaoszczędzić bo być muszą

Dom niby mały, a 120m2 ścian zewnętrznych. Do tego strop żelbetowy 16-20cm. I wentylacja grawitacyjna. Ciekawe, jak to ubrali w wymogi EP.

Niby mały, a taki drogi wg projektu. Wiązary i rezygnacja ze stropu - już czapka pieniędzy zaoszczędzona. Jak robocizna z całym dachem (nie tylko więźba) to powiedziałbym, że cena atrakcyjna.

Moim zdaniem spróbuj zastanowić się, czy nie lepiej zbudować trochę większy dom, bez poddasza użytkowego. Koszty stałe, o których pisze Kemotxb są znaczne, i przy tak małej powierzchni mają znaczący udział w kosztach całkowitych. Zobacz na przykład Z87 z pracowni z500 (lub inne małe domy z tej pracowni).

Zobacz sobie projekt "Dom za 150 tysięcy PL" Łukasza Dziadosza. Ta kwota tytułowa to cena wszystkich materiałów potrzebnych do budowy od zero do zamieszkania, dom parterowy, całkiem fajny, wiązary dachowe, brak ścian nośnych wewnętrznych, dowolność w aranżacji wnętrza, może Ci się spodoba.

• 4 months później...