chichot_23 29.10.2016 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2016 Witam serdecznie. Mam problem i proszę o pomoc w rozwiązaniu go. Mianowicie, wykonałem fundamenty lane do szalunków AKRO, jednak wykonane wcześniej ławy fundamentowe nie zostały dobrze wypoziomowane w związku z czym szalunki nie zostały ułożone w poziomie. Fundamenty po zdjęciu szalunków miejscami są niżej o ok. 5 cm. Tu moje pytanie: Co zrobić i jak to zrobić, żeby je wyrównać? Wszystko staram się wykonać sam i proszę o zrozumienie Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalck81 29.10.2016 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2016 5cm to jeszcze nie tragedia, jak będziesz jeszcze coś murował na nich np. z bloczków betonowych to się nie martw, zgubisz to w zaprawie. Jak nie, to pierwsze 3 warstwy ścian poleć na zaprawie (nie na kleju) i też zgubisz. Napisz jeszcze na jakim odcinku ta różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chichot_23 30.10.2016 07:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2016 5cm to jeszcze nie tragedia, jak będziesz jeszcze coś murował na nich np. z bloczków betonowych to się nie martw, zgubisz to w zaprawie. Jak nie, to pierwsze 3 warstwy ścian poleć na zaprawie (nie na kleju) i też zgubisz. Napisz jeszcze na jakim odcinku ta różnica. Dziękuję za radę Różnice w poziomie widoczne są na całej szerokości budynku tj. ok 16m. Myślę, że zastosuję się do Twoich wskazówek bo póki co nic innego mi do głowy nie przychodzi Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 30.10.2016 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2016 Spokojnie to zgubisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krycho007 30.07.2017 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2017 Witam. Mam podobny problem. Bardzo proszę o pomoc. A mianowicie - wylali mi ławy fundamentowe pod dom jednorodzinny - jak się później okazało - krzywo. Wymurowali 5 bloczków betonowych, przy pierwszej warstwie równali zaprawą, niby wszystko w porządku. Następnie w jednym kącie ustalili poziom 0, zrobili szalunki pod wylanie chudziaka. Jak się okazało, po przekątnej domu różnica w wysokości była 20cm, przez co domurowali jeszcze jedną wartwę bloczka !! Teraz mam z jednej strony 6 bloczków betonowych(na około 20 metrach długości), wszystkie pozostałe ściany fundamentowe są na 5 bloczkach. Jak domniemam, mają zamiar teraz nasypać i zagęścić piach, następnie wylać chudziak(tak żeby podłoga było równo). Proszę o pomoc, czy to absolutna fuszera, czy jednak, jeżeli teraz to skorygowali i będzie(mam taką nadzieję) równa podłoga, to uznać, że wszystko jest w porządku, Dodam tylko, że mam ustaloną jedną cenę za całość stanu surowego otwartego, więc większa ilość betonu, którą teraz będą musieli wylać (szczegolnie tam, gdzie jest np 12 cm szalunku) pokryją z tej ustalonej ceny. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 30.07.2017 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2017 Witam. Mam podobny problem. Bardzo proszę o pomoc. A mianowicie - wylali mi ławy fundamentowe pod dom jednorodzinny - jak się później okazało - krzywo. Wymurowali 5 bloczków betonowych, przy pierwszej warstwie równali zaprawą, niby wszystko w porządku. Następnie w jednym kącie ustalili poziom 0, zrobili szalunki pod wylanie chudziaka. Jak się okazało, po przekątnej domu różnica w wysokości była 20cm, przez co domurowali jeszcze jedną wartwę bloczka !! Teraz mam z jednej strony 6 bloczków betonowych(na około 20 metrach długości), wszystkie pozostałe ściany fundamentowe są na 5 bloczkach. Jak domniemam, mają zamiar teraz nasypać i zagęścić piach, następnie wylać chudziak(tak żeby podłoga było równo). Proszę o pomoc, czy to absolutna fuszera, czy jednak, jeżeli teraz to skorygowali i będzie(mam taką nadzieję) równa podłoga, to uznać, że wszystko jest w porządku, Dodam tylko, że mam ustaloną jedną cenę za całość stanu surowego otwartego, więc większa ilość betonu, którą teraz będą musieli wylać (szczegolnie tam, gdzie jest np 12 cm szalunku) pokryją z tej ustalonej ceny. Pozdrawiam. Może uściślij trochę swoje pytanie bowiem zawiera kilka znaków zapytania. Po pierwsze to miałeś wylane krzywo ławy fundamentowe. Po drugie to budowlańcy murując fundamenty z bloczków betonowych na 5 warstwach chcieli zgubić te nierówności. Suma summarum wyszło tak że chcąc wylewać chudziaka czyli płytę podłogową na gruncie budowlańcom uwidoczniła się różnica poziomów o 20 cm. Problemem jest to że chudziaka wylewa się bez szalunku tylko na ubitej pospółce wewnątrz ścian fundamentowych i to one są niejako szalunkami. Jeśli zatem na jednej ścianie masz 6 warstw bloczków a na innych 5.to o ile poziom jest równy o tyle że gdzieś powstaje uskok. Moim skromnym zdaniem budowlańcy jeśli popełnili błąd na taką skalę to powinni na wierzchu ścian fundamentowych zrobić równy szalunek z desek i wylać najpierw wieniec wyrównujący poziomy a dopiero następnie planować chudziaka. Cena za całość i pokrywanie swoich błędów ze swojej kasy jest oczywiście dobrym rozwiązaniem ale jeśli owa ekipa na samych fundamentach robi takie błędy to co będzie przy dalszych pracach np dachu. Dlatego na tym etapie zakończył bym współpracę z nimi nie wypłacając im ani grosza lub potrącając z ich zarobku cenę materiału jaki dotychczas zmarnowali czyli całość betonu, zaprawy murarskiej i bloczków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krycho007 30.07.2017 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2017 Dziękuję za odpowiedź. Właśnie taki uskok w pewnym momencie jest. Z tego co się domyślam(rozmawiał będę jutro), oni chcą coś na zasadzie takiego wieńca wraz z podłogą wylać, całość na raz. Oszalowali ściany z zewnątrz, tam wsypią piach, zagęszczająć warstwamim wtedy wleją na całość beton, tam gdzie jest poziom zero, będzie okolo 5 centymentrów na bloczku, zwiększając się do tych 15-20cm na końcu(mówimy o grubości tego wieńca-co do chudziaka wiadomo, jest on wewnątrz na podobną grubość). Czy tak wykonany chudziak razem z tym wieńcem jest zrobiony poprawnie, czy wymagać od nich jutro, tak jak Pan powiedział - najpierw szalunek, robimy wieniec do okoła, wsypujemy piach, wylewamy chudziak. Z góry dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.07.2017 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2017 Skala problemu poraża. Sprawdź KONIECZNIE (kierbud z niwelatorem albo i geodeta) czy wyjdziesz na prawidłowy poziom zero, bo jak się zmieni wysokość budynku to będzie spory kłopot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 30.07.2017 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2017 Najpierw wieniec potem chudziak , przy takiej różnicy to nie zageszczą dobrze . Wieniec minimum 15 w najwyższym punkcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 30.07.2017 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2017 Najlepiej by było zerwać tą 6 warstwę bloczków i wylać wieniec wyrównujący, dopiero zasypać, zagęścić i lać ślepą wylewkę. Tak czy inaczej robota spartolona. Jeśli ława jest krzywo to dom może nierównomiernie osiadać. Dziwię się że KB chce się pod tym podpisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krycho007 30.07.2017 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2017 Dzięki wielkie za pomoc, będziemy w takim razie walczyć o swoje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts