Robin77 25.09.2016 17:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2016 Proszę bardzo : https://www.google.pl/search?q=łączenie+puszek+gniazd&client=opera&hs=pN&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjBoovZuqrPAhWGJSwKHTkYDo0Q_AUICCgB&biw=1680&bih=950 Dzięki wielkie o to chodziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robin77 01.07.2017 10:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2017 Witam Proszę o pomoc Mam instalacje dwużylowaInstalowałem gniazdka od gniazdka do gniazdka. Zwykle miałem 4 przewody w puszce, w tym jeden fazowy.Natrafiłem na gniazdo, które w którym jest inaczej. To jest moje ostatnie gniazdo. W tej puszce są 4 przewody, ale faza jest na 2 przewodach!Jedną wiązka idzie od podłogi i w niej jest jedną faza. Druga idzie od góry i niej jest druga faza? JAK zamontować gniazdko?Proszę o pilna pomoc bo tak dynamicznie nad tym od godziny i nie wiem co zrobić Włączony mam w rozdzielnicy tylko jeden obwód. To skąd idzie ta druga wiązka? Proszę o pilna pomoc z góry dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 01.07.2017 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2017 Poprosić elektryka.On sprawdzi, pomierzy, zidentyfikuje obwód/obwody i podłączy właściwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robin77 01.07.2017 11:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2017 Poprosić elektryka. On sprawdzi, pomierzy, zidentyfikuje obwód/obwody i podłączy właściwie. Dziękuje Mam 4 obwody Gniazdka pokoje Łazienka i kuchnia Piekarnik (osobny obwód) Oświetlenie Faza w puszce pojawia się tylko przy włączonym obwodzie gniazdka pokoje. Przy wyłączonym nie ma fazy. Stąd wniosek musi być to podłączone do tego obwodu. Przez moment się zastanawiałem czy nie mam lewego prądu? Robiono takie rzeczy w gierkowskich blokach? Sam demontowalem stare gniazdo, ale to było rok temu i nie przyglądałem się jak to było wtedy. To co chce zrobic. Jedną wiązkę z faza zaizoluje po prostu. Druga podłączę gniazdko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 01.07.2017 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2017 Nie wiem, jak wygląda zasilanie tych obwodów z rozdzielnicy, ale dawniej stosowano tzw. pętle.Polegało to na tym, że dany obwód był zasilany dwustronnie, gdzie jego początek i koniec znajdował się w rozdzielnicy.Pozwalało to na zmniejszenie przekrojów przewodów, jak również istniała ciągłość zasilania gniazd przy przerwaniu przewodów pomiędzy poszczególnymi gniazdami.Należy to sprawdzić, określić przekroje i zabezpieczenie tego obwodu, a nie od razu pozbywać się jego części. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robin77 01.07.2017 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2017 Dziękuje elpapiotrTo jest instalacja dwużyłowa, nie ma RCD. A jedynie eski. Czyli zapewne ta wiązka od dolu, od podłogi idzie od poprzednich gniazdek, a ta druga wiązka to jest właśnie obwód, z drugiej strony idzie z puszki. No to normalnie zamknę obwód.Wszystkie gniazdka pobierają mniej więcej podobna ilosc prądu, przekrój 1.5mm 2 złączki wagi na 3Zero do zera plus wyprowadzenie do gniazdkaFaza do fazy plus wyprowadzenie do gniazdkaZaizolować, podłączyć gniazdko i już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 01.07.2017 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2017 (edytowane) A następnie wziąć miernik/i do rąk i sprawdzić m. inn. pętlę zwarcia.Nie ma litości, potwierdzenie roboty za pomocą wyników pomiarów wskazane.Tak powinien zrobić elektryk. Bohater swojego domu te kwestie pomija. Edytowane 2 Lipca 2017 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G69 04.07.2017 04:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 A następnie wziąć miernik/i do rąk i sprawdzić m. inn. pętlę zwarcia.. Było by idealnie tak zrobić.Ale realia są takie,ze nie wszystkich stać na miernik do tego typu pomiarów. Czy obecnie osoba wykonująca zlecenie modernizacji instalacji elektrycznej ma obowiązek dokonać takich pomiarów i się pod tym podpisać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 04.07.2017 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 Było by idealnie tak zrobić.Ale realia są takie,ze nie wszystkich stać na miernik do tego typu pomiarów. Czy obecnie osoba wykonująca zlecenie modernizacji instalacji elektrycznej ma obowiązek dokonać takich pomiarów i się pod tym podpisać? Oczywiście. Grzebie w instalacji, zmienia, podłącza gniazda - to niech potwierdzi pomiarem/pomiarami, że zrobił dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 04.07.2017 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 Pewnie że oczywiste zwłaszcza że do pomiarów powinno być ich dwóch (dwoje) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 07.07.2017 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2017 Pewnie że oczywiste zwłaszcza że do pomiarów powinno być ich dwóch (dwoje) Powinno? Gdzie taka powinność jest zapisana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 08.07.2017 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2017 Powinno? Gdzie taka powinność jest zapisana? Powinno, ot tak sobie napisałem;-) A na poważnie obecne przepisy dotyczące BHP pozostawiają pewną dowolność jednak jaśli masz D i pod sobą kilku pracowników albo firmę i zatrudniasz pomiarowca, elektryków to na Twoim miejscu poszperał bym w przepisach. Wiem można oprzeć się na ROZPORZĄDZENIE MINISTRA GOSPODARKI z dnia 28 marca 2013 r. § 2 2) (urządzenia energetyczne powszechnego użytku) i § 3 3) ale czy aby na pewno;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts