westen 18.10.2016 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 Witam, zastanawiam się nad zamontowaniem paneli fotowoltaicznych na dachu mojego przyszłego domu. Przeczytałem że panele te odkładają energię do akumulatorów a to jest połączone z gniazdkami a co za tym idzie mogę mieć prąd za darmo do póki jest wystarczająco prądu zmagazynowanego w akumulatorach. Jak to się ma do rzeczywistości? Ile takich płyt fotowoltaicznych najlepiej zamontować żeby tego prądu wytwarzało się dość sporo? jaka jest cena takiej wydaje się przyszłościowej inwestycji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 21.10.2016 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2016 (edytowane) Rzeczywistość jest taka jak to przeczytałeś.Ilość paneli jest zależna od typu i mocy inwertera zastosowanego do odzyskiwania energii zmagazynowanej z akumulatorów, oraz powierzchni dachu lub działki którą chcesz nimi zabudować.W sprzedaży są całe zestawy fotowoltaiczne więc możesz poszukać.Panele niestety mają niezbyt dużą sprawność elektryczną zależną jeszcze od warunków pogodowych.Dość sporo energii elektrycznej to pojęcie względne ale w miarę zadowalający efekt można uzyskać w zestawie do 4000 W bo tyle mniej więcej wynosi szacunkowe zużycie energii w 3 osobowym gospodarstwie w którym to zestawie jest 12 - 16 paneli. polecam stronę: http://www.kolektory.com/pl/zestawy-fotowoltaiczne-ceny/zestawy-fotowoltaiczne-ceny.html Edytowane 21 Października 2016 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 22.10.2016 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2016 Przeczytałem że panele te odkładają energię do akumulatorów a to jest połączone z gniazdkami a co za tym idzie mogę mieć prąd za darmo do póki jest wystarczająco prądu zmagazynowanego w akumulatorach. Jak to się ma do rzeczywistości? Słabo ma się to do rzeczywistości. Przeczytaj ustawę o ustawie o OZE, która wprowadza net-metering. Jest to mechanizm dzięki któremu latem naprodukujesz sobie prądu, który zużyjesz zimą - czyli sieć jest akumulatorem. Sprawność tego akumulatora to 80%, bo za 1kWh wprowadzoną do sieci odbierzesz sobie 0,8kWh. Jaka wybrać moc pv ? Zależy od Twojego rocznego zużycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 25.10.2016 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2016 Słabo ma się to do rzeczywistości. Przeczytaj ustawę o ustawie o OZE, która wprowadza net-metering. Jest to mechanizm dzięki któremu latem naprodukujesz sobie prądu, który zużyjesz zimą - czyli sieć jest akumulatorem. Sprawność tego akumulatora to 80%, bo za 1kWh wprowadzoną do sieci odbierzesz sobie 0,8kWh. Jaka wybrać moc pv ? Zależy od Twojego rocznego zużycia. W zależności jakiego typu inwerter pytający sobie zafunduje ON-GRID lub OFF-GRID to drugi z nich może dodatkowo współpracować z akumulatorami i przechowywać nadmiar wyprodukowanej energii w akumulatorach bez oddawania jej do sieci. https://www.sklep.asat.pl/pl/p/Inwerter-wyspowyoff-grid-z-funkcja-ladowania-baterii-SKYMAX-EXPERT-MEX-1%2C5K-12/439 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.10.2016 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2016 W zależności jakiego typu inwerter pytający sobie zafunduje ON-GRID lub OFF-GRID to drugi z nich może dodatkowo współpracować z akumulatorami i przechowywać nadmiar wyprodukowanej energii w akumulatorach bez oddawania jej do sieci. https://www.sklep.asat.pl/pl/p/Inwerter-wyspowyoff-grid-z-funkcja-ladowania-baterii-SKYMAX-EXPERT-MEX-1%2C5K-12/439 To jest zabawka ... Możesz sobie nią co najwyżej Leda zasilać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
westen 25.10.2016 17:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2016 dzięki za odpowiedzi. Tak, czytałem że można zrobić instalacje sieciową bo akumulatory trzeba wymieniać co jakiś czas co zmniejsza opłacalność tego interesu. Instalacja sieciowa pf i taryfa gwarantowana która oznacza że nadwyżke wyprodukowanej energii sprzedam za 75gr/1kwh jeśli instalacja będzie do 3KW a taką właśnie chcę sobie założyć. Mareks dzięki za linki z kolektorami, jednak w internecie są ogłoszenia z pf z mocą 3KW rocznie za 15tyś, jeżeli by to połączyć z instalacją sieciową do tego ogrzewanie pompą ciepła (tak jak mam zamiar zrobić)= brak rachunków za oświetlenie, prąd, ogrzewanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 25.10.2016 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2016 (edytowane) To jest zabawka ... Możesz sobie nią co najwyżej Leda zasilać ... Jak się jeszcze nie zorientowałeś w dyskusji to ta zabawka była tylko przykładem. Nie poleciłem jej pytającemu ze względu na brak danych i jasnego celu w jakim ta instalacja miała by służyć. Jeśli 1500VA jest dla Ciebie nie wystarczające to polecam coś uniwersalnego specjalnie dla LED-ów w Twoim domu. ORVALDI Solar Infini 10kW, 3f - Grid on, Grid off lub Grid on z backupem. Edytowane 25 Października 2016 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.10.2016 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2016 Jak się jeszcze nie zorientowałeś w dyskusji to ta zabawka była tylko przykładem. Jeśli jest to dla Ciebie nie wystarczające to polecam coś uniwersalnego specjalnie dla LED-ów w Twoim domu. ORVALDI Solar Infini 10kW, 3f - Grid on, Grid off lub Grid on z backupem. To jeszcze od razu napisz ile będzie kosztowała cała kompletna instalacja z tym ustrojstwem włącznie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domekpasywny 07.11.2016 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 mam akumulator wielkosci 9,2 kW. instalacja na dachu to 9,9 kWp. gwarancja na akumulator to 10 lat, a na moduly 25 lat. akumulator ma funkcje zasilania awaryjnego, gdyby nie bylo pradu w sieci. zdjecia na fotoblogu: http://budowagryfice.blogspot.de/ pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 07.11.2016 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 Tylko przelicz sobie jeszcze ilość dni w roku które wystarczą żeby wyprodukować odpowiedni zasób energii który sprzedasz do sieci. Obecna pora i okres jest dobrym przykładem, od dwóch miesięcy nie było pełnego dnia słonecznego i tak pewnie będzie do maja. Przy takiej pogodzie i ilości światła słonecznego produkcja energii z paneli będzie bardzo mała i nie wystarczy aby bilans był ad plus. Szkoda bo panele to byłby świetny pomysł. Każdy z nas powinien mieć na dachu takie coś. W letnie słoneczne i upalne dni taka rozproszona produkcja energii bardzo mocno odciążyłaby sieć - ale niestety nasza polska rzeczywistość jest inna. Domekpasywny - można wiedzieć ile kosztowała taka instalacja i czy kiedyś się zwróci ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 07.11.2016 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 Wszyscy by chcieli żeby było fajnie, a jak jest? Można poczytać. http://www.elektroda.pl/rtvforum/forum300.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 07.11.2016 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 mam akumulator wielkosci 9,2 kW. Fajna wielkość. W hektarach chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oze85 02.02.2017 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 (edytowane) Witam, ilość modułów zależy od zapotrzebowania, dla domu jednorodzinnego moc powinna być w granicach 3-5 kW. Istnieje możliwość podłączenia się do sieci ale również magazynowania energii w akumulatorach. Istnieje też możliwość wykonania instalacji hybdrydowej. Najlepiej byłoby po prostu zadzwonić do firmy która zajmuje się całkowitą obsługą tzn od projektu do montażu i oni na pewno udzielą Panu wszystkich wstępnych informacji. Edytowane 7 Lutego 2017 przez oze85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 03.02.2017 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 Witam, ilość modułów zależy od zapotrzebowania, dla domu jednorodzinnego moc powinna być w granicach 3-5 kW. Istnieje możliwość podłączenia się do sieci ale również magazynowania energii w kolektorach. Istnieje też możliwość wykonania instalacji hybdrydowej. Witam ! Dobór odpowiedniej mocy instalacji PV jest związany z zapotrzebowaniem i można go wyliczyć przyjmując średnio produkcję z paneli na poziomie 1000kWh/kWp mocy zainstalowanej. Zapewne chodziło Ci o możliwość magazynowania energii w sieci, aktualnie obowiązuje system bilansowania tzw. netmetering 1:0,8 dla instalacji do 10KW. Hybrydowe instalacje będą stawały się na pewno coraz popularniejsze, ale to oczywiście cały czas kwestia ceny magazynów energii. Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 17.06.2017 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2017 mam pytanie odnosnie paneli i grzania wody w buforze. mam bufor 500L z 2 setką CWU wewnątrz, którą chcę grzać grzałką , kilka dni temu złożyłem wniosek w gminie o dofinansowanie 85% do paneli PVteraz moje pytanie , czy lepiej wziąć dużą grzałkę przewidzianą do zbiornika 9-12KW i dobierać resztę na zasilenie z sieci ? moc paneli przewiduje do 5KW . czy lepiej mniejszą o mocy zbliżonej do mocy paneli by 'zjadała'produkowany prąd na bieżąco oczywiście gdy będzie produkowany z dłuższym czasem grzania . raczej jestem za mniejszą grzałką, bo rozliczenie 1kwh wrzuconej do 0,8 pobranej jest mniej korzystne . co sądzicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 17.06.2017 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2017 cuube: masz niemal zerowe pojęcie1) po co ci taka duuuża grzałka? Przecież może ten zbiornik grzać przez dłuższy czas.2) rzadko kiedy zobaczysz ponad 80% mocy w danym momencie3) jak rozwiążesz używanie grzałki w czasie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.06.2017 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2017 Lepiej nadmiar prądu rozliczyć w droższej strefie G12 a grzać w tańszej strefie kupionym prądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 17.06.2017 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2017 Na początek niech Ci założą te 5kW z dofinansowania na dachu a dopiero później się zastanawiaj jaką grzałką grzać wodę. a kolega @Kaizen niech na początek przeczyta ustawę a później proponuje G12 do fotowoltaiki. Bo nie dość że myli pojęcia to pojęcia nie ma o sposobie takiego rozliczania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 17.06.2017 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2017 (edytowane) cuube: masz niemal zerowe pojęcie 1) po co ci taka duuuża grzałka? Przecież może ten zbiornik grzać przez dłuższy czas. 2) rzadko kiedy zobaczysz ponad 80% mocy w danym momencie 3) jak rozwiążesz używanie grzałki w czasie? a Ty wiesz wszystko o wszystkm ? 1 . przewidziana jest taka do zbiornika przez producenta 2. jestem świadomy , że produkcja nie jest cały czas na full (mam podgląd na instalacje PV http://178.252.41.87:8080/ , link działa w dzień ) , dlatego rozważam mniejszą grzałke 3. coś w tym stylu https://fabrykaelektryka.pl/przekaznik-czasowy-1-zestyk-co-3a-0-5-3600sek-400v-ac-opoznione-zalaczenie-dilet11-m-w-048891-eaton-p-78778.html Edytowane 17 Czerwca 2017 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 17.06.2017 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2017 Na początek niech Ci założą te 5kW z dofinansowania na dachu a dopiero później się zastanawiaj jaką grzałką grzać wodę. . grzałkę zamontuję już teraz i niezależnie od tego czy panele będą na dachu , bo zaczyna mnie męczyć grzanie wody kotłem peletowym i chce oszczedzić mu 'stresu' związanego z przechodzeniem przez punkt rosy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts