Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kuna w dachu.

leda16

Recommended Posts

Na kunę pod dachem jest mało uniwersalnych sposobów. W zależności od tego czy i jak duże zniszczenia dokonała pod połacią postepowanie będzie różne.

Od zastosowania pułapki (żywołapki gdzie przynętą może być np.jajko kurze) i odstraszaczy ultradźwiękowych, aż po złapanie lub wypłoszenie zwierzęcia po zdjęciu dachu i wymianie zniszczonej izolacji termicznej.

Najlepiej uniknąć inwazji kun przez odpowiednie wykonanie pokrycia dachowego polegające na likwidacji wszelkich większych otworów bądź zabezpieczenie ich siatkami oraz listwami kolczastymi, pamiętając także o rurach spustowych.

• 1 year później...

Witam,

Też mam problem z kuną i szukam wykonawcy który ten problem rozwiąże (domowe metody, odstraszacze, pułapki zawiodły).

Dostałem ofertę z jednej z firm na zabezpieczenie dachu (Dach 250m2 czterospadowy z 4 lukarnami) przeciw kuną na 5600PLN.

Nie przedstawiają kosztorysu, a ceny są umowne.

Nie chce być zrobiony w butelkę a ponieważ oferta jest dla mnie mało przejrzysta stąd moje pytanie do Was...

Ile płaciliście za uszczelnienie dachu/zabezpieczenie przeciw kuną, co było w zakresie prac, jaka wielkość dachu itp.

Ile płaciliście za naprawę ocieplenia i folii m2 dachu?

Pozdrawiam

Walczyłem z bydlęciem przez wiele lat. Bezskutecznie. Dopiero remont pokrycia dachowego, komina i obróbek oraz likwidacja wszelkich otworów większych niż średnica wskazującego palca (<2cm) zapewniła spokój. Jeszcze miesiąc szaleństw na dachu i nerwowe próby sforsowania nowej blachy, obróbek i CISZA !!!

• 1 year później...
Bzdura. Kuny nawet wełna szklana nie zniechęca. Miałem to wiem. Najpierw wełna szklana a potem kuna, mieszkała sobie ~~ 40 lat, ileś tam pokoleń przeżyło. Dopiero wymiana dachu na szczelny pomogła. Wcurwione biegały po nowym dachu jak oszalałe, a tu zonk. Żadna furtka nie wpuściła ich na strych.

• 2 weeks później...
Wejście rynną wewnątrz, rynną zewnątrz (między rynną a ścianą) to przedszkole ich zachowań. Po grubszym baranku wchodzi po płaskiej ścianie, gdy ściana jest gładka to wejdzie narożnikiem - lewe łapy na lewej ścianie, prawe na prawej. Z bariery na balkonie wskoczy na rynnę piętro wyżej, zobaczysz to zimą na śniegu. Z drzewa skoczy 2-3 metry w bok, jeśli jest wyżej dachu. Teraz są kamerki /fotopułapki, kiedyś siadałem wieczorami na leżaczku i czekałem...