Kaizen 29.09.2016 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2016 Zaraz startuję z budową i zastanawiam się nad grzewczą płytą fundamentową i potencjalni wykonawca nie chcą puszczać wody ciepłej i zimnej w płycie, a zalecają w suficie podwieszanym lub wkuwać w ściany. Argumenty sprzedawcy płyt za instalacją pod suficie podwieszanym przekonały mnie na tyle, że zacząłem się zastanawiać, czemu to nie jest standard. Łatwo zaizolować, łatwo zauważyć usterkę, łatwo naprawić. Samo zauważenie i namierzenie usterki pod płytkami jest mocno problematyczne. Jakie wady ma więc puszczanie hydrauliki pod sufitem? Czemu to nie jest standard? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 30.09.2016 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2016 Hałas od przepływającej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.09.2016 11:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2016 No tak. Hałas jest argumentem.Ale czy współczesne rury, w otulinie faktycznie słychać? Czy nie wystarczy zaizolować je wełną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 04.10.2016 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 (edytowane) W posadzce czyli pomiędzy chudziakiem a jastrychem i posadzką właściwą jest więcej miejsca ze względu na ocieplenie i styropian. Z tego względu wszelkie instalacje są tam umieszczane.Poza tym suficie i stropie jakiego rodzaju by nie był tak naprawdę już nic nie wykujesz , a robienie wszystkich sufitów podwieszanych także nie jest za szczęśliwym rozwiązaniemPodejścia wody do umywalki robi się na wysokości ok 50 cm od posadzki więc albo schodzisz 2 m rurą w dół albo przy instalacji pod sufitem wkuwanie się i przechodzenie przez strop aby umieścić wodę do umywalki w ścianie jest bez sensu . Edytowane 4 Października 2016 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HONDA1969 07.10.2016 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 W centrach handlowych i budynkach przemysłowych montuje sie często wodę pod sufitem i jej nie słychać. Ale, ale W razie awarii pod sufitem masz zdecydowanie większe szkody niz pod podłogą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 10.10.2016 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 W centrach handlowych i budynkach przemysłowych montuje sie często wodę pod sufitem i jej nie słychać. Ale, ale W razie awarii pod sufitem masz zdecydowanie większe szkody niz pod podłogą W centrach handlowych masz strop na poziomie 4 - 5m i sufit podwieszany a nie na 2,75m więc umieszczanie tam czegokolwiek jest poprostu bezsensowne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.10.2016 14:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 (edytowane) Poza tym suficie i stropie jakiego rodzaju by nie był tak naprawdę już nic nie wykujesz , a robienie wszystkich sufitów podwieszanych także nie jest za szczęśliwym rozwiązaniem Kucie oczywiście nie ma sensu. Nawet puszczanie przed zalaniem rur nie ma sensu. Ale zabudowa z KG to żaden problem a koszt też niewielki. Więcej ludzie robią dla kilku LEDów. Ale, ale W razie awarii pod sufitem masz zdecydowanie większe szkody niz pod podłogą Czemu większe szkody? Sąsiadce strzeliła rurka. Ile się naszukała to historia. Widać było, że wilgoć wychodzi w łazience na ścianie. A okazało się, że strzeliło całkiem daleko - rurą osłonową się sączyło i wylazło daleko. Miesiące to trwało, zanim usterka została namierzona i usunięta. Już tylko dzięki temu, że szybko widać, łatwo zlokalizować i naprawić a potem osuszyć to szkody są małe. Edytowane 12 Października 2016 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 12.10.2016 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 Szkody powstałe z namierzenia usterki to jedna bajka, natomiast szkody powstałe z umieszczenia rur w suficie to druga.W pierwszej sytuacji można oczywiście zamiast użyć odpowiedniego sprzętu skuwać i szukać po omacku przecieku, natomiast w drugim przypadku przy awarii na parterze zamiast zalanej tylko podłogi. masz zalany sufit, ściany i podłogę.Przy awarii nad sufitem podwieszanym z płyt KG zanim woda przedostanie się przez płytę i złącza woda będzie ciekła w miejscach wkrętów mocujących płyty do stelaży i zalane zostaną ściany i tak więc odsłonięcie w miejscu przecieku nie zawsze okaże się trafne. Nie będę polemizował z nieprzemyślanym pomysłem więc budując i inwestując swoje pieniądze wolę zaufać sprawdzonym metodom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 12.10.2016 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 Zaraz startuję z budową i zastanawiam się nad grzewczą płytą fundamentową i potencjalni wykonawca nie chcą puszczać wody ciepłej i zimnej w płycie, a zalecają w suficie podwieszanym lub wkuwać w ściany. ] I tego trzymaj się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.10.2016 17:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 zamiast zalanej tylko podłogi. Jakby przy umieszczeniu hydrauliki w wylewce była tylko podłoga, to byłoby całkiem nieźle. Ale zalana jest też izolacja, wylewka, podciągają mury. Ściany mam na wierzchu i stosunkowo łatwo osuszyć. A jak osuszyć izolację termiczną jak woda dostanie się pod folię, podziurawioną spinkami do podłogówki jak sito? A nawet jak się nie dostanie pod folię, to jak osuszyć tę "wanienkę" którą utworzyła izolacja przeciwwilgociowa? Tę całą nasiąkniętą wodą wylewkę? Zrywać kafelki i parkiet? Z dwojga złego to wolę wilgoć na powierzchni, niż pod posadzką. Do podjęcia ostatecznej decyzji jeszcze trochę czasu mam. Ale co do szkód - to ich minimalizacja jest IMO podstawową zaletą wyciągnięcia hydrauliki z posadzki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 14.10.2016 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 Problem Polaka jest taki że jadąc samochodem na wakacje zawsze zabiera ze sobą komplet kluczy lewarek pompkę i koło zapasowe ze względu na istniejącą możliwość awarii samochodu tym czasem samochód ma służyć do jeżdżenia a nie do psucia się..Tak samo jak i instalacje w domu mają służyć do dostarczania wody lub wygody a nie dla awarii która nastąpi prawdopodobnie za 25 - 30 lat kiedy to możliwe jest ujawnienie się zmęczenie materiału lub niefachowa robocizna.Przewidywanie i zapobieganie wszelkim kataklizmom prowadzi to tego ze zamiast domu powinniśmy budować betonowe podziemne bunkry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.10.2016 08:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 Problem Polaka jest taki że jadąc samochodem na wakacje zawsze zabiera ze sobą komplet kluczy lewarek pompkę i koło zapasowe ze względu na istniejącą możliwość awarii samochodu tym czasem samochód ma służyć do jeżdżenia a nie do psucia się.. I chyba takie podejście mają producenci aut, bo żeby wymienić żarówkę trzeba jechać do ASO. Ja wolę oszczędzać swój czas i pieniądze, więc jak mam wpływ na to, jak coś jest zrobione - to przy braku wad wybieram rozwiązania łatwe w serwisowaniu. Wolę sam żarówkę wymienić w minutę, niż stracić pół dnia na wizytę w ASO czy czekać na pomoc drogową w środku nocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość plasticfun 27.02.2020 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2020 Zaraz startuję z budową i zastanawiam się nad grzewczą płytą fundamentową i potencjalni wykonawca nie chcą puszczać wody ciepłej i zimnej w płycie, a zalecają w suficie podwieszanym lub wkuwać w ściany. Argumenty sprzedawcy płyt za instalacją pod suficie podwieszanym przekonały mnie na tyle, że zacząłem się zastanawiać, czemu to nie jest standard. Łatwo zaizolować, łatwo zauważyć usterkę, łatwo naprawić. Samo zauważenie i namierzenie usterki pod płytkami jest mocno problematyczne. Jakie wady ma więc puszczanie hydrauliki pod sufitem? Czemu to nie jest standard? Witaj Kaizen Jaką decyzje podjąłeś odnośnie poprowadzenia ciepłej i zimnej wody użytkowej? Obecnie jestem na etapie planowania. Mam zamiar poprowadzić instalację w peszlach osłonowych między drewnianym ocieplonym stropem a sufitem podwieszanym (jest tam około 15-20 cm wolnej przestrzeni) Rury chcę poprowadzić od kotłowni do rozdzielacza,który będzie znajdował się w środku domu.Dalej od rozdzielacza w analogiczny sposób do punktów poboru.To samo chce wykonać z ogrzewaniem podłogowym,tylko że rury od drugiego rozdzielacza zostaną rozprowadzone w podłodze Dom mam parterowy a ściany działowe będą wykonane z profili stalowych z podwójną płytą gipsową,więc nie będzie żadnego bruzdowania. Jakieś sugestie? pozdrawiam plasticfun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuzian 06.02.2023 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2023 Witaj Kaizen Jaką decyzje podjąłeś odnośnie poprowadzenia ciepłej i zimnej wody użytkowej? Obecnie jestem na etapie planowania. Mam zamiar poprowadzić instalację w peszlach osłonowych między drewnianym ocieplonym stropem a sufitem podwieszanym (jest tam około 15-20 cm wolnej przestrzeni) Rury chcę poprowadzić od kotłowni do rozdzielacza,który będzie znajdował się w środku domu.Dalej od rozdzielacza w analogiczny sposób do punktów poboru.To samo chce wykonać z ogrzewaniem podłogowym,tylko że rury od drugiego rozdzielacza zostaną rozprowadzone w podłodze Dom mam parterowy a ściany działowe będą wykonane z profili stalowych z podwójną płytą gipsową,więc nie będzie żadnego bruzdowania. Jakieś sugestie? pozdrawiam plasticfun Witam Mam podobne spostrzeżenia i mam pytanie, czy ktoś robił instalację wodną pod sufitem. Ogólnie nie podoba mi sie miksowanie wszystkiego w podłodze w warstwie ocieplenia . pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts