Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Niecodziennik Kamilowej kostki

Recommended Posts

• Odpowiedzi 407
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pytanie do fachowców specjalizujących się w akustyce wnętrz.

Pomieszczenie o powierzchni 40 m2 a w nim okna w ilości 6 sztuk 800x800 mm.

Cel do osiągnięcia - wyciszenie niskich tonów na ile tylko się da.

Pierwotnie mieliśmy w nich szyby zgodne ze specyfikacją:

7684 4TM/18A/4/18A/4TM - 48mm (Ug=0,5g=50-54% Lt=71-74% Rw=31(-2;-7))

teraz mamy takie: 6TM/16A/4/18A/4TM - 48mm (Ug=0,6 g=50-54% Lt=71-74%).

I pytanie - czy warto dopłacać? Czy taki manewr zda egzamin i faktycznie pomoże ograniczyć słyszalność niskich tonów na zewnątrz?

Pomóżcie mi proszę :)

• 1 month później...
  • 1 month później...

Witam.

Kamilo. Widzę że laliśmy płytę w tych samych dniach, i przejścia z problemami z tym związanymi też podobne.

A macie tam też takich np. sąsiadów co to na widok płyty pukają się w czoło?

Lub wykonawców którzy przez tel mówią "coś koło 6 tysi" a po wizycie na budowie "no panie-- takok 15 tysi trza dać"

Np. miałem 160 m.kw. ściany do postawienia, silikat 18cm. Przez tel. "no 160 metrów postawim w tydzien, jakieś 6 tysi"

a po wizycie na budowie " 16 trza dać, bo domy takie na płycie to drogie so..."

No cóż... Płytę robiliśmy jakiś miesiąc, z żoną i teśćiem, a ściany postawiłem już tylko z żoną w dwa tyg.

Jak najmniej stresów życzę.

• 2 weeks później...

O matko jak mnie tu dawno nie było :jawdrop:

Cześć Mariuszu :)

Wszyscy nasi sąsiedzi mają domy postawione na płytach a pukają się w czoło gdy słyszą że ktoś zamierza budować dom na ławach :lol2:

Co do wykonawców to do chwili obecnej mamy przeszacowany kosztorys o około 15% i cieszymy się że wydaliśmy trochę kasy mniej niż było to założone.

Na chwilę obecną wszystko co zostało wykonane na budowie ma papier, więc jak już go podpisujemy to obie strony muszą trzymać się założeń w nim zawartych. Bardzo bym chciała żeby tak zostało :yes:

Stresy były, są i będą, taki to już urok budowy, choć przypuszczam że największy rozgardiasz dopiero przed nami.

Gdy patrzę na ilość możliwych rodzajów wykończeń, materiałów i możliwości robi mi się słabo.

Ostatnio, przez zupełny przypadek odwiedziliśmy Carrarę, przymierzamy się do pewnych zakupów ;) ale to temat nie na ten rok. Gdy przyjdzie czas, będzie pięknie :rolleyes:

Z nowości - za jakieś 3/4 tygodnie piętro naszego domu ujrzy światło dzienne. Pod koniec kwietnia będziemy zalewać górny strop i wieniec. Obniżyliśmy wysokość pomieszczeń na piętrze z 2,8 na 2,7 m i w związku z tym będziemy mieli mur/wieniec/strop/wieniec. Pójdzie więcej betonu i zbrojenia ale wszystkie sypialnie będą miały ludzką wysokość i staną się o wiele bardziej przytulne. 2,8 m to jednak za dużo, a żadne z nas nie zwróciło na to wcześniej uwagi.

Aaaaaach, zapomniałabym :D W naszym ogrodzie zamieszkały przebiśniegi, krokusy i konwalie. Pierwsze z nich już pokazują swoje fioletowo/biało/żółte oblicze :lol2:

Ogród zaczyna przypominać miejsce, w którym chce się być, brakuje mi jeszcze solidnego hamaka i gdy go otrzymam nie będę już wracać do naszego blokowiska :p

Edytowane przez Kamila.

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

Jak powszechnie wiadomo historia lubi się powtarzać :cool:

Jutro znikną stemple (hurrraaa), będzie można normalnie poruszać się po caaaaałyyyym parterze :D

Pod koniec czerwca stemple znikną z piętra i chyba wtedy je sprzedamy lub potniemy na kawałki i będzie mnóstwo drzewa na ogniska :wiggle:

Edytowane przez Kamila.

Po parterze można spokojnie jeździć rowerem :D

Piętro praktycznie jest zrobione, chłopaki robią szalunki na wieniec i strop i kręcą zbrojenia.

To już ostatni z trzech obecnych w naszym domu stropów monolitycznych i tym samym kończymy etap murowania ścian nośnych.

Na czerwiec lub lipiec przewidujemy zrobienie dachu (więźba i papa) po nim okna i działówki.

Do tej pory będą dosychać deski przeznaczone na deskowanie dachu. Dzięki temu że strop był odeskowany przez prawie 5 miesięcy deski są suchutkie i udało się odzyskać prawie 95% całości przeznaczonej na szalowanie :cool:

Plan zakłada wykonanie instalacji elektrycznej, WM, kanalizacyjnej i CO do końca bieżącego roku.

Mamy już projekt instalacji alarmowej, koszt spory ale wydaje nam się że warty zachodu.

Na wiosnę przyszłego roku zamawiamy tynki i wylewki, po ich przeschnięciu @fighter zrobi nam ocieplenie elewacji i wszystko wskazuje na to, że Boże Narodzenie 2019 spędzimy w domu :)

To będą piękne święta :)

Zdjęcia jak zwykle wrzucę po skończeniu prac :wiggle:

można już powoli planować :D

:D

Zaplanowane jest 80% całości domu.

Inna sprawa to to, że na 99% te zaplanowane 80% ulegnie zmianie w 50% :p

Dom wydaje się duży, być może dlatego że ma 3 różne kondygnacje.

Każda z nich będzie w pewien sposób charakterystyczna, ale wszystkie mają mieć wspólny mianownik.

Będzie się działo :rolleyes:

O kurcze :jawdrop: Kamila, przyznaj się, ile dni sprzątałaś, że tak to wygląda, jak wygląda?? U mnie chyba nigdy nie było tak czysto. Inna sprawa, że na tym etapie, zawsze ktoś był na budowie i brudził ;)

No ale, dom nabiera już kształtów. Wygląda bardzo estetycznie (nadproża systemowe, mur elegancki). Nono...

Że nie wspomnę o faunie i florze otaczającej Wasz dom. Pięknie :)

Patrzę na front domu i w końcu nie pamiętam, czy powiększyliście tę swoją "śluzę"?? Coś dużo tej płyty wystaje poza budynkiem.

Na zewnątrz planujecie dać styropian na tym wystającym fragmencie płyty?

Aniu, wcale nie sprzątałam :no:

Mamy ekipę, która zamiata codziennie po pracy a nawet w czasie pracy :D i cały budowlany bałagan pakuje w wory. My te wory potem wrzucamy do kontenera a gdy ten się wypełni, przyjedzie po niego miły pan, który zainkasuje 400 zł za zabranie tego wszystkiego ;)

Mnóstwo ludzi przechodzących obok naszej budowy zagaduje nas o wykonawcę, tylko że wykonawca ma prace ustawione już na 2020 rok :yes:

Powiem tak z ręką na sercu że gdybym miała budować dom jeszcze raz, poczekałabym te dwa lata, choćby dla samego komfortu estetycznego jaki towarzyszy budowie.

No i jakość... jest super!

Wszystkie ściany mamy idealnie równe, na parterze odchylenie na odcinku 10 m wynosi 2 mm :D Kąty proste są naprawdę proste czyli (oby nie zapeszyć tfu tfu) do tej pory cud miód i orzeszki :cool:

Od samego początku mieliśmy założenia że ma być czysto i zgodnie ze sztuką, nawet gdyby budowa miała nam się rozciągnąć na 3 czy 4 lata.

To jest dom dla naszej rodziny, ten wyśniony i wymarzony ;)

Wracając do Twojego pytania, powiększyliśmy śluzę/wiatrołap ale została spora część ganku, który ocieplimy od dołu i od góry. Mamy tam ponad 3 metry wysokości, więc jest miejsce ;)

Na razie na ozc Asolt uwzględnił nam styrodur, ale gdy przyjdzie czas będziemy wybierać materiał który pozwoli nam na jak najlepsze ocieplenie tego kawałka.

Zastanawiamy się jeszcze czy z czasem nie zabudujemy tej szerszej części ganku jakąś plexi/szkłem/ytongiem czy innym materiałem, wszystko wyjdzie w praniu :)

Cieszę się że nie tylko mi podoba się to co do tej pory zrobiliśmy i dziękuję Wam dziewczyny za miłe słowa :) To bardzo budujące :yes:

Edytowane przez Kamila.

Aniu, wcale nie sprzątałam :no:

No to szacun dla ekipy ;)

Ja na swoich budowlańców też nie mogę narzekać, bo również pilnowali porządku. No ale jak już wchodzą poszczególne instalacje, to zaczyna się młyn :eek:.

Jedna ekipa sprząta, druga zostawia syf. Później nie wiadomo, kogo gonić do sprzątania. I wiadomo, sprząta inwestor(ka) ;)

Na razie na ozc Asolt uwzględnił nam styrodur, ale gdy przyjdzie czas będziemy wybierać materiał który pozwoli nam na jak najlepsze ocieplenie tego kawałka.

Na płytę też dałabym styrodur. Ja jestem fanką styroduru ;)