Alberciczek 23.10.2016 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2016 Powiem tak - z teoretykami, nie chce mi się gadać, bo szkoda czasu. Śrubokręta w ręce nie mieliście. A kolega Mareks77 dodatkowo kłamie w żywe oczy : BIS 411 nie miałem pod ręką więc wkleiłem fotkę BIS-a 412. Specjalnie dla Ciebie poświęciłem się i poszedłem do piwnicy. Układ wewnętrzny jest prawie identyczny i jeśli chodzi o kluczowe elementy które mogą ulec awarii nie zmienia to w jakikolwiek sposób postaci rzeczy. Kolega chyba to nawet z tą piwnicą kłamie. Specjalnie dla ciebie poszperałem w necie i znalazłem, skąd się "nauczyłeś" o BIS-ie: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2703140.html Że też od razu nie wpadłem na to, że możesz korzystać z informacji na elektrodzie...A BIS-a tak naprawdę ani jednego ani drugiego nie widziałeś na oczy jak wygląda w środku. Marny jesteś i kłamać chociaż byś przestał. Teoretycy też są potrzebni i nie ma się czego wstydzić, że czegoś nie wiesz. Bo czasem praktycy proszą o pomoc teoretyków w trudnych sprawach. I nie mam na myśli tego, że teoretyk jest gorszy od praktyka. Ale teoretycy nie powinni się wypowiadać w podobnych tematach do tego jaki jest np. ten. Bo z prostej rzeczy robi się właśnie coś takiego jak to - A ktoś nadal bez prądu jest, bo w głowie ma namieszane przez was, teoretyków. A sprawa jest prościutka do załatwienia - tak jak pisałem - połączyć ze sobią listwą lz dwa przewody od przełącznika i sprawdzić czy ledy świecą. Jak nie świecą, to wypiąć oba przewody z zacisków 11 i 12 i połączyć ze sobą. Roboty na góra 15 minut i wszystko wiadome. A skoro tak się rzucacie o prąd rozruchowy tych ledów, to również można go sprawdzić w bardzo prostu sposób. I będzie wwiadome, czy pów prąd jest wyższy niż 16A... Co do kolorów przewodów - znowu teoria. I to was zabija. Markerem to se możesz teczki z dokumentami opisywać, a nie żyły na przewodach. Wbijcie sobie do głowy jedno - nawet, jeżeli jakiś elektryk w schodowych czy krzyżowych podłączy przewody żółto-zielony i niebieski, to drugi elektryk jak do tego przyjdzie ( chociażby w celu wymiany przełącznika ) to będzie wiedział doskonale, że te dwa przewody w tych przełącznikach nie są N i PE, bo ich tam być nie może. Aczkolwiek nie jeden raz widziałem, że w tych przełącznikach zamiast fazy było N. A więc żyła niebieska jak najbardziej będzie wtedy prawidłowa. Natomiast jeżeli chodzi o przewody do schodowych, to nawet przewód 4x15mm nie będzie właściwy, bo ma żyłę niebieską i żółto-zieloną. Tak więc do tych schodowych musiałby być przewód z pięcioma żyłami...A kto będzie kupował przewód 5x1,5mm zamiast 3x1,5mm. Chyba tylko teoretyk w swoich rozważaniach. Bo w praktyce się tego nie robi. Reasumując - autorowi tematu podpowiedziałem jak ma najprościej sprawdzić co jest uszkodzone. BIS-a 411 na 411i nie ma absolutnie potrzeby wymieniać. Naprościej by było zamienić BIS-a na schodowe. Ewentualnie na nowego BIS-a411.I cały problem rozwiązany w powiedzmy pół godzinki roboty. A wy, teoretycy kłócicie się już tyle czasu. Jakby autor miał czekać do dzisiaj, to bardzo mu współczuję, że trafił na was - albo teoretyków, albo amatorów. Ja uważam temat za zakończony, a wy jak chcecie, to możecie się między sobą kłócić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 23.10.2016 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2016 (edytowane) Kolego "praktyk", w życiu nie widziałeś YDY 4x1,5 mm2 ? To informuję, że mają żyły o barwach : - czarna - brązowa - szara - zielono-żółta. Proszę sobie przyswoić, a następnie nauczyć się : Też bardzo współczuję ... niewiedzy, że o partactwie nie wspomnę. Praktyk ... zakichany. Niedouk ze śrubokrętem, i tyle. Edytowane 23 Października 2016 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 23.10.2016 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2016 A Ty biedny myślałeś że ja dla Ciebie do piwnicy poszedłem.Prąd możesz sobie sprawdzić tylko weź sobie do eksperymentu odpowiedniego LED-a na 12V i zasilacz impulsowy........ najlepiej zrób to miernikiem wskazówkowym myślę ze skoro wspomniałeś o emeryturze to LAVO 2 przyjdzie Ci z pomocą, natomiast cyfrowe sobie podaruj bo czas trwania zjawiska jest tak mały że nawet nie zareaguje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 23.10.2016 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2016 Co do kolorów przewodów - znowu teoria. I to was zabija. Markerem to se możesz teczki z dokumentami opisywać, a nie żyły na przewodach. Wbijcie sobie do głowy jedno - nawet, jeżeli jakiś elektryk w schodowych czy krzyżowych podłączy przewody żółto-zielony i niebieski, to drugi elektryk jak do tego przyjdzie ( chociażby w celu wymiany przełącznika ) to będzie wiedział doskonale, że te dwa przewody w tych przełącznikach nie są N i PE, bo ich tam być nie może.Zgadza się - nie ma tam N i PE, ale zgadza się również, że ktoś (patrz : Alberciczek) dziadostwo odkrochmalił ! Aczkolwiek nie jeden raz widziałem, że w tych przełącznikach zamiast fazy było N. A więc żyła niebieska jak najbardziej będzie wtedy prawidłowa Zgadza się, nieraz na wyłącznikach sterowanie odbywa się "zerem", nie fazą (nagminne w starych, nieprzepisowych instalacjach), ale to nie znaczy, że kolor niebieski dostał cudownego przeobrażenia (no, chyba że w wykonaniu "praktyka" od siedmiu boleści) Reasumując - gdy zdobędziesz rzeczywistą praktykę (popartą wiedzą teoretyczną), możesz dyskutować ze starym instalatorem, czynnym zawodowo emerytem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwerty123456789 30.10.2016 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2016 (edytowane) Chciałbym prosić o pomoc w podłączeniu łącznika świecznikowego .Kabel brązowy to faza Edytowane 30 Października 2016 przez qwerty123456789 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 30.10.2016 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2016 Nie da się ... dla normalnego elektryka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 30.10.2016 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2016 Nie da się ... dla normalnego elektryka. E tam, nienormalny nawet świecznikowy da radę podłączyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 30.10.2016 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2016 Autor zapytania (qwerty od 1 do 9) musi się zgłosić do pewnego forumowicza z kolorową taśmą, praktykiem śrubokrętowym.On mu podpowie, co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts