Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego hydraulika pod posadzką, a nie pod sufitem?

Kaizen

Recommended Posts

Zaraz startuję z budową i zastanawiam się nad grzewczą płytą fundamentową i potencjalni wykonawca nie chcą puszczać wody ciepłej i zimnej w płycie, a zalecają w suficie podwieszanym lub wkuwać w ściany.

Argumenty sprzedawcy płyt za instalacją pod suficie podwieszanym przekonały mnie na tyle, że zacząłem się zastanawiać, czemu to nie jest standard. Łatwo zaizolować, łatwo zauważyć usterkę, łatwo naprawić.

Samo zauważenie i namierzenie usterki pod płytkami jest mocno problematyczne.

Jakie wady ma więc puszczanie hydrauliki pod sufitem? Czemu to nie jest standard?

• Like 1

W posadzce czyli pomiędzy chudziakiem a jastrychem i posadzką właściwą jest więcej miejsca ze względu na ocieplenie i styropian. Z tego względu wszelkie instalacje są tam umieszczane.

Poza tym suficie i stropie jakiego rodzaju by nie był tak naprawdę już nic nie wykujesz , a robienie wszystkich sufitów podwieszanych także nie jest za szczęśliwym rozwiązaniem

Podejścia wody do umywalki robi się na wysokości ok 50 cm od posadzki więc albo schodzisz 2 m rurą w dół albo przy instalacji pod sufitem wkuwanie się i przechodzenie przez strop aby umieścić wodę do umywalki w ścianie jest bez sensu .

Edytowane przez Mareks77

W centrach handlowych i budynkach przemysłowych montuje sie często wodę pod sufitem i jej nie słychać. Ale, ale ;) W razie awarii pod sufitem masz zdecydowanie większe szkody niz pod podłogą :)

W centrach handlowych masz strop na poziomie 4 - 5m i sufit podwieszany a nie na 2,75m więc umieszczanie tam czegokolwiek jest poprostu bezsensowne.

Poza tym suficie i stropie jakiego rodzaju by nie był tak naprawdę już nic nie wykujesz , a robienie wszystkich sufitów podwieszanych także nie jest za szczęśliwym rozwiązaniem

Kucie oczywiście nie ma sensu. Nawet puszczanie przed zalaniem rur nie ma sensu.

Ale zabudowa z KG to żaden problem a koszt też niewielki. Więcej ludzie robią dla kilku LEDów.

Ale, ale ;) W razie awarii pod sufitem masz zdecydowanie większe szkody niz pod podłogą :)

Czemu większe szkody? Sąsiadce strzeliła rurka. Ile się naszukała to historia. Widać było, że wilgoć wychodzi w łazience na ścianie. A okazało się, że strzeliło całkiem daleko - rurą osłonową się sączyło i wylazło daleko. Miesiące to trwało, zanim usterka została namierzona i usunięta.

Już tylko dzięki temu, że szybko widać, łatwo zlokalizować i naprawić a potem osuszyć to szkody są małe.

Edytowane przez Kaizen

Szkody powstałe z namierzenia usterki to jedna bajka, natomiast szkody powstałe z umieszczenia rur w suficie to druga.

W pierwszej sytuacji można oczywiście zamiast użyć odpowiedniego sprzętu skuwać i szukać po omacku przecieku, natomiast w drugim przypadku przy awarii na parterze zamiast zalanej tylko podłogi. masz zalany sufit, ściany i podłogę.

Przy awarii nad sufitem podwieszanym z płyt KG zanim woda przedostanie się przez płytę i złącza woda będzie ciekła w miejscach wkrętów mocujących płyty do stelaży i zalane zostaną ściany i tak więc odsłonięcie w miejscu przecieku nie zawsze okaże się trafne.

Nie będę polemizował z nieprzemyślanym pomysłem więc budując i inwestując swoje pieniądze wolę zaufać sprawdzonym metodom.

zamiast zalanej tylko podłogi.

Jakby przy umieszczeniu hydrauliki w wylewce była tylko podłoga, to byłoby całkiem nieźle. Ale zalana jest też izolacja, wylewka, podciągają mury.

Ściany mam na wierzchu i stosunkowo łatwo osuszyć. A jak osuszyć izolację termiczną jak woda dostanie się pod folię, podziurawioną spinkami do podłogówki jak sito? A nawet jak się nie dostanie pod folię, to jak osuszyć tę "wanienkę" którą utworzyła izolacja przeciwwilgociowa? Tę całą nasiąkniętą wodą wylewkę? Zrywać kafelki i parkiet?

Z dwojga złego to wolę wilgoć na powierzchni, niż pod posadzką.

Do podjęcia ostatecznej decyzji jeszcze trochę czasu mam. Ale co do szkód - to ich minimalizacja jest IMO podstawową zaletą wyciągnięcia hydrauliki z posadzki.

Problem Polaka jest taki że jadąc samochodem na wakacje zawsze zabiera ze sobą komplet kluczy lewarek pompkę i koło zapasowe ze względu na istniejącą możliwość awarii samochodu tym czasem samochód ma służyć do jeżdżenia a nie do psucia się..

Tak samo jak i instalacje w domu mają służyć do dostarczania wody lub wygody a nie dla awarii która nastąpi prawdopodobnie za 25 - 30 lat kiedy to możliwe jest ujawnienie się zmęczenie materiału lub niefachowa robocizna.

Przewidywanie i zapobieganie wszelkim kataklizmom prowadzi to tego ze zamiast domu powinniśmy budować betonowe podziemne bunkry.

Problem Polaka jest taki że jadąc samochodem na wakacje zawsze zabiera ze sobą komplet kluczy lewarek pompkę i koło zapasowe ze względu na istniejącą możliwość awarii samochodu tym czasem samochód ma służyć do jeżdżenia a nie do psucia się..

I chyba takie podejście mają producenci aut, bo żeby wymienić żarówkę trzeba jechać do ASO.

Ja wolę oszczędzać swój czas i pieniądze, więc jak mam wpływ na to, jak coś jest zrobione - to przy braku wad wybieram rozwiązania łatwe w serwisowaniu. Wolę sam żarówkę wymienić w minutę, niż stracić pół dnia na wizytę w ASO czy czekać na pomoc drogową w środku nocy.

• 3 years później...
Gość plasticfun
Zaraz startuję z budową i zastanawiam się nad grzewczą płytą fundamentową i potencjalni wykonawca nie chcą puszczać wody ciepłej i zimnej w płycie, a zalecają w suficie podwieszanym lub wkuwać w ściany.

Argumenty sprzedawcy płyt za instalacją pod suficie podwieszanym przekonały mnie na tyle, że zacząłem się zastanawiać, czemu to nie jest standard. Łatwo zaizolować, łatwo zauważyć usterkę, łatwo naprawić.

Samo zauważenie i namierzenie usterki pod płytkami jest mocno problematyczne.

Jakie wady ma więc puszczanie hydrauliki pod sufitem? Czemu to nie jest standard?

Witaj Kaizen

Jaką decyzje podjąłeś odnośnie poprowadzenia ciepłej i zimnej wody użytkowej?

Obecnie jestem na etapie planowania. Mam zamiar poprowadzić instalację w peszlach osłonowych między drewnianym ocieplonym stropem a sufitem podwieszanym (jest tam około 15-20 cm wolnej przestrzeni) Rury chcę poprowadzić od kotłowni do rozdzielacza,który będzie znajdował się w środku domu.Dalej od rozdzielacza w analogiczny sposób do punktów poboru.To samo chce wykonać z ogrzewaniem podłogowym,tylko że rury od drugiego rozdzielacza zostaną rozprowadzone w podłodze :)

Dom mam parterowy a ściany działowe będą wykonane z profili stalowych z podwójną płytą gipsową,więc nie będzie żadnego bruzdowania.

Jakieś sugestie?

pozdrawiam

plasticfun

• 2 years później...
Witaj Kaizen

Jaką decyzje podjąłeś odnośnie poprowadzenia ciepłej i zimnej wody użytkowej?

Obecnie jestem na etapie planowania. Mam zamiar poprowadzić instalację w peszlach osłonowych między drewnianym ocieplonym stropem a sufitem podwieszanym (jest tam około 15-20 cm wolnej przestrzeni) Rury chcę poprowadzić od kotłowni do rozdzielacza,który będzie znajdował się w środku domu.Dalej od rozdzielacza w analogiczny sposób do punktów poboru.To samo chce wykonać z ogrzewaniem podłogowym,tylko że rury od drugiego rozdzielacza zostaną rozprowadzone w podłodze :)

Dom mam parterowy a ściany działowe będą wykonane z profili stalowych z podwójną płytą gipsową,więc nie będzie żadnego bruzdowania.

Jakieś sugestie?

pozdrawiam

plasticfun

Witam

Mam podobne spostrzeżenia i mam pytanie, czy ktoś robił instalację wodną pod sufitem.

Ogólnie nie podoba mi sie miksowanie wszystkiego w podłodze w warstwie ocieplenia .

pozdrawiam

Krzysztof