Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Niecodziennik Kamilowej kostki

Recommended Posts

Po pierwsze, średnioroczny COP powietrznej (która goni mocno w lato na grzaniu CWU) wnosi 4. G11 ma prąd po 0,55 zł. Zresztą pompą się grzeje w G12 z założenia. Przeciętnie 30% droga i 70% tania odpowiednio (u mnie z faktury) 0,76 i 0,35 zł brutto /kWh Nawet jak ktoś zrobi anhydryt i będzie grzać pompą 50/50 to wychodzi taniej niż przy G11. Mam też poważne wątpliwości co do ceny 0,21 zł za kWh z gazu. Znaczy widziałem JEDNĄ taka fakturę, z reszty wychodziło 0,24/kWh.

Jeśli PC powietrzna jest w stanie osiągnąć COP 4 to super wiadomość.

Jeśli chodzi o taryfe G12 to weź pod uwagę że drugie tyle prądu zużywasz na cele bytowe najczęściej w ciągu dnia więc raczej ciężko uzyskać stosunek 30% do 70%. Chyba że mówisz tutaj tylko o pracy PC. W tym przypadku doliczając prąd na cele bytowe wydaje mi się*że wyjdzie drożej. Żeby wyszło 50/50 to pompa musiałaby pracować tylko w taniej taryfie. No chyba że czegoś nie rozumiem.

Nie zmienia to faktu że w taniej taryfie (0,35gr/kWh) PC uzyska dużo tańszy koszt kWh niż gaz nawet już przy COP2.

Cene gazu faktycznie mogłem zaniżyć. W wyliczeniach chyba nie uwzględniłem opłat abonamentowych. Na rachunku miałem chyba 6zł/msc więc to pominąłem.

W najbliższym czasie muszę wybrać się w miasto i wycenić oferty na kotłownie gazową oraz PC powietrzną. Wtedy będę mógł przeliczyc.

Żeby już nie robić offtopa w dzienniku Kamili dalszą część wątku rozwinę u siebie w dzienniku.

• Odpowiedzi 407
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeśli PC powietrzna jest w stanie osiągnąć COP 4 to super wiadomość.

Tak wynika z zeznań użytkowników, oraz jak się przeanalizuje okres zimowy -- dla którego średnia temperaturowa to okolice zera stopni. Wtedy PC mają COP niewiele poniżej 3. No a w lato na rzecz CWU, wiadomo, nawet >5.

Jeśli chodzi o taryfe G12 to weź pod uwagę że drugie tyle prądu zużywasz na cele bytowe najczęściej w ciągu dnia więc raczej ciężko uzyskać stosunek 30% do 70%. Chyba że mówisz tutaj tylko o pracy PC. W tym przypadku doliczając prąd na cele bytowe wydaje mi się*że wyjdzie drożej.

Oczywiście odnosiłem się do grzania, bo to stanowi lwią część zużycia energii. Ja obecnie pracuję w domu, przy kompie (stacja graficzna, 3 monitory, jedzenie i picie w drogiej, teraz jeszcze żona z niemowlakiem w domu) z taryfą G12W i choć nie grzeję obecnie prądem (poza CWU w zimie), to wychodzi mi korzystniej G12 niż wychodziłoby G11. Poważnie, to się tak tylko zdaje że w tej drogiej taryfie się zużywa dużo prądu. Oczywiście, pralka, suszarka do ubrań czy zmywarka się programują na działanie w nocy ew. w dziennym okienku 2T. Teraz jeszcze ładuję EV (co jest niejako namiastką grzania domu prądem) w taniej taryfie to już w ogóle jest przepaść na korzyść G12(w) i wychodzi mi średni koszt kWh na poziomie 0,47 zł brutto (a zatem znacznie poniżej wartości w G11).

Żeby wyszło 50/50 to pompa musiałaby pracować tylko w taniej taryfie. No chyba że czegoś nie rozumiem.

Gdyby pracowała tylko w taniej to by wyszło 0/100 ;) 50/50 to założenie dla grzania "ciągłego", niezależnie od taryfy. Tj. pompa z inwerterem pyrka sobie CAŁĄ dobę na minimalnej mocy, a w takiej sytuacji korzysta 50% czasu z drogiej i 50% z taniej taryfy. Dlatego do PC, jak komuś zależy na niskich rachunkach, nie warto robić anhydrytu. No chyba że MUSI mieć możliwość sterowania temperaturami (co wg mnie jest ogólnie absurdem, bo do niczego nie jest to potrzebne). Przy gazie zaś nie warto robić betonu (chyba że ktoś chce mieć z kolei bufor w podłodze), bo dla gazu nie ma większego znaczenia kiedy kocioł pracuje.

Wyrzut boczny to dziura przez elewację i wysunięcie w porywach 2m rury, która, niewykluczone, jest w komplecie z kotłem.

Mam wrzut boczny i wiem ile kosztował. I zdecydowanie nie jest w komplecie z kotłem.

Dlatego napisałam, że trzeba komin (niezależnie jaki) uwzględnić w kosztach.

Tak wynika z zeznań użytkowników, oraz jak się przeanalizuje okres zimowy -- dla którego średnia temperaturowa to okolice zera stopni. Wtedy PC mają COP niewiele poniżej 3. No a w lato na rzecz CWU, wiadomo, nawet >5.

A widzis, tu jest problem ze najwieksze zużycie energii jest zimą a nie latem wiec nie bedzie średniej 4 tylko duzo blizej trzech.

Zatem dla bezpieczenstwa lepiej jednak przyjac sredni cop 3.

Wtedy mozna liczyc dalej. Zakladajac Koszt kWh wedlug twoich rachunkow 0.47zl to daje wynik z pompy 0.16zl/kWh. Jest to dobry wynik ale dopoki nie ma sie PV to jest duze ryzyko ze to sie szybko zmieni z uwagi na planowane podwyzki pradu.

Jesli chodzi o koszt kWh z gazu to wczoraj poprosilem kolege o łączne wartosci z faktury. Przez caly rok zuzyl 15000 kWh gazu i zaplacil 2800zl. Dom 170m cwu co oraz gotowanie. Zuzycie spore ale najwidoczniej dużo sie kąpie.

Wychodzi 0.186zl/kwh !!! Nie wierzylem i myslalem ze zle zsumowal wiec takie samo wyliczenje zrobilismy z jednej ostatnie ffaktury i wyszło tak samo. Taryfa w36 w pgnig. Jest to kwota brutto z wszystkimi oplatami stalymi. Wiem, niedorzecznie tanio. Jesli potwierdzi sie tak niski koszt gazu to zostane przy kotle gazowym.