Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podpięcie erbetki

Recommended Posts

Ta popytać w ZE albo RE oczywiście polecą kolesi albo tych co im "działkę" odpalili, gwarancja żadna. Po godzinach to kawy można się napić a nie instalacje dla inwestora.

kemot-p znajdź elektryka który zrobi wszystko od początku do końca i wystawi na koniec papiery (pomiary) a na początek dopytaj elektryka o uziom fundamentowy by zdziwienia potem nie było;-)

Ta popytać w ZE albo RE oczywiście polecą kolesi albo tych co im "działkę" odpalili, gwarancja żadna. Po godzinach to kawy można się napić a nie instalacje dla inwestora.

kemot-p znajdź elektryka który zrobi wszystko od początku do końca i wystawi na koniec papiery (pomiary) a na początek dopytaj elektryka o uziom fundamentowy by zdziwienia potem nie było;-)

Jaki uziom? Ja na obecnym etapie chcę podłączyć blaszak, w którym będzie wisieć RB-tka i nic więcej :). Fundamenty, dom i instalacja docelowa dopiero za kilka lat.

Że co ?

Tylko nie to !

Znam tych "fachowców" od siedmiu boleści.

Fachowców z prawdziwego zdarzenia polecam sobie zachować do instalacji w domu a nie do podłączenia kabla do RB-etki w blaszaku.

Nawet fachowiec od siedmiu boleści jak ich nazywasz poradzi sobie z tak prostym zadaniem i nawet nie uda się mu go spartolić.

Tu jest potrzebna szybkość działania bez komplikacji papierkowej pieczątek i innych dupereli wymaganych normalnym trybem.

Fachowców z prawdziwego zdarzenia polecam sobie zachować do instalacji w domu a nie do podłączenia kabla do RB-etki w blaszaku.

Nawet fachowiec od siedmiu boleści jak ich nazywasz poradzi sobie z tak prostym zadaniem i nawet nie uda się mu go spartolić.

Tu jest potrzebna szybkość działania bez komplikacji papierkowej pieczątek i innych dupereli wymaganych normalnym trybem.

Tylko trzeba mieć praskę do zaciśnięcia końcówek na żyłach kabla aluminiowego, a jak się nie ma, to się wciska ciemnotę, że się Al nie stosuje! Albo się kwili, że to bajecznie proste zadanie na szybkość działania bez komplikacji papierkowych i tak dalej...

Najpierw zbedny koszt 400 PLN + VAT, ciekawe ile dojdzie teraz przez prostotę i szybkość działania.

Niby proste zadanie, a jednak - jeden elektryk wycenia na podstawie mojego opisu, inny potrzebuje skan warunków, jeszcze inny chce koniecznie spotkać się na działce i zobaczyć bo twierdzi, że bez tego nie wyceni (pomimo, że wysłałem mu zdjęcia zarówno rbetki jak i skrzynki w granicy oraz skan warunków). Rozstrzał cen też spory - od 1500 do 2700 na gotowo z kopaniem.

Miałem dzisiaj spotkanie z jednym elektrykiem na działce. Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, ale on ze względu na ten uziom fundamentowy w docelowym domu (chyba??) zaproponował kabel 5 żyłowy. Inni proponują 4. W skrzynce w granicy są 4:

skrzynka.jpg

Rozumiem, że jeśli chcę mieć uziom fundamentowy potrzebuję jednak 5 żył?

Źle rozumiesz.

Propozycja "elektryka' jest również zła, niestety.

Tak samo jak ZE - nie lubi łączenia uziemienia roboczego sieci przesyłowej z uziemieniem ochronnym instalacji odbiorcy, a kabel 5-żyłowy poniekąd wymusza tego typu łączenie, bo niby gdzie piąta żyła kabla ma być podłączona w złączu kablowym ?

Edytowane przez elpapiotr

Miałem dzisiaj spotkanie z jednym elektrykiem na działce. Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, ale on ze względu na ten uziom fundamentowy w docelowym domu (chyba??) zaproponował kabel 5 żyłowy. Inni proponują 4. W skrzynce w granicy są 4:

[ATTACH=CONFIG]365961[/ATTACH]

Rozumiem, że jeśli chcę mieć uziom fundamentowy potrzebuję jednak 5 żył?

Piąta żyłą do uziomu fundamentowego zbędna chyba że masz w warunkach jakiś zapis. Temu panu do pięciu żył bym podziękował.