Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zakaz budowy parterówek w MPZP - jak obejść?

Krajzega

Recommended Posts

Dzień Dobry,

przeczytałam właśnie MPZP dla terenu, na którym mam upatrzoną działkę. Okazuje się, że nie dopuszczają budowania parterówek. Konkretnie zapis brzmi: "wysokość budynków mieszkalnych - dwie kondygnacje użytkowe, maksymalnie 9,0 m do kalenicy z zakazem budynków parterowych".

Chciałam właśnie parterówkę, więc jestem tym zapisem załamana :cry:.

Czy da się to jakoś obejść? Projekt, który mi się podoba, ma opcję poddasza użytkowego, ale planowaliśmy zrobić tam tylko strych - graciarnię. Jakie warunki musi spełniać poddasze, żeby było uznane za użytkowe? Wystarczy wstawienie okien szczytowych?

Następny...

Znajdź innądziałkę albo wybuduj dom z użytkowym poddaszem i go nie używaj... Ten zapis ma na celu urbanistyczną spójność brył budynków. Jeśli są ku temu odpowiednie przesłanki, to dowiedz się ew o możliwość zmiany warunków MPZP.

Ale ja całkowicie zgadzam się z tym, że MPZP jest potrzebny, i pozytywnie wpływa na spójność krajobrazu. Zauważ jednak, że wyraźnie napisałam, że wybrany przeze mnie projekt ma poddasze do ewentualnej adaptacji. Z zewnątrz więc taki budynek nie różni się niczym od domu z poddaszem użytkowym, jedyna różnica polega na tym, że ja chcę mieć tam strych. Nie zamierzam zmieniać koloru dachu, stawiać domu w poprzek, łamać linii zabudowy. Interesuje mnie, jakie warunki musi spełniać poddasze, aby było uznane za użytkowe z formalnego punktu widzenia. Jeśli ktoś chce mi udzielić rady w stylu "kup inną działkę", to może sobie odpuścić.

A czy to jakiś problem wpisać na poddaszu słowo "pokój" zamiast "strych"? Jeżeli masz ponad 1,9m to jest to powierzchnia użytkowa.No i muszą być schody na druga kondygnację.

Chodzi mi o to, czy nie ma jakichś konkretnych wymagań, np.że muszą być okna, zamontowane ogrzewanie lub coś w tym stylu. Obawiam się problemów z odbiorem budynku.

Kolejny, w ostatnich dniach, wpis na forum, jak obejść zapisy MPZP... hmmm ... a nie przyszło Wam do głowy, że te plany są właśnie po to, żeby był porządek architektoniczny i w intersie wszystkich jest, żeby go nie obchodzić?

Następny...

Znajdź innądziałkę albo wybuduj dom z użytkowym poddaszem i go nie używaj... Ten zapis ma na celu urbanistyczną spójność brył budynków. Jeśli są ku temu odpowiednie przesłanki, to dowiedz się ew o możliwość zmiany warunków MPZP.

Wszystko prawda pod warunkiem, że jest to nowy teren inwestycyjny. Co innego w przypadku gdy 90% terenu jest zabudowane. Każdy budynek w innym stylu, a urząd chce wprowadzać urbanistyczną spójność. 20 lat temu trzeba było to robić.

Witaj,

Trzeba powiedzieć architektowi aby wyznaczył na górze pomieszczenie wraz z oknem i ogrzewaniem (bez tego nie zakwalifikują jako pomieszczenie użytkowe). Zresztą jak architekt zobaczy MPZP to od razu powinien inwestorowi zwrócić na to uwagę.

A w trakcie budowy nie rób piętra jako użytkowe. W miejscu schodów możesz wygospodarować pomieszczenie gospodarcze jeśli takiego nie miałaś w planach.

P.S. sam jestem w takiej sytuacji i w ten sposób to obszedłem. Mam już PNB, a poddasze będzie nieużytkowe. Moim zdaniem to jest chore że urzędnik nakazuje nam co robić na swojej działce. Moim zdaniem tak to najłatwiej obejść.

Nie zrobisz tak raczej wyłazu strychowego, tylko będą musiały być schody. zrób je w jakimś pomieszczeniu technicznym.

W sumie to i tak są wygodniejsze, niż wyłaz :)

Strop musi być zaprojektowany tak, żeby przynajmniej "wyglądał" że jest nośny.

Ogrzewanie symboliczne. Wystarczy, jak będzie w projekcie, ciągnąć go góry nie trzeba.

"Odbiór" budynku do po prostu złożenie papierw w Urzędzie i odczekanie dwóch tygodni.

Bardzo sporadycznie zdarza sie, aby ktoś się fatygował.

Edytowane przez fotohobby

Jak Ci nie zależy na mieszkaniu na poddaszu to zrób tylko okno szczytowe (no chyba, że będzie dach kopertowy a nie dwuspadowy) zamiast okien połaciowych.Dodatkowa przestrzeń się przyda, choćby na graciarnię, a kiedyś można zrobic np pokój gościnny, siłownię, pracownię, pralnię...

P.S. sam jestem w takiej sytuacji i w ten sposób to obszedłem. Mam już PNB, a poddasze będzie nieużytkowe. Moim zdaniem to jest chore że urzędnik nakazuje nam co robić na swojej działce. Moim zdaniem tak to najłatwiej obejść.

Chore to jest to, ze tak wielu jest w tym kraju kombinatorow jak ty.

Chore to jest to, ze tak wielu jest w tym kraju kombinatorow jak ty.

Jestem zdania że się da,pytanie czy warto ponieważ trzeba zrobić okno, strop mocniejszy niż np wiązary co w parterówce bardziej opłacalne , ocieplasz strop a nie dach też taniej, schody które zabiorą miejsce na dole, trzeba zadbać aby ciepło nie uciekało do góry, bo chyba przy użytkowym poddaszu nie mogą być składane .No i podatek jak zgłaszaliśmy dom po odbiorze to pytanie było o wszystkie pomieszczenia powyżej 2,20 .

MIstalova,

Myśl sobie co uważasz, ale jeśli iść tymi kryteriami to ja uważam, że zabranianie mi wybudować cokolwiek na mojej ziemi jest chore. Po co mi pomieszczenie na górze jeśli go nie chce ?

Mam ponieść jego koszty jeśli jakiś urzędnik sobie ubzdurał ? Bo dzisiaj w modzie jest budowa bieda domków? To już nie jest chore?

Każdy ma inne podejście do tego typu (i innych) spraw, ale czy po to powstał ten temat ? ..... No właśnie to po co pisać rzeczy nie na temat ? Dla postów ?

W przypadku chęci kontynuacji zapraszam na PW.

Ja wiem, ze my, Polacy lubimy dzialac na przekor systemowi, ale MPZP nie zostal wymyslony dla jaj, tylko ma czemus sluzyc - w tym wypadku dyskutujemy o spojnosci domkow - wyobraz sobie jak by wygladal np. dom z plaskim dachem w dzielnicy domkow z klasycznymi spadzistymi dachami.

U mnie na ulicy (spadziste ceglane dachy, cieple elewacje) jest jeden dom z grafitowa dachowka i biala elewacja - moze i wyglada nowoczesnie, ale za cholere nie pasuje do charakteru zabytkowej dzielnicy.

Przesadzacie, że to kombinacje i obchodzenie prawa. Po prostu biurwa źle sformułowała zapis w MPZP. Zakaz parterówek to jak zakaz montażu kabin prysznicowych zamiast wanny w łazience. Nikogo nie powinno obchodzic co mam w domu jeśli to nie szkodzi sąsiadom. W MPZP powinien być określony rodzaj dachu, jego wykończenie i np minimalna wysokość budynku a nie przeznaczenie kondygnacji

Poniżej przykład z Wrocławia. MPZP zabraniał zbyt niskich budowli tak aby była spójność i powstały takie oto markety. Dino jest parterówką choć nie szpeci krajobrazu bryłą baraku. Gdyby urzednicy dodali zapis określajacy minimalną ilość okien i powierzchnię przeszklenia to założę się, że w tej "czapce" powstałyby okna tylko "do ozdoby"

http://wroclaw.dolny-slask.org.pl/foto/4685/4685030.jpg

546cdb765e5b3_o.jpg?1432082684

Edytowane przez e_gregor