wg39070 04.12.2016 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Oj niby taka prosta sprawa, a naprawdę nie wiem jak to ugryźć, a to dlatego, że przeglądając forum jest taki rozstrzał w komentarzach na temat wnioskowanej mocy przyłączeniowej, że szkoda gadać. Elektryk twierdzi, ze 14 KW z zabezpieczeniem 25A. W komentarzach rozpiętości pomiędzy 5KW a 22KW. A ja poprostu chciałbym płacić jak najmniej w taryfie C, ale żeby nie było sytuacji, że nie będę mógł jakiegoś etapu budowy ukończyć bo instalacja nie pociągnie (podobo agregat tynkarski potrzebuje 25A, a dla tej wartości najmniejsza moc przyłączeniowa to 14KW). W projekce domu mam również zapotrzebowanie 14KW. Z drugiej strony czy jak wezmę sobie mniejszą wartość przyłączeniową np. 7KW, to jeśli po budowie będę chciał przejść na 14 KW czy nie będzie to problemem? I kolejna sprawa czy to jest wszystko warte przemyśleń tzn. czy będzie duża różnica pomiędzy np 7 KW a 14 KW w taryfie C? Bo jeśli to różnica 20 zł miesięcznie to nie będę zaprzątał tym głowy. Dodatkowo gdzieś wyczytałem, że jak zadeklaruje mniejsze zpotrzebowanie to cała infrastruktura będzie przygotowana pod taką moc tzn. przewody itp. i później może być problem, aby zwiększyć zadeklarowaną moc bez dodatkowych nakładów pieniężnych. Jutro pójdę do Taurona, ale raczej nie mogę liczyć, że tam doradzą w moim interesie, więc chciałbym jak najwięcej się dowiedzieć wcześniej. A mi właśnie elektryk zaproponował moc budowlanego 3,5 za co mu bardzo dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil2k3 04.12.2016 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 (edytowane) @kemot Agregat kupiłem nowy pezal 2800 chodzi po około 1200zł z tym, że w sklepie mieli ostatni i chcieli się go pozbyć dali mi cenę 500 zł z aneksem że jeśli się popsuje sam go wiozę do serwisu na gwarancję jakieś 100km , długo się nie namyślałem i kupiłem nie żałuję ani trochę choć miałem obawy bo na necie pełno opisów że chińskie tygodnia nie wytrzymają a mój wytrzymał już ponad rok i robił wszystko.Agregatu tynkarskiego nie pociągnie wiadomo, spawarki też nie próbowałem poza tym radził sobie ze wszystkim bez problemu piły młoto wiertarki szlifierki kątowe czy nawet po kilka h jako oświetlenie jak byłem kilka razy w krótszy dzień.Paliwa zużył od początku do stanu jaki mam w dzienniku jakieś 40 litrów więc moim zdaniem nie dużo.Z tym że ja buduję sam i w miarę dbałem o sprzęt i wyłączałem go jak nie potrzebowałem z firmą może być różnie zdaję sobie z tego sprawę. @wybuduje Jest duża szansa, że na początku budowy agregat tynkarski nie będzie Ci potrzebny ..... A w chwili kiedy będzie możesz zwiększyć moc lub nawet ubiegać się o taryfę GPrądu na budowie nie zużywa się dużo szczególnie w początkowych etapach, na fundament do zaprawy betoniarka musi trochę pochodzić to fakt ale po fundamentach robisz klej przez 5 min i masz na kilka h pracy bez prądu.Radio na baterie i z głowy buduję sam więc wiem, że ten prąd jest na prawdę mało używany chyba, że chcesz monitoring wstawić od początku budowy tylko czego tam pilnować.Deklarowana moc to co innego niż moc tymczasowego podłączenia ściągnij sobie wniosek i przeczytaj deklarować możesz i 20 kw a tymczasowo możesz przyłączyć 2kw albo i nic tak jak ja np.Nie będzie to różnica 20 zł nie wiem ile się płaci za 1 KW mocy zapytaj o to.Mi w enerdze chcieli dać 110 na m/c za chyba 3 kw jak dobrze pamiętam. Przejdź się do nich i zapytaj dokładnie o szczegóły nie pytaj ogólnie co masz robić bo wiadomo, że wcisną Ci to co jest im na rękę to są normalni sprzedawcy jak w każdym sklepie mają sprzedać produkt z największym zyskiem. Zapytaj ile kosztuje przesył 1 KW miesięcznie i ile byś płacił za te 14 KW na m/c samego przesyłu czyli wszystkich opłat stałych jakie są w rachunku bo kilka ich tam jest. Mi to bez różnicy co weźmiesz, ale serio źle na tym wyjdziesz jak podpiszesz 14 kw nie potrzebujesz do niczego takiej mocy na początku budowy.Później można zwiększyć moc są do tego normalnie podania na stronie operatora. Ważne też ile planujesz się budować jak rok to idzie to wytrzymać jak bardziej sys gospodarczym i z 3 lata to już niezła suma się uzbiera. Edytowane 4 Grudnia 2016 przez kamil2k3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 04.12.2016 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Oj niby taka prosta sprawa, a naprawdę nie wiem jak to ugryźć, a to dlatego, że przeglądając forum jest taki rozstrzał w komentarzach na temat wnioskowanej mocy przyłączeniowej, że szkoda gadać. Elektryk twierdzi, ze 14 KW z zabezpieczeniem 25A. A ja poprostu chciałbym płacić jak najmniej w taryfie C, ale żeby nie było sytuacji, że nie będę mógł jakiegoś etapu budowy ukończyć bo instalacja nie pociągnie (podobo agregat tynkarski potrzebuje 25A, a dla tej wartości najmniejsza moc przyłączeniowa to 14KW). W projekce domu mam również zapotrzebowanie 14KW. Jutro pójdę do Taurona, ale raczej nie mogę liczyć, że tam doradzą w moim interesie, więc chciałbym jak najwięcej się dowiedzieć wcześniej. Odnośnie agregatu to budowlańcy często przesadzają gdyż nie chcą mieć problemów z przestojami a po drugie to aby szybciej wykonać robotę przeciążają maszyny. Odnośnie taryfy budowlanej o wysokości 14kW to moim zdaniem to jest przesada gdyż każde zabezpieczenie nawet to 20A nie siądzie zaraz po przekroczeniu 21 - 22A prądu i w tym przypadku oprócz wartości przekroczenia liczy się również czas przez jaki zawyżony prąd będzie pobierany. Dlatego więc chwilowy zwiększony pobór prądu podczas rozruchu agregatu tynkarskiego nie spowoduje zadziałania zabezpieczenia, ale oczywiście jest to możliwe przy rozruchu z mieszanką tynkarską w mieszalniku oraz w innych ekstremalnych warunkach zdażających się na budowie na której nie ma akurat inwestora Myślę że będziesz wiedział co chcę przez to powiedzieć. Jeśli zatem w projekcie masz moc 14kW to możesz ją wziąć jako moc docelową,gdyż w widełkach pomięzdy 14 - 16kW jest zabezpieczenie 25A natomiast jako budowlaną dostaniesz prawdopodobnie 12kW z zabezpieczeniem 20A. Po drugie to za każdy kW mocy wpisanej we wniosku zapłacisz odpowiednią stawkę opłaty przyłączeniowej. W Tauronie akurat za przyłącze kablowe opłata ta wynosi 61,60 zł netto tak więc za rozbudowę istniejącej lub postawienie nowej skrzynki zapłacisz 14 x 61.6 = ok 1100 zł brutto. Jest to dopiero jeden składnik całości. Taryfa budowlana jest z regóły o stopień niższa od deklarowanej docelowej i po zakończeniu budowy automatycznie bez problemu przejdziesz do tej wyższej mocy. Po drugie to jeśli elektrykowi o którym wspominałeś zlecisz także instalacje wewnętrzne itp. usługi to bardzo chetnie jak to mówiąc za flaszkę lepszego trunku na czas tynkowania zmieni ci zabezpieczenie na wyższe tak abyś nie miał z tym problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.12.2016 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Zapytaj ile kosztuje przesył 1 KW miesięcznie i ile byś płacił za te 14 KW na m/c samego przesyłu czyli wszystkich opłat stałych jakie są w rachunku bo kilka ich tam jest. Chcesz powiedzieć, że za przesył masz tylko opłatę abonamentową i nie masz składników za przesył płatnych za kWh? A co do ilości prądu, to może i do budowania nie trzeba go za dużo, ale chwilowe obciążenie może być spore. Zależy też od technologii czy przyspieszania prac (np. zapuszczenie osuszaczy na dłuższy czas, żeby szybciej przejść do następnych prac). Dochodzą do tego też takie przyziemne zastosowania, jak czajnik. A w przypadku robót nawet w kwietniu jakieś ogrzewanie zaplecza, żeby było się gdzie ogrzać w przerwie. Przesadne oszczędzanie na mocy może spowodować wywalanie zabezpieczenia przy użyciu dwóch względnie prądożernych urządzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil2k3 04.12.2016 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Kaizen nie chodziło mi o zużycie prądu a wielkość mocy przyłączonej.Ile się płaci miesięcznie za wielkość np 1KW a ile za te 14 KW .Dokładnie zależy co się chce robić na tej budowie to samo wyżej napisałem.Do budowy nie potrzeba ani dużej mocy ani dużej ilości prądu.Jak się chce robić monitoring czy ogrzewać budowę prądem to już inna sprawa oczywiście.Zrobi jak uważa ja tylko ostrzegam aby dokładnie sprawdził koszta zanim podpisze bo różnie ludzie pisali niektórym nawet po 500zł rachunki przychodziły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wybuduję czy nie 05.12.2016 07:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Panowie ja świetnie rozumiem Wasz punkt widzenia i szczerze mocno się z nim utożsamiam. Zależy mi na niskich kosztach nie tracąc przy tym jakości. Obawiam się jedynie, że jak dam teraz duzo mniejszy przesył, a co za tym idzie zabezpieczenie na liczniku to że będę miał problem z niektórymi urządzeniami na budowie, a po okresie budowy nie chciał bym żeby pojawił się problem przy zwiększeniu przesyłu na złącze docelowe. I proszę Was co to za stwierdzenie co się chce robić na tej budowie? No przecież to będzie standard jak wszędzie: betoniarka, urządzenia do mieszania, jakieś piły, później agregat. Będę budował trybem gospodarczym więc ekipy po kolei będą wchodzić, więc nie będzie sytuacji, że wpadnie 10 osób na raz i każdy będzie podłączał coś swojegpo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 05.12.2016 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Co do tynkowania to u mnie jak robili to zabezpieczenie 20A wywalało po kilki sekundach. Dopiero po zmianie na 25A problem minął. Sąsiad miał identycznie chociaż inny sprzęt. Więc do tynkowania to raczej musi być 25A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 05.12.2016 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Co do zabezpieczeń to na stronach dostawcy są podane standardy w Tauronie jest to: I - dla mocy w kW6 - 3,010 - 6,016 - 10,020 - 12,025 - 16,032 - 20,0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 05.12.2016 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Panowie ja świetnie rozumiem Wasz punkt widzenia i szczerze mocno się z nim utożsamiam. Zależy mi na niskich kosztach nie tracąc przy tym jakości. Obawiam się jedynie, że jak dam teraz duzo mniejszy przesył, a co za tym idzie zabezpieczenie na liczniku to że będę miał problem z niektórymi urządzeniami na budowie, a po okresie budowy nie chciał bym żeby pojawił się problem przy zwiększeniu przesyłu na złącze docelowe. I proszę Was co to za stwierdzenie co się chce robić na tej budowie? No przecież to będzie standard jak wszędzie: betoniarka, urządzenia do mieszania, jakieś piły, później agregat. Będę budował trybem gospodarczym więc ekipy po kolei będą wchodzić, więc nie będzie sytuacji, że wpadnie 10 osób na raz i każdy będzie podłączał coś swojegpo Wszyscy wiedzą co to jest system gospodarczy ale ekipa od fundamentów i ścian zewnętrznych jest jedna i prądu 24h na dobę im nie potrzeba tylko tyle co 2 razy betoniarkę w ciągu dnia rozrobić do fundamentów a ściany z suporeksu przy cienkiej zaprawie to mieszadłem w pojemniku. Spece od więźby dachowej mają piłę motorową i młotek a z energii to ewentualnie wiertarka i piła tarczowa do dachówek. Takim trybem najtaniej ciągnąc prąd od sąsiada dojedziesz do stanu surowego zamkniętego bez żadnych kosztów. Po tym przyjdzie zima i następny sezon a więc tynki i posadzki załatwisz już mając prąd w domu i omijając taryfę budowlaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 05.12.2016 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Mam z Taurona i dla 14KW jest zabezpieczenie 25A, zresztą znam conajmniej kilka osób które dla zapotrzebowania poniżej 16KW maja 25A, dopiero poniżej 12KW dają chyba 20A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 05.12.2016 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 a ile dają do 20kw ? i jak się to ma do okienka w skrzynce i 3 fazach, które można samemu włączyć \ wyłączyć ?jakie tam dają zabezpieczenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wybuduję czy nie 05.12.2016 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Wiadomości z pierwszej ręki, ponieważ złożyłem dziś wniosek o warunki przyłączeniowe:Wziałem 14KW i 25A - dziś dzwoniłem do kolejnege elaktryka, który twierdził że nie warto zmniejszać tej wartości, bo oszczędności niewielkie, trzeba później kombinowac ze zmianami jak będziemy mieli potrzebe zwiększyć i z częścią prac na budowie może być problem. Różnica w abonamencie pomiędzy 7KW a 14KW to uwaga ... 20zł. Za 14 KW płaci się abonamentu 65 zł brutto w taryfie C11. Ja nie wiem skąd braliście te dane, że to u Was takie drogie. Czy dla 20 zł miesięcznie warto kombinować, zmieniać i w dodatku ryzykować, że jakiś sprzęt na budowię nie pójdzie bez 25A? Dla mnie nie. Nie mniej jednak dziękuję wszystkim za udział w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 05.12.2016 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 JA BRAŁEM od razu 20 KW i się nie chrzaniłem potem ze zmianami budowlany mnie wychodził 80 zł na miesiąc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 05.12.2016 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Jeśli w domu nie mieszka więcej niż 8 osób, albo nie grzejemy prądem to nie widzę szans żeby 14KW było za mało. 20KW? Co wy tam macie w tych domach? Serwerownie? Park maszynowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 05.12.2016 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 miałem mieć ogrzewanie prądem i takie tam bajery ale nie doszło do skutku. jak to mówią, moc w zapasie, dusza lżejsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 05.12.2016 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Wiadomości z pierwszej ręki, ponieważ złożyłem dziś wniosek o warunki przyłączeniowe: Wziałem 14KW i 25A - dziś dzwoniłem do kolejnege elaktryka, który twierdził że nie warto zmniejszać tej wartości, bo oszczędności niewielkie, trzeba później kombinowac ze zmianami jak będziemy mieli potrzebe zwiększyć i z częścią prac na budowie może być problem. Różnica w abonamencie pomiędzy 7KW a 14KW to uwaga ... 20zł. Za 14 KW płaci się abonamentu 65 zł brutto w taryfie C11. Ja nie wiem skąd braliście te dane, że to u Was takie drogie. Czy dla 20 zł miesięcznie warto kombinować, zmieniać i w dodatku ryzykować, że jakiś sprzęt na budowię nie pójdzie bez 25A? Dla mnie nie. Nie mniej jednak dziękuję wszystkim za udział w temacie. Abonament 65zł to niewiele to OK ale zobaczysz jak w taryfie budowlanej wygląda prognozowanie. Pierw za pół roku z góry zapłacisz za energię 500 zł a następnie po pół roku przy następnej prognozie oddadzą ci przez 2 miesiące tą nadpłatę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 05.12.2016 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 U mnie prognozę ustalało sie samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_gregor 05.12.2016 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 U mnie prognozę ustalało sie samemu. We Wrocławiu też. Ja sobie przyjąłem 10zł samego zużycia na miesiąc. Na razie mam nadpłaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 05.12.2016 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Pierw za pół roku z góry zapłacisz za energię 500 zł a następnie po pół roku przy następnej prognozie oddadzą ci przez 2 miesiące tą nadpłatę. Nieprawda. Prognozuje się samemu. Po pół roku jest pierwsze rozliczenie, jak już pisałem opłaty za G12a wynosiły 80 zł miesięcznie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 05.12.2016 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Nieprawda. Prognozuje się samemu. Po pół roku jest pierwsze rozliczenie, jak już pisałem opłaty za G12a wynosiły 80 zł miesięcznie ... Dokładnie tak jest a nadpłatę mogą też zwrócić lub zaliczyć na inne wskazane konto rozliczeniowe np na bieżące opłaty za energię tam gdzie aktualnie mieszkamy warunek oczywiście to ten sam dostawca energii w domu i na budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts