Darek Rz 08.08.2016 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 (edytowane) Witam. Czy ktoś z fachowców ogrodników może mi powiedzieć co to jest i jak to zwalczyć ? Rozrasta sie to to w zastraszającym tempie, roślina wieloletnia. pozdrawiam i dziękuję. Edytowane 8 Sierpnia 2016 przez Darek Rz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.08.2016 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 (edytowane) zwalczyć jak każdy dwuliścienny - herbicydem na dwuliścienne. A chwast to chyba jastrzębiec kosmaczek.Masz piaszczystą, kwaśną ziemię. Edytowane 8 Sierpnia 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 08.08.2016 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 Witam. Dziękuję ci bardzo - to jest to. A ziemię mam ciężką gliniastą . pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.08.2016 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 to dziwne, bo to roślina muraw napiaskowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 09.08.2016 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 Witam. Czy ktoś z fachowców ogrodników może mi powiedzieć co to jest i jak to zwalczyć ? Rozrasta sie to to w zastraszającym tempie, roślina wieloletnia. pozdrawiam i dziękuję. Roundup i po zawodach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojcikm 09.08.2016 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 Fakt Roundup, to killer jakich mało, także z tym sobie poradzi bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 11.08.2016 11:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2016 Witam Dziękuję za zainteresowanie tematem. Mam to na trawniku . Roundup trawy nie ruszy ??? Mozna pryskać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domino34 11.08.2016 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2016 (edytowane) Błagam przestańcie z tym roundup'em jako lekarstwem na wszystko. Jest to herbicyd nieselektywny - nie przewidzisz jego działania. Domyślam się, że skoro piszesz o trawniku to mówimy o zastosowaniu w ogródku blisko domu. Roundup nie jest przeznaczony do takich zastosowań małobszarowych tj. pielęgnacja ogrodów 500m2. To, że nie jeden ogrodnik z przypadku go poleca jako "kilera" na chwasty o niczym nie przesądza. Środek ten ma wiele substancji pomocniczych, które wspomagają przenikanie substancji czynnych przez błony komórkowe- a Ty chcesz tym leczyć swój ogórek i swoje otoczenie. Nawet w rolnictwie chwasty po zbiorach lub przed wiosenną uprawą/jesienną orką zwalcza się inaczej. Stosowanie roundup'u to głupota jakich mało. Jeśli jest tak, że to rzeczywiście roślina lubiąca kwaśną ziemię, to spróbuj wapnowania, a potem jakiś herbicyd. Jak bardzo chcesz już korzystać z chemii to możesz użyć coś typu np. Linurex (ale to też jest mocne i mało zdrowe) . Jak bardzo Cię ta roślinka denerwuje to spróbuj Afalon (możeć mieć problemy z kupieniem, bo durna ekologia i UE oraz dużo podróbek). Te środki też nie wiadomo jak wpłynną na trawę. Edytowane 11 Sierpnia 2016 przez domino34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.08.2016 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2016 Witam Dziękuję za zainteresowanie tematem. Mam to na trawniku . Roundup trawy nie ruszy ??? Mozna pryskać ? Roundap wytruje niemal wszystko (zostanie skrzyp). Dlatego moja rada brzmiała inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 11.08.2016 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2016 Czyli cos a'la mniszek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 17.08.2016 04:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 (edytowane) Jak bardzo Cię ta roślinka denerwuje.... No trochę denerwuje. Nie jestem zwolennikiem stosowania środków chemicznych i nigdy ich nie stosowałem (nawet drzewka i niektóre warzywa pryskam tylko gnojówką z pokrzyw) , jednak chwast ten praktycznie w dwa sezony opanował 40% mojego trawnika (ok 1000mkw) więc jak znasz jakiś sposób bez chemii to proszę o podpowiedź. Edytowane 17 Sierpnia 2016 przez Darek Rz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 17.08.2016 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 można ręcznie wyrywać (najpierw użyć grabek, bo ma dłuuuuuugie odrosty) A każdy kawałek to zaczątek nowej rośliny. Jest denerwujący, bardzo denerwujący. U mnie akurat modelowa sucha gleba. Ja zasosowałam starane do chwastów - inne już się pozwijały, a ten... jeszcze kwitnąć usiłuje:bash: Spróbuj octem - najlepiej - podobno - tak wyczytałam!! gorącym.... (nie próbowałam) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Św.Mikołaj 17.08.2016 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 Witam Dziękuję za zainteresowanie tematem. Mam to na trawniku . Roundup trawy nie ruszy ??? Mozna pryskać ? Roundop spali ci wszystko Kup Aminopielik Pozbedziesz sie tego,a trawa pozostanie nie ruszona Broń boze Roundopem czy Chwastoxem Extra czy tez krysztalkami Mocznika Amonu ( zalega w glebie 3 miesiace w glebie i nic ci przez ten okres nie urosnie) Tylko Aminopielik lub jemu podobne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Św.Mikołaj 17.08.2016 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 Roundap wytruje niemal wszystko (zostanie skrzyp). Dlatego moja rada brzmiała inaczej. Elfir na skrzyp jest Roundop z Chwastoxem 50/50 i mocznikiem amonu Rzekła mityczna postać :-) Wtedy nie zostaje nic :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Św.Mikołaj 17.08.2016 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 30 lat doswiadczenia po dziadku sadowniku :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.08.2016 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 Elfir na skrzyp jest Roundop z Chwastoxem 50/50 i mocznikiem amonu Rzekła mityczna postać :-) Wtedy nie zostaje nic :-) Nie pisałam o zwalczaniu skrzypu tylko jastrzębca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 17.08.2016 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 Elfir na skrzyp jest Roundop z Chwastoxem 50/50 i mocznikiem amonu Rzekła mityczna postać :-) Wtedy nie zostaje nic :-) Jeśli chodzi o ścisłość to roundup lub chwastox łączymy z SIARCZANEM AMONU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 18.08.2016 12:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 Roundop spali ci wszystko Kup Aminopielik Broń boze Roundopem czy Chwastoxem Extra Witam Dziś byłem w sklepie ogrodniczym i miałem w ręku Chwastox Extra 300 i napisane na nim jest że zwalcza chwasty dwuliscienne więc dlaczego "Broń Boże" ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts