Remiks 28.08.2016 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2016 Ta popytać w ZE albo RE oczywiście polecą kolesi albo tych co im "działkę" odpalili, gwarancja żadna. Po godzinach to kawy można się napić a nie instalacje dla inwestora.kemot-p znajdź elektryka który zrobi wszystko od początku do końca i wystawi na koniec papiery (pomiary) a na początek dopytaj elektryka o uziom fundamentowy by zdziwienia potem nie było;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 28.08.2016 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2016 W poście #14 i #17 jest cała wymiana korespondencji, niczym go nie zameczalem, zapytałem tylko czy zamiast Cu nie możnaby użyć Al. Podzwonie jeszcze po innych fachowcach po niedzieli, zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 28.08.2016 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2016 Ta popytać w ZE albo RE oczywiście polecą kolesi albo tych co im "działkę" odpalili, gwarancja żadna. Po godzinach to kawy można się napić a nie instalacje dla inwestora. kemot-p znajdź elektryka który zrobi wszystko od początku do końca i wystawi na koniec papiery (pomiary) a na początek dopytaj elektryka o uziom fundamentowy by zdziwienia potem nie było;-) Jaki uziom? Ja na obecnym etapie chcę podłączyć blaszak, w którym będzie wisieć RB-tka i nic więcej . Fundamenty, dom i instalacja docelowa dopiero za kilka lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 29.08.2016 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Że co ? Tylko nie to ! Znam tych "fachowców" od siedmiu boleści. Fachowców z prawdziwego zdarzenia polecam sobie zachować do instalacji w domu a nie do podłączenia kabla do RB-etki w blaszaku. Nawet fachowiec od siedmiu boleści jak ich nazywasz poradzi sobie z tak prostym zadaniem i nawet nie uda się mu go spartolić. Tu jest potrzebna szybkość działania bez komplikacji papierkowej pieczątek i innych dupereli wymaganych normalnym trybem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 30.08.2016 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2016 Fachowców z prawdziwego zdarzenia polecam sobie zachować do instalacji w domu a nie do podłączenia kabla do RB-etki w blaszaku. Nawet fachowiec od siedmiu boleści jak ich nazywasz poradzi sobie z tak prostym zadaniem i nawet nie uda się mu go spartolić. Tu jest potrzebna szybkość działania bez komplikacji papierkowej pieczątek i innych dupereli wymaganych normalnym trybem. Tylko trzeba mieć praskę do zaciśnięcia końcówek na żyłach kabla aluminiowego, a jak się nie ma, to się wciska ciemnotę, że się Al nie stosuje! Albo się kwili, że to bajecznie proste zadanie na szybkość działania bez komplikacji papierkowych i tak dalej... Najpierw zbedny koszt 400 PLN + VAT, ciekawe ile dojdzie teraz przez prostotę i szybkość działania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 31.08.2016 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2016 Fachowców z prawdziwego zdarzenia polecam sobie zachować do instalacji w domu a nie do podłączenia kabla do RB-etki w blaszaku. Nawet fachowiec od siedmiu boleści jak ich nazywasz poradzi sobie z tak prostym zadaniem i nawet nie uda się mu go spartolić. Niby proste zadanie, a jednak - jeden elektryk wycenia na podstawie mojego opisu, inny potrzebuje skan warunków, jeszcze inny chce koniecznie spotkać się na działce i zobaczyć bo twierdzi, że bez tego nie wyceni (pomimo, że wysłałem mu zdjęcia zarówno rbetki jak i skrzynki w granicy oraz skan warunków). Rozstrzał cen też spory - od 1500 do 2700 na gotowo z kopaniem. kemot-p znajdź elektryka który zrobi wszystko od początku do końca i wystawi na koniec papiery (pomiary) a na początek dopytaj elektryka o uziom fundamentowy by zdziwienia potem nie było;-) Miałem dzisiaj spotkanie z jednym elektrykiem na działce. Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, ale on ze względu na ten uziom fundamentowy w docelowym domu (chyba??) zaproponował kabel 5 żyłowy. Inni proponują 4. W skrzynce w granicy są 4: Rozumiem, że jeśli chcę mieć uziom fundamentowy potrzebuję jednak 5 żył? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 31.08.2016 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2016 (edytowane) Źle rozumiesz.Propozycja "elektryka' jest również zła, niestety.Tak samo jak ZE - nie lubi łączenia uziemienia roboczego sieci przesyłowej z uziemieniem ochronnym instalacji odbiorcy, a kabel 5-żyłowy poniekąd wymusza tego typu łączenie, bo niby gdzie piąta żyła kabla ma być podłączona w złączu kablowym ? Edytowane 31 Sierpnia 2016 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 31.08.2016 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2016 Miałem dzisiaj spotkanie z jednym elektrykiem na działce. Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, ale on ze względu na ten uziom fundamentowy w docelowym domu (chyba??) zaproponował kabel 5 żyłowy. Inni proponują 4. W skrzynce w granicy są 4: [ATTACH=CONFIG]365961[/ATTACH] Rozumiem, że jeśli chcę mieć uziom fundamentowy potrzebuję jednak 5 żył? Piąta żyłą do uziomu fundamentowego zbędna chyba że masz w warunkach jakiś zapis. Temu panu do pięciu żył bym podziękował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 31.08.2016 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2016 Piąta żyłą do uziomu fundamentowego zbędna chyba że masz w warunkach jakiś zapis. Temu panu do pięciu żył bym podziękował. Zdecydowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 01.09.2016 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 Warunki mam takie: P.S. jakie uprawnienia powinien mieć elektryk, żeby zgodnie z przepisami mógł wykonane przyłącze pomierzyc i podpisać dokument o gotowości dla ZE. D, E czy UB? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 01.09.2016 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 Zwyczajne E powinno wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frohike1 02.09.2016 09:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 jeszcze pytanie z życia. Ile mniej więcej się czeka od momentu załatwienia formalności do czasu montażu licznika? I czy jest sens ich (Enea) delikatnie popędzać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 02.09.2016 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 Jak zalatwialem prąd do garażu w bloku, to podczas podpisywania umowy i przekazania dokumentu o wykonaniu instalacji przez elektryka o razu umowilem się na konkretny dzień i godzinę kiedy przyjadą założyć licznik - z tego co pamiętam było to kilka dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frohike1 03.09.2016 12:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2016 dzięki. Myślałem, że składa się papiery, a potem czeka na odzew ze strony ZE. A tak to super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 07.09.2016 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 Zwyczajne E powinno wystarczyć. He, okazało się, że u mnie trzeba budowlane . Ale już znalazłem odpowiedniego fachowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts