Toty 13.11.2016 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 Kupiliśmy szeregowca 111m2 w stanie deweloperskim - ogrzewanie podłogowe zrobione jednak nie ma jeszcze kotla i wyposażenia kotłowni. W teorii przewidziane jest tam ogrzewanie gazem, jednak ostatnio dowiedzieliśmy sie że planowane przylącze nie bedzie wykonane w grudniu jak było w planach tylko najwcześniej w lutym bo były błędy w projekcie i został odrzucony przez PGNIG, teraz wrocił do projektanta i ma być wytyczona nowa trasa. Nie wchodząc w szczegóły, nieoficjalnie wiem że potrwa to jeszcze 2-3miesiące. Pojawiła się więc opcja grzania prądem albo pompą ciepła. Podłogówka na to pozwala, rozmawiałem z instalatorami i nie widzą przeszkód. Jest tylko jedna przeszkoda na którą zwrócił mi uwagę podczas rozmowy sam deweloper, chodzi o halas jednostki zewnętrznej. Powiedział że musze zdobyć pozwolenie najbliższych sąsiadów albo postarać się o pompę, która powoduje hałas mniejszy niż 50dB. Nie wiem z jakich to przepisów wynika ale załóżmy że ma rację. Rzeczywiście urządzenie stałoby miedzy moim tarasem a tarasem sąsiada - ogleglość 2 do 3m.*Moj segment jest drugi od konca, sąsiad skrajny wyraził zgodę bo sam mysli o pompie i robił wycenę razem ze mną, problem jest z sąsiadem z drugiej strony bo po prostu go jeszcze nie ma i nie wiadomo kiedy ktoś to kupi. Nie ma więc mowy o zgodzie pisemnej. Moglym olać to zalecenie dewelopera ale nie wiadomo na jakiego sąsiada się trafi.Zrobiłem wyceny na potwietrzne pompy ciepła w 3 róznych firmach. Zaproponowali w sumie 4 różne urządzenia- Panasonic T-CAP, Samsung EHS, Atlantic Extensa i Buderus. Panasonic i Buderus prawie ta sama cena, nieco taniej (1.5k mniej) Extensa i Samsung. OD razu przy wycenach poprosiłem o dokladne podanie hałasu żeby wybrać najcichsze urządzenie nawet kosztem ceny. Jednak porównanie nie jest możliwe. Producenci podają dwie wartości, moc akustyczną i ciśnienie akustyczne, co producent to inna opinia na którą wartość należy tak naprawdę zwracać uwagę. Cisnienie akustyczne zależy od odległości od żrobła hałasu, moc akustyczna jest wartością generowaną w punkcie "zero". Jeśli chodzi o same ciśnienie akustyczne to najgośniejszy w katalogu jest zdecydowanie Buderus aż 57dB, najcichszy Atlantic i Panasonic - ponoc 47 lub 48dB - jak mi jednak powiedział instalator te wartości nie są prawdziwe. Porównując już samą moc akustyczną Buderus wypada w środku stawki 65dB a Atlantic najgorszy. I na ten parametr według przedstawiciela Buderusa powinienem zwracać uwagę bo nie zależy od metody pomiarowej i odległości na czym oszukują pozostali. *Totalnie zgłupiałem... Na żywo miałem możlwość posłuchania tylko Panasonica 9KW i przy max mocy słychać go dość wyraźnie, myśle że w nocy może to przeszkadzać. Niestety nie mam możliwości posłuchania Buderusa który ma najlepszy stosunek parametrów do ceny, no i jest to jakaś marka z nie azjatyckie produkcje jak Panasonic i Samsung. Sam już nie wiem co robić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.11.2016 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?295745-G%C5%82o%C5%9Bno%C5%9B%C4%87-powietrznej-pompy-ciep%C5%82a Jest też kilka kwestii formalnych.Jak formalnie jest rozwiązana kwestia podziału - czy masz swoją działkę i na niej w całości Twój budynek? Czy to jeden długi budynek z wydzielonymi lokalami (ale działka jedna)?Czy budynek został oddany do użytku? Czy jeszcze wszelkie zmiany (w tym ogrzewania) wymagają zmian w projekcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toty 14.11.2016 06:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 Budynek nie jest oddany bo jedyną rzeczą której brakuje jest własnie kocioł i odbiór kominiarski. Każdy wlaściciel ma własną działkę - osobny numer w KW. Ponoć zmiana zródła ciepła nie bedzie zmianą istotną i mam tylko po fakcie udać sie do kier. budowy i architekta po odpowiednią notkę w projekcie i dzienniku budowy. OCzywiście jak bedzie pompa to nie musze montować wkładu kominowego i odbierać przyłącza gazu co wiąże sie z geodetą itpChciałbym żeby wypowiedziały sie osoby które montują pompy różnych producentów i z ich doświadczenia która jest najcichsza. Pomiar komórką w linkowanym filmie to żart. Bawiłem sie podobną aplikacją i wskazanie zależy od tysiąca rzeczy, nawet poruszenie telefonem zakłamuje pomiar o dobre 10dB, mikrofony w komorkach nie są do pomiaru takich rzeczy a każdy ma inną czułość. Mi nie chodzi hałas pompy slyszalny badź nie w budynku, byłem u osób które mają pompe i w domu jej nie słychać ale po wyjściu na balkon czy taras to już chyba może wyraźnie przeszkadzać. Niestety nie mam możliwości siedziec u tych osób wieczorem na tarasie i sie wsłuchiwać, tymbardziej że jest bardzo zimno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daxj 17.11.2016 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2016 (edytowane) spróbuj zainteresować się [szeptany marketing]. tam chwalą się technologią Ultra Silence™ i z tego co się orientuję, to poniżej 50dB działa. Edytowane 26 Stycznia 2017 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 17.11.2016 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2016 Jest jeszcze Stiebel Eltron .Bardzo cicha , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 17.11.2016 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2016 . Niestety nie mam możliwości siedziec u tych osób wieczorem na tarasie i sie wsłuchiwać, tymbardziej że jest bardzo zimno. Problem jest w tym ,że one hałasują jak jest zimno . Jak jest ciepło to jest cicho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdrianEH 23.11.2016 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 To nie jest takie proste. Jakiej mocy ma być pompa? W nocy hałas nie powinien przekroczyć 40dB. Obawiam się, że nie znajdziesz pompy by w odległości 2m spełniła ta normę. A co będzie jak pokłucisz się z sąsiadem? Zdemontujesz urzadzenie? Ostatnio zamontowaliśmy pompę na tarasie. Jest murek po stronie sąsiada i nic nie słychać. Rozwiązań jest pewnie kilka i trzeba zmodernizować tomografię działki aby spełnić normy. Na zgody sąsiada, tym bardziej ustne bym nie liczył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts