Kamil_ 22.08.2018 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2018 Jutro jadę do rodziców i podnoszę dachówki zobaczymy jak to wyglada po 11 latach. Sam jestem ciekaw bo pewnie nie była jakiś wysokich lotów. Mógłbyś o wadach piany napisać więcej? Palność mnie nie interesuje Co wychodzi taniej? Deski czy OSB? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 22.08.2018 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2018 NIe ma to jak Janusz Januszowi na forum doradza. Membrana tak jak mówimy max 10 lat i traci swoje właściwości. Górna półka zaczyna się od 20zł/m2. Czyli dla mnie jako dekarza za 10zł to dla kowalskiego który i tak z czasem będzie żałować. Remontując dachy na membranie i przybijając deski ma się juz jakieś podstawy do opinii. Co do Pianki to Niemcy już ją wycofują ponieważ u nich nie zdała egzaminu Może i dociepli wszędzie i wszystko ale warto zagłębić się jej wady A ja sądzę że problemem nie są membrany a ich złe użytkowanie ... Ile razy widziałem na dachach najtańsze membrany niczym nie zabezpieczone które przez kilka miesięcy a czasami dłużej sobie wisiały na dachu i czekały na przykrycie dachu .. Później po przykryciu nikt już nie myślał o UV które dalej niszczyło membranę poprzez niezabezpieczoną od drugiej strony membraną ... A później taka membrana traci swoje właściwości bardzo szybko ... I nie jest tu winna membrana a inwestor który nawet nie przeczytał instrukcji od membrany ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 22.08.2018 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2018 Jak w takim razie Corotop nie splajtował, skoro na Power daje 15 lat gwarancji? Farsy ciąg dalszy. Gościu, który podważał gwarancję Ruukki, nie znając jej warunków Nie widzi niczego zdrożnego w takim paszkwilu 2. Okres udzielanej gwarancji może ulec skróceniu lub wydłużeniu w zależności od merytorycznej oceny dostarczonych przez Nabywcę dokumentów potwierdzających zakup i warunki montażu. Merytorycznej oceny? Czyli czego? 3. Warunkiem otrzymania Dokumentu Gwarancyjnego jest dostarczenie (listem poleconym lub osobiście za potwierdzeniem odbioru) do Producenta - Gwaranta następujących dokumentów: a. Kserokopii faktury VAT zakupu produktów Corotop®, podpisanego przez punkt sprzedaży oraz Nabywcę b. Kopii etykiet zakupionego produktu, c.Protokołu odbioru montażu (o ile produkt jest zamontowany), wypełnionego i podbitego po zakończeniu prac związanych z montażem finalnego pokrycia dachowego przez firmę wykonawczą. Zbierać etykiety membran? LOL Protokół odbioru montażu membrany? Ktoś widział taki? Protokołu wbicia gwoździ, aby na pewno nie trzeba? . Obligatoryjnymi warunkami realizacji roszczenia z tytułu reklamacji pozostają przede wszystkim: a.Warunek zamontowania produktu zgodnie z przygotowaną przez Gwaranta instrukcją montażu obowiązującą w dniu zakupu, przez dekarza przeszkolonego do układania produktów Corotop; Jak będę musiał znaleźć certyfikowanego dekarza od blachy/dachówki, rynien, obróbek blacharskich i membrany, to się może okazać, że sam będę sobie krył słomą... 6. Postępowanie reklamacyjne: e. Nabywca obowiązany jest dostarczyć Gwarantowi próbkę reklamowanej membrany o wymiarach min. 130cm x 150cm. Czyli mam sobie wyciąć dziurę w dachu i liczyć, że Producent(...) dołoży wszelkich starań, aby w możliwie najkrótszym terminie usunąć reklamowane wady wyrobu? 11. Odpowiedzialność producenta z tytułu usunięcia wad wyrobu ograniczona jest do kwoty 10 000,00 PLN brutto. Fajnie. Który dekarz zdejmie pokrycie, oderwie łaty i kontrłaty, zdejmie starą membranę, rozłoży nową, nabije nowe łaty i kontrały i położy ponownie pokrycie za tą kwotę? Może na wychodek wystarczy Na zakończenie jeszcze raz odwołam się do zalinkowanej na początku "dyskusji" (...)- Kaizen, uwierz, jak zechcą to Cię w łyżce gówna utopią... i powiedzą, żeś sam tam wpadł... nie wazne jakie zapisy będą... Ryzyko jest zawsze! ...gdy powyższe warunki są właśnie tego kwintesencją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 23.08.2018 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2018 Fajne zapisy. Uwielbiam takie kwiatki, Kupuję tańszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 23.08.2018 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2018 Fajne zapisy. Uwielbiam takie kwiatki, Kupuję tańszą. Dlatego nie liczyć w ślepo w gwarancję a wybrać taką która ma w danej cenie jak najlepsze parametry (na rozciąganie i itd) , bo często mimo że mają taką samą gramaturę to parametry mają dużo się różniące. Dodatkowo wybrać taką firmę która ma jakieś doświadcznie i tradycje i która "istnieje" bo jak sam szukałem to znalazłem takie "marki membran" których firm nie było nawet w internecie , więc zapewne jakieś "wirtualne" marki produkowane w Chinach na zamówienie jakiś małych firemek .. Ja szukałem , porównywałem i wybrałem taką która miała dobre parametry i rozsądną cenę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_ 23.08.2018 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2018 Kaszpir to jaką ostatecznie wybrałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 24.08.2018 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2018 Kaszpir to jaką ostatecznie wybrałeś? Ja nie celowałem a najwyższa półkę , ale też nie chciałem jakiejś najtańszej. Szukałem czegoś o gramaturze 165-190g /m2. Musiała być to jakaś marka z jakimś doświadczeniem i taką o jakiej informacje można znaleźć (nie jakaś "wirtualna" o której internet nic nie mówi). Porównywałem też parametry techniczne i szukałem takie która przy danej gramaturze ma najlepsze właściwości Na początku miała być membrana polskiej firmy Marma , bo te najnowsze ich membrany miały naprawdę świetne parametry a później udało mi się wyrwać w dobrej cenie membranę firmy IVT XXL 185g która miała jeszcze lepsze parametry wytrzymałościowe a sama firma "nie wirtualna" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmys 26.08.2018 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2018 U mnie grubość membrany to "tylko" 160 gramów na m2, ale to chyba wszystko zależy od tego, ile czasu będzie leżała membrana bez przykrycia docelową warstwą dachówek. Poza tym membranie od deszczu niewiele się wydarzy, ale masakrują ją głównie promienie UV. W moim przypadku dach był przykryty tylko membraną przez może 10 dni, więc użycie membrany o takiej gramaturze nie było problemem. Sam produkt to Koramic Plus, czyli membrana trójwarstwowa. Są też membrany 230 gram na metr (też tego producenta), ale to podobno już tylko, kiedy dach nie będzie przez dłuższy czas kryty dachówką... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.11.2018 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2018 Farsy ciąg dalszy. Zbierać etykiety membran? LOL Protokół odbioru montażu membrany? Ktoś widział taki? Protokołu wbicia gwoździ, aby na pewno nie trzeba? Co niezwykłego w protokole odbioru? Ja mam protokół odbioru prac dekarskich (położenie membrany jest tego częścią). Nie muszę co roku przeglądać, robić zaprawek ani myć membrany co roku. Nie muszę zgłaszać producentowi, że została zamontowana. To są dziwne zapisy w gwarancjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 11.11.2018 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2018 Ja już wszystko wyżej napisałem i kopać z koniem się nie będę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.11.2018 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2018 (edytowane) Ja już wszystko wyżej napisałem i kopać z koniem się nie będę Np. z warunków do UZYSKANIA w ogóle gwarancji Icopal: 5.2. Sposób uzyskania Karty Gwarancyjnej Icopal: a) uprawniony do uzyskania gwarancji zobowiązany jest zarejestrować się w Internetowej Bazie Gwarancyjnej Icopal na stronie http://www.gwarancje.icopal.pl w nieprzekraczalnym terminie 45 dni od daty wystawienia dowodu zakupu produktów Icopal objętych Imienną Gwarancją Jakości Icopal lub należących do wybranego systemu (jeżeli takowe występują) To dopiero utrudnianie. Jak poczytasz warunki gwarancji, to dojdziesz do wniosku, że Roben ma najmniej haczyków i dziwnych wymogów. Czy to co do membrany vs papa, czy co do dachówki vs blacha/blachodachówka. Edytowane 11 Listopada 2018 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 12.11.2018 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 Ja mam zarejestrowaną, bo czytam warunki. Ty każde niemal na pamięć znasz, ale ten pewnie jakimś cudem byś przegapił. Za to na pewno byś się domyślił bez czytania gwarancji, że trzeba zbierać etykiety od membarny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gontowy 15.11.2018 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Jutro jadę do rodziców i podnoszę dachówki zobaczymy jak to wyglada po 11 latach. Sam jestem ciekaw bo pewnie nie była jakiś wysokich lotów. Mógłbyś o wadach piany napisać więcej? Palność mnie nie interesuje Co wychodzi taniej? Deski czy OSB? Już 3 miesiące po 'jutro'... coś napiszesz? Jakieś fotki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katinka74 23.01.2019 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Proszę o podpowiedź. Czy wybierając parametry membrany skupiać się bardziej na? no własnie?1. Siła zrywająca wzdłuż i Siła zrywająca w poprzek2. Ilość warstw3.Masa powierzchniowa [g/m2]4.Wartość współczynnika (opór dyfuzyjny) SdKtóre parametry są bardziej a które mniej ważne? Czy lepiej jak Sd będzie jak najmniejsze czy ważniejsze są te siły zrywające? Czy pomiędzy Sd= 0,02 a 0,04 to jest jakaś duża różnica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 23.01.2019 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Odpowiem częściowo na pyt. 4. Zarówno Sd=0,02m jak i 0,04m to bardzo dobre parametry, więc niemal na pewno obydwie spełnią wymagania cieplno-wilgotnościowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts