dudek6311 05.01.2017 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 (edytowane) Witam, buduję na podstawie Z7. Rzut wygląda tak: Zx17 jest OK, ale to jest większy dom, niz wskazane przez Ciebie wcześniej. Postaraj się określić wielkość i liczbę oraz rodzaj pomieszczeń, to Ci pomoże wybrać projekt. No i sprawa kosztów. Jest jeszcze grupa projektów "na wąską działkę", może tam coś znajdziesz. pozdrawiam i życzę dobrego wyboru. Edytowane 6 Stycznia 2017 przez dudek6311 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aagaaz 11.01.2017 14:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 dudek bardzo fajny Twój projekt.. Przemyślany i dobrze wykorzystana przestrzeń.. U mnie dobre wieści.. Mam nadzieję, że dziś geodeta pomierzy działkę. Będę już coś wiedziała. Ostatnio zastanawiam się nad projektami z8 lub z241.. Oczywiście z małymi zmianami.. Z8 Z241 Z8 - fajnie rozplanowana przestrzeń - pokoje 16m i 12m byłby dla dzieci, możliwe , że bym je wyrównała powierzchnią z241 - do zmiany korytarz, mały WC oraz pomieszczenie gospodarcze A jak Wy myślicie? Jak widzicie te dwa projekty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudek6311 11.01.2017 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 (edytowane) W obu przypadkach są małe pomieszczenia gospodarcze. W Z241 (bardziej mi się podoba) wolałbym mieć w WC prysznic (nawet kosztem zmniejszenia łazienki. Dla Twojej rodziny przydały by się 2 w pełni funkcjonalne łazienki. Jeśli w Z8 zostawisz dla Was sypialnię 10 m2, to trochę krucho (ja bym ją powiększył kosztem salonu). Jeśli chodzi o pokoje dla dzieci, to z biegiem lat potrzebne są coraz większe (nastolatki prowadzą tam swoje życie, towarzyskie również, salon nie jest im do niczego potrzebny, moim zdaniem 12 m2 to minimum jeśli chodzi o pokój dla dziecka).Ze strony http://www.sweethome3d.com/pl/ ściągnij oprogramowanie, możesz się pobawić projektowaniem, można wstawiać i wymiarować meble, program jest bardzo prosty Edytowane 11 Stycznia 2017 przez dudek6311 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 12.01.2017 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 Ja bym nie pomniejszała salonu, przecież to w tym pomieszczeniu spędza się większość czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aagaaz 12.01.2017 16:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 Dzięki za odwiedziny... Nie chciałabym zmniejszać salonu, bo mam dość dużą rodzinę i jak się spotykamy to chcę by było dość miejsca. Pomieszczenia gospodarcze trzeba by powiększyć...Pokoje dzieci 12-13 m2 powinno wystarczyć. Program dudek zaraz zobaczę...Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana1s 13.01.2017 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Aguś wreszcie jesteś Ja pierwotnie chciałam z8, ale niestety mi się nie zmieści. W z8 łatwo powiększyć gospodarczy zamykając kuchnię od strony korytarza. Dwa wc to podstawa. Prysznic śmiało może być w łazience. Nam się chyba nigdy nie zdarzyło żeby w tym samym czasie kąpały się dwie osoby Ten dom ma wszystko na swoim miejscu i co najważniejsze spory salon z kuchnią gdzie przebywa się cały dzień. Ja mam w domu dwóch nastolatków i wcale nie uważam , że muszą mieć jakoś większe pokoje. Fakt spędzają tam sporo czasu głównie przy biurku lub na łóżku. Takie 10 m2 swojego azylu jest ok. Sypialnia rodziców też nie musi mieć ogromnych rozmiarów, może tylko ja tak mam, ale wchodzę tam późnym wieczorem i wychodzę wczesnym rankiem. Czasami w ciągu dnia przebrać się i to wszystko. Dla mnie sercem domu jest salon i przez pół roku taras;). Tam spędzamy całe życie:D Cieszę się , że coś ruszyło w sprawie działki ...u mnie dalej cisza i ze sprzedażą i przekwalifikowaniem:sick: Ściskam gorąco i życzę Ci spełnienia najskrytszych marzeń w tym Nowym Roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aagaaz 13.01.2017 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Witam Danusiu Kuchnię i tak chciałabym przenieść i zamienić z salonem, więc tę kwestię pomieszczenia gospodarczego jakoś rozwiążemy Pokoje dla dzieci to kojarzę jak pisałaś u siebie około 10 m2 wystarczy. ja sypialni również nie chcę dużej , bo właśnie tak jak piszesz w niej tylko śpimy, więc miejsce na łózko i szafę wystarczy Właśnie salon chciałabym mieć dość duży i myślę, że pół otwarta kuchnia - to będzie to... Taras i ogród to wiadomo, że musi być... Też jestem za tym , że latem tam najwięcej czasu spędzamy.. Miejsce do siedzenia i grilowania spodobało mi się u Ciebie to z materiałowymi zasłonami Dziękuję kochana..Mam nadzieję, że jakoś ruszymy chociaż z czymś w tym roku Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aagaaz 14.01.2017 13:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 Witam sobotnio... Zrobiłam właśnie obiad - spagetti z mielonym, babeczki z czekoladą na deser i ciągle narzekałam, że tak mało jest miejsca w kuchni.. Mało blatu roboczego. Nie mogę się pomieścić... Ja chcę swoją KUCHNIĘ Wczoraj rozmawiałam z mężem. Pokazałam mu projekty z8 i z241 i żeby mu wytłumaczyć jak widzę nasz dom, to wracałam do projektu niezapomniany z muratora... To jest po prostu chyba ten prawie wymarzony.. Zmiany jakie w nim chcę zrobić to: - zlikwidować taras z tyłu domu, powstanie bryła prostokąta - dach zrobić płaski ( bo jakoś z mężem bardziej płaski nam się podoba ) - myślę, żeby go poszerzyć i wydłużyć chociażby o metr , wtedy wszystkie pokoje się powiększą oraz kotłownia Wczoraj zaproponowałam mężowi ogrzewanie pelletem albo nawet pompą ciepła i nie mówił kategorycznie nie, więc jest POSTĘP Pisałam już do kilku biur projektowych takie zmiany będą kosztowały około 3000 zł.. Teraz jesteśmy na etapie czekania na pismo z Urzędu Miasta w sprawie podziału działki. Później do notariusza Pozdrawiam wszystkich zaglądających - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 14.01.2017 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 Hej Aga Polecam Ci kupno styczniowego numeru Muratora. Jest tam mowa o wszystkim o czym piszesz i zmiany przepisów budowlanych. Radze się pospieszyć z budową bo jak tak dalej pójdzie to nikogo o skromniejszym budżecie nie będzie stać na budowę domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaja2 14.01.2017 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 Chyba pokazywałaś juz ten projekt? Tylko uważajcie, żeby przy płaskim dachu nie wyszedł Wam sklep GS-u, zwłaszcza jesli jeszcze chcecie go trochę wydłużyć. Rozkład domu podoba mi się (chociaz ja nie lubię wejścia do domu w częsci "prywatnej"); przydałoby się może dodatkowe WC - ja zrobiłam i to był strzał w dziesiątkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudek6311 14.01.2017 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 Aagaaz, piszesz o 3000 zł za wprowadzenie zmian, dowiedz się, czy w tym zawarty jest koszt adaptacji projektu do działki (zazwyczaj to ok 1500 do 2000). Obawiam się, że jak pójdziesz z projektem, to mogą wziąć więcej. Postaraj się zorientować, ile kosztowałby projekt indywidualny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 14.01.2017 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 Ja tez wybrałabym projekt indywidualny. Architekt by się nie narobił bo pokazalabys mu na gotowcach o co ci chodzi a jednak byłoby coś po twojemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana1s 14.01.2017 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 Projekt indywidualny mimo wszystko kosztuje zdecydowanie więcej , bynajmniej w moim rejonie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 14.01.2017 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 (edytowane) - projekt indywidualny musi kosztować więcej, choćby z tego powodu, że poprzedzony jest projektem koncepcyjnym, dostosowującym obiekt do działki, indywidualnych oczekiwań, stron świata, geotechniki, sąsiedztwa, ... itd Edytowane 14 Stycznia 2017 przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.01.2017 23:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 W Zmiany jakie w nim chcę zrobić to: - zlikwidować taras z tyłu domu, powstanie bryła prostokąta - dach zrobić płaski ( bo jakoś z mężem bardziej płaski nam się podoba ) - myślę, żeby go poszerzyć i wydłużyć chociażby o metr , wtedy wszystkie pokoje się powiększą oraz kotłownia Zazdroszczę, jak komuś MPZP/warunki pozwalają na płaski dach. Wprawdzie to wyzwanie, żeby to jakoś wyglądało - ale oszczędności spore. KONIECZNIE zrób/zamów wizualizacje, jak chcesz zmieniać dach. Co do ceny - to w okolicach Warszawy najtańszy indywidualny projekt wycenili mi na 14K zł netto i to bez zagospodarowania działki i bez formalności (bo z dalszej okolicy był architekt i stwierdził, że taniej, lepiej i szybciej te rzeczy załatwi lokalny). Lokalni poniżej 20K nie schodzili. Skończyło się na gotowcu z kosmetycznymi zmianami (przesunięcia drzwi i okien, przesunięcie jednego komina i likwidacja drugiego). Cena za taką adaptację, z planem zagospodarowania i załatwieniem formalności to 2,6K zł netto (ale miałem też ofertę 2x droższą). Zmiana dachu i wydłużenie budynku to duże zmiany. To wymaga przeliczenia obciążeń. Więc pewnie te 3K zł to za same te modyfikacje. Co do powiększania... Są dwie "szkoły" - duże pokoje, w których ich mieszaniec spędza prawie cały czas przebywania w domu. Druga, gdzie sypialnie służą do tego, do czego służą sypialnie, a resztę czasu spędza się w przestrzeni dziennej/wspólnej. Wybór zależy od preferencji - ja wolę dużą cześć "wspólną" i małe sypialnie. Trochę kompromisowo można podejść do pokojów dzieci - które pewnie faktycznie będą tam spędzały większość czasu (choć rodzice pewnie woleliby inaczej). Kotłowni, zwłaszcza jak nie będzie paliwa stałego, nie ma sensu powiększać. Chyba, że chcesz tam zrobić pralnię, suszarnię, warsztacik, graciarnię czy coś innego. A jeżeli chodzi o ogrzewanie, to decyzja wymaga zrobienia OZC i trochę liczenia. Co ważne - przed przyklepaniem projektu, bo to też kwestia jak ocieplić dom oraz czy/jakie kominy zbudować. Potem sprawdzenia, co jest jeszcze legalne, a co nie (albo jak przypudrować te nielegalne wersje, żeby stały się legalne). I potem już z górki. A jednak większość inwestorów, mam wrażenie, kieruje się emocjami, przekonaniami i marketingiem. Że prąd jest drogi, że paliwa stałe są tanie, że... Fakt, że pewną komplikacją jest konieczność uwzględnienia dwóch aspektów - kosztów inwestycji, i kosztów eksploatacji. I się okazuje, że niewiele osób "w ciemno" zgadnie, jaka opcja będzie w sumie najtańsza, a jaka najdroższa w perspektywie 15 czy 20 lat. Oczywiście przyjmując jakieś założenia - bo nie jesteśmy w stanie przewidzieć awaryjności sprzętu czy dziwnego rozjazdu cen nośników energii (wbrew pozorom są skorelowane i trudno mi uwierzyć, że np. z 10 lat gaz będzie kosztował tyle, co teraz a prąd 3x więcej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana1s 15.01.2017 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 No właśnie w takim przedziale kształtują się ceny projektów indywidualnych. U mnie przeróbka i adaptacja kosztuje około 2500. To jednak razem z ceną projektu jest sporo tańsze:yes: Do mnie nie przemawiają domy z płaskim dachem, może dlatego, że całe lata mieszkałam w przysłowiowym klocku Zgadzam się z tym żeby zrobić wizualizację takiego domku, wtedy sama stwierdzisz czy Ci się podoba, czy nie. Miłej niedzieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aagaaz 15.01.2017 17:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Dziękuję za odwiedziny wszystkim , którzy włączają się w dyskusję... marimag właśnie wczoraj przeczytałam ten numer muratora.. Czytałam o zmianach , o domach z płaskim dachem gaja również myślę, że drugi WC powinien być.. Jak się udamy do architekta to wszystko się wyjaśni.. dudek 3000 zł to koszt podstawowej adaptacji oraz zmian... Indywidualny projekt to koszt około 6 tys.. Kaizen witam Cię u mnie.. Faktycznie nie mam żadnych obostrzeń w związku z dachem. Właśnie chcemy zrobić płaski dach ze względu na koszty. Bardzo nam się podobają proste i funkcjonalne domy. Ja pisałam maile w sprawie projektu to tak od 6 tys są u nas ceny. Pójdziemy do architekta to dowiemy się czegoś więcej.. Pokoje dzieci nie chcę jakiś wielkich , ale żeby mogły się tam pobawić. Nasza sypialnia to tylko miejsce na łóżko i szafę. Nam to wystarczy. Wolę właśnie cześć dzienną większą Kotłownia i tak będzie właśnie takim pomieszczeniem , trochę graciarnią , może suszarnią... Z ogrzewaniem jeszcze będziemy się zastanawiać... Dzięki za rady. Miło, że wpadłeś.. Danka wizualizacja musi być. Lubię widzieć jak coś będzie wyglądać Ja mieszkam w domku z dwuspadowym dachem i mąż ciągle narzeka jak ma wejść i coś naprawić.. Dach płaski to dla niego marzenie Spokojnego wieczorku życzę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 15.01.2017 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Co do powiększania... Są dwie "szkoły" - duże pokoje, w których ich mieszaniec spędza prawie cały czas przebywania w domu. Druga, gdzie sypialnie służą do tego, do czego służą sypialnie, a resztę czasu spędza się w przestrzeni dziennej/wspólnej. - nie ma czegoś takiego o czym piszesz : „ dwóch „szkół” . - Pokój dzienny ( jak sama nazwa mówi ) powinien być pokojem dziennym wszystkich użytkowników bez wyjątku, sypialnia sypialnią, a pokój dziecka pokojem dziecka ( spełniający jego zmieniające się potrzeby użytkowe ). Każda z tych przestrzeni ma swoje określone atrybuty, adekwatne powierzchnie minimalne, doświetlenie, powiązania pomiędzy sobą. - DOM też nie jest mieszkaniem w bloku, gdzie chcąc nie chcąc z uwagi na niejednokrotnie ograniczony metraż i układ pomieszczeń i biurko może pełnić funkcję ( przykładowo ) stołu jadalnego ( i odwrotnie ), czy tez pokój dzienny / sypialni głównej, … itp - jedno jest pewne : dobrze zaprojektowany dom to taki, który spełnia oczekiwania i potrzeby jego użytkowników i tu w zasadzie rozpoczyna się projektowanie, nie od OZC, czy dachu takiego, czy innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.01.2017 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 (edytowane) - nie ma czegoś takiego o czym piszesz : „ dwóch „szkół” . To jak to wyjaśnić, że wszystkie stare domy w mojej rodzinie nie mają części dziennej? No, chyba, że za takie uznać sporą kuchnię pełniącą również rolę jadalni (o ile ktoś nie zabiera jedzonka do "swojego" pokoju). Za to wszystkie pokoje są spore, mają min. 20m2. I stoi w nich zazwyczaj TV, kredens, stół i łóżko a mieszkaniec spędza tam prawie cały czas. I wszyscy mieszkańcy takich domów zgodnie kręcili nosem, że ja mam małe pokoje i bez sensu ogromną jadalnię. a pokój dziecka pokojem dziecka ( spełniający jego zmieniające się potrzeby użytkowe ). I jak dziecko dorośnie, to trzeba dom zburzyć albo zorganizować nowe dziecko? - jedno jest pewne : dobrze zaprojektowany dom to taki, który spełnia oczekiwania i potrzeby jego użytkowników i tu w zasadzie rozpoczyna się projektowanie, nie od OZC, czy dachu takiego, czy innego. Od czego inwestor zacznie, to jego decyzja. Czy zacznie od ustalenia budżetu i zrezygnuje z różnych fantazji, czy ze względu na fantazję zechce mieć dom pasywny (czy w jakimkolwiek innym standardzie energetycznym), czy wymyśli, że ma być z bali, czy mam mieć dach kryty strzechą czy cokolwiek innego - jego wola. Edytowane 15 Stycznia 2017 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 16.01.2017 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 To jak to wyjaśnić, że wszystkie stare domy w mojej rodzinie nie mają części dziennej? No, chyba, że za takie uznać sporą kuchnię pełniącą również rolę jadalni (o ile ktoś nie zabiera jedzonka do "swojego" pokoju).Za to wszystkie pokoje są spore, mają min. 20m2. I stoi w nich zazwyczaj TV, kredens, stół i łóżko a mieszkaniec spędza tam prawie cały czas.I wszyscy mieszkańcy takich domów zgodnie kręcili nosem, że ja mam małe pokoje i bez sensu ogromną jadalnię. - ale to opisujesz domy, które powstawały po wojnie lub w latach 60 - 70 tych, gdzie z uwagi na koszty realizacji oraz możliwe rozpiętości stropów ( zazwyczaj drewnianych ) domy zazwyczaj miały dwie wewnętrzne ściany nośne przecinające się pod kątem prostym i tworzące z automatu 4 izby przechodnie po około 20m2 powierzchni z czego jedna była przystosowywana jako kuchnia z łazienką. Domy niefunkcjonalne, ale dające dach nad głową ! I jak dziecko dorośnie, to trzeba dom zburzyć albo zorganizować nowe dziecko? - pisząc o zmieniających potrzebach dziecka pisze o tym, że inaczej wygląda pokój 3-latka, inaczej 10-o latka, inaczej 15-o latka, ... jednym słowem metraż takiego pokoju powinien być odpowiedni, uwzględniający następujące po sobie zmiany. Od czego inwestor zacznie, to jego decyzja. Czy zacznie od ustalenia budżetu i zrezygnuje z różnych fantazji, czy ze względu na fantazję zechce mieć dom pasywny (czy w jakimkolwiek innym standardzie energetycznym), czy wymyśli, że ma być z bali, czy mam mieć dach kryty strzechą czy cokolwiek innego - jego wola. - nie pisze o "fantazjach". Podstawą realizacji DOMU ( i wcześniej projektu ) jest zapewnienie komfortu jego użytkowników i masz rację : standard energetyczny wyższy od obowiązującego zależy od Inwestora, a to czy dom będzie z płaskim dachem, czy spadowym, czy też przykryty strzechą, czy dachówką - w większości przypadków zależy od Warunków Zabudowy konkretnej działki budowlanej. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts