BubkiDwa 15.10.2016 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2016 No pasywnego nie chce. Zastanawiam sie wlasnie dlaczego taka grubosc styro. Moze w tygodniu sie cos wyjasni. Moze to po to, zeby nas zniechecic kosztowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 15.10.2016 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2016 (edytowane) Ale tutaj nie ma o czym gadać ... Ten "twój" konstruktor to chyba nigdy płyty nie widział albo delikatnie mówiąc "mocno odleciał" ...Zleć projekt innemu konstruktorowi , tutaj na forum jakis polecają i tyle ... Ja bym nie dawał więcej niż 20cm pod płytą , a tak naprawdę dałbym 10cm XPS pod płytą i 10cm na płycie i tyle ...Ale to już niech policzy normalny konstruktor , bo szczerze mówiąc patrząc na wielu "konstruktorów" to szczerze zaczynam wątpić w ich kwalifikacje i że wogóle robią jakieś rzetelne wyliczenia ... U mnie płytę "liczył" jakis konstruktor , ale patrząc na projekt mojej płyty to też chyba niezbyt doświadczony , bo warunki glebowe idealne , wody podziemne podobno na około 5-7m a dał 25cm betonu B25 i druty fi12 co 25cm ..Ale z tego co czytam to podobno "standard" i zapewne taka płyta żelbetonowa nadaje się do każdego domu jednorodzinnego i zapewne nawet nie chce im się liczyć , bo przecież i tak płaci później inwestor ... Niedaleko mnie buduje deweloper. Robi płyty na 20cm warstwie betonu B20 , z gotowych siaterk fi8 co 15cm i na styropianie EPS100 i dodatkowo daje go 20cm pod płytę i się to trzyma . Ale widać jakiś konstrutkor wyliczył i mu to podpisał , więc albo konstruktor samobójca, albo dokładnie wyliczył .... Edytowane 15 Października 2016 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian_D 16.10.2016 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2016 Niedaleko mnie buduje deweloper. Robi płyty na 20cm warstwie betonu B20 , z gotowych siaterk fi8 co 15cm i na styropianie EPS100 i dodatkowo daje go 20cm pod płytę i się to trzyma . Ale widać jakiś konstrutkor wyliczył i mu to podpisał , więc albo konstruktor samobójca, albo dokładnie wyliczył .... Buhahahaha... "Jakoś się to trzyma" - ważne żeby do końca gwarancji Wiadomo że developer buduje tak, by było jak najtaniej. A to że za kilka lat wspólnota będzie miała problemy to już nie jego problem bo gwarancja się skończy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 16.10.2016 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2016 Beton wodoszczelny mit to budowlany bezczelny nie ma takiego betonu. Zbrojenie dobiera się do konkretnego przypadku. 40cm XPS"a to sporo. EPS'100 pod płytę gratuluje, gratuluje- momenty redystrybuje:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 16.10.2016 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2016 Buhahahaha... "Jakoś się to trzyma" - ważne żeby do końca gwarancji Wiadomo że developer buduje tak, by było jak najtaniej. A to że za kilka lat wspólnota będzie miała problemy to już nie jego problem bo gwarancja się skończy. Ktoś ten projekt płyty wyliczył i się pod nim podpisał ... Wiec albo jakiś samobójca , albo wyliczył i wyszło że wytrzyma ... Ja jednak wolę trochę dopłacić i mieć solidniejszą płytę , bo te kilka tysiecy więcej za "spokój" to nie są duże koszty przy koszcie całego domu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 16.10.2016 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2016 Częściowo samobójca owszem zależy to od wielu czynników. Ale są pewne kanony projektowe. Zresztą jaką wytrzymałość ma EPS' 100 ? Chociaż dał bym EPS 100 ale w sobie wiadomy sposób . Właśnie czytając podobne rzeczy, o różnych przegięciach, czy to w jedną, czy w drugą stronę.. czasem warto chronić co się wie Oczywiście, cały czas się człowiek uczy i dzięki Bogu za talenty, bo zaraz by chciała jakaś pycha wyjść i tu się panoszyć, to nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 17.10.2016 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 Niedaleko mnie buduje deweloper. Robi płyty na 20cm warstwie betonu B20 , z gotowych siaterk fi8 co 15cm i na styropianie EPS100 i dodatkowo daje go 20cm pod płytę i się to trzyma . Ale widać jakiś konstrutkor wyliczył i mu to podpisał , więc albo konstruktor samobójca, albo dokładnie wyliczył .... Ludzi z uprawnieniami, którzy nie mają pojęcia o tym co robią, jest dużo. Pomylić się każdy może, ale obliczenia i wykonanie należy sprawdzić i w razie czego poprawić. Niestety niektórzy inwestorzy bezgranicznie wierzą że jak ktoś ma uprawnienia, to świetnie wie co robi i nigdy się nie myli, a jak deweloper jest na rynku od 15 lat to na pewno robi dobrze. A czy nikt nigdy nie słyszał "Panie ja od 30 lat tak robię. Będzie Pan zadowolony..." Trzeba z tego wnioski wyciągać a nie ślepo wierzyć. Odnośnie tematu - jak ktoś się nie zna na danej technologii - zwykle odradza i nawet nie ma rozsądnych argumentów. Wtedy szuka domniemanych argumentów, kręci i mataczy. Jak ktoś jest zorientowany w temacie, widzi jaka z niego noga w temacie i że te uprawnienia może schować, bo wstyd że je w ogóle ma. EPS 100 pod płytę - ręce opadają, ale w deweloperce wszystko jest możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BubkiDwa 19.10.2016 15:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Ok Bedzie 25cm. Male nieporozumienie. Architekt myslal (po ociepleniu 25-30cm) styro, ze dom ma byc pasywny i dlatego 40 cm w plyte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad Podgórski 23.10.2016 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2016 (edytowane) Policzyłem dla twojej płyty Założenia do obliczeń (nie sugeruje ci grzania prądem) temperatura gruntu 10 stopni w pomieszczeniu 22 stopnie 170 dni sezonu grzewczego koszt 1kWh w taryfie nocnej 0,35zl 20cm XPS 40cm XPS różnica 170zł/rok 20cm XPS * 180m2 = 36m3 XPS liczmy po 400zł/m3 daje 14400zł Myślę że 20cm XPS to maks, sam tyle daje ale mam też miejsca pod płytą gdzie jest dodatkowo 10cm EPS200 bo po prostu jest tańszy od betonu a mam płytę ze zwężeniami (parterówka) Edytowane 23 Października 2016 przez Konrad Podgórski doprecyzowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 23.10.2016 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2016 Tak tak .. niech wszystko będzie uzależnione od prądu, paliwa .. kilka lat temu 2 tygodnie na Jurze Krakowsko-Częstochwoskiej nie było prądu .. i w tych swoich kamiennych pałacach .. zębami strzelali... to że mam bogatego wujka ma dużo lasu .. nie znaczy, że jest to przyjemne .. bo przecież sobie nagrzeję .. znam takiego co strzelał zębami +3 w pokoju no ale opał kosztuje go tyle co nic ( 2 baki do 40'stki) Dom parterowy, powierzchnia użytkowa 88.5m2 przecież masz nie duży domek .. jeśli na 4 osoby to praktycznie można by samymi bytowymi zyskami opędzić taką powierzchnię .. 4 osoby x100 wat =400 wat mocy .. przy wskaźniku około pasywnym to już jest prawie 1/2 potrzeb i co nie warto ? laptop, gotowanie itp .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad Podgórski 23.10.2016 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2016 (edytowane) przecież masz nie duży domek .. jeśli na 4 osoby to praktycznie można by samymi bytowymi zyskami opędzić taką powierzchnię .. 4 osoby x100 wat =400 wat mocy .. przy wskaźniku około pasywnym to już jest prawie 1/2 potrzeb i co nie warto ? laptop, gotowanie itp .. Nie zrozumiałem, policzyłem autorowi wątku straty ciepła. Jak to się ma do mojego domu? edit: już rozumiem, przed obliczeniami podałem użyte do obliczeń założenia, nie jest to moja rekomendacja! przy 180m2 to nie grzałbym kablami edit2: edytowałem poprzedni post Edytowane 23 Października 2016 przez Konrad Podgórski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 23.10.2016 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2016 jeśli na 4 osoby to praktycznie można by samymi bytowymi zyskami opędzić taką powierzchnię .. 4 osoby x100 wat =400 wat mocy .. przy wskaźniku około pasywnym to już jest prawie 1/2 potrzeb i co nie warto ? laptop, gotowanie itp .. Taaak! A jak dojdzie ostry seks to albo okna otwierać albo podgrzewać wodę w jacuzzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 23.10.2016 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2016 Lub dać sobie spokój z wentylacją Jak to się ma do mojego domu? chodzi o całokształt .. że nie warto odejmować każdego elementu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.10.2016 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2016 (edytowane) temperatura gruntu 10 stopni I tu jest zastosowana logika, która dotyczy temperatury powietrza na zewnątrz i izolacji ścian. Która IMO nie sprawdza się do liczenia strat do gruntu. A to dlatego, że jak powietrze ma X stopni, to niezależnie ile ciepła oddamy do tego powietrza, to go nie ogrzejemy. I praktycznie cała powierzchnia ścian styka się z powietrzem o tej samej temperaturze. To znaczy ogrzejemy trochę powietrze stykające się z murem, ale natychmiast zostanie ono przegnane wiatrem czy uniesie się do góry siłami fizyki jako lżejsze, i ciągle przy ścianie będziemy mieli to X. W przypadku gruntu nikt nam go nie zabierze po ogrzaniu. Standardowo grunt (w szczerym polu) wychładza się do góry grzejąc powietrze. Jak nad nim postawimy dom, to nie będzie się wychładzał do góry - tylko za pośrednictwem gruntu po bokach. Stosowanie algorytmów i podejścia takiego, jak dla ścian zawyża straty. Bo grunt będzie się ogrzewał od strat, ale pozostanie na miejscu i zmniejszy różnice temperatur w końcu zapewne pod środkiem domu uzyskując stałą temperaturę (dobre pytanie jaką) ale na pewno wyższą, niż "w szczerym polu". Nawet na obrzeżach będzie wyższa, bo już poza betonową płytą będzie ocieplenie z XPS 40-60cmXPS + ponad 3m innego materiału w pionie jeszcze ze 20cm od krawędzie płyty. Więc tylko w bok odda ciepło. A jak będzie pionowa opaska przeciwwysadzinowa, to też niewiele. Na dobrą sprawę, to na te straty pionowo w dół można patrzeć nie jak na straty, ale jak na ładowanie akumulatora ciepła o pojemności ok. 0,6 kWh/m3K. A prawdziwe straty to to, co z tego akumulatora ucieknie poza płytą fundamentową do atmosfery. Więc takie wyliczenia, są bardzo pesymistyczne - nawet w pierwszym roku straty będą mniejsze. A z czasem będą malały i to bardzo dobre pytanie, na jakim poziomie się ustabilizują. Ale pewne jest, że dodanie 20cm XPS nigdy się nie zwróci. Prawdopodobnie 20cm będzie najbardziej optymalnym ociepleniem przy grzaniu prądem w tańszej taryfie. Przy PC pewnie nawet cieńszy ekonomicznie będzie bardziej opłacalny a m3 XPSa będzie więcej, jeżeli przyjmiemy że 180m2 to powierzchnia betonu - bo trzeba dodać z 20cm dookoła na ocieplenie boczne, więc jeszcze z tysiąc zł więcej wyjdzie. Edytowane 23 Października 2016 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 23.10.2016 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2016 Szybki przelicznik .. 0,6 x U jak dla powietrza .. W gruncie rzeczy, podłoga na gruncie jest ciekawym zagadnieniem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad Podgórski 24.10.2016 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2016 I tu jest zastosowana logika, która dotyczy temperatury powietrza na zewnątrz i izolacji ścian. Która IMO nie sprawdza się do liczenia strat do gruntu. A to dlatego, że jak powietrze ma X stopni, to niezależnie ile ciepła oddamy do tego powietrza, to go nie ogrzejemy. I praktycznie cała powierzchnia ścian styka się z powietrzem o tej samej temperaturze. To znaczy ogrzejemy trochę powietrze stykające się z murem, ale natychmiast zostanie ono przegnane wiatrem czy uniesie się do góry siłami fizyki jako lżejsze, i ciągle przy ścianie będziemy mieli to X.. Zgadza się, od tych strat powinniśmy uwzględnić też zyski od gruntu w drugą stronę ale aż taka dokładność nie była moim celem (ani nie jest w kompetencjach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.01.2018 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 IMO EPS nie. Żaden. Nawet 200.XPS. A i to są filmiki na YT dowodzące, że nasiąka (wbrew twierdzeniom producentów) wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 12.01.2018 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 Ten EPS 150 to on proponuje pod płytą? Jeśli termoizolacja pod płytą, to ja bym kazał robić tak: - beton podkładowy, - hydroizolacja (podkład+masa), - XPS300, - płyta fundamentowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawid blasiak 15.01.2018 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 Widzę że temat się odżył....ja tam bym nigdy nie kładł styroduru na hydroizolację. Ja zrobiłem tak: dawałem 36 cm XPS pod płytę ( 3 x 12 cm), izolację dałem między 1 a drugą warstwę płyt. Izolacja to folia budowlana kładziona podwójnie aby minąć zakładki. Bokami wywinąłem folię do góry tak że mogłem ją schować pod ocieplenie cokoliku. W czasie wykonywania opaski przeciwwysadzinowej położyłem wokół fundamentu ( na opasce pod ziemią) pas około 1,5 metra foli, i wywinąłem także tak aby móc schować pod cokolik. Przed końcem budowy musiałem przebić się w jednym miejscu do chudziaka, po przebiciu się okazało się że jest sucho jak pieprz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts