gregos11 08.02.2020 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2020 Jak najbardziej. W domu będą śmigać .-) Być może na dworze też działają, ale mi dwa padły .-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 19.02.2020 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2020 Z ciekawości, czy ktoś z Was używa filtrów elektrostatycznych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 22.02.2020 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2020 A czy dht22 sprawdza się w warunkach domowych? Bo takowe kupiłem do automatyki opartej na sterboxie. Faktycznie te czujniki są bardzo awaryjne - ja już drugi wyrzuciłem:mad: więc powoli i z sukcesem przechodzę na BME280:lol2: Tu są jego wskazania , więc zaczął działać pokazując dobrze temperaturę...ciśnienie narastało by się ustabilizować - barometr miejski wskazuje bardzo zbliżone wartości. [ATTACH=CONFIG]441127[/ATTACH] I powoli , acz równie skutecznie powstaje filtr:p zgodny z tematem wątku. Trochę dużo weszło węgla więc 12 l to stanowczo o połowę za mało. [ATTACH=CONFIG]441128[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.02.2020 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2020 (edytowane) A czy dht22 sprawdza się w warunkach domowych? Bo takowe kupiłem do automatyki opartej na sterboxie. DHT22 to inaczej AM2302. Testy wypadają tak: http://www.kandrsmith.org/RJS/Misc/Hygrometers/many_rh_diff_b.png Tutaj cały test Edytowane 22 Lutego 2020 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 22.02.2020 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2020 Dzięki, za link. Niewątpliwie bme280 wypada najlepiej, ale niestety do sterboxa producent jeszcze nie oferuje czujników z tym sensorem. O ile dokładność jest akceptowalna, bardziej martwi mnie awaryjnosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 22.02.2020 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2020 Z ciekawości, czy ktoś z Was używa filtrów elektrostatycznych? Nie wiem, ale ciekawą rzecz znalazłem w cenniku thessli oczyszczacz, który nie wytwarza szkodliwego ozonu – nie wykorzystuje elektrofiltrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.02.2020 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2020 O ile dokładność jest akceptowalna, bardziej martwi mnie awaryjnosc. Jak dla mnie egzemplarz F ma nieakceptowalną dokładność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 22.02.2020 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2020 Muszę rzucić okiem na ten oczyszczacz thessli. Kaizen, no ten egzemplarz rzeczywiście nie urywa. Ale z drugiej strony to ma służyć do pomiaru temperatury i wilgotności w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 23.02.2020 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2020 Widzę, że ktoś tutaj korzysta z apk particulate matter ! Fajna apka i po polsku ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 24.02.2020 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2020 Nie wiem, ale ciekawą rzecz znalazłem w cenniku thessli Rozwiązanie ciekawe - z dwoma filtrami hepa. Minus - cena 5300 katalogowo. Do tego koszt filtrów. Zastanawiam się czy te śladowe ilości ozonu przy ciągłej wentylacji są aż takim problemem. W przypadku domowego oczyszczacza, pracującego przy śladowej wentylacji to może być większy problem. e- mocarz zabija ceną, ale ma niski pobór energii. Trion HE1400 plus kosztuje w PL 650 Euro netto - cena katalogowa. Myślę, że za 2,5k PLN dałoby sie go gdzieś wyrwać. Zużycie enegii ok 40W - ale to w sumie średnio podobnie jak filtr ThesslaGreen. Tylko tutaj odpada koszt filtrów, które w przypadku HEPA nie są małe. Muszę sprawdzić jaka jest skuteczność mojego systemu z F8. Trion deklaruje, że ich filtr wyłapuje nawet wirusy i bakterie. Choć na szybko nie udało mi się znależć wiarygodnych testów takich filtrów. Z tego co widzę, to takie filtry często stosują w systemach ogrzewania i klmiatyzacji nawiewnej/kanałowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 24.02.2020 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2020 Jakbyś się zdecydował i pozbywał filtra thessli, to daj znać. Bo jakoś trudno mi uzasadnić sobie wydatek na zakup nowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 24.02.2020 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2020 Mi póki co też - szczególnie przy całej kolejce innych rzeczy. Dlatego chętnie zmierzę skuteczność, ale tutaj pojawia się problem czasowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 19.03.2020 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2020 .....I powoli , acz równie skutecznie powstaje filtr:p zgodny z tematem wątku. Trochę dużo weszło węgla więc 12 l to stanowczo o połowę za mało.[ATTACH=CONFIG]441128[/ATTACH] Zrobiłem ten filtr wzorując się na pomyśle kolegi - kudlaty69 i działa więcej tutaj - https://forum.muratordom.pl/showthread.php?345704-Zadusić-SMOG-a-czyli-mój-uzdatniacz-powietrza-filtr-do-rekuperatora&p=7921653&viewfull=1#post7921653 Od razu czuć w domu inne powietrze - polecam nawet jeśli miało by to działać tylko jeden sezon to warto:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 19.04.2020 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2020 Po ok pół roku wymieniłem filtry w mojej instalacji, choć sam rekuperator jeszcze nie sygnalizował konieczności ich wymiany. Presostaty ustawione były na 150Pa, także po zmianie na 100Pa nie było alarmu o wymianie. Zmierzyłem przed wymianą pobór prądu, żeby porównać po wymianie i okazuje się, że nie ma żadnej różnicy. Czyżby po pół roku filtry jeszcze nadawały się do użytku? MIeszkam przy drodze gruntowej, dość sporo się dzieje w okolicy. Czarne auta po 2 dniach wyglądają koszmarnie... Muszę w końcu ogarnąć czujnik i zbadać jaki wpływ na przepuszczanie PM2,5 będzie miał okres użytkowania filtra. Wstępny G4 słabo się ułożył. Myślałem, że powietrze go lekko naciągnie, ale niestety filtrował tylko częścią powierzchni. M5 z rekuperatora - ten czarny to czerpnia, szary wywiew. Jeszcze trochę się w nim zbiera kurzu po pracach wykończeniowych. I F8 - bardzo równo zabrudzony, przepływy tutaj są jak najbardziej ok: Co ile zmieniacie filtry u siebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 19.04.2020 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2020 Co ile zmieniacie filtry u siebie? O moich bajach ze smogiem pisałem w tym wątku i tu https://forum.muratordom.pl/showthread.php?345704-Zadusi%C4%87-SMOG-a-czyli-m%C3%B3j-uzdatniacz-powietrza-filtr-do-rekuperatora Wykonany przeze mnie filtr działa chyba od połowy września 2019 i do tej pory nie było potrzeby wymiany filtrów. Zamierzam wymieniać filtry w mojej skrzyni raz w roku. Pewnie pod koniec czerwca. Co kwartał wymieniam filtr na wywiewie, gdzie zbiera się kurz bytowy generowany w domu. Przy filtrach o dużej powierzchni w stosunku do przepływów, spadki ciśnienia są bardzo małe i praktycznie się nie zmieniają w czasie eksploatacji. Kiedyś, w poprzedniej wersji filtrów, zrobiłem pomiar spadku ciśnienia podczas wymiany filtra kieszeniowego F9 300x300x600 o 4 kieszeniach. różnica ciśnień przed i po wynosiła chyba 2 lub 3Pa była praktycznie niezauważalna a filtr już nie dawał zadowalającej filtracji pyłów PM 2,5. Krotność filtracji poniżej 5 a nowy filtr osiągał na początku 30. Obecna skrzynia filtruje bardzo dobrze, krotność filtracji oceniam na powyżej 500. Jest to praktycznie niemierzalne, ponieważ pomiar PM 2,5 na nawiewie pokazuje 0%. Wizualnie wstępny G4 czarny, pierwszy kieszeniowy czarny, drugi kieszeniowy lekko szary. Daje się wyczuć zapach dymu na pierwszym filtrze jak się otworzy skrzynię. Zapachy pochłania filtr węglowy za rekuperatorem i w powietrzu z nawiewów nie wyczuwa się żadnych zapachów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 20.04.2020 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2020 Węglowy dopiero w planie, ale przez całą zimę nie poczułem nawet zapachu dymu w domu, choć czasami na zewnątrz dośc mocno było czuć. Muszę w końcu ogarnąć czujnik, wtedy będzie lepszy obraz skuteczności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotreczk 23.10.2020 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2020 Rozwiązałem wreszcie mam nadzieję problem zadymiania wnętrza domu przez sąsiada. Odkryłem niedawno na Allegro czujnik smogu z przekaźnikiem. Zainstalowałem go i ustawiłem próg przełączania na poziomie ok.100% normy jakości powietrza (IJP=3). Jak sąsiad dymi wentylator się wyłącza i nie mam już wyczuwalnego smrodu w domu.Czujnik sygnalizuje mailem każde włączenie i wyłączenie wentylatora a oprócz pyłów PM2,5 i PM10 mierzy temperaturę wilgotność i ciśnienie. Podgląd online. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 30.04.2021 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2021 Trochę odkopię temat. Czasami reku zaciąga mi smród z komina smrodziarza-sąsiada, może tragedii nie ma, ale smrodek bywa wyczuwalny. Na razie nie chcę kombinować z filtrem węglowym, dlatego chcę spróbować dać na filtr włókninę ponoć z jakimś węglem, coś jak na zdjęciu.: I teraz pytanie - stosowal to ktoś? daje to cokolwiek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 30.04.2021 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2021 Ciekawie wygląda treść twojej stopki: NIE dla węgla... W połączeniu z tym, że sam chcesz węgiel do wentylacji pakować A wracając do meritum. Węgiel aktywny, działa na zasadzie wyłapywania tych składowych z powietrza, które niosą ze sobą zapach. Węgiel nie reaguje chemicznie z powietrzem. On ma jedynie taką budowę (bardzo duża ilość porów) że wyłapuje te cząstki Dlatego aby był skuteczny, musi być go dużo i mieć jak najdłuższy kontakt z powietrzem. Najważniejsza jest jednak filtracja wstępna. Dając przed filtr węglowy filtr klasy F7, zapewnisz mu żywotność na poziomie 3-4 lat. Dobrej klasy filtr f7 stawia duży opór. Aby miało to sens ekonomiczny daje się filtr kieszeniowy Optymalnym rozwiązaniem jest filtr 592x287x600 - przynajmniej 8 kieszeni (takiej wielkości filtr, wytrzyma rok pracy i kosztuje ok 100 PLN) Za centralą robi się kolejną skrzynkę z filtrami węglowymi (filtry węglowe ujemnych temperatur nie lubią) Analogicznych rozmiarów co skrzynka z filtrem Wchodzi do niej 6 tub węglowych (koszt jednej to około 180 PLN) https://www.camfil.com/pl-pl/produkty/filtracja-molekularna/filtry-cylindryczne/camcarb/camcarb-cg-_-54687 Cena takiego rozwiązania jest duża, bo jest to złożone z dedykowanych komponentów - ale efekt jest 100%. Chcąc taniej, trzeba niestety posłużyć się doświadczeniami tutejszych konstruktorów i budować samemu. Półśrodki w postaci mat "nasączanych" węglem sensu nie mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 04.05.2021 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2021 (edytowane) Ciekawie wygląda treść twojej stopki: NIE dla węgla... W połączeniu z tym, że sam chcesz węgiel do wentylacji pakować No wiesz, czym innym jest wykorzystywać węgiel do trucia sąsiadów, a czym innym stosowanie go w celu ochrony przed truciem ze strony smrodziarzy:rolleyes: Ale faktycznie, chyba ta mata to bardziej do oszukiwania samego siebie, ale wsadzę ze trzy, cztery warstwy i może choć minimalnie pomoże... Szkoda, że sąsiada-smrodziarza nie można oduczyć od smrodzenia z zamkniętym szybrem/dopływem powietrza w kotle... Edytowane 4 Maja 2021 przez mistalova Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts