Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Woda i prąd na czas budowy

Recommended Posts

U mnie tak ZE podchodzi do sprawy i zanim podejmie działania potrzebuje gotowego pozwolenia na budowę,

Czyli nie możesz mieć prądu, jak się nie będziesz budował? Np. chcesz sobie na wakacje podpiąć kampera?

Ja właśnie podłączam sobie prąd na działce leśnej. Nie można się na niej budować. ZE nie widzi problemu - umowa podpisana przystąpili do projektowania przyłącza i kopania się z właścicielami drogi, po której chcielibyśmy pociągnąć (ale jak się nie uda, to może iść naszą działką).

• Odpowiedzi 108
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czyli nie możesz mieć prądu, jak się nie będziesz budował? Np. chcesz sobie na wakacje podpiąć kampera?

Niestety nie mogę, na działce musi być chociaż jeden budynek żeby mnie podpięli pod sieć, wtedy mogę mieć taryfę mieszkaniową a żeby mieć taryfę budowlaną muszę się budować i nie musi być budynku. Kampera i tak nie wolno bo MPZP zapewne na to nie zezwala i nie będę przez to spójny z otoczeniem ;). Takie wymysły ZE ponoć wynikły z tego że ludzie zakładali erbetki nawet na działce rolnej, bez inwentaryzacji i stało to latami bez kontroli i nawet nie chcieli za to płacić. Później takie przyłącze to utrapienie dla ZE bo ani właściciela ani opłaty, a strata jest, usterki też.

Kampera i tak nie wolno bo MPZP zapewne na to nie zezwala i nie będę przez to spójny z otoczeniem ;).

Formalnie nie ma czegoś takiego, jak taryfa budowlana - jest C11 (i inne C). Dzicz jakaś.

Myślisz, że jak kamper przyjeżdża na pole namiotowe, to trzeba czytać MPZP? A jak inny samochód też?

Później takie przyłącze to utrapienie dla ZE bo ani właściciela ani opłaty, a strata jest, usterki też.

Jak to nie ma właściciela? Żeby założyć licznik, to musi być umowa. Więc i wywiązywać się z niej trzeba. Utrapienie to dla właściciela, bo taryfa bez budynku mieszkalnego jest raczej mało atrakcyjna a i abonament bolesny. Usterki erbetki ZE nie obchodzą przecież.

Formalnie nie ma czegoś takiego, jak taryfa budowlana - jest C11 (i inne C). Dzicz jakaś.

Myślisz, że jak kamper przyjeżdża na pole namiotowe, to trzeba czytać MPZP? A jak inny samochód też?

Jak to nie ma właściciela? Żeby założyć licznik, to musi być umowa. Więc i wywiązywać się z niej trzeba. Utrapienie to dla właściciela, bo taryfa bez budynku mieszkalnego jest raczej mało atrakcyjna a i abonament bolesny. Usterki erbetki ZE nie obchodzą przecież.

Co do MPZP to mnie się nie czepiaj, po ostatnich zmaganiach z jego założeniami do tej pory jestem nim zmęczony. Właśnie ta taryfa C mało atrakcyjna jest, nie są to bardzo duże kwoty ale budowa trwa czasem kilka lat i się zbiera okrągła sumka. A właściciel dziś jest jutro go nie ma, czasem ktoś za niego płaci, a czasem nie i sprawy ciągną się latami. Nie bronię tutaj ZE bo przeczuwam że i ja będę miał z nimi na pieńku ;). Usterki samej erbetki nie tyczą ZE ale jak coś padnie w jej czeluściach to czasem prądu nie ma w całej okolicy, kable poprzecinane, porozjeżdżane i nikt nie wie skąd te kable się tam wzięły.

Niestety nie mogę, na działce musi być chociaż jeden budynek żeby mnie podpięli pod sieć, wtedy mogę mieć taryfę mieszkaniową a żeby mieć taryfę budowlaną muszę się budować i nie musi być budynku.

Ja to rozwiązałem stawiając blaszaka na zgłoszenie. Szczegóły tutaj: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?237660-Przy%C5%82%C4%85cze-energetyczne-do-quot-blaszaka-quot

Kierownika budowy zatrudniasz na etapie rozpoczęcia prac budowlanych - zgłaszając do PINB rozpoczęcie robót załączasz oświadczenie kierbuda, że podejmuje się obowiązków. A za projekt zagospodarowania odpowiedzialny jest architekt i bez tego nie dostaniesz PnB - bo bez tego nie da się sprawdzić, czy wszystko jest zgodne z przepisami i MPZP. I owszem, są tam kreski oznaczające media, ale to nie jest projekt - nic nie ma o grubości rur czy kabli, zaworach przeciwskażeniowych itd.

Wszystko jasne ale akurat miałem kier-buda ze wszelakimi uprawnieniami tak więc oprócz kierowania miałem wszystkie projekty .

Niestety nie mogę, na działce musi być chociaż jeden budynek żeby mnie podpięli pod sieć, wtedy mogę mieć taryfę mieszkaniową a żeby mieć taryfę budowlaną muszę się budować i nie musi być budynku. Kampera i tak nie wolno bo MPZP zapewne na to nie zezwala i nie będę przez to spójny z otoczeniem ;). Takie wymysły ZE ponoć wynikły z tego że ludzie zakładali erbetki nawet na działce rolnej, bez inwentaryzacji i stało to latami bez kontroli i nawet nie chcieli za to płacić. Później takie przyłącze to utrapienie dla ZE bo ani właściciela ani opłaty, a strata jest, usterki też.

Dokładnie oprucz wszelkiego rodzaju mieszkań i domów wygląda to tak:

e) domów letniskowych, domów kempingowych i altan w ogródkach działkowych, w których

nie jest prowadzona działalność gospodarcza oraz w przypadkach wspólnego pomiaru –

administracja ogródków działkowych,

f) oświetlenia w budynkach mieszkalnych, w szczególności takich jak: klatki schodowe,

numery domów, piwnice, strychy, suszarnie,

g) zasilania dźwigów w budynkach mieszkalnych,

h) węzłów cieplnych i hydroforni, będących w gestii administracji domów mieszkalnych,

i) garaży indywidualnych użytkowników, w których nie jest prowadzona działalność

gospodarcza.

U mnie sąsiad co kupił działkę zrobił inaczej, zagadał z elektrykiem ten mu podpisał oświadczenie o gotowości instalacji do przyłączenia czyli to co ENERGA OPERATOR wymaga do wstawienia licznika i założyli mu licznik na pustą działkę.

Papiery składasz w biurze a przyłączenie robi zupełnie kto inny i raczej mało ich obchodzi stan faktyczny.

U sąsiada przeszło więc przynajmniej w enerdze powinno się tak dać zrobić.

Ja znowu do końca SSO wszystko robiłem na agregacie i też polecam można kupić agregat w promocji wcale za dużo tego paliwa nie spala przez rok jakieś 40 l poszło, ale bardziej dla samorobów niż dla firmy oni raczej o sprzęt dbać nie będą.

Edytowane przez kamil2k3

Dziś rozmawiałem z dwoma elektrykami z regionu i twierdzą, że należy postarać się o tzw. prąd budowlany w pierwszej kolejności jeśli chcemy mieć własny prąd na budowie. Według ich wiedzy w naszym regionie możliwe jest podłączenie sieci docelowej dopiero, gdy jest SSZ. W takim razie zapytałem jak to jest z tym prądem docelowym i elektrycy stwierdzili, że podłącze docelowe od tymczasowego nie różni się niczym oprócz opłat. I tak polecili mi, abym na razie postarał się o podłącz na cele budowlane (14KW) - de facto trwa to relatywnie krótko i do budowy w kwietniu powinieniem się wyrobić, a jak będzie SSZ to mam iść do operatora i wtedy zmieniają mi taryfę i to już będzie przyłącze docelowe :)

Rozmawiałem z Panami telefonicznie i obaj mówili to samo. Jeden z nich pracuje w Tauronie.

Czy może ktoś potwierdzić, że ma podobnie u siebie w regionie? Jak czytam wątek to w każdym rejonie się to trochę różni - paranoja jakaś.

Edytowane przez Wybuduję czy nie? :)

Dziś rozmawiałem z dwoma elektrykami z regionu i twierdzą, że należy postarać się o tzw. prąd budowlany w pierwszej kolejności jeśli chcemy mieć własny prąd na budowie. Według ich wiedzy w naszym regionie możliwe jest podłączenie sieci docelowej dopiero, gdy jest SSZ. W takim razie zapytałem jak to jest z tym prądem docelowym i elektrycy stwierdzili, że podłącze docelowe od tymczasowego nie różni się niczym oprócz opłat. I tak polecili mi, abym na razie postarał się o podłącz na cele budowlane (14KW) - de facto trwa to relatywnie krótko i do budowy w kwietniu powinieniem się wyrobić, a jak będzie SSZ to mam iść do operatora i wtedy zmieniają mi taryfę i to już będzie przyłącze docelowe :)

Rozmawiałem z Panami telefonicznie i obaj mówili to samo. Jeden z nich pracuje w Tauronie.

Czy może ktoś potwierdzić, że ma podobnie u siebie w regionie? Jak czytam wątek to w każdym rejonie się to trochę różni - paranoja jakaś.

Różni się bo różni są operatorzy i rejony energetyczne.

U mnie w ENEA nie przejdziesz z budowlanej na normalną jeśli nie napiszesz oświadczenia w którym potwierdzasz że złożyłeś do Inspektoratu i Starostwa dokumenty zakończenia budowy.

Inni operator wymaga oświadczeń w którym oznajmiasz iż energia będzie wykorzystywana tylko do celów bytowych.

Tak więc prawo energetyczne i budowlane jest jedno a "wolna amerykanka" i różne interpretacje przepisów jak to w Polsce są czymś normalnym.

Po drugie elektryk nawet ten pracujący w Tauronie to nie Tauron więc lepiej przejdź się osobiście do firmy i spytaj jak oni praktykują takie sprawy.

Jeśli elektryk pracuje w Tauronie i od nich będziesz brał energię to OK, trzymaj z nim kontakt bo możesz kiedyś go potrzebować, ale jeśli mówi iż załatwianie prądu budowlanego trwa szybko to jeśli ekipa lub Ty dysponujesz agregatem to poczekał bym na SSZ a następnie załatwił już docelowe nie bawiąc się w taryfę budowlaną, zwiększone opłaty itp.

Edytowane przez Mareks77

Marek77, Tak jak mówisz. Tego elektryka będę się trzymał. Jedna sprawa, że pracuje w Tauronie, gdzie będę brał energię, dwa polecali go i kierownik budowy i ekipa budowlana i przede wszystkim wydawał mi się bardzo obeznany w temacie.

Ale czy 14 KW i zabezpieczenie 25A to nie jest za dużo? I jeden i drugi elektryk taką moc przyłączeniową mi polecili.

Z tego co zrozumiałem jest to minimalna wartość żeby uzyskać zabezpieczenie 25A. Według elektryka np. do agregatu tynkarskiego najlepiej stosować takie zabezpieczenie, bo w przypadku, gdy wraz z agregatem będą podłączone inne urządzenia może być problem.

Napiszcie orientacyjnie jaki to koszt na jeden miesiąc ee w taryfie C dla 14KW.

Czy warto mieć mniejszy przesył na okres budowy, a później tę wartość podnosić?

W projekcie budowlanym jest napisane, że przewidywalne zapotrzebowanie mocy to właśnie 14KW. Skoro proponujecie zmniejszyć tę wartość to w takim razie elektryk z długoletnim stażem nie zna się na rzeczy?

Z tego co zrozumiałem jest to minimalna wartość żeby uzyskać zabezpieczenie 25A. Według elektryka

np. do agregatu tynkarskiego najlepiej stosować takie zabezpieczenie, bo w przypadku, gdy wraz z agregatem będą podłączone inne urządzenia może być problem.

Napiszcie orientacyjnie jaki to koszt na jeden miesiąc ee w taryfie C dla 14KW.

Czy warto mieć mniejszy przesył na okres budowy, a później tę wartość podnosić?

W projekcie budowlanym jest napisane, że przewidywalne zapotrzebowanie mocy to właśnie 14KW. Skoro proponujecie zmniejszyć tę wartość to w takim razie elektryk z długoletnim stażem nie zna się na rzeczy?

Niedawno skończyłem przygodę z C11 i podpisałem nareszcie G11. W C11 miałem 3,5 kW i płaciłem 110 zł/2 miesiące (sam przesył) plus za zużyte kW. Też Robili mi tynki i potrzebowali zabezpieczenie 25 a miałem 10A. Zrobiłem tak: na robienie tynków elektryk zmienił mi na 25 A i po tynkach założył z powrotem 10A. Zapłaciłem tylko za zerwanie plomby.

Ja to rozwiązałem stawiając blaszaka na zgłoszenie. Szczegóły tutaj: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?237660-Przy%C5%82%C4%85cze-energetyczne-do-quot-blaszaka-quot

A mi blaszaka Enea nie chciała przyłączyć.

Chcieli żebym z gminy miał papier że działka będzie wykorzystywana jedynie rekreacyjnie.

Niedawno skończyłem przygodę z C11 i podpisałem nareszcie G11. W C11 miałem 3,5 kW i płaciłem 110 zł/2 miesiące (sam przesył) plus za zużyte kW. Też Robili mi tynki i potrzebowali zabezpieczenie 25 a miałem 10A. Zrobiłem tak: na robienie tynków elektryk zmienił mi na 25 A i po tynkach założył z powrotem 10A. Zapłaciłem tylko za zerwanie plomby.

To ciekawe rozwiązanie, ale czy zawsze się sprawdzi? Czyli jeśli teraz zamówię sobie mniej KW to jak przyjdzie do tynkowania to czy elektryk będzie się chciał podjąć zmiany zabezpieczenia na wyższe i czy to jest legalne? Jak każdy chciałbym wszędzie jak najtaniej i ile nie będzie to oszczędnosć pozorna.

To ciekawe rozwiązanie, ale czy zawsze się sprawdzi? Czyli jeśli teraz zamówię sobie mniej KW to jak przyj

dzie do tynkowania to czy elektryk będzie się chciał podjąć zmiany zabezpieczenia na wyższe i czy to jest legalne? Jak każdy chciałbym wszędzie jak najtaniej i ile nie będzie to oszczędnosć pozorna.

Plombę zerwałem sam i zapłaciłem za założenie. Prądu nie kradłem. A różnica w abonamencie przy wyższej mocy będzie większa.

Jest proporcjonalnie większa bo płacisz za każdy KW więc może wyjść nawet 400 zł / M

Ile dokładnie nie wiem musiał byś sprawdzić w cenniku dlatego Ci napisałem abyś zapytał.

Jak już ktoś bierze prąd dla firm bo taryfa C jest właśnie prądem dla firm to zwykle biorą kilka KW czasem nawet 1.

Dużo o tym było na forum niektórym bardzo trudno jest się nawet od tego prądu uwolnić potem.

Zanim dojdziesz do tynków to już będziesz miał instalację w domu zakładam więc mógłbyś wtedy nawet na taryfę G przejść.

Cały myk z taryfą C jest taki, że to jest czyste naciąganie klienta na możliwie największy koszt na zasadzie ma kasę na budowę niech płaci.

Ja w imię zasad wyśmiałem ich kupiłem Agregat i cały SSO bez problemu na nim zrobiłem, a dalej mogę podpiąć już taryfę G

Sprawdź najpierw wszystkie koszta przesył itd bo możesz się nieźle wpakować.

Oj niby taka prosta sprawa, a naprawdę nie wiem jak to ugryźć, a to dlatego, że przeglądając forum jest taki rozstrzał w komentarzach na temat wnioskowanej mocy przyłączeniowej, że szkoda gadać.

Elektryk twierdzi, ze 14 KW z zabezpieczeniem 25A.

W komentarzach rozpiętości pomiędzy 5KW a 22KW.

A ja poprostu chciałbym płacić jak najmniej w taryfie C, ale żeby nie było sytuacji, że nie będę mógł jakiegoś etapu budowy ukończyć bo instalacja nie pociągnie (podobo agregat tynkarski potrzebuje 25A, a dla tej wartości najmniejsza moc przyłączeniowa to 14KW). W projekce domu mam również zapotrzebowanie 14KW.

Z drugiej strony czy jak wezmę sobie mniejszą wartość przyłączeniową np. 7KW, to jeśli po budowie będę chciał przejść na 14 KW czy nie będzie to problemem?

I kolejna sprawa czy to jest wszystko warte przemyśleń tzn. czy będzie duża różnica pomiędzy np 7 KW a 14 KW w taryfie C? Bo jeśli to różnica 20 zł miesięcznie to nie będę zaprzątał tym głowy. Dodatkowo gdzieś wyczytałem, że jak zadeklaruje mniejsze zpotrzebowanie to cała infrastruktura będzie przygotowana pod taką moc tzn. przewody itp. i później może być problem, aby zwiększyć zadeklarowaną moc bez dodatkowych nakładów pieniężnych.

Jutro pójdę do Taurona, ale raczej nie mogę liczyć, że tam doradzą w moim interesie, więc chciałbym jak najwięcej się dowiedzieć wcześniej.