Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SMOG - filtr do WM?

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 161
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A czy dht22 sprawdza się w warunkach domowych? Bo takowe kupiłem do automatyki opartej na sterboxie.

Faktycznie te czujniki są bardzo awaryjne - ja już drugi wyrzuciłem:mad: więc powoli i z sukcesem przechodzę na BME280:lol2:

Tu są jego wskazania , więc zaczął działać pokazując dobrze temperaturę...ciśnienie narastało by się ustabilizować - barometr miejski wskazuje bardzo zbliżone wartości.

[ATTACH=CONFIG]441127[/ATTACH]

I powoli , acz równie skutecznie powstaje filtr:p zgodny z tematem wątku. Trochę dużo weszło węgla więc 12 l to stanowczo o połowę za mało.

[ATTACH=CONFIG]441128[/ATTACH]

A czy dht22 sprawdza się w warunkach domowych? Bo takowe kupiłem do automatyki opartej na sterboxie.

DHT22 to inaczej AM2302. Testy wypadają tak:

http://www.kandrsmith.org/RJS/Misc/Hygrometers/many_rh_diff_b.png

Tutaj cały test

Edytowane przez Kaizen

Nie wiem, ale ciekawą rzecz znalazłem w cenniku thessli ;)

Rozwiązanie ciekawe - z dwoma filtrami hepa.

Minus - cena 5300 katalogowo. Do tego koszt filtrów.

Zastanawiam się czy te śladowe ilości ozonu przy ciągłej wentylacji są aż takim problemem. W przypadku domowego oczyszczacza, pracującego przy śladowej wentylacji to może być większy problem.

e- mocarz zabija ceną, ale ma niski pobór energii.

Trion HE1400 plus kosztuje w PL 650 Euro netto - cena katalogowa. Myślę, że za 2,5k PLN dałoby sie go gdzieś wyrwać. Zużycie enegii ok 40W - ale to w sumie średnio podobnie jak filtr ThesslaGreen.

Tylko tutaj odpada koszt filtrów, które w przypadku HEPA nie są małe.

Muszę sprawdzić jaka jest skuteczność mojego systemu z F8.

Trion deklaruje, że ich filtr wyłapuje nawet wirusy i bakterie. Choć na szybko nie udało mi się znależć wiarygodnych testów takich filtrów. Z tego co widzę, to takie filtry często stosują w systemach ogrzewania i klmiatyzacji nawiewnej/kanałowej.

• 4 weeks później...
.....I powoli , acz równie skutecznie powstaje filtr:p zgodny z tematem wątku. Trochę dużo weszło węgla więc 12 l to stanowczo o połowę za mało.[ATTACH=CONFIG]441128[/ATTACH]

Zrobiłem ten filtr wzorując się na pomyśle kolegi - kudlaty69 i działa więcej tutaj - https://forum.muratordom.pl/showthread.php?345704-Zadusić-SMOG-a-czyli-mój-uzdatniacz-powietrza-filtr-do-rekuperatora&p=7921653&viewfull=1#post7921653

Od razu czuć w domu inne powietrze - polecam nawet jeśli miało by to działać tylko jeden sezon to warto:lol2:

• 5 weeks później...

Po ok pół roku wymieniłem filtry w mojej instalacji, choć sam rekuperator jeszcze nie sygnalizował konieczności ich wymiany. Presostaty ustawione były na 150Pa, także po zmianie na 100Pa nie było alarmu o wymianie.

Zmierzyłem przed wymianą pobór prądu, żeby porównać po wymianie i okazuje się, że nie ma żadnej różnicy. Czyżby po pół roku filtry jeszcze nadawały się do użytku?

MIeszkam przy drodze gruntowej, dość sporo się dzieje w okolicy. Czarne auta po 2 dniach wyglądają koszmarnie...

Muszę w końcu ogarnąć czujnik i zbadać jaki wpływ na przepuszczanie PM2,5 będzie miał okres użytkowania filtra.

Wstępny G4 słabo się ułożył. Myślałem, że powietrze go lekko naciągnie, ale niestety filtrował tylko częścią powierzchni.

Nnage2Fl7bPn6fh8IbqG9G6O-zRNGXBXagQP--aoA6UO2jkGkGis2Tg_gkDR5LDqwlS4SuDH6x_tP-xmo1RMq-kRG62zh_Eyt-ANeK6aRIjWFAhc0vZbQM8TQl8myBG5TtJmMqUdTL5gSU9hqKv4ElHaCb9B5AHwaks8nhrCd4dEhbYt_tBMhs2DJHMQaWu7Yet6oXV_cb_me9OH4e6JcDk44goiXgz8fTegM5UHeDA4VtU6yGivgOGfc9JOfmc1D-r69GI9B5LaVOLsjnpjj8v8six5DlyIF5mLKgKi60qDeTT-nLIpk-_YuOg75bHA0nI5732rhGg8sFkk8K3lGXZhzXVLQk7_oqcM5nzSTi6zSTb7HuqCxLclWhsTpwO1BJV1oMSfk8KOIiUHYXix_x6Y6cEitP3u0dLHa-uZ9fD9slerVD2hfjVCG0pURt3sWppV2zJw71cLajXWWz8N-ECc4tL1-5qPsArqLfKhWLz9yRRL3pMdq4xDS5P20RVhKzR9fvZM8LOr-00tX_eQBVfNROF79--BxjYaiznanZclP3AG9ySWAAYJQb6vgxoKy5EM7W5sgtKC2jmbl2XYmgFh0qY5O5akW3Tr-_O_HtkBgJ-goeT96D28b2ut75JRV5PVDO5zEunc9ucPPZujEvbiYtNMhNsA5rdDEEV_ILgdY_JKNgAI2vQw2_JLTg=w1157-h867-no

M5 z rekuperatora - ten czarny to czerpnia, szary wywiew. Jeszcze trochę się w nim zbiera kurzu po pracach wykończeniowych.

SyYHuohygsG-xADvVSRBDwDGW7elk0BUY4HwMhTv0ay0W9FfefuI_DtN6YUND4dZzPma7Qk0EqaKtdDd0MuO8OVpRKZ8mBr6orRloXOHNKhP5FHpi5MxRY7c6Rf3nme5x8IJ7OlOT0N_L6jV5Pvzyfsl7IuNqXN8fG9VT4fxGdR3ZGKyjf0Mktwr_XcAepkhFF0qsSHMfTGL-drYzKHHEgfqNp7Dn2HLYO2XUFdu08z65aelGZ1HapgK63diRWWGOvEGL9R1WxNhFSD3h_U5WN2OkCwX5c7XrTbQCum0ww1UJ_2hz7o76fO8oN-RaR_ISygCzQcWCHLXnIOz_R6s2CHdOYCanJzbJGfKBNLwdGZG5s2sMdU-oWiBeVIvq36rIgLdIibQhXd27Q9cO23wEtNUUpg0o7o29Wgkt0H6fmuyUTwPS6ACEpPMoF08NKwBd8lLBhsz7Hk7mwvjP3Kvpjsb37LYAmDqt2ko4cesy2vX08gcy_4t8MawSRvt1AR9Uc21dfZBLNT5NKGaE-uGVRSfYWoCTJJhnjCfNd3bS8qDKUnsKe9G3zibgn1eGnw0WGHV1lo1bfZwtaDsIPpiHKZt5XNPVJVfO8tFdwiIAnflbW9e8eQIl2OPwtnHAU6qCZKKuZ9lg6eXtmy2TZHf5nCTVXOBf9YqSaIHib6bqAUfubPRG2h1M786QRWIwQ=w1157-h867-no

I F8 - bardzo równo zabrudzony, przepływy tutaj są jak najbardziej ok:

BZUPcjbgaeuRez6QVP5HA819qNRIjDXhHuTtxNfa-7xF_SASkE58BpznyBR5g9n1i94TSOR7xqh_aX8XBZlQpP5o9KCOoHNV43iU3hQyWhC45zztLQ2HOJ8ulbJOBePIwEUnnF7vcnYMfvUaAX5D5LwQZ3h-ZhbxHVU5ayaDKkmp8aDrZV8zdMpFf9u8Uv-jkZSYk0_CDZkHL9BTBGg1B7lbkzcLmKxSLZ7J5Sd0lOvKFCHkACUrC7sW2BkqKG1AVz0_q7wwwTS-NJJJOq2YNf_rlHCLhVzyS2rWLvoCjQdiD5NI4s_7UJXQkAIZoVy0b6QS_oIjzkgNJUpLON4EWlSMRaAFa4TnKzWGnphBmGDTyplfghXVn3lY3-3e550V4YfQGv32-Ng0MICwhJPtXAekcGB5NcDCUvwJcwFkDrUqUknsk8hG1_mQQqicdf2mP-w81oNzj5fPK6N6guhPAFsOyLBnhBLzuOFmf0ztKIsIUKAePrPmu7EUGVmxwPjiHszGgiwVUo_Log4xbtev3ADwLzwAhl5rCDv9DuAebm2IMGW0Bs79697gIDY28z8UvvC4fXcrPrfU1mdp-i7hqfW3fpl-qQZphRTMiZZKgNiajFdOqjHirEh73K4YWwgXIsiNEtOZ_TtgVH3r78SlkoFFDtCTPPO7sHP3dq6-AHnqYq5cJeC32jujXLTMDylYfONTbgeAADpWL_vP2GkgEFGuycgjm3Lp8OcpVlKxdhjycmOxeVp4PV4=w1157-h867-no

Co ile zmieniacie filtry u siebie?

Co ile zmieniacie filtry u siebie?

O moich bajach ze smogiem pisałem w tym wątku i tu https://forum.muratordom.pl/showthread.php?345704-Zadusi%C4%87-SMOG-a-czyli-m%C3%B3j-uzdatniacz-powietrza-filtr-do-rekuperatora

Wykonany przeze mnie filtr działa chyba od połowy września 2019 i do tej pory nie było potrzeby wymiany filtrów.

Zamierzam wymieniać filtry w mojej skrzyni raz w roku. Pewnie pod koniec czerwca. Co kwartał wymieniam filtr na wywiewie, gdzie zbiera się kurz bytowy generowany w domu.

Przy filtrach o dużej powierzchni w stosunku do przepływów, spadki ciśnienia są bardzo małe i praktycznie się nie zmieniają w czasie eksploatacji. Kiedyś, w poprzedniej wersji filtrów, zrobiłem pomiar spadku ciśnienia podczas wymiany filtra kieszeniowego F9 300x300x600 o 4 kieszeniach. różnica ciśnień przed i po wynosiła chyba 2 lub 3Pa była praktycznie niezauważalna a filtr już nie dawał zadowalającej filtracji pyłów PM 2,5. Krotność filtracji poniżej 5 a nowy filtr osiągał na początku 30.

Obecna skrzynia filtruje bardzo dobrze, krotność filtracji oceniam na powyżej 500. Jest to praktycznie niemierzalne, ponieważ pomiar PM 2,5 na nawiewie pokazuje 0%.

Wizualnie wstępny G4 czarny, pierwszy kieszeniowy czarny, drugi kieszeniowy lekko szary. Daje się wyczuć zapach dymu na pierwszym filtrze jak się otworzy skrzynię. Zapachy pochłania filtr węglowy za rekuperatorem i w powietrzu z nawiewów nie wyczuwa się żadnych zapachów.

• 6 months później...

Rozwiązałem wreszcie mam nadzieję problem zadymiania wnętrza domu przez sąsiada.

Odkryłem niedawno na Allegro czujnik smogu z przekaźnikiem.

Zainstalowałem go i ustawiłem próg przełączania na poziomie ok.100% normy jakości powietrza (IJP=3).

Jak sąsiad dymi wentylator się wyłącza i nie mam już wyczuwalnego smrodu w domu.

Czujnik sygnalizuje mailem każde włączenie i wyłączenie wentylatora a oprócz pyłów PM2,5 i PM10 mierzy temperaturę wilgotność i ciśnienie. Podgląd online.

• 6 months później...

Trochę odkopię temat.

Czasami reku zaciąga mi smród z komina smrodziarza-sąsiada, może tragedii nie ma, ale smrodek bywa wyczuwalny. Na razie nie chcę kombinować z filtrem węglowym, dlatego chcę spróbować dać na filtr włókninę ponoć z jakimś węglem, coś jak na zdjęciu.:

mata.jpg

I teraz pytanie - stosowal to ktoś? daje to cokolwiek?

Ciekawie wygląda treść twojej stopki:

NIE dla węgla...

W połączeniu z tym, że sam chcesz węgiel do wentylacji pakować :)

A wracając do meritum.

Węgiel aktywny, działa na zasadzie wyłapywania tych składowych z powietrza, które niosą ze sobą zapach.

Węgiel nie reaguje chemicznie z powietrzem.

On ma jedynie taką budowę (bardzo duża ilość porów) że wyłapuje te cząstki

Dlatego aby był skuteczny, musi być go dużo i mieć jak najdłuższy kontakt z powietrzem.

Najważniejsza jest jednak filtracja wstępna.

Dając przed filtr węglowy filtr klasy F7, zapewnisz mu żywotność na poziomie 3-4 lat.

Dobrej klasy filtr f7 stawia duży opór.

Aby miało to sens ekonomiczny daje się filtr kieszeniowy

Optymalnym rozwiązaniem jest filtr 592x287x600 - przynajmniej 8 kieszeni (takiej wielkości filtr, wytrzyma rok pracy i kosztuje ok 100 PLN)

Za centralą robi się kolejną skrzynkę z filtrami węglowymi (filtry węglowe ujemnych temperatur nie lubią)

Analogicznych rozmiarów co skrzynka z filtrem

Wchodzi do niej 6 tub węglowych (koszt jednej to około 180 PLN)

https://www.camfil.com/pl-pl/produkty/filtracja-molekularna/filtry-cylindryczne/camcarb/camcarb-cg-_-54687

Cena takiego rozwiązania jest duża, bo jest to złożone z dedykowanych komponentów - ale efekt jest 100%.

Chcąc taniej, trzeba niestety posłużyć się doświadczeniami tutejszych konstruktorów i budować samemu.

Półśrodki w postaci mat "nasączanych" węglem sensu nie mają.

Ciekawie wygląda treść twojej stopki:

NIE dla węgla...

W połączeniu z tym, że sam chcesz węgiel do wentylacji pakować :)

No wiesz, czym innym jest wykorzystywać węgiel do trucia sąsiadów, a czym innym stosowanie go w celu ochrony przed truciem ze strony smrodziarzy:rolleyes:

Ale faktycznie, chyba ta mata to bardziej do oszukiwania samego siebie, ale wsadzę ze trzy, cztery warstwy i może choć minimalnie pomoże... Szkoda, że sąsiada-smrodziarza nie można oduczyć od smrodzenia z zamkniętym szybrem/dopływem powietrza w kotle...

Edytowane przez mistalova