Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

interpretacja MPZP - kolor dachu

janm

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja miałam WZ,kolor dachu i elewacji dowolny więc są takie miejsca,jak składaliśmy wniosek to był to drugi dom w okolicy-grafitowy dach elewacji znaczy koloru nie było,teraz jest domów 5 każdy ma grafitowy dach na razie 3 elewacje złamana biel, czwarty zadeklarował też taki kolor,to wynik wyczucia budujących mam nadzieję że tak zostanie bo wygląda to spójnie nie ma przymusu może dlatego nikt nie robi na przekór.

A niestety te perełki architektoniczne wklejone przez Elfir obniżą wartość nieruchomości wokół przynajmniej u większości kupujących ja bym tam domu nie kupiła i chyba się nie pomylę że większość ludzi nie chciałaby takiego sąsiedztwa.Im mniej chętnych cena spada...

Jesteś wrażliwy na kolory tekstury szkoda że tylko na swoim podwórku.

Czyli sugerujesz że miałbym wyprowadzić się na Śląsk albo do Poznania bo dam pozwalają mieć grafitowy kolor dachu ... to jakiś żart czy co ?

To że Ty byś takiego domu nie kupiła nie znaczy że obniża on wartość nieruchomości wokół, nie wszyscy ludzie są ślepo zapatrzeni w spójność architektoniczną. Kolor to subiektywne uczucie jednemu się podoba to drugiemu tamto i dzięki temu mamy różnorodność. Podobają Ci się super spójne szeregówki na nowych osiedlach budowanych przez deweloperów ? wyglądają jak ctrl c ctrl v ...

Jestem wrażliwy na kolory i mam gdzieś to co pomyślą sobie inni, jeśli im się nie podoba mogą się przeprowadzić, polecę im Twoje okolice z pewnością się dogadacie i przemalujecie sobie dachy na jednakowy kolor, będzie spójnie, a wartość nieruchomości wzrośnie o połowę. Nie wiem na co w ogóle czekacie, proponuje zorganizowaną akcje pod tytułem przeróbmy nasze domy tak by wyglądały jednakowo, spójnie, zgodnie ze wzorcem, zadowolmy urbanistę, zróbmy mu dobrze, olejmy nasze dzieci nie dajmy im jeść ... kupmy farbę, malujmy, przerabiajmy estetyka najwyższym dobrem ludzkości ... dorośnijcie, zajmijcie się własnym podwórkiem, będzie lepiej dla nas wszystkich.

Jeśli naprawdę nie widzisz nic ohydnego w zdjęciach, które wstawiła Elfir to naprawdę nie masz pojęcia co to estetyka...

proponuje zrobić ankietę na temat czy podoba ci się ten dom, wtedy określimy jego wartość, pójdziesz z tą ankietą do dewelopera i powiesz panie majster trzeba wybudować taki dom za połowę ceny bo jest tak ohydny że nie może kosztować więcej. Estetyka nie jest mi do niczego potrzebna, jestem inżynierem, dom dla mnie to użyteczność, ergonomia, ekonomia, łatwość użytkowania, prostota konstrukcji, zwarta bryła, łatwość remontu i modernizacji. Bardziej interesuje mnie ład w kablach, przewodach i rurach niż kolor elewacji u sąsiada. A to że chcę grafitowy dach zamiast czerwonego, ot taki mój wymysł ... z inwestorem się nie dyskutuje.

Właśnie dlatego uważam, że zamiast religii w szkołach należałoby dzieci uczyć wrażliwości plastycznej.

Zamiast religii i wrażliwości plastycznej powinno się dzieci uczyć pierwszej pomocy, zachowania na drodze i przejściach dla pieszych. Bez wrażliwości mogą żyć, ale bez wiedzy jak przechodzić przez jezdnię już może być problem.

A ja się powtórzę - żyjemy w społeczeństwie, w którym powszechnie akceptuje się jednostki szanujące prawo (bo ono ogranicza, ale służy także ochronie naszych interesów), a karze, lub izoluje jednostki mające prawo gdzieś. Takie otwarte działania typu "I tak zrobię jak chce I mam wszystkich gdzieś" mają kolor głęboko buraczany. Zwłaszcza, że można to załatwić inaczej i zgodnie z prawem. Jak dla mnie nie ma o czym mówić więcej.

Chciałem jedynie pokazać Ci zasadność wprowadzania MPZP. A dla Ciebie widzę, że wyznacznikiem estetyki jest cena domu- często jest tak że te maszkary są bardzo drogimi domami nowobogackich prostaków ;)

Dajcie jakieś argumenty dla których miałbym zastosować taki a nie inny kolor dachu, bo jak na razie pojawiła się tylko estetyka - pojęcie względne, indywidualnie odbierane, dla mnie żaden argument. Spójność nie wchodzi w grę bo praktycznie żaden dom nie spełnia wszystkich warunków a dachy są w dowolnych odcieniach. Jutro pójdę do sąsiada i zażądam zmiany koloru dachu na zgodny z planem a do innego pójdę żeby przemalował elewację na kolor jasny, no jak spójność to spójność w imię dobra publicznego, przestrzeni publicznej czy jak tam ją zwał. Zgodnie z Waszymi wypowiedziami mam do tego prawo, a i zwyzywam ich od prostaków z brakiem estetyki i że reprezentują nowobogackie buractwo. Wszystkim nam się będzie żyło lepiej

Bo takie jest prawo.

Prawo nie jest wytworem natury, a tylko umową między ludźmi, to my tworzymy prawo i je egzekwujemy, prawo nie może krzywdzić jednostki na rzecz ogółu, bo wtedy nie jest prawem a bezprawiem, taki paradoks. Narzucanie wymagań oderwanych od rzeczywistości zmusza ludzi do naginania lub łamania prawa. Tak było, jest i będzie. Im bardziej ograniczasz ludzką wolę, tym silniejszy opór napotkasz. Kiedy niesprawiedliwość staje się prawem, opór staje się obowiązkiem.

Zastrzel sąsiada, to pogadamy o umowach między ludźmi

jak na razie to mnie chcą rozstrzelać za brak poczucia estetyki spójnej z jedyną słuszną wizją. Historia zna przypadki jednej słusznej wizji. Są grupy ludzi którzy nie znają prawa, żyją całkiem spokojnie, nie strzelają, nie zabijają, nie kradną, mają domy takie jakie zbudują. Poza tym nie wcinaj się w dyskusję swoimi sarkastycznymi wypowiedziami.

jak na razie to mnie chcą rozstrzelać za brak poczucia estetyki spójnej z jedyną słuszną wizją. Historia zna przypadki jednej słusznej wizji. Są grupy ludzi którzy nie znają prawa, żyją całkiem spokojnie, nie strzelają, nie zabijają, nie kradną, mają domy takie jakie zbudują. Poza tym nie wcinaj się w dyskusję swoimi sarkastycznymi wypowiedziami.

Problem w tym, że prymitywne społeczności domy budują mimo wszystko dokładnie takie jak sąsiedzi :)

Nie mają potrzeby pokazywania, że na przekór społeczności zrobią inaczej.

Aby było spójnie to kiedyś należy wprowadzić prawo,sąsiad mógł wybudować dom przed wprowadzeniem MPZP a teraz chcą zrobić porządek a jak sąsiad będzie zmieniał pokrycie dachu to dostosuje się kolorystycznie do nowych przepisów i w końcu będzie spójnie, a nie każdy w innym odcieniu.

Prawo dla ludzi przecież istnieją konsultacje społeczne na etapie wprowadzania MPZP wtedy trzeba było protestować, lub jeśli Twoje argumenty takie skuteczne próbować zmienić.Kupiłeś z planem a teraz przekonujesz że zrobisz coś przeciwko prawu i szukasz poklasku.

I nie chodzi o wartość tego potworka,ale o działki i budynki w sąsiedztwie one tracą najwięcej i w tej chwili Ci nie przeszkadza a jakby przyszło Ci sprzedać dom w tej okolicy to okazałoby że jest to jednak problem.

Pewnie inni mają się przeprowadzić bo nowy inwestor ma za nic prawo i innych, przyjdzie i wprowadzi swoje porządki i nie mieszaj w to dzieci chcesz argumentów merytorycznych to się dostosuj a nie wyskakuj że z inwestorem się nie dyskutuje.

Bez znaczenia jakiej wartości miałby to być dom i czy za zarobione ciężko czy darowane powinien być zgodny z MPZP

Czyli sugerujesz że miałbym wyprowadzić się na Śląsk albo do Poznania bo dam pozwalają mieć grafitowy kolor dachu ... to jakiś żart czy co ?

To że Ty byś takiego domu nie kupiła nie znaczy że obniża on wartość nieruchomości wokół, nie wszyscy ludzie są ślepo zapatrzeni w spójność architektoniczną. Kolor to subiektywne uczucie jednemu się podoba to drugiemu tamto i dzięki temu mamy różnorodność. Podobają Ci się super spójne szeregówki na nowych osiedlach budowanych przez deweloperów ? wyglądają jak ctrl c ctrl v ...

Jestem wrażliwy na kolory i mam gdzieś to co pomyślą sobie inni, jeśli im się nie podoba mogą się przeprowadzić, polecę im Twoje okolice z pewnością się dogadacie i przemalujecie sobie dachy na jednakowy kolor, będzie spójnie, a wartość nieruchomości wzrośnie o połowę. Nie wiem na co w ogóle czekacie, proponuje zorganizowaną akcje pod tytułem przeróbmy nasze domy tak by wyglądały jednakowo, spójnie, zgodnie ze wzorcem, zadowolmy urbanistę, zróbmy mu dobrze, olejmy nasze dzieci nie dajmy im jeść ... kupmy farbę, malujmy, przerabiajmy estetyka najwyższym dobrem ludzkości ... dorośnijcie, zajmijcie się własnym podwórkiem, będzie lepiej dla nas wszystkich.

Zycze ci bardzo zyczliwych sasiadow. Zobaczymy czy jak dostaniesz wezwanie od PINB do usuniecia samowoli bedziesz tez takim kozakiem

Zycze ci bardzo zyczliwych sasiadow. Zobaczymy czy jak dostaniesz wezwanie od PINB do usuniecia samowoli bedziesz tez takim kozakiem

będę się sądował, jeśli nie w sądzie pierwszej instancji, to w kolejnych, aż do Brukseli jeśli będzie trzeba, mam na to pieniądze, czas, prawników. Z głupotą ówczesnego świata trzeba walczyć, inaczej stanie się normalnością. Sąsiadów mam życzliwych i sam też taki jestem i będę. Żaden z sąsiadów nie ma nic przeciwko kolorom i ja też nie mam, jeśli sąsiad będzie chciał niebieski dach pomogę mu nosić dachówkę. Miałem dużo spraw odpuścić ale dzięki Wam, zaostrzam swoje postanowienia bo widzę że trafiłem na osoby które na pewno w jakimś stopniu są powiązane z tymi wymysłami. Nikt inny nie broniłby głupoty w takim stopniu jak ktoś kto bierze udział w jej tworzeniu.

Wiesz, czasem trzeba przemyśleć pewne sprawy zgodnie z powiedzeniem: "jeśli pięć osób mówi ci, że jesteś pijany, jednak się połóż, a nie udowadniaj, że się mylą".

Mam nadzieję, że nigdy nie będę cię miała za sąsiada.

Oczywiście możesz iść do sądu, tylko jeśli uważasz że prawo ogranicza Twoją wolność to należałoby zrobić to przed budową a nie po.

Złożyłeś wniosek o PNB i sam określiłeś kolor dachu....

Decyzja stała się ostateczna i tu był termin składania odwołania nie skorzystałeś, no bo od czego? Gdybyś wpisał dach grafit ...

Do odbioru budynku potrzebujesz oświadczenia KB o zgodności budynku z decyzją PnB tą z klauzulą ostateczności , sam jako inwestor podpisujesz zawiadomienie o zakończeniu budowy też zgodnej z zapisami w PnB.

Czyli poświadczenie nieprawdy przez dwie osoby i jak zaczniesz postępowanie sądowe myślisz że tego nikt nie wykorzysta?

Na razie to robisz coś z nadzieją że to nie wyjdzie w przeciwnym przypadku też będziesz miał kłopoty nie mówiąc o KB jeśli znajdziesz takiego który podpisze takie dokumenty.

Wiesz, czasem trzeba przemyśleć pewne sprawy zgodnie z powiedzeniem: "jeśli pięć osób mówi ci, że jesteś pijany, jednak się połóż, a nie udowadniaj, że się mylą".

Mam nadzieję, że nigdy nie będę cię miała za sąsiada.

Ja też się cieszę że nigdy nie będę miał takiej sąsiadki (mam nadzieje że się taka nie trafi). Nawet 100 osób może uważać inaczej niż ja, a ja nadal będę bronił swojego. Kiedyś taka cecha byłaby uważana za wartościową, dziś jest negowana i wyśmiewana przez otoczenie.