Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór pompy wg OZC

maciejtoya

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chyba ze Panasonic podał w tej samej tabelce z defrostem dla 9 i 5 kW a dla 7 kW moc maksymalną.

Dwa razy sprawdzałem i tak wykres wychodzi?!?

https://www.panasonicproclub.com/uploads/PL/catalogues/2020/A2W/01%20EU%20INTRO-AQUAREA%20GEN%2020%20v1_ATT_PL_final.pdf

tabelka ze strony 64 - seria J na R32.

Chyba ze Panasonic podał w tej samej tabelce z defrostem dla 9 i 5 kW a dla 7 kW moc maksymalną.

Dwa razy sprawdzałem i tak wykres wychodzi?!?

https://www.panasonicproclub.com/uploads/PL/catalogues/2020/A2W/01%20EU%20INTRO-AQUAREA%20GEN%2020%20v1_ATT_PL_final.pdf

tabelka ze strony 64 - seria J na R32.

No faktycznie patrzyłem teraz na wykres od 7kw to inaczej ja zestroili niz 9kw (to te same pompy)nie ma tego załamania ,ciekawie jest zestrojona 3kw tam praktycznie 3kw jeszcze przy -17 :)

na poprzedniej stronie https://forum.muratordom.pl/showthread.php?304433-Dob%C3%B3r-pompy-wg-OZC&p=8034395&viewfull=1#post8034395

masz wykres kilku PC-PW.

oraz tu: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?367213-Pompa-Ciep%C5%82a-powietrze-woda-na-grzejnikach-porady-uwagi/page3

Jeśli potrzebujesz OZC 9 kW. To już lepiej patrzeć po Panasonicu T-Cap 9 kW - jest to najsłabsza PC z tych dwuwentylatorowych (9 kW), konkurencja robi dwuwentylatorowe od mocy 11 kW wzwyż.

Z kolei jednostki jednowentylatorowe 9 kW, przy OZC 9 kW - ogrzeją taki dom samym kompresorem do może -12*C (lub-15*C). Poniżej tych temperatur będą musiały dodać grzałki. To decyzja należy do Ciebie i zim jakie się trafiają w Twoim miejscu zamieszkania.

Małe jednostki do -12 /-15*C lub T-Cap do -19*C poniżej tej temp. z wspomaganiem z grzałkami.

Edytowane przez Marco36

Czy na podstawie tego da się określić jaką pompę ciepła PW do co+cwu dobrać?

[ATTACH=CONFIG]454187[/ATTACH]

Tak da sie

Potrzebujesz pompy która przy-20 (nie wiem w jakiej strefie mieszkasz) da jakieś 4,5kw mocy i teraz zależy od jakiej temperatury na minusie dopuszczasz pracę pompy z wspomaganiem grzałek,Producenci przeważnie zalecają pracę z pomocą grzałek gdzieś w okolicach -10-13st w zależności od strefy.

Np z panasa potrzebujesz pompy 5kw która sama da przy minus20st ok.3,5kw i resztę grzałkami czyli gdzieś od 15st na minusie będzie sobie już lekko pomagać oczywiście jak te -15 będzie przez kilkanaście godzin.

Maksymalnie pompa 7kw

Oczywiście zakładam że grzanie podłogówką 100% jesli grzejniki lub grzanie tylko w tanich godzinach to lepiej 7kw.

Z innych producentów musisz porównywać moce przy -20st ale też będzie w podobie chyba że jakieś wynalazki

Tak da sie

Potrzebujesz pompy która przy-20 (nie wiem w jakiej strefie mieszkasz) da jakieś 4,5kw mocy i teraz zależy od jakiej temperatury na minusie dopuszczasz pracę pompy z wspomaganiem grzałek,Producenci przeważnie zalecają pracę z pomocą grzałek gdzieś w okolicach -10-13st w zależności od strefy.

Np z panasa potrzebujesz pompy 5kw która sama da przy minus20st ok.3,5kw i resztę grzałkami czyli gdzieś od 15st na minusie będzie sobie już lekko pomagać oczywiście jak te -15 będzie przez kilkanaście godzin.

Maksymalnie pompa 7kw

Oczywiście zakładam że grzanie podłogówką 100% jesli grzejniki lub grzanie tylko w tanich godzinach to lepiej 7kw.

Z innych producentów musisz porównywać moce przy -20st ale też będzie w podobie chyba że jakieś wynalazki

To co udostępniłem tyczyło się parterówki 99m2.

Strefa 3 na Śląsku. Troszke zmieniłem projekt i będę miał dom parterowy 107m2 plus dodatkowo na strychu wydzielam jedno ocieplone 23m2 na gabinecik/ pokój gościnny z oknem w ścianie szczytowej od wschodu. Czy te pomieszczenie na stryszku też muszę podłogowka grzać z PC?

W sumie będę miał 130m do ogrzania.

W projekcie mam wentylację grawitacyjną. I straty z tego tytułu to 5MWh/rok. I nie wiem czy rekuperację dołożyć oprocz PC?

A będę miał ściany z silikatu, a podłoga będzie 7cm wylewki betonowej. Czyli solidnie będę kumulował ciepło jak nie wychlodze domu. Co chyba za pomocą automatyki PC się uda podczas długiego wyjazdu.

Edytowane przez ololek

No jak dołożyłes jeszcze pomieszczenie to lepiej weż pompę 7kw ,pokoik na poddaszu albo grzejnikiem c33 tylko ostro go przewymiaruj żebyś mógł grzać ta samą temperatura na zasilaniu co podłogówkę albo klimakonwektor ma lepszą wydajność latem mozna chłodzić ale tu juz musisz poczytać bo trzeba bardzo dobrze zaizolować rurki zrobić odpływy skroplin i takie tam,zas chlodzenie podłogówką to niezbyt udany pomysł więc jakbyś chciał chłodzic tylko tamte pomieszczenie to znowu bedziesz musiał zakładać bufor itp.Moim zdaniem do chłodzenia to klima.

o wentylacji grawitacyjnej i stratach przez nia to zapomnij bo poprostu we współczesnie budowanych domach wentylacja grawitacyjna poprostu nie działa więc nie ma strat ,żeby coś wyleciało kanałem to musi gdzieś wlecieć a nowe domy są na to za szczelne.

Nie wiem co za matoły jeszcze to projektują.Zakładaj reku.

No ok załóżmy że ta pompa to będzie 7kW. To razem z grzaniem wody wystarczy dla 4 osób?

O chłodzeniu latem to nie wiedziałem że pc można wykorzystać.

Klimakonwektor mniej miejsca zajmuje. Akurat pompę mogę mieć w pomieszczeniu pod tym na stryszku. Także rura od wentylacji kanalizacji będzie przechodzić przez to dodatkowe pomieszczenie lub za jego ścianą więc może posłużyć jako odprowadzanie skroplin z klimakonwektora latem podczas chłodzenia.

Podłogową pewnie lepiej nie chłodzić bo może się para skroplić w pewnych warunkach na podłodze?

A te chłodzenie latem można mieć jednocześnie z grzaniem wody w zasobniku? Czy musi być ten drugi bufor do chłodzenia o którym pisałeś?

No ok załóżmy że ta pompa to będzie 7kW. To razem z grzaniem wody wystarczy dla 4 osób?

O chłodzeniu latem to nie wiedziałem że pc można wykorzystać.

Klimakonwektor mniej miejsca zajmuje. Akurat pompę mogę mieć w pomieszczeniu pod tym na stryszku. Także rura od wentylacji kanalizacji będzie przechodzić przez to dodatkowe pomieszczenie lub za jego ścianą więc może posłużyć jako odprowadzanie skroplin z klimakonwektora latem podczas chłodzenia.

Podłogową pewnie lepiej nie chłodzić bo może się para skroplić w pewnych warunkach na podłodze?

A te chłodzenie latem można mieć jednocześnie z grzaniem wody w zasobniku? Czy musi być ten drugi bufor do chłodzenia o którym pisałeś?

Można i chłodzić i grzać,ogólnie pompa ciepła jak grzeje cwu to w tym samym czasie nie grzeje c,o ani nie chlodzi c,o i na odwrót jak grzeje lub chlodzi c,o to nie grzeje cwu .Tak chodzi o skraplanie nie można przesadzać ze zbyt zimną wodą.

Z buforem chodzi o to że pompa do swojego działania potrzebuje dużych przepływów wody i sporej jej ilości w obiegu ,jak masz 100% podłogówki to bufora w 99% przypadkach nie potrzeba chyba że ktoś sobie pozakłada na kazdą pętle termostaty czy jakies sterowanie.

Chodzi o to że jak się pozamykaja niektóre petle to wywali na pompie błąd przepływu lub podczas defrostu braknie ciepłej wody do odszronienia.

Jak masz mieszany układ czyli podłogówka plus kilka grzejników to mozna to ogarnać tez bez bufora np.ja tak mam .Jak same grzejniki to przeważnie zawsze bufor.

Jak byś chciał mieć latem zamkniętą podłogówkę a tylko chłodzenie tym klimakonwektorem u góry to poprostu będzie za mało wody w obiegu i za duży przepływ jak na jeden grzejnik i dlatego musiałbyś założyć taki buforek z 50litrów (to nieże do chłodzenia tylko do zwiększenia ilości wody i zapewnienia wymaganych przepływów)

ololek

Jeśli tabelka, którą wstawiłeś pochodzi z projektu domu - to dla własnego bezpieczeństwa sprawdź ile wyjdzie z tego kalkulatora: https://cieplowlasciwie.pl/start

Dużo osób tu na forum pisze, że te tabelki z projektu domu są pisane na kolanie, bez dokładnych obliczeń.

Jak znasz parametry domu, to wypełnij dane w kalkulatorze z linka i porównaj sobie wynik.

Twoim wynikiem będzie moc grzewcza, bez CWU.

Do zasilania klimakonwektora, to przynajmniej 100L bufor i odcięcie podłogówki. U mnie bufor 100L izolowany dali do dwóch KK.

Edytowane przez Marco36

Dla oryginalnego projektu czyli bez ogrzewanego pomieszczenia na strychu wychodzi

"Moc powietrznej pompy ciepła powinna wynosić max. 5kW, natomiast dodatkowe źródło ciepła na największe mrozy powinno zapewnić 8kW."

Natomiast jak powiększę powierzchnie zabudowy o te 30m2 (wliczam powierzchnie dodatkowego ogrzewanego pomieszczenia na strychu do zabudowy parteru bo stronka ogrzewane poddasze liczy jako całość obrysu a u mnie tak nie jest więc to zrobiłem w ten sposób) to wychodzi to samo

"Moc powietrznej pompy ciepła powinna wynosić max. 5kW, natomiast dodatkowe źródło ciepła na największe mrozy powinno zapewnić 8kW."

https://cieplowlasciwie.pl/wynik/d9op

Dla oryginalnego projektu czyli bez ogrzewanego pomieszczenia na strychu wychodzi

Natomiast jak powiększę powierzchnie zabudowy o te 30m2 (wliczam powierzchnie dodatkowego ogrzewanego pomieszczenia na strychu do zabudowy parteru bo stronka ogrzewane poddasze liczy jako całość obrysu a u mnie tak nie jest więc to zrobiłem w ten sposób) to wychodzi to samo

30m2 to jakieś max.1kW(u mnie salon 33m2 potrzebuje ok.700W),może wyszło im mniej niż 1kW i zaokraglili w dół ;)

Co nie zmienia faktu, że 5kW przy -20st.C,czy tam temp.w Twojej strefie klimatycznej będzie ok i tak dobieraj.

Zleć profesjonalne OZC - bo żle liczysz,

Witam,

czy na podstawie wklejonych danych ktoś obeznany w temacie mógłby mi powiedzieć pompy ciepła powietrze- woda o jakiej mocy potrzebuję?

Projektantka przewidziała pompę ciepła Viessmann Vitocal 200s D16. Wykonawcy do których się zwróciłem o oferty twierdzą, że jest przewymiarowana, ale nie chcą wziąć odpowiedzialności za ewentualną zmianę na mniejszą bez akceptacji projektanta.

Dodam, że według strony ciepło właściwie potrzebuję pompy 8kW, czyli znacznie mniejszej niż założył projektant.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

Potrzebujesz pompy która dla twojej strefy czy dla strefy której dotyczyły te obliczenia np.przy -20 st da 5,84kw mocy.

Twoja decyzja czy ma to zrobić sama bez użycia grzałek czy np.od -14st ma sobie pomóc grzałkami (a tak zaleca większość producentów) czyli potrzebujesz np. panasonic 7kw ,lg 5kw,daikin 4kw,samsung 6kw są to minimalne moce pomp jeśli masz podłogówkę ,zamierzasz grzać nonstop i normalne zurzycie cwu.

Maxymalnie panas 1fazowy 9kw ,lg 7kw,daikin 6kw,samsung9kw .

Wszystkie z nowych modeli na r32

Co do viessmana się nie wypowiem chyba że wrzucisz jej dane przy -20st.

Oczywiscie wszystko to jeśli Twój projektant weżmie odpowiedzialność za swoje wyliczenia a pewnie proponuje Ci za dużą pompę bo nawet tego nie liczył tylko wzioł z czapy tak jak to się odbywa tak więc proponuję Ci zrobić za parę stów profesjonalne OZC a potem swoją decyzją zakupić sobie taką a taką pompę bo nikt nie będzie za Ciebie brał odpowiedzialności bo instalator nie wie czy te obliczenia są prawidłowe i nie wie jak wykonałeśostatecznie budynek i co tam za materiały zastosowałeś ,może Ci jedynie zaprroponować moc wg doświadczenia itp

Ja to bym sie tej mądrej pani projektantki zapytał na jakiej podstawie dobrała w sumie chyba pompe 15kw viessmana do obciażeniea 5,84kw ? Czy to możliwosć pierwsza:brak wiedzy

czy druga :budynek jest tak zjebany że rzeczywiście takiej mocy będzie potrzebował

czy trzecia :viessman stawia wakacje w egipcie

Edytowane przez codix

Serio, tak małej pompy potrzebuję na dom o pow. 230 m2?

Co do grzałek, to nie przeszkadza mi, żeby pompa wspomagała się grzałkami poniżej -10 stopni. Takie temperatury występują u nas max kilka dni w roku, więc koszt prądu dla grzałki będzie żaden. Bardziej obawiałbym się, że pompa przez przewymiarowanie będzie się niepotrzebnie stale włączać i wyłączać.

Poniżej wrzucam tabelkę dla Viessmanna 200s D10, to jest mniejszej niż ta sugerowana przez projektanta. Będzie OK? Zakładam wykonanie budynku z materiałów takich samych lub lepszych niż w projekcie, jednak co do ewentualnych niedoróbek wykonawców nie jestem w stanie tego całkiem wyeliminować, jak zawsze.

5.jpg

Edit 1: Słabo widać na screenie, wklejam link, strona 45.

https://webapps.viessmann.com/vibooks/api-internal/file/resources/technical_documents/PL/pl/VPA/5798410VPA00006_1.PDF?#pagemode=bookmarks&zoom=page-fit&view=Fit

Edit 2: Co do projektantki, chętnie bym się jej o to zapytał, ale albo nie odbiera telefonu, albo jest ciągle chora, po wypadku itd. Nie ja ją wybierałem, architekt ją załatwił. Jej podejście i sygnały od wykonawców dopiero zasiały u mnie wątpliwości co do jej kompetencji.

Edytowane przez MichałPP

Wydaj naprawde kilka stówek na OZC i dowiesz się dla swojej strefy jakie ten budynek będzie miał obciążenie cieplne np.przy minus 20 czy 18(niewiem w jakiej strefie mieszkasz) i potem jak to masz to szukasz odpowiedniej pompy inaczej to takie trochę wróżenie z fusów bo nawet ktoś kto ma podobny budynek może mieć inaczej.

Jak sie uwaliłeś juz na tego vieśka to zasada taka sama tabelka słabo czytelna ale dla 35st ma tam coś przy -20 chyba koło 6kw mocy wiec jeśli ty masz według tych niby obliczeń 5,84 kw czyli pompa jeszcze byłaby za duża bo bedzie dawać rade bez użycia grzałek chyba że tak chcesz

Takie 6kw przez sama pompę czyli tyle co ten viesiek co podałes tabelkę przy -20 da np.daikin 8kw ,1fazowy panas 9kw itp dlatego nie patrzy się na nazwe jaką producent podaje tylko w tabelki jakie osiągi dana pompa ma.