Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nie róbcie kominków w domu:)

Adam626

Czy zrobiłbyś ponownie kominek w domu  

294 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy zrobiłbyś ponownie kominek w domu

• Nie róbcie kominków w domu!
      86
    • Oczywiście zrobiłbym. Róbcie kominki!
      166
    • Mam mieszane uczucia
      42

Recommended Posts

EP < 40 to jedno, a fakt, ze gaz bedzie drożał w ciagu najblizszych 2 lat to drugie. Wg mnie sie oplaca, ale kazdy inaczej odczuwa swoj prog oplacalnosci.

Nie robie przylacza gazowego - mialem je zrobione juz kupujac dzialke, lacznie z zalozona docelowa skrzynka, stad koszt podlaczenia jest wart tego, by niwelowac kwestie zabaw i ryzyka z butla.

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie robie przylacza gazowego - mialem je zrobione juz kupujac dzialke, lacznie z zalozona docelowa skrzynka, stad koszt podlaczenia jest wart tego, by niwelowac kwestie zabaw i ryzyka z butla.

Butla ma jakiś sens w mieszkaniu w którym instalacja elektryczna nie udźwignie kuchenki elektrycznej. Ale w nowym domu to kompletny bezsens. Rura z gazem w podobnej sytuacji ma sens - tam jeszcze koszty przeglądów ponosi zazwyczaj wspólnota/spółdzielnia więc rezygnując z gazu mniej oszczędzasz, niż w domu.

Nawet, jak przyłącze masz za darmo to projekt i instalacja za darmo nie będą. A przy małym zużyciu przegląd i opłaty stałe spowodują, że kWh z gazu będzie znacznie droższa od kWh z prądu.

Ani tanie, ani wygodne, ani bezpieczne.

Nie wiem, co ma Twoj post do mojego.

W zaden sposob to co napisales nie jest adekwantne do sytuacji o ktorej piszę.

Nie piszę, ze chce zrobic butle.

Nie piszę, ze mam stare mieszkanie

Nie piszę, że chce ogrzewać gazowym kominkiem, czy piecem na gaz, a dalej piszesz o oplacalnosci kwh gazu przy malym zuzyciu..

Pisząc o tym ze mam przyłącze zwyczajnie odpowiedzialem, ze nie jest to tak ogromna inwestycja, skoro nie musze zabiegac o doprowadzenie gazu do dzialki.

Nie piszę, że chce ogrzewać gazowym kominkiem, czy piecem na gaz, a dalej piszesz o oplacalnosci kwh gazu przy malym zuzyciu..

No właśnie. Gdybyś ogrzewał gazem, to miałbyś jakieś zużycie gazu (a będzie żadne przy PC) robienie instalacji gazowej miałoby jakiś sens.

No właśnie. Gdybyś ogrzewał gazem, to miałbyś jakieś zużycie gazu (a będzie żadne przy PC) robienie instalacji gazowej miałoby jakiś sens.

Dla mnie ta oplacalnosc to jak juz pisalem brak zabawy i ryzyka zwiazanego z wymiana i taszczeniem butli gazowych.

I tak jest w wielu miejscach - wychodze z założenia, ze wokol domu jest mnostwo rzeczy do roboty stad wole dolozyc pieniedzy i owa prace minimalizowac.

Rozmowa o tym nie ma wiekszego sensu - juz raz na tym forum ktos mnie przekonywał, ze po co tak szeroki korytarz, ze to strata powierzchni itp. Ja wiem, ze mozna maksymalizowac efekt wzgledem nakladow finansowych, ale zawsze odbywa sie to jakims kosztem ( efektu). I tu nie porozmawiamy, bo kazdy ma inne potrzeby, gust i mozliwosci.

Dla mnie ta oplacalnosc to jak juz pisalem brak zabawy i ryzyka zwiazanego z wymiana i taszczeniem butli gazowych.

A jak porównasz z kominkiem i kuchenką elektryczną?

Ani butla mała, ani w ogrodzie, ani rura nie ma sensu do kominka i/lub kuchenki gazowej w nowym domu.

A jak porównasz z kominkiem i kuchenką elektryczną?

Ani butla mała, ani w ogrodzie, ani rura nie ma sensu do kominka i/lub kuchenki gazowej w nowym domu.

Twierdzisz, że do kuchenki gazowej w nowym domu zamiast poprowadzić gaz, który masz w skrzynce w granicy działki lepiej taszczyć butle i bawić się z ich wymianą i ryzykować, że któregoś razu po podłączeniu nie będzie szczelności?

Skoro tak, to żyjemy w innych światach / mamy inne możliwości finansowe/preferncje/oczekiwania/gust/potrzeby

Tzw koza może nieć wiele funkcji o jakich PC może tylko pomarzyć

100% zgoda!

Kupowanie drewna, rąbanie drewna, skladowanie drewna , noszenie drewna, czyszczenie, wynoszenie popiołu, przeglądy kominiarskie/czszczyenie komina, smród, poparzone dzieci czy wnuki, przegrzane pomieszczenie więc wkurzona żona, niedogrzane pozostałe pomieszczenia, sąsiedzi wdzięczni za zasmradzanie okolicy. Całkiem sporo! A taka PC mizernie, tylko czysto, bezobsługowo, precyzyjnie i nie ma jak atawistycznych filozofii do uciążliwości podorabiać :-( Dno!

Edytowane przez Jastrząb

• 1 month później...