Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Woda i prąd na czas budowy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 108
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Panowie teraz wróćmy do tematu wody. Dziś jeszcze raz zadzwoniłem do ZUK i trafiłem na innego konsultanta. Dostałem informację, że jeśli chcę to jest mozliwość podłączenia wody poprzez stutnię wodomierzową - nie wiem dlaczego wcześniej nie dostałem takiej informacji. Czy ktoś z Was korzysta? Czy warto? Póżniej ze studni woda zostanie doprowadzona do domu.

Wolał bym mieć swój dostęp do wody, ale chętnie posłuchał bym opinii innych.

Ja tak miałem,

w tamtym roku zrobiłem podłączenie wody z drogi na działkę. Na działce woda była doprowadzona w zwykłej rurze karbowanej i dopiero przed budową zainstalowałem tam wodomierz i podpisałem umowę na dostawę wody. Teraz po SSZ poprowadziłem wodę z tej studzienki do domu.

Ja mam ze studzienki na działce, minus to że trzeba to jakoś zagospodarować bo widać na trawniku ....

Nic mi nie zamarzło ale mrozu ponad minus 15 przez ostatnie 2 zimy nie było....

W domu w kotłowni mam drugi wodomierz dodatkowy i na jego podstawie podajemy stan wody, chciałam zablombować licznik ten w domu ale jeszcze nie dotarłam do tego momentu mieszkamy od czerwca....

Gdzieś czytałam że ponoć aby zamontować znaczy przenieść licznik do domu mając studzienkę z licznikiem na zewnątrz potrzeba projekt kolejny zrobić nie sprawdzałam w dziale technicznym moich wodociągów, jeśli tak jest to chyba sobie daruję.

Ja tak miałem,

w tamtym roku zrobiłem podłączenie wody z drogi na działkę. Na działce woda była doprowadzona w zwykłej rurze karbowanej i dopiero przed budową zainstalowałem tam wodomierz i podpisałem umowę na dostawę wody. Teraz po SSZ poprowadziłem wodę z tej studzienki do domu.

A gdzie masz wodomierz???

Słuchajcie, ale po co przenosić wodomierz do domu? Przecież to wygoda, że jak inkasent przychodzi to spisuje z wodomierza na podwórku i nie musi niepokoić mieszkańców. Teraz mają chyba nawet taki sprzęt, że radiowo zczytują i nie muszą na posesję wchodzić. Jaki oreintacyjny koszt studzienki wodomierzowej? Edytowane przez Wybuduję czy nie? :)

Panowie teraz wróćmy do tematu wody. Dziś jeszcze raz zadzwoniłem do ZUK i trafiłem na innego konsultanta. Dostałem informację, że jeśli chcę to jest mozliwość podłączenia wody poprzez stutnię wodomierzową - nie wiem dlaczego wcześniej nie dostałem takiej informacji. Czy ktoś z Was korzysta? Czy warto? Póżniej ze studni woda zostanie doprowadzona do domu.

Wolał bym mieć swój dostęp do wody, ale chętnie posłuchał bym opinii innych.

Tak miałem i było super ! Zza studni wyprowadzili rurę z kranikiem.

Studnia zostaje na zawsze, nie ma sensu wprowadzać wodomierza do domu, bo na to trzeba zrobić osobny projekt i odbiór, gdyż ZUK odpowiada za sieć do wodomierza i musi być oficjalnie.

bez sensu robić wodomierz w studzience a potem to burzyć i przenosić wodomierz

koszty koszty koszty

Studzienka zostaje i normalnie z niej idzie woda do domu wodomierz też może zostać np do momentu kiedy przyjdzie czas jego wymiany u mnie 5 lat wtedy nowy montujemy w domu pod warunkiem że nie trzeba do tego projektu....

Jeśli chce się mieć wodę na budowie inaczej się nie da jak w studzience-chyba że podłączymy ją jak już będą instalacje w budynku.

Studzienka jest szczelna ja mam małą wejść się nie da jest sucho styropian na dnie ziemia skąd tam ma być bagno?

Ale jednak podajemy stan z tego drugiego wodomierza u mnie robi się to internetowo nikt nie biega po odczyty-kontrolnie zaglądamy raz czy dwa do roku do studzienki...

Edytowane przez Bejaro

To nie ma się co zastanawiać. Nie lubię być zależny od innych. Wybieram tę opcję.

Kolego Piotrek0m jaki był koszt przyłącza wraz z studzienką wodomierzową na cito tak, żeby ekipa budowlana mogła korzystać? Pochodzimy z tych samych rejonów, więc będę miał wyznacznik ceny.

Czy ktoś z Was korzysta? Czy warto?

Widziałeś ceny studzienek? Mnie studnia kosztowałaby taniej, gdybym musiał za takie przyłącze zapłacić. Ale nie mam wody na działce i zostałem skazany na studzienkę. Na szczęście poprzedni właściciel już ją zamontował, więc za bebechy do niej i papiery zapłaciłem tylko 450 zł. A wodociągi wymagają, by po zbudowaniu domu wodomierz przenieść do budynku, więc ta studzienka jest tymczasowa.

Jak masz szanse, to rób studnię.

Słuchajcie, ale po co przenosić wodomierz do domu?

§ 116. 1. Zestaw wodomierza głównego, na połączeniu z siecią wodociągową, powinien być umieszczony w piwnicy budynku lub na parterze, w wydzielonym, łatwo dostępnym miejscu, zabezpieczonym przed zalaniem wodą, zamarzaniem oraz dostępem osób niepowołanych. W budynkach mieszkalnych wielorodzinnych, zamieszkania zbiorowego i użyteczności publicznej miejscem tym powinno być odrębne pomieszczenie.

2. Dopuszcza się umieszczenie zestawu wodomierza głównego w studzience poza budynkiem, jeżeli jest on niepodpiwniczony i nie ma możliwości wydzielenia na parterze budynku miejsca, o którym mowa w ust. 1.

Ja też mam studzienkę wodomierzową z wodomiarem poza domem od 5 lat. I studzienka w środku nie wygląda tak jak na prezentowanych powyżej zdjęciach. Teraz takich studzienek się nie robi. Ja mam plastikową, zieloną. Czasami trafi się jakiś pająk albo ślimak, ale to da się przeżyć.

Wodomiar nie będzie przenoszony do domu, bo powinien być w pierwszym pomieszczeniu przez które przechodzi woda, a u mnie to garaż bez ogrzewania i może tam zamarzać, więc wodomiaru w domu nie będzie.

To teraz dobre pytanie: studzienka wodomierzowa czy studnia? Jak się za to zabrać, żeby wiedzieć co lepsze i się da to u mnie zastosować?

Nie wiem co masz określone w warunkach ale studnię to prawdopodobnie będziesz robił aby zagospodarować wodę z dachu i rynien.

Trzeba ją gdzieś rozsączyć.

Po drugie to czy w drodze lub okolicy istnieje kanalizacja.

Jeśli nie to jesteś zmuszony do szamba.

Studzienkę wodomierzową należy umieścić w odległości 2mb od granicy działki i lini ogrodzenia.

Pozostały odcinek do domu jest już instalacją wewnętrzną za którą nie odpowiada zakłady wodociągowe tak więc w razie awarii są to same kłopoty.

Po drugie to sama studzienka to jakiś koszt dodatkowy. Epoka dwóch lub trzech kręgów betonowych już minęła, dostaniesz warunki i projekt mówiący o odpowiednim zabezpieczeniu przed mrozem, dostępem osób trzecich i swobodnym dostępem pracownika zakładu i Twoja teoria poukładana na tym forum może się lekko zmienić.