Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kupić mieszkanie czy budować dom?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 128
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Teraz strzelasz z armaty do wróbla.

To tylko sklepy typu "społem", "żabka" tam są?

A może bliżej jest i Biedronka, czy inna Stokrotka, w której kupisz wszelakie produkty potrzebne do życia, nie musiwszy robić wyprawy aż do CH JANKI?

eCH, Janek - uspokój się, bo widzę, że ty bez dużego "Markietu" zaczynasz wariować...

Z Biedronki polecam macki ośmiornic (przecenione na 15,99 zł.) - takiej ceny nie znajdziesz nigdzie indziej. No ale trza jechać aż do Janek, aby przepłacić za różne produkty... eCH...

Edytowane przez lotpaj

Budujcie :)

Tanio nie tanio, nie mam porównania z innymi regionami, ale są ekipy do SSO za 40-50tys i są za 80. Są składy z silikatami po 5,5zł /szt i po 3,2 szt. Wszystko zależy od zaangazowania w szukanie materiałów i wykonawców oraz wykonywanie pewnych prac samodzielnie.

Gdzie są te ekipy, które budują za 50tyś? :( Ale do tego, żeby były doświadczone, znające się na rzeczy. Serio, nie wątpię, że są, ale ich nie spotkałam, przynajmniej pod Wrocławiem.

@libra100 - w Białymstoku są takie ceny :D W tamtym roku najczęściej spotykaną ceną było 35-40 tys za robocizne do SSO. Teraz jest to 40-50 tys.

heh w Białymstoku :D Gdzie Białystok a gdzie Wrocław, dwa światy. Dawno już pisałem, że nie ma co porównywać cen robocizny w różnych regionach. Ceny jednak galopują wszędzie. Ciekawi mnie kiedy wreszcie to wszystko pierdyknie.

Mi SSZ (tj. mury, okna, dach) domu 230m2 wyszedł na ten moment 400tys. zł. Z tego koszty robocizny to gdzieś około 100tys. złotych. Buduję ze średnio wysokich jakości materiałów. Ceny ich mam konkurencyjne.

Zatem nijak ma się to do kosztów mieszkania.

Co do domów za 300tys. zł. to nie chciałbym wchodzic w polemikę, ale są do budowle z "papieru" jak dla mnie.

Mi SSZ (tj. mury, okna, dach) domu 230m2 wyszedł na ten moment 400tys. zł. Z tego koszty robocizny to gdzieś około 100tys. złotych. Buduję ze średnio wysokich jakości materiałów. Ceny ich mam konkurencyjne.

Co do domów za 300tys. zł. to nie chciałbym wchodzic w polemikę, ale są do budowle z "papieru" jak dla mnie.

230 m2 po podlogach, czy użytkowe? Budujesz systemem zleconym, czy gospodarczym (szukasz ekip, roboty bez faktur itp)?

Możesz podesłać projekt?

Niektórzy jeszcze nie wierzą, że przez ostatnie 5 lat koszta budowy skoczyły jakieś 1x1.3 raza.

A potem ZONK!

Bo miało wyjść 300, a wyszło 300 X 1.3 + 50.

Takie są realia dla domu ok. 150m2 do zamieszkania, z materiałami z niższej półki, bez mebli.

I to absolutnie nie jest śmieszne...

Edytowane przez lotpaj

Kiedyś też uważałem, że 80-parę m2 to dużo (mieszkając na niecałych 50m2). Człowiek myślał, że jak dojdzie ponad 30m2 to już nie wiadomo jaki luksus będzie. Teraz buduje dom 190m2 i uważam, że taki naprawdę komfortowy musi mieć z 250m2, ale też wiem, że człowiek szybko się do komfortu przyzwyczaja i lubi go stale podnosić.

Komfortowy dom 250m2?

Michael Jackson by się nieźle uśmiał :lol2:

LUKSUS by Frofo007 250m + 30m :welcome:

Edytowane przez lotpaj

Buduję dom z płaskim dachem, a więc 230m to powierzchnia użytkowa i całkowita. Dom piętrowy parter 160m2 góra ok. 80. Dwa stropy teriva, okna PCV Oknoplast Wigeneratic Premium 19 sztuk z roletami elektrycznymi z silnikami Somfy, dom z ceramiki Porotherm. Buduję systemem gospodarczym.

@lotpaj - co było 5 lat temu może lepiej nie porównywać, bo człowieka może zawał dopaść. Wystarczy spojrzeć jak rynek wyglądał rok, dwa lata temu. Ostatnio zauwazylem niechcący na stronie z gotowymi projektami, że szacunkowe koszty budowy wzrosły o 50-60 tys. (pierwotnie kwoty były aktualne na 4 kwartał 2015).

@donvitobandito - mówisz że domy do 300 tys to z papieru. Warto porównać jednak konstrukcje, bo tutaj nie ma zbyt wielkiego pola do manewru i każde domy murowane są do siebie podobne. Mówisz że masz dwa stropy, 19 sztuk okien i przede wszystkim 230m2. A jak to się ma do domów bez żadnego stropu, okien 7 sztuk i np. 100m2? Uważam że 400 tys to i tak jest dobra cena.

Sąsiad ma 450m2 i mówi że dom za 400 tysiecy to jakieś żart, chyba budowany z tektury.

Nie porównój domu 230 m do domów ktore maja 100-130m. Masz dom piętrowy a wiec dodatkowy strop=kolejny koszt w porównaniu do parterówki chociazby, 19 okien, a w domu 120m 19 okien to chyba same przeszklenia byłyby, zalezy jakie okna (HS czy zwykłe). Wiele zmiennych

Dokładnie! Dach płaski wychodzi taniej od spadzistego. Nie uważam również, że strop drewniany jest tańszy od betonowego. Jest porównywalny cenowo, a dużo gorszy wytrzymałościowo i co za tym idzie jakościowo. Dobrego drewna dziś praktycznie jak na lekarstwo...

Dom 100-130m. na gotowo za 300tys. złotych... Weź nie żartuj. Opowiadasz bajki, albo budujesz z papieru, albo budujesz sam.

Mi tu nie chodzi o to, że narzekam, że drogo, tylko piszę, ile realnie co kosztuje. Buduję bez kredytu, dlatego tym bardziej czuję każda złotówkę i wiem ile pracy kosztuje, aby to wszystko za realne pieniądze ogarnąć. Rozbieżności pomiędzy cenami robót sięgają 200% i mówię tu o ofertach porównywalnych, czyli z gwarancją, fakturami itp. Trzeba szukać, porównywać, ogarniać.

Nie da się, dziś wybudować dobrze i tanio, albo inaczej, to tanio to i tak wg mnie i jest drogo.

Tylko z drugiej strony na co mamy pieniądze wydawać. Podróże, dom, auto i może jeszcze parę rzeczy wg priorytetów. Ja teraz bawię się budową i mimo, że nie raz mam już tego totalnie dość, to nakręca coś człowieka, że coś tworzy, coś po sobie zostawi. Ale ile czasu na to idzie to tylko ja wiem, ile innych rzeczy przez to muszę odpuścić. Jednak lepiej poświęcić rok, dwa i potem mieć spokój niż przez pół życia się wkurzać, że się czegoś nie dopilnowalo. Kierownik budowy, inspektor nadzoru itp. to ładnie wyglądają w postach tego forum. W przeważającej większości przypadków jak sami czegoś nie dopilnujemy to będzie spierniczone ;) i tyle w temacie.

Donvitobandito sprecyzuj "z papieru". Tak jak mówiłem konstrukcyjnie nic nowego nie wymyślisz. A wykończenie to fakt, można wykończyć "z papieru" oraz bardzo wysokiego pułapu jakościowo-cenowego. Tutaj ceny mają rozmach niesamowity. Nikt też nie twierdzi, że przepłacasz. Nie bierzesz pierwszych lepszych ofert tylko je porównujesz. Dlatego uważam, że za taki metraż, z tyloma oknami osiągnąłeś bardzo dobrą cenę. Ale mówiąc, że za 300 tys to dom z papieru bez podania podstawowych parametrów, które znaczącą wpływają na cenę jest bez sensu.