Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł kondensacyjny Buderus Logamax a skropliny

megga

Recommended Posts

Witam serdecznie i proszę o pomoc.

Zamontowano u mnie kocioł Buderus Logamax plus GB072 o mocy 14

w czasie montażu nie wykonano odprowadzenia na zewnątrz tzw. skroplin z komina

komin jet zbudowany systemem Schidel

Mam teraz problem gdyż kominiarz twierdzi, że muszę mieć takie odprowadzenie, aby mi podpisać odbiór

Gdy zadzwoniłam do fachowców montujących kocioł odpowiedziano mi, że takie odprowadzenie powinien wykonać fachowiec który budował komin

natomiast ten fachowiec twierdzi że to fachowcy montujący kocioł

Typowa spychologia :-(

Bardzo proszę co w tej sytuacji, kto zawinił? czy kominiarz ma rację? Czy można to teraz w jakiś sposób wykonać.

ehhh :-(

Powinien to wykonać fachowiec od kotła gdyż skropliny schodzą z komory kotła.

Kocioł jest podłączony do komina rurą koncentryczną i skropliny pojawiają się już w wymienniku oraz w rurze łączącej kocioł z kominem.

Spaliny w kominie są już tak chłodne że nie powodują spalin.

U mnie także mam komin z pustaków a w nim ocieplony wkład ceramiczny z którego na dole komina jest oczywiście zamontowana rurka do skroplin przez muraża budującego dom ale z niej kompletnie nic nie leci i lecieć nie będzie.

To kocioł ma wyjście skroplin i dodatkowy syfon aby z niego podłączyć i odprowadzić skropliny do kanalizacji.

Nie wiem czemu to interesuje kominiarza bo jego powinna interesować tylko kratka wentylacyjna w kotłowni i ciąg w kominie a po zamontowaniu kotła przyłącze gazowe ale żeby zwracać uwagę na skropliny to jakieś novum i możliwe ze po prostu chce dodatkowo w łapę.

mam komin w podobnej technologii i taki sam kocioł i taki sam problem. NIe da się tego rozwiązać na poziomie kotła ponieważ kondensat spływa po kominie pod komin a nie tak jak kolega Mareks77 pisze że do kotła. Kocioł oczywiście ma odprowadzenie kondensatu ale to tylko wewnętrzny. Gdyby cały komin był z nierdzewki z kolankiem - wówczas ściekało by do kotła.

W problemie autora wątku - ciała dali budowlańcy którzy postawili komin. Na dole drugim segmentem / pustakiem okotła powinien być pustak z otworem a w rurze taca ociekowa. Taca podłaczona rurką do wyprowadzenia poza komin.

W zaistniałej sytuacji pozostaje weryfikowanie jak to jest zrobione i poszukiwanie tego kondensatu. Bez zagospodarowania bedzie on zalewał posadzkę (nawet kilka litrów na dzień).

Niestety te kominy schiedla/presto i inne to raczej porażka. Ja bym powtórnie tego nie wybierał

U mnie także mam komin z pustaków a w nim ocieplony wkład ceramiczny z którego na dole komina jest oczywiście zamontowana rurka do skroplin przez muraża budującego dom ale z niej kompletnie nic nie leci i lecieć nie będzie.

To kocioł ma wyjście skroplin i dodatkowy syfon aby z niego podłączyć i odprowadzić skropliny do kanalizacji.

.

Ocieplony wkład ceramiczny jest w kominie kominka.

W kominie kotłą gazowego który jest współosiowy w systemie który posiadam (Presto) nie ma ocieplenia. Bo na zewnątrz rury ceramicznej jest pustka którą kocioł nabiera powietrza. Nagrzana rura(od spalin) i zimne powietrze z podwórka powoduje skraplanie wody z powietrza i ściekanie wody. Trochę się dziwie że u ciebie nic nie ścieka, u mnie zimą jest tej wody pełno

Ocieplony wkład ceramiczny jest w kominie kominka.

W kominie kotłą gazowego który jest współosiowy w systemie który posiadam (Presto) nie ma ocieplenia. Bo na zewnątrz rury ceramicznej jest pustka którą kocioł nabiera powietrza. Nagrzana rura(od spalin) i zimne powietrze z podwórka powoduje skraplanie wody z powietrza i ściekanie wody. Trochę się dziwie że u ciebie nic nie ścieka, u mnie zimą jest tej wody pełno

Prawdopodobnie masz coś źle zamontowane.

Wykraplanie wody z powietrza występuje w zetknięciu z zimną powierzchnią. Przewód wewnętrzny, pomimo niskiej temperatury spalin, jest cieplejszy od pobieranego do spalania powietrza, tym samym na jego zewnętrznej powierzchni nic się nie powinno skraplać.

Podobnie woda z pobieranego powietrza nie powinna się wykraplać na wewnętrznych powierzchniach przewodu pobierającego powietrze. W części wyprowadzonej ponad dach ma temperaturę otoczenia, a w części wewnątrz domu jest cieplejsza lub taka jak na zewnątrz.

Tu masz prawidłowo podłączony kocioł kondensacyjny.

http://www.piasek.mojabudowa.pl/pliki/piasek/image/piec04.jpg

Materiał z którego jest wykonany komin nie ma znaczenia. Część zewnętrzna w najprostszej wersji to może być szacht lub systemowy /ceramika/ lub stal, a przewód wewnętrzny spalinowy wykonany z ceramiki, stali lub tworzywa sztucznego /wymagane atesty/.

W układzie jak powyżej i takich konfiguracjach pracuje tysiące instalacji i nie wykrapla się w nich woda.

Warto zastanowić się co było w umowie montażu kotła .

Albo było : montaż kotła i komina albo podłączenie kotła do istniejącego komina przystosowanego do kotła kondensacyjnego.

Reszta jest chyba oczywista .

Komina prefabrykowany powinien być zmontowany tak aby można było podłączyć kocioł kondensacyjny , czyli powinien mieś odpływ . A wykonać go powinien montujący komin.

Monter kotła nie może odpowiadać za błędy w instalacji co i cwu wykonanej przez innego fachowca. Chociaż zazwyczaj ponosi ją bo klient stwierdza ,że się nie zna i ma działać w przeciwnym razie nie zapłaci .Samo życie .

Tu tez klient nie dopilnował montażu komina zgodnie z instrukcja i szuka winnego.

A zgodnie z prawem za wszystko co sie dzieje na budowie odpowiada inwestor . Jak się nie zna powinien zatrudnić kierownika budowy i to kierownik budowy powinien tego dopilnować , bo to on ma uprawnienia .

mam komin w podobnej technologii i taki sam kocioł i taki sam problem. NIe da się tego rozwiązać na poziomie kotła ponieważ kondensat spływa po kominie pod komin a nie tak jak kolega Mareks77 pisze że do kotła. Kocioł oczywiście ma odprowadzenie kondensatu ale to tylko wewnętrzny. Gdyby cały komin był z nierdzewki z kolankiem - wówczas ściekało by do kotła.

W problemie autora wątku - ciała dali budowlańcy którzy postawili komin. Na dole drugim segmentem / pustakiem okotła powinien być pustak z otworem a w rurze taca ociekowa. Taca podłaczona rurką do wyprowadzenia poza komin.

W zaistniałej sytuacji pozostaje weryfikowanie jak to jest zrobione i poszukiwanie tego kondensatu. Bez zagospodarowania bedzie on zalewał posadzkę (nawet kilka litrów na dzień).

Niestety te kominy schiedla/presto i inne to raczej porażka. Ja bym powtórnie tego nie wybierał

Jak się nie da tego rozwiązać w kotle skoro w wyposażeniu kotła jest syfon kondensatu i rurka odprowadzająca kondensat

Komin tu jest tylko inwestycją która nigdy się nie zwróci bo w kominie ceramicznym instalator i tak puścił dodatkową rurkę do spalin.

Poniżej opis kotła:

http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/kotly-gazowe/kondensacyjne/logamax-plus-gb072v2.html

Edytowane przez Mareks77

Tu masz prawidłowo podłączony kocioł kondensacyjny.

http://www.piasek.mojabudowa.pl/pliki/piasek/image/piec04.jpg

a.

Tylko że na tym obrazku nie jest pokazane jak ten komin metalowy jest podłaczony do komina ceramicznego. Co za tym idzie nie wiadomo co się dzieje ze skroplinami z komina ceramicznego.

Jak sam napisałeś - ciepła rura ceramiczna i zimne powietrze z podwórka i na tym kontakcie się wykrapla.

Komin systemowy presto ma tacę ociekową i rurkę do odprowadzenia skroplin. Więc jak najbardziej ten kondensat jest tematem do zagospodarowania niezależnie od skroplin z samego kotła

Tylko że na tym obrazku nie jest pokazane jak ten komin metalowy jest podłaczony do komina ceramicznego. Co za tym idzie nie wiadomo co się dzieje ze skroplinami z komina ceramicznego.

Jak sam napisałeś - ciepła rura ceramiczna i zimne powietrze z podwórka i na tym kontakcie się wykrapla.

Komin systemowy presto ma tacę ociekową i rurkę do odprowadzenia skroplin. Więc jak najbardziej ten kondensat jest tematem do zagospodarowania niezależnie od skroplin z samego kotła

Jeszcze raz.

Woda z powietrza skropli się na powierzchni zimniejszej od powietrza, a nie na cieplejszej. Zjawisko to dobrze widać w postaci rosy na zimnej szybie, czy na zimnej rurze wodociągowej. Na rurze z ciepłą wodą para wodna z powietrza się nie skrapla.

Żadna część komina nie jest chłodniejsza od zasysanego powietrza. Przewód spalinowy ze zrozumiałych powodów jest cieplejszy. Temperatura spalin przy pracy kotła z mocą minimalna i wodzie powrotu 30 st. C nie spada poniżej 35 st.

Część komina wystająca ponad dach ma temperaturę otoczenia, a część przebiegająca wewnątrz domu jest cieplejsza od zasysanego powietrza lub zostaje schłodzona do temperatury przepływającego nim powietrza.

Na zdjęciu powyżej nie widać żadnego skraplacza do odbioru kondensatu z części zasysającej powietrze.

Sposób połączenia i materiał z którego jest wykonany łącznik kotła z przewodem spalinowym w kominie nie ma znaczenia. Wykorzystać można różne konfiguracje z wykorzystaniem stali, polipropylenu, ceramiki. Warunek- połączenia muszą być szczelne.

To masz przykład wprowadzenia do zwykłego szachtu samego przewodu spalinowego. Jak widać nie przewidziano skraplacza i odprowadzenia skroplin z przestrzeni pomiędzy ścianą szachtu, a przewodem spalinowym.

http://ar24.com.pl/images/jeremias.jpg

Przy budowie komina często popełnianym błędem jest zakup gotowego systemu uniwersalnego ze skraplaczem i wyczystką, zbędnymi elementami przy kotle kondensacyjnym. Błąd wynika z niewiedzy inwestora, braku decyzji co do wyboru ogrzewania na etapie inwestycji, namowy wykonawcy /więcej kasy lub durnoty/, projektanta projektującego system uniwersalny. Taki komin ma sens przy kotle na paliwa stale lub gazowym z otwartą komora spalania /odskraplacz/.

Np.:

http://kominiarzgorzow.com.pl/attachments/Image/system_komin.jpg?template=generic

PS

Prawdopodobnie masz nieszczelności na wykończeniu wylotu i do przestrzeni przewód spalinowy - doprowadzenie powietrza dostaje się woda opadowa lub co bardziej prawdopodobne masz za nisko wyprowadzony przewód spalinowy i cześć pary wodnej będącej produktem spalania jest zasysana razem z powietrzem.

dziękuję za wszystkie porady. Komin mam faktycznie porażkowy bo PRESTO kosztował dużo a to nie działa przy kotle kondensacyjnym. Musiałem go przerabiać bo skropliny lecą nie tylko wewnątrz rury ceramicznej ale i na zewnątrz. Całą tą wodę łapię zbieram w pojemniku i odpompowuję automatycznie pompą do kondensatu.

Nie jest to woda opadowa ale skropliny - być może to co mówisz zawijają spaliny z powrotem do spalania. Poszukam zdjęć i wrzucę.

A czy to nie są skropliny ze spalin wykraplające się na kamionce?

Edytowane przez Adam626

Zdjęcie 3 to przewód spalinowy do którego zajrzałem od góry. POwietrze pobierane pod tym kołnierzem z nierdzewki. Te z boku to wentylacja grawitacyjna garażu. Dodaję kolejne zdjecie na którym widać jak wygląda przyłącze w kotłowni - w gumę wsadzona jest rura Jeremias a z całego otoczenia pobierane powietrze do spalania

komin4.jpg

Masz nieprawidłowo podłączony komin do kotła.

Przewód spalinowy musi stanowić jedno, nieprzerwane połączenie od kotła do wylotu, tak aby kondensat lub woda z procesu spalania spływała do kotła i dalej do kanalizacji.

Ze zdjęcia wynika, że u Ciebie wpięli się w przewód spalinowy który jest zamontowany od skraplacza /zapewne przy podłodze/ do wylotu na dachu. Dlatego kondensat, woda opadowa i będąca produktem spalania spływa do skraplacza, a nie do kotła.

Uszczelka gumowa do łączenia przewodu spalinowego też nie jest najlepszym rozwiązaniem. W kontakcie z kondensatem i temp. ok. 80 st. jest tylko kwestią czasu jak się rozpadnie.

Bierz za frak hydraulika który to instalował, skontaktuj się też z producentem systemu kominowego jak oni to widzą.

Bierz za frak hydraulika który to instalował, skontaktuj się też z producentem systemu kominowego jak oni to widzą.

Co do tego ma hydraulik . Podłączył do wskazanego komina .Skoro producent komina tak wymyślił , a inwestor zaakceptował to rozwiązanie . Co do tego ma hydraulik.

Komin ma wadę fabryczną lub złu montaż .

Oczywiście hydraulik może to naprawić ale w ramach oddzielnego zlecenia.

Oczywiście jeżeli miął to w umowie to w ramach umowy.

Masz nieprawidłowo podłączony komin do kotła.

Przewód spalinowy musi stanowić jedno, nieprzerwane połączenie od kotła do wylotu, tak aby kondensat lub woda z procesu spalania spływała do kotła i dalej do kanalizacji.

Ze zdjęcia wynika, że u Ciebie wpięli się w przewód spalinowy który jest zamontowany od skraplacza /zapewne przy podłodze/ do wylotu na dachu. Dlatego kondensat, woda opadowa i będąca produktem spalania spływa do skraplacza, a nie do kotła.

Komin i do niego kocioł są podlaczone zgodnie z instrukcją tego komina. To że komin ten jest zły konstrukcyjnie (z powodów które wymieniłem) to inna sprawa

Zaraz zobaczę czy inaczej jest w systemie schiedla.

Hydraulik nic do tego nie ma bo komin jest stanem zastanym dla niego.

Do producenta zgłaszałem się juz wczesniej z problemami skroplin na które nie ma sposobu, jednak w sumie nic nie doradzili

http://www.presto-kominy.pl/strefa-klienta/novus--

Komin presto novus do kotła kondensacyjnego - to komindla majsterkowicza. Trzeba go przerabiać aby woda się nie lała na podłogę. Fabryczna taca ociekowa nie łapie kondensatu płynącego po zewnętrznej części rury

Komin i do niego kocioł są podlaczone zgodnie z instrukcją tego komina. To że komin ten jest zły konstrukcyjnie (z powodów które wymieniłem) to inna sprawa

Do producenta zgłaszałem się juz wczesniej z problemami skroplin na które nie ma sposobu, jednak w sumie nic nie doradzili

Komin presto novus do kotła kondensacyjnego - to komindla majsterkowicza. Trzeba go przerabiać aby woda się nie lała na podłogę. Fabryczna taca ociekowa nie łapie kondensatu płynącego po zewnętrznej części rury

To jeszcze raz.

Nawet w przypadku tego komina i rozwiązania przyjętego przez producenta, w części pobierającej powietrze nie powinny się znaleźć skropliny/kondensat.

Do przewodu spalinowego jesteś wpięty na pewnej jego wysokości i i tylko na dolnym końcu przewodu spalinowego mogą się pojawiać.

Tutaj masz rysunek Twojego systemu

http://www.receptynadom.pl/wp-content/uploads/2015/07/przewod_powietrzno-spalinowy_Rys_2-730x807.jpg

Zauważ, że skropliny/kondensat są odprowadzane tylko z wnętrza przewodu spalinowego i to rozwiązanie jest prawidłowe.

Jeśli woda/ skropliny/kondensat pojawiają się na zewnętrznej powierzchni przewodu spalinowego świadczy to o nieprawidłowym montażu komina lub podłączeniu kotła.

• 2 weeks później...

Oglądałem te kominy i wyglądają konstrukcyjnie tak samo jak wszystkie inne. Tak więc czy to będzie Schiedl, Presto, IBF czy inny to konstrukcja jest identyczna jak to określił kol. Greengaz.

Taca ociekowa lub podstawa ceramiczna z nierdzewną rurką ma wyłapywać skropliny które powstaną na wewnętrznej ściance rury ceramicznej odprowadzającej spaliny.

Jeśli skropliny u Ciebie płyną po zewnętrznej ściance rury to jest coś nie tak ze szczelnością tej części i moim zdaniem nie ma to nic wspólnego z producentem ale raczej z murarzem który go składał i kleił kształtki .

Konstrukcja kształtek na pióro i wpust jest taka że nawet bez kleju skropliny nie wydostaną się poza ściankę no chyba że rurki są połączone odwrotnie piórem do góry i nie ma szczelności na łączeniach poszczególnych części.

Jedyną radą w takim przypadku jest wstawienie dodatkowej rurki z tworzywa do komina i połączenie kotła z nią za pomocą oryginalnego szachtu 60/100 Buderusa