Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kupić czy nie?

taba1

Recommended Posts

Witam, mam możliwość zakupu małego mieszkania (ok. 43m2) w budynku wielorodzinnym na wsi. Budynek ten jest chyba z lat 20. Sciany grube nie ocieplone i w niedługim czasie trzeba bedzie wymienić dach. Mieszkanie znajduje się na pierwszym piętrze. Narożne, od góry i od dołu nikt nie mieszka. Wszystkie instalacje zostały splądrowane przez szabrowników. Okna drewniane, prąd i woda odcięte. Do mieszkania przynależą 2 małe komórki, kawałek piwnicy, strych oraz około 5a działki. Wszystko to za jedyne albo aż 30tyś zł. Nie mam doświadczenia w budowlance i nie wiem czy warto sie w to pchać więc może Wy coś podpowiecie? Edytowane przez taba1

samo mieszkanie z działką i dwiema komórkami. W budynku są 4 mieszkania z tego jedno zamieszkałe a reszta na sprzedaż

Mieszkania są własnościowe wiec remont dachu dzielimy przez liczbe włascicieli. Docieplenie to pewnie we własnym zakresie tzn docieple tylko swoje mieszkanie bo reszta raczej nie bedzie zainteresowana

Edytowane przez taba1

a jak mieszka ta jedna osoba, skoro instalacje rozszabrowane?

Tam jest CO czy indywidualne?

Bo chyba trzeba w te mieszkanie włożyć 100 tyś by zamieszkać - instalacje, tynki, okna, podłogi, pewnie piec do CO, ocieplenie?

Jak na warunki wiejskie 43 m2 to bardzo małe mieszkanie.

Co będzie jak zacznie cieknąć dach? Jesteś w stanie nakłonić współwłaścicieli by się dołożyli do remontu?

Edytowane przez Elfir

instalacje tylko z tego mieszkania zostały rozkradzione i to przez poprzedniego własciciela :) CO kazdy ma indywidualne ale w tym mieszkaniu też wyniesione. Sciany, podłogi i sufity jestem wstanie sam sobie zrobić. Zostaje nowa elektryka i okna. Co do ogrzewania to mieszkanie jest małe wiec myśle nad elektryką tym bardziej że będę tam mieszkał troszke w zimie i niektóre weekendy. Współwłaściciele czekają właśnie na nowego właściciela żeby remontować dach

ocieplenie jest w planie a ogrzewanie i cwu muszę mieć możliwość sterowania na odległość ponieważ ja tam bedę tylko pomieszkiwał od czasu do czasu i chodzi o to żeby w zimie nic nie zamarzło a kiedy będę chciał przyjechać to sobie zdalnie powiększam temperature.

Chyba że bedzie to ekonomicznie nieuzasadnione to wtedy poszukam działki i zbuduje mały domek a zamiast zautomatyzowanego CO zamieszkają tam teściowie :)

Edytowane przez taba1

Witam, mam możliwość zakupu małego mieszkania (ok. 43m2) w budynku wielorodzinnym na wsi. Budynek ten jest chyba z lat 20. Sciany grube nie ocieplone i w niedługim czasie trzeba bedzie wymienić dach. Mieszkanie znajduje się na pierwszym piętrze. Narożne, od góry i od dołu nikt nie mieszka. Wszystkie instalacje zostały splądrowane przez szabrowników. Okna drewniane, prąd i woda odcięte. Do mieszkania przynależą 2 małe komórki, kawałek piwnicy, strych oraz około 5a działki. Wszystko to za jedyne albo aż 30tyś zł. Nie mam doświadczenia w budowlance i nie wiem czy warto sie w to pchać więc może Wy coś podpowiecie?

Daj sobie spokój.

Problemy na które natrafisz lub możesz natrafić.

1. Do czasu sprzedaży pozostałych mieszkań z remontu dachu nici; możesz nie wyegzekwować kasy od przyszłych właścicieli.

2. Ocieplenie z zewnątrz tylko na Twojej wysokości nie wchodzi w grę, a od wewnątrz zmniejszy mieszkanie pewnie z 5 albo lepiej m2.

3. Jeśli okna montowane są w połowie grubości ścian /50 cm?/ ocieplenie w przyszłości z zewnątrz np. grubością 20 cm spowoduje, ze okno będzie schowane 45 cm. Ciemno.

4. Instalacja elektryczna w mieszkaniu to jedno, a co z instalacją w budynku. Czy wytrzyma np. 15 kW z każdego mieszkania.

Jak napisała Elfir do wydania masz na samo mieszkanie ze 100 tys., a i to nie rozwiąże wszystkich problemów.

Jeśli pasuje lokalizacja lub przeważają inne względy, poczekałbym aż znajdą się chętni na pozostałe lokale, pogadał z nimi i dopiero podejmował decyzję.

Możesz trafić na właścicieli socjalnych, poszukujących tylko dachu nad głową za male pieniądze, a wówczas ze wspólnych inwestycji w obiekt nic nie wyjdzie.

Dziękuje za cenne rady. Niestety gazu w tej miejscowości nie ma i raczej nigdy nie będzie dlatego myślałem nad elektryką ale koszty jakie tu podajecie skutecznie mnie zniechęcają nie wspominając już o potencjalnych problemach. Inaczej to sobie wyobrażałem i przez to przeszłą mi koło nosa fajna działeczka 15a za 36tyś zł.

Inaczej to sobie wyobrażałem i przez to przeszłą mi koło nosa fajna działeczka 15a za 36tyś zł.

Przez to? Co znaczy przez to?

Wczoraj pytałeś o jakieś mieszkania i dostałeś odpowiedzi, a dzisiaj działeczka ci przeszła koło nosa? Już ją kupili jacyś niedobrzy ludzie?

Idź facet stąd, bo marudzisz...

Stanowska Ty masz chyba jakieś problemy ze sobą? nic nie wnosisz do tematu tylko wtrącasz nikomu nie potrzebne uwagi. Kolejny nabijacz postów? Nawet nie potrafisz czytać ze zrozumieniem. Czy to tak trudno zrozumieć że mam dylemat na co się zdecydować. Po waszych wypowiedziach widzę że te mieszkanie wygeneruje duże koszty a myślałem inaczej więc do działki nie przykładałem dużej wagi Edytowane przez taba1

Zwłaszcza kobiet po trzydziestce :D.

hehe

Jeszcze raz dziękuję za wskazówki. Zaczynam poszukiwania działki. Wstępnie byłem nastawiony na mieszkanie z tego względu że przez najbliższe 10 lat to w Polsce będę gościem i łatwiej było by je utrzymać. Przy domu to zawsze jest coś do zrobienia dlatego poproszę teściów żeby tam zamieszkali, ale w takim przypadku wielkość domu to chyba minimum 100m2?

Edytowane przez taba1