Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Róbcie kominki w domu !

butynski

Recommended Posts

1. Jaki problem? Okna otwierane.

2. Jeśli dla Ciebie zyski bytowe to tylko siedzenie z pilotem przed TV, to smutna sprawa. Wysil głowę...

3. Spalanie etanolu w biokominku to para wodna i dwutlenek węgla.

Jeszcze na jakieś pytania odpowiedzieć?

1. no otwierana ale i zapotrzebowanie rosnie drastycznie

2.Proszę podaj przykłady.

3. H2O i CO2 czyli znowu otwieramy okna

Nie wiem czy rozumiesz do czego zmierzam brak prądu to spadek twojej energo oszczędności. I nie wiem jak byś się nie nagimnastykował to TV pralki zmywarki cyrkulacji CWU itp nie przebijesz w bytowych.

W razie W kominek jest ajlepszym tego typu urządzeniem i z nieograniczonym dostępem paliwa-mokrego ale jednak. Temu raczej nie zaprzeczysz??

Pozostawmy sytuacje skrajne

Przypomina mi sie kolejna zaleta kominka w razie choroby fajnie sobie nahajcować i się wygrzać.

O klimacie nie będę nic mówił bo to kwestia gustu.

Zdjęcia które zapodałeś na moje są celową prowokacją takie coś to nawet trudno w starym kopciuchu zobaczyć

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

O płaszczu wodnym nie myślałem w ogóle. Kominek ma być niezależny - ogrzać "połowę" domu przy braku prądu. Rzuć okiem na rzut w moim dzienniku budowy (post #66) http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=399721&d=1509292363 - jak myślisz, czy da się doprowadzić kanał z powietrzem do pomieszczenia 1/5 (bo 1/3 i 1/2 ogrzeją się bez problemu)? Komin mogę jeszcze przesunąć o pół metra w stronę środka domu.

Wydaje mi sie, ze jest to możliwe. Rzuć okiem na zdjecie u mnie - dgp przebija sie przez strop tuz nad kominkiem i tuz nad szafka w kuchni. Odległość ok 3.5m. Gosc co to robił mówił, ze powinna pchnąć... i pcha :) Warunek - będziesz musiał schować rury. Ja planowałem sufit podwieszany z polka tak ze problemu nie bylo.

received_10214820019916821.jpg

O płaszczu wodnym nie myślałem w ogóle. Kominek ma być niezależny - ogrzać "połowę" domu przy braku prądu. Rzuć okiem na rzut w moim dzienniku budowy (post #66) http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=399721&d=1509292363 - jak myślisz, czy da się doprowadzić kanał z powietrzem do pomieszczenia 1/5 (bo 1/3 i 1/2 ogrzeją się bez problemu)? Komin mogę jeszcze przesunąć o pół metra w stronę środka domu.

Odległość jest tak mała że bez problemu , dodatkowo klatka schodowa... też swoje dołoży .

Ile potrzebujesz kW ??

Slajd26.JPG

Edytowane przez Zdun Darek B

Nie wiem jeszcze ile kW, obecnie dopiero projekt domu się tworzy, a ja rozważam różne opcje - czy akumulacja , czy DGP, czy piecokominek...

Dom planuję dobrze ocieplony (50-60kWh/rok) więc taki wkład jak ten z załącznika o mocy 2,5-7 kW wydaje się być w sam raz.

Witam.

Wełniak 10 letni w KG z PW.Dla takiego klimatu warto go mieć.Oczywiście nie wełniak ale w jakiś płytach krzemianowo..........itd.

Temp. panująca w domu przed rozpaleniem w/w.

1caf13d16c71b94c.jpg

Palenie wstępne do otrzymania żaru od góry.

d62d727c32933116.jpg

idź w stronę ognia i miej zawsze komfort cieplny znając zasadę temperatury odczuwalnej.:lol2::lol2::lol2:

1db3ddae5c2c180c.jpg

Temp. panująca w domu po ostatnim wsadzie Gosi o godzi 24.10.KG milczy nadal tylko grzanie CWU.

700a99f431186daf.jpg

Moja Kolcia się aż zapatrzyła na ogień i zdziwiła co to niektórzy wypisują.:D

Edytowane przez niktspecjalny

Witam.Nie słuchajcie pompiarzy,mącicieli małych chałupek,które można z lenistwa farelką ogrzać.

Tego nigdy mieć nie będą.Zjawiskowość.Klimat.Róbcie kominki w domu czy to kozy,KZPŁW, pieco - kominki,wolnostojące cudeńka itp.Warto choćby dla takiej frajdy.Nie dajcie im tylko witamin i róbcie to z głową by tacy adwersarze jak oni nic nierobiące lekkoduchy ,nic wam nie mogli zarzucić.

d2a27d68a47e3f87.jpg

6c38dc5b175dcf93.jpg

Temp. zewn.

fb8f720153af5472.jpg

Temp. po delikatnym paleniu od piątku wieczorem do dzisiaj rana.Podłogi ciepłe.Do następnego piątku myślę ,że temp dużo nie spadnie ,a KG się nie włączy.

a99963f2187aa132.jpg

Pompa solarowa pracuje non-stop podłogówka grzeje,słoneczko patrzy z góry.

28f088d5536e83d7.jpg

Cudowna nasza polska jesień.Sezon kominkowy już tuż, tuż.

Pozdrawiam wszystkich komin-karzy.Życząc jak najwięcej satysfakcji z palenia w takich urządzeniach.Nie bójcie się emiterów.Jeśli palicie zgodnie ze sztuką to adwersarzy możecie odpuścić.

e436e41b40e605bc.jpg

A tym czasem z komina:

http://bi.gazeta.pl/im/76/b8/eb/z15448182V,Dym-z-komina.jpg

Pan domu jara się ogniem jak małe dziecko (bo na co dzień jest zwykłą pipką i ogień dodaje mu męskości - taki atawizm), a w tym czasie dusi się w smrodzie jego rodzina i sąsiedzi :).

Te doświadczenia to z autopsji u siebie ;-)

Te doświadczenia to z autopsji u siebie ;-)

Przepychanki antysmogowe burmistrza.Wielkopolski zakaz antysmogowy dotyczący pieców i palenia syfem.Naocznie tego nie stwierdził.Lata po tych wątkach jak poparzony.Według adwersarzy zawsze (i palących zgodnie z etykietą w kominkach) do jednego wora.On wie wszystko nawet to ,że zawsze będzie niedoświadczonym partykularystą z króciutkim członkostwem.Fanatyk.

Zapomniałem ,wklejałem zdjęcia w styczniu i lutym już nie pamiętam (poszukam) , by pokazać jaki dym uchodzi mi z komina i temper. wewn. i zewn.(znalazłem)

67680f885ae23fe7.jpg

ecf4a04a90b768bc.jpg

eksperyment z mokrym ręcznikiem na żar itd.

8e109bab15749020.jpg

temp.wewn.w lutym

ba30ac949d4f5ad5.jpg

palenie kolorowymi gazetami i dym ulatniający się z komina.

ad2a3b323f08de3d.jpg

to są fakty.

sroga zima i temp. obie w styczniu , pełna drewutnia.

3fe147f03ccc87b5.jpg

1fe4337987b54dd2.jpg

2d3240bb85f85006.jpg

Te se wkleił jak mu sąsiad oponami przed nosem pali i porządnych kominkowców obraża.Żałosne.

p.s.

temp.dzisiaj po piątkowym delikatnym paleniu

394a52b5528af10e.jpg

Edytowane przez niktspecjalny

Gość mtdeusz

A mnie któś tu ganiał,że czysto spalałem papę.

A co poniektórzy w kominakach utylizują,zdymiają i wykopcają mokre ręczniki (worki foliowe?),gazety i drewno.

Pomijająć fakt,że na tym drugim zdjęciu są sladowe ilości żaru a on pisze o tu cytat ,,eksperyment z mokrym ręcznikiem na żar itd.,,

Ciekawe co w tych płomieniach takiego fajnego,takie płomienie to każdy umie zrobić.

Zrób jasne białe przezroczyste płomienie ,z których nie wylatuje sadza.

Na jakiej podstawie twierdzisz,że to dym z opon?

To najzwyklejszy dym z węgla albo drewno iglastego.