martin3k 13.11.2016 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 Witam . Mam do zrobienie projekt na studia w , którym wysokość kondygnacji to 2.6 m . Spocznik chce umieścić na 1,3 m . Jeżeli podzielę wysokość spocznika na ilość stopni to wychodzą ciężkie wymiary po przecinku . Np. przy 8 stopniach wysokość stopnia wychodzi 0,1625 cm . Zastanawia mnie jak to jest w rzeczywistości , Czy jak wychodzą takie wymiary to na rysunkach techniczych wpisuje się takie wymiary czy się jakoś to zaokrągla ? I jak to jest na budowie . Czy rzeczywiście wykonawcy schodów będą odmierzać ten wymiar co do przecinka ? Z góry dziekuje za odpowiedź . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Clinu 13.11.2016 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 Na budowach to dbają o takie wymiary z różną dokładnością, chyba że robi inwestor sam, wtedy jest porządniewpisz 16,3 i już... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martin3k 13.11.2016 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 Ok , Dzięki z odp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 13.11.2016 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 Coś niskie te schody 0,1625 cm i w rzeczywistości nie da się takich zrobić, albo może inaczej - będą mało użyteczne . Podobno do 18 cm wysokości są w miarę wygodne, ja na rysunku przekroju A-A B-B mam podane parametry schodów 16x17,62/25 co oznacza 16 schodków o wysokości 17,62 cm oraz 25 cm szerokości stopnia. Wysokość kondygnacji 2,60 m oraz spocznik na wysokości 126 cm od posadzki, tak więc podobnie. Na budowie raczej nikt nie będzie dbał o milimetry, nie wylejesz betonu z taką dokładnością. Każdy stopień będzie trochę inny, ważne żeby rozłożyć to na wszystkich stopniach inaczej ostatni wyjdzie o kilka cm niższy lub wyższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 13.11.2016 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 Coś niskie te schody 0,1625 cm i w rzeczywistości nie da się takich zrobić, albo może inaczej - będą mało użyteczne . Podobno do 18 cm wysokości są w miarę wygodne, ja na rysunku przekroju A-A B-B mam podane parametry schodów 16x17,62/25 co oznacza 16 schodków o wysokości 17,62 cm oraz 25 cm szerokości stopnia. Wysokość kondygnacji 2,60 m oraz spocznik na wysokości 126 cm od posadzki, tak więc podobnie. Na budowie raczej nikt nie będzie dbał o milimetry, nie wylejesz betonu z taką dokładnością. Każdy stopień będzie trochę inny, ważne żeby rozłożyć to na wszystkich stopniach inaczej ostatni wyjdzie o kilka cm niższy lub wyższy. Schody sie wykańcza i nawet jak nikt nie zadba o te mm a to juz jest realne na naszych budowach taka dokładność to na wykończeniu sie to da uzyskać. Wygodne schody to 2h+S=60-65 cm ( h- wysokość stopnia, S szerokość) o ograniczeniach H i S można same poszukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 13.11.2016 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 Wysokość kondygnacji (ze stropem) 2,60m jest mała. Ale to projekt na studiach.Jak masz problem z podzieleniem 260cm na 16 stopni to zrób8 x 16,2cm + 8 x 16,3cm = 260cm.Stopnie h = 18cm są niewygodne. S= 24cm do 29cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 14.11.2016 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 Wysokość kondygnacji (ze stropem) 2,60m jest mała. Ale to projekt na studiach. Jak masz problem z podzieleniem 260cm na 16 stopni to zrób 8 x 16,2cm + 8 x 16,3cm = 260cm. Stopnie h = 18cm są niewygodne. S= 24cm do 29cm Można zrobić schody w pełnych centymetrach, a pierwszy schód niższy. Taki "półschodek". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Clinu 14.11.2016 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 Można zrobić schody w pełnych centymetrach, a pierwszy schód niższy. Taki "półschodek". Nie można bo to niezgodne z warunkami technicznymi. Wysokość stopnia 16,23 w moim odczuciu to bardzo wygodne schody. 18 cm jak ktoś wcześniej sugerował to akurat są mało wygodne schody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toty 14.11.2016 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 Można zrobić schody w pełnych centymetrach, a pierwszy schód niższy. Taki "półschodek". OMG, kto ci to powiedział ? Schodziłeś kiedyś po schodach gdzie ostatni schodek jest niższy ? Jak tego nie wiesz albo sie zapomnisz to możesz sobie zęby wybić. Poza tym nikt nie odbierze takiego budynku. Dopuszczalna różnicą miedzy kolejnymi schodami to 1cm ale według mojego KB przyjęlo sie że nie powinny sie roźnić wiecej niż 5mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtusp 14.11.2016 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 Na ogół ostatni schodek i najniższy wręcz powinien mieć inną wysokość! Pamiętajcie, że na stropie są warstwy styropianu i wylewki dodatkowo. Więc dolny schód musi być wyższy o ok. 9 cm a górny niższy o ok. 9 cm. Na rysunku arch-bud oczywiście wymiary są w stanie wykończonym więc nie powinno być różnicy W praktyce przy szalunku próbuje się uzyskać tą dokładność do 1 mm i jak wychodzi o kilka cm za dużo to się zniża każdy schód o parę milimetrów. I ostatecznie w żelbecie jak chłopakom uda się uzyskać zgodność do 1cm to jest dobra robota. Dalej się wyrównuje płytkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 14.11.2016 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 Można zrobić schody w pełnych centymetrach, a pierwszy schód niższy. Taki "półschodek". Nie masz racje. Wszystkie stopnie muszą mieć taką samą wysokość (w stanie wykończeniowym). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 14.11.2016 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 należy tak "rozliczać" schody, aby każdy stopień miał identyczną wysokość w stanie wykończeniowym, tj. na etapie projektu należy przewidzieć ich wykończenie zewnętrzne. Wymiary można zaokrąglać, ponieważ różnice w 3-cim miejscu po przecinku są nieodczuwalne dla użytkownika pokonującego wysokość kondygnacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 14.11.2016 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 należy tak "rozliczać" schody, aby każdy stopień miał identyczną wysokość w stanie wykończeniowym, tj. na etapie projektu należy przewidzieć ich wykończenie zewnętrzne. Wymiary można zaokrąglać, ponieważ różnice w 3-cim miejscu po przecinku są nieodczuwalne dla użytkownika pokonującego wysokość kondygnacji. " różnice w 3-cim miejscu po przecinku są nieodczuwalne .. " przy wymiarach w metrach. Wystarczająca dokładność jest w pełnych milimetrach czyli w trzecim miejscu po przecinki w metrach. Mówimy o projekcie, wykonanie z dokładnością do 1 mm jest "sztuką". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 14.11.2016 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 Jak odczujecie różnicę 1 mm wchodząc po schodach to gratuluję dokładności i jeszcze jak na etapie budowy będziecie w stanie zaszalować i wylać z taką dokładnością to też gratuluję i biorę Was na wykonawców . Pierwszy stopień schodów czyli tzw start od posadowienia będzie wyższy bo obejmuje wylewki, izolację, oraz posadzkę i to trzeba doliczyć, tak aby w końcowym rozrachunku wyszło prawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 14.11.2016 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 Jak odczujecie różnicę 1 mm wchodząc po schodach to gratuluję dokładności i jeszcze jak na etapie budowy będziecie w stanie zaszalować i wylać z taką dokładnością to też gratuluję i biorę Was na wykonawców . Pierwszy stopień schodów czyli tzw start od posadowienia będzie wyższy bo obejmuje wylewki, izolację, oraz posadzkę i to trzeba doliczyć, tak aby w końcowym rozrachunku wyszło prawidłowo. Kolega martin3k wykonuje projekt (rysunek) na studia a nie wykonuje realnych schodów w budynku. Ile mm różnicy jesteś w stanie odczuć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 14.11.2016 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 Pół centymetra różnicy wysokości się nie odczuwa, centymetr już widać. Mówimy o stopniach około 18 cm wysokości. Na prefabrykacji na hali można zrobić żelbetonowe schody o różnicy 1 mm, w terenie o różnicy 2-3 mm. Rzecz jasna, nie w szalunku z deski i nie piłą ręczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 15.11.2016 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Kolega martin3k wykonuje projekt (rysunek) na studia a nie wykonuje realnych schodów w budynku. Ile mm różnicy jesteś w stanie odczuć ? No to dostał odpowiedź, napisałem mu jak ja mam na rysunku opisane schody, pytał też jak to wygląda w praktyce, też dostał odpowiedź. Milimetrów różnicy nie jestem w stanie odczuć i wybudować też ich się nie da z tak dużą dokładnością (no chyba że w fabryce). Myślę że do 5 mm tolerancji to będzie norma, im mniej tym lepiej. 18 cm wysokości to niby jeszcze wygodne, ale wydaje mi się że wewnątrz domu to może być za dużo i nawet u siebie chciałem trochę zmniejszyć wysokość na równe 17 cm żeby się nie potykać, ale niewiele można z tym zrobić. Będzie tak jak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 15.11.2016 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Myślę że do 5 mm tolerancji to będzie norma, im mniej tym lepiej. 18 cm wysokości to niby jeszcze wygodne, ale wydaje mi się że wewnątrz domu to może być za dużo i nawet u siebie chciałem trochę zmniejszyć wysokość na równe 17 cm żeby się nie potykać, ale niewiele można z tym zrobić. Będzie tak jak jest. Masz wysokość stopnia h-18cm lub h=17cm a ile masz s ? h=18cm to nie są wygodne stopnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 15.11.2016 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 ... nie lepiej ( na etapie projektu ) od razu tak "rozliczyć" wysokość kondygnacji, aby wysokość stopnia po przecinku miała ... , 0 lub ... , 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 15.11.2016 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Masz wysokość stopnia h-18cm lub h=17cm a ile masz s ? h=18cm to nie są wygodne stopnie. 2x25 + 17,62 = 67,72 więc ze wzoru wychodzi że powinny być wygodne, wygodne dla dorosłego ale dzieciak przez ileś lat będzie musiał podnosić nogę wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts