Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co to za chwast i jak go zwalczyć ?

Recommended Posts

Błagam przestańcie z tym roundup'em jako lekarstwem na wszystko. Jest to herbicyd nieselektywny - nie przewidzisz jego działania. Domyślam się, że skoro piszesz o trawniku to mówimy o zastosowaniu w ogródku blisko domu. Roundup nie jest przeznaczony do takich zastosowań małobszarowych tj. pielęgnacja ogrodów 500m2. To, że nie jeden ogrodnik z przypadku go poleca jako "kilera" na chwasty o niczym nie przesądza. Środek ten ma wiele substancji pomocniczych, które wspomagają przenikanie substancji czynnych przez błony komórkowe- a Ty chcesz tym leczyć swój ogórek i swoje otoczenie. Nawet w rolnictwie chwasty po zbiorach lub przed wiosenną uprawą/jesienną orką zwalcza się inaczej. Stosowanie roundup'u to głupota jakich mało.

Jeśli jest tak, że to rzeczywiście roślina lubiąca kwaśną ziemię, to spróbuj wapnowania, a potem jakiś herbicyd. Jak bardzo chcesz już korzystać z chemii to możesz użyć coś typu np. Linurex (ale to też jest mocne i mało zdrowe) . Jak bardzo Cię ta roślinka denerwuje to spróbuj Afalon (możeć mieć problemy z kupieniem, bo durna ekologia i UE oraz dużo podróbek). Te środki też nie wiadomo jak wpłynną na trawę.

Edytowane przez domino34

Jak bardzo Cię ta roślinka denerwuje....

No trochę denerwuje. Nie jestem zwolennikiem stosowania środków chemicznych i nigdy ich nie stosowałem (nawet drzewka i niektóre warzywa pryskam tylko gnojówką z pokrzyw) , jednak chwast ten praktycznie w dwa sezony opanował 40% mojego trawnika (ok 1000mkw) więc jak znasz jakiś sposób bez chemii to proszę o podpowiedź.

Edytowane przez Darek Rz

można ręcznie wyrywać (najpierw użyć grabek, bo ma dłuuuuuugie odrosty):cool: A każdy kawałek to zaczątek nowej rośliny.

Jest denerwujący, bardzo denerwujący. U mnie akurat modelowa sucha gleba.

Ja zasosowałam starane do chwastów - inne już się pozwijały, a ten... jeszcze kwitnąć usiłuje:bash:

Spróbuj octem - najlepiej - podobno - tak wyczytałam!! gorącym.... (nie próbowałam)

Witam

Dziękuję za zainteresowanie tematem. Mam to na trawniku . Roundup trawy nie ruszy ??? Mozna pryskać ?

Roundop spali ci wszystko

Kup Aminopielik

Pozbedziesz sie tego,a trawa pozostanie nie ruszona

Broń boze Roundopem czy Chwastoxem Extra czy tez krysztalkami Mocznika Amonu ( zalega w glebie 3 miesiace w glebie i nic ci przez ten okres nie urosnie)

Tylko Aminopielik lub jemu podobne