Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wysokośc stopnia .

martin3k

Recommended Posts

Witam . Mam do zrobienie projekt na studia w , którym wysokość kondygnacji to 2.6 m . Spocznik chce umieścić na 1,3 m . Jeżeli podzielę wysokość spocznika na ilość stopni to wychodzą ciężkie wymiary po przecinku . Np. przy 8 stopniach wysokość stopnia wychodzi 0,1625 cm . Zastanawia mnie jak to jest w rzeczywistości , Czy jak wychodzą takie wymiary to na rysunkach techniczych wpisuje się takie wymiary czy się jakoś to zaokrągla ? I jak to jest na budowie . Czy rzeczywiście wykonawcy schodów będą odmierzać ten wymiar co do przecinka ? Z góry dziekuje za odpowiedź .

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Coś niskie te schody 0,1625 cm i w rzeczywistości nie da się takich zrobić, albo może inaczej - będą mało użyteczne ;). Podobno do 18 cm wysokości są w miarę wygodne, ja na rysunku przekroju A-A B-B mam podane parametry schodów 16x17,62/25 co oznacza 16 schodków o wysokości 17,62 cm oraz 25 cm szerokości stopnia. Wysokość kondygnacji 2,60 m oraz spocznik na wysokości 126 cm od posadzki, tak więc podobnie. Na budowie raczej nikt nie będzie dbał o milimetry, nie wylejesz betonu z taką dokładnością. Każdy stopień będzie trochę inny, ważne żeby rozłożyć to na wszystkich stopniach inaczej ostatni wyjdzie o kilka cm niższy lub wyższy.

Coś niskie te schody 0,1625 cm i w rzeczywistości nie da się takich zrobić, albo może inaczej - będą mało użyteczne ;). Podobno do 18 cm wysokości są w miarę wygodne, ja na rysunku przekroju A-A B-B mam podane parametry schodów 16x17,62/25 co oznacza 16 schodków o wysokości 17,62 cm oraz 25 cm szerokości stopnia. Wysokość kondygnacji 2,60 m oraz spocznik na wysokości 126 cm od posadzki, tak więc podobnie. Na budowie raczej nikt nie będzie dbał o milimetry, nie wylejesz betonu z taką dokładnością. Każdy stopień będzie trochę inny, ważne żeby rozłożyć to na wszystkich stopniach inaczej ostatni wyjdzie o kilka cm niższy lub wyższy.

Schody sie wykańcza i nawet jak nikt nie zadba o te mm a to juz jest realne na naszych budowach taka dokładność to na wykończeniu sie to da uzyskać.

Wygodne schody to 2h+S=60-65 cm ( h- wysokość stopnia, S szerokość) o ograniczeniach H i S można same poszukać.

Wysokość kondygnacji (ze stropem) 2,60m jest mała.

Ale to projekt na studiach.

Jak masz problem z podzieleniem 260cm na 16 stopni to zrób

8 x 16,2cm + 8 x 16,3cm = 260cm.

Stopnie h = 18cm są niewygodne. S= 24cm do 29cm

Można zrobić schody w pełnych centymetrach, a pierwszy schód niższy. Taki "półschodek".

Można zrobić schody w pełnych centymetrach, a pierwszy schód niższy. Taki "półschodek".

OMG, kto ci to powiedział ? Schodziłeś kiedyś po schodach gdzie ostatni schodek jest niższy ? Jak tego nie wiesz albo sie zapomnisz to możesz sobie zęby wybić. Poza tym nikt nie odbierze takiego budynku. Dopuszczalna różnicą miedzy kolejnymi schodami to 1cm ale według mojego KB przyjęlo sie że nie powinny sie roźnić wiecej niż 5mm.

Na ogół ostatni schodek i najniższy wręcz powinien mieć inną wysokość! Pamiętajcie, że na stropie są warstwy styropianu i wylewki dodatkowo. Więc dolny schód musi być wyższy o ok. 9 cm a górny niższy o ok. 9 cm. Na rysunku arch-bud oczywiście wymiary są w stanie wykończonym więc nie powinno być różnicy :)

W praktyce przy szalunku próbuje się uzyskać tą dokładność do 1 mm i jak wychodzi o kilka cm za dużo to się zniża każdy schód o parę milimetrów.

I ostatecznie w żelbecie jak chłopakom uda się uzyskać zgodność do 1cm to jest dobra robota. Dalej się wyrównuje płytkami.

należy tak "rozliczać" schody, aby każdy stopień miał identyczną wysokość w stanie wykończeniowym, tj. na etapie projektu należy przewidzieć ich wykończenie zewnętrzne. Wymiary można zaokrąglać, ponieważ różnice w 3-cim miejscu po przecinku są nieodczuwalne dla użytkownika pokonującego wysokość kondygnacji.

należy tak "rozliczać" schody, aby każdy stopień miał identyczną wysokość w stanie wykończeniowym, tj. na etapie projektu należy przewidzieć ich wykończenie zewnętrzne. Wymiary można zaokrąglać, ponieważ różnice w 3-cim miejscu po przecinku są nieodczuwalne dla użytkownika pokonującego wysokość kondygnacji.

" różnice w 3-cim miejscu po przecinku są nieodczuwalne .. " przy wymiarach w metrach.

Wystarczająca dokładność jest w pełnych milimetrach czyli w trzecim miejscu po przecinki w metrach.

Mówimy o projekcie, wykonanie z dokładnością do 1 mm jest "sztuką".

Jak odczujecie różnicę 1 mm wchodząc po schodach to gratuluję dokładności i jeszcze jak na etapie budowy będziecie w stanie zaszalować i wylać z taką dokładnością to też gratuluję i biorę Was na wykonawców ;). Pierwszy stopień schodów czyli tzw start od posadowienia będzie wyższy bo obejmuje wylewki, izolację, oraz posadzkę i to trzeba doliczyć, tak aby w końcowym rozrachunku wyszło prawidłowo.

Jak odczujecie różnicę 1 mm wchodząc po schodach to gratuluję dokładności i jeszcze jak na etapie budowy będziecie w stanie zaszalować i wylać z taką dokładnością to też gratuluję i biorę Was na wykonawców ;). Pierwszy stopień schodów czyli tzw start od posadowienia będzie wyższy bo obejmuje wylewki, izolację, oraz posadzkę i to trzeba doliczyć, tak aby w końcowym rozrachunku wyszło prawidłowo.

Kolega martin3k wykonuje projekt (rysunek) na studia a nie wykonuje realnych schodów w budynku.

Ile mm różnicy jesteś w stanie odczuć ?

Kolega martin3k wykonuje projekt (rysunek) na studia a nie wykonuje realnych schodów w budynku.

Ile mm różnicy jesteś w stanie odczuć ?

No to dostał odpowiedź, napisałem mu jak ja mam na rysunku opisane schody, pytał też jak to wygląda w praktyce, też dostał odpowiedź. Milimetrów różnicy nie jestem w stanie odczuć i wybudować też ich się nie da z tak dużą dokładnością (no chyba że w fabryce). Myślę że do 5 mm tolerancji to będzie norma, im mniej tym lepiej. 18 cm wysokości to niby jeszcze wygodne, ale wydaje mi się że wewnątrz domu to może być za dużo i nawet u siebie chciałem trochę zmniejszyć wysokość na równe 17 cm żeby się nie potykać, ale niewiele można z tym zrobić. Będzie tak jak jest.

Myślę że do 5 mm tolerancji to będzie norma, im mniej tym lepiej. 18 cm wysokości to niby jeszcze wygodne, ale wydaje mi się że wewnątrz domu to może być za dużo i nawet u siebie chciałem trochę zmniejszyć wysokość na równe 17 cm żeby się nie potykać, ale niewiele można z tym zrobić. Będzie tak jak jest.

Masz wysokość stopnia h-18cm lub h=17cm a ile masz s ?

h=18cm to nie są wygodne stopnie.