Artur_K 07.03.2017 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Jak na razie, starasz się pomóc przede wszystkim sobie. Wyciągasz stare tematy, nabijasz sobie posty, a innych obrażasz. Znawca tematu! tak, płacą mi za każdy napisany post i żebyś wiedział że o szambach i oczyszczalniach wiem bardzo dużo. pozdrawiam Cię ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 07.03.2017 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 (edytowane) tak, płacą mi za każdy napisany post i żebyś wiedział że o szambach i oczyszczalniach wiem bardzo dużo. pozdrawiam Cię ciepło Się nie irytuj - źle zacząłeś, co nawet nasza Moderacja zauważyła. Może i wiedzę masz, ale od pierwszych postów agresywnie wciskasz wszystkim środki do szamb/oczyszczalni, praktycznie o niczym innym nie piszesz (wygląda jakby to była cała Twoja wiedza), więc na forum, gdzie dziennie przewija się kilkanaście (?) spamerów z jakimś "cudem" każdy ma już tego dość. Dodatkowo rozpocząłeś swoją bytność tutaj od odpowiedzi na mocno archiwalne posty z przed lat - więc ochłoń i sam pomyśl, jak to odbierać? Myślisz, że ktoś od 2003r czeka na odpowiedź, co wsypać do szamba itp? Chcesz doradzać - się chwali, ale załóż swój wątek (np wzorem filtrów do wody, kominków itp) typu "Doradzę w temacie...." i tam rozwiewaj wszelkie wątpliwości - z pewnością zainteresowanych będzie sporo. Inaczej -jest jak jest, poszedłeś złą drogą. Edytowane 7 Marca 2017 przez przemo1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 08.03.2017 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 Artur_KNo, jeśli tak cię wzięło na pomaganie, taki masz cel i dlatego dajesz wpisy w mnóstwie wątków o szambie, ściekach, itp to chapeau bas...Jednak nie przekonuje mnie to do końca.... Daj linkę do tego bloga. Poczytam i inni pewnie też.Zgadzam się z przemo1 - pomagać można w bardziej sensowny sposób.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacogi 14.11.2020 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Odświeżę temat, to w końcu należy opróżniać co ok. 2 tygodnie, czy po wypełnieniu szamba? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacogi 14.11.2020 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 To oczywiste....ale czytam w necie o zaleceniach specjalistów, że co 2 tygodnie... Przy okazji czy można połączyć szambo betonowe z plastikowym w celu zwiększenia pojemności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacogi 14.11.2020 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Chcę dodać 2 m3 bo teraz mam 5 i boję się, że będę musiał właśnie bardzo często zlecać wywóz. Plastikowe bo moje betonowe nie jest szczelne i woda się dostaje do środka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.11.2020 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Nie czytaj za dużo Tak jak już było wcześniej napisane, nie stosuje sie większego szamba jak 10 m3 bo takie maja pojemności najwięcej szambiarki, prawidłowe odpowietrzenie pionu kanalizacyjnego i nie trzeba opróżniać co dwa tygodnie, no chyba że zapełnisz szambo w tym okresie. Szamba 10m3 są najpopularniejsze, bo powyżej są skomplikowane procedury. Szambiarki 12 czy 15m3 nie są czymś niezwykłym. Tak czy inaczej 10m3 to optimum - ja wywożę co 6-7 tygodni pełne. Ale szambelan mówi, że nie ma problemu i ma klientów, których łączy i płacą od m3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.11.2020 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Chcę dodać 2 m3 bo teraz mam 5 i boję się, że będę musiał właśnie bardzo często zlecać wywóz. Upewnij się, że przejdzie w starostwie. Budowę szamba trzeba zgłosić a AFAIK nie zawsze zgadzają się na montaż kilku szamb na jednej działce. Montuj największe, jakie się zmieści i na jakie dostaniesz pozwolenie - jak nie będziesz chciał, to nie będziesz napełniał na full, ale zawsze będziesz miał taką możliwość a różnica w koszcie będzie niewielka, bo kosz transportu i montażu ten sam (albo pomijalna różnica). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.11.2020 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 (edytowane) Natomiast szamba tak jak piszesz do 10 m3 można dostać jako jeden zbiornik, powyżej już trzeba łączyć lub zamawiać na specjalne zamówienie. Pierwszy z wielu wyników z google Nie ma z tym problemu. Problemem jest Prawo Budowlane, w którym stoi: Art. 29. 1. Nie wymaga decyzji o pozwoleniu na budowę, natomiast wymaga zgłoszenia, o którym mowa w art. 30, budowa: [...] 6) zbiorników bezodpływowych na nieczystości ciekłe o pojemności do 10 m3; Piszesz o procedurze gdy dom jest w budowie a tu autor pytania ma już szambo i je używa czyli zapewne ma już dom po odbiorze. W takim przypadku można bez żadnego zgłoszenia dołożyć kolejne. Zresztą jak dla mnie szambo 5 m3 jest ciut za małe. Drugi dom też może sobie postawić? Pozwolenie miał na to, co w projekcie (w tym PZT). Wszystko, co inne albo nowe - nowa procedura. Edytowane 14 Listopada 2020 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacogi 14.11.2020 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 w pozwoleniu na budowę mam 10m3...czyli mogę te 2m3 dołożyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 21.11.2020 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2020 Każdy ma licznik wody wyskalowany w metrach sześciennych. Pojemność szamba to a x b x c (wymiary w metrach) , więc znając średnie żużycie wody na dobę/tydzień/miesiąc podacie dwie wartości wnuczkowi i wam wyliczy na kiedy trzeba zamówić szambelana. Dzieciaki są bardzo sprytne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.11.2020 04:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2020 Każdy ma licznik wody wyskalowany w metrach sześciennych. Pojemność szamba to a x b x c (wymiary w metrach) , więc znając średnie żużycie wody na dobę/tydzień/miesiąc podacie dwie wartości wnuczkowi i wam wyliczy na kiedy trzeba zamówić szambelana. Dzieciaki są bardzo sprytne. A kto nie podlewa przydomowego ogródka? I kto przy szambie zakłada osobny licznik do wody wylanej w ogródku? Nieliczni montują zmiękczacz przez który przechodzi 100% wody na dom (reszta trochę przepuszcza bypasem, bo nie zmiękcza do zera, albo w ogóle nie montuje zmiękczacza). I ci nieliczni mogą bazować na wskazaniach zmiękczacza, jeżeli ten mierzy ilość wody, którą zmiękczył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 22.11.2020 04:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2020 Powiem tylko że odżelaziacz znacząco zwiększa zużycie jak regeneruje złoże więc przy szambie to zło konieczne, powiem z własnego doświadczenia że należy spisywać licznik co miesiąc a nie co pół roku albo rok. Dlaczego? Ano dlatego, że można monitorować zużycie, zużywałem na 2 osoby ok 6m3 /miesiac i wydawało się że OK ale potem pomimo oszczędzania zużycie wzrosło do 8,5m2:mad: po wyczyszczeniu i spłuczek w kibelkach zużycie wynosi ok 4,5m3 . Wolę nie myśleć ile ton wody poszło w kanał bezproduktywnie. Dlatego w Warszawie od nowego roku opłata śmieciowa będzie liczona własnie od cieknących kibelków z 65 zł od lokalu będzie uzależniona od zużycia wody jak liczą ok 160:o średnio przy 4 osobach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 22.11.2020 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2020 Każdy ma licznik wody wyskalowany w metrach sześciennych. Pojemność szamba to a x b x c (wymiary w metrach) , więc znając średnie żużycie wody na dobę/tydzień/miesiąc podacie dwie wartości wnuczkowi i wam wyliczy na kiedy trzeba zamówić szambelana. Dzieciaki są bardzo sprytne. A ile odliczasz na podlane donice, ile odliczasz na to co zjesz i wypijesz i wyparuje a nie wyląduje w WC. To nie tylko obliczenia to estymacje będą. Wnuczek co najmniej koniec podstawówki I kto przy szambie zakłada osobny licznik do wody wylanej w ogródku? Ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts