progress84 12.12.2016 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Witam. Na wstępie chciałem się z wszystkimi przywitać. Problem jak w temacie, mianowicie sprawa wygląda tak że zasilanie jest gorące a powrót zimny a w pokoju w miarę ciepło ale chodząc po podłodze czuć że w jednym miejscu jest bardzo ciepła a reszta letnia. Próbowałem to odpowietrzyć ale czy problem jest w zapowietrzeniu? Może w instalacji? Dodam że w całym domu są grzejniki tylko w dobudowanym pomieszczeniu jest podłogówka (pomieszczenie ok 12mkw na piętrze) zasilana z parteru. Układ wygląda następująco zasilanie-zawór kulowy (gość który to zakładał powiedział mi że to do zamknięcia pętli jak by trzeba było)-trójnik do którego podłączone jest ok 5cm rurki zakończonej odpowietrznikiem-pętla-odpowietrznik automatyczny-RTL-powrót. (foto) Może ktoś miał podobny problem wyczytałem że różnica temperatury zasilania a powrotu powinna być 5 stopni? u mnie jest ze 20 Z góry dziękuje za pomoc i wyrozumiałość jak coś napisałem nie tak Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.12.2016 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Jak dla mnie to problem tkwi w sposobie ułożenia rurek ogrzewania podłogowego...Po opisie można wywnioskować że jest to układ meandrowy który jest zasilany bezpośrednio z instalacji grzejnikowej a więc o wysokiej temperaturze ...Takie rozwiązanie zawsze będzie skutkowało tym że podłoga od strony zasilającej będzie wyraźniej cieplejsza niż bliżej powrotu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.12.2016 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 (edytowane) Czyli na powrocie masz zawór, który się zamyka, jak wraca nim gorąca woda, jak dobrze zrozumiałem? Chcesz mieć różnicę 5* przy zasilaniu, powiedzmy 50*? Co na powrocie dałoby 45*? Nie bardzo byś pochodził po takiej podłodze a i w pomieszczeniu byłoby trochę niekomfortowo. Żeby to hulało jak trzeba, to musisz dać pompę obiegową i zawór 3d który będzie napędzał obieg w podłodze mieszając wodę z zasilania z powrotem, żeby uzyskać odpowiednią temperaturę. Coś takiego: W razie potrzeby taka pompa może napędzać w kółko wodę z podłogi, nie mieszając z zasilaniem wcale - dzięki czemu wyrówna temperaturę w całej podłodze. A obecny zawór tylko zamyka przepływ i woda stygnie tam, gdzie ją "szlaban" zastał. Takie uroki mieszania podłogówki z kaloryferami. Inaczej będziesz miał tak, jak teraz - zawór popuści jak ostygnie, dostanie ciepłą (choć i tak dużo zimniejszą niż w zasilaniu) wodę i się przymknie. I tak w kółko - i początek rurki będzie gorący, reszta chłodna. Edytowane 12 Grudnia 2016 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzusek 11.01.2017 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 witam jestem pierwszy raz na tym forum i pozwoliłem się odezwać w tym temacie gdyż też borykam się z problemem z podłogówką. A mianowicie wygląda to tak:układ ogrzewania składa się z 2 systemów normalne grzejniki w sypialniach i ogrzewanie podłogowe reszta domu. na każdy system przypada termostat. termostatem głównym który załącza pompy w piecu jest termostat od grzejników. w momencie załączania się samych grzejników są one bardzo gorące i dają ciepło, problem pojawia się kiedy załączy się podłogówka jako pierwsza a grzejniki jako drugie to wtedy cała ciepła woda z pieca idzie w podłogę a grzejniki są zimne mimo załączenia się 2 termostatów. Czy ktoś miał tego typu zagwostkę?? Help Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 12.01.2017 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 witam jestem pierwszy raz na tym forum i pozwoliłem się odezwać w tym temacie gdyż też borykam się z problemem z podłogówką. A mianowicie wygląda to tak: układ ogrzewania składa się z 2 systemów normalne grzejniki w sypialniach i ogrzewanie podłogowe reszta domu. na każdy system przypada termostat. termostatem głównym który załącza pompy w piecu jest termostat od grzejników. w momencie załączania się samych grzejników są one bardzo gorące i dają ciepło, problem pojawia się kiedy załączy się podłogówka jako pierwsza a grzejniki jako drugie to wtedy cała ciepła woda z pieca idzie w podłogę a grzejniki są zimne mimo załączenia się 2 termostatów. Czy ktoś miał tego typu zagwostkę?? Help Należy układ wyregulować poprzez skręcenie przepływów na rotametrach podłogówki ( jeśli one tam są oczywiście ), obniżyć wydajność pomp lub zamontować zawory zwrotne na instalacji. Czy owe termostaty w układzie oprócz sterowania pompami regulują zaworami ?...... bo jeśli obie pompy są załączane przez jeden termostat to sama podłogówka nie ma prawa wystartować jako pierwsza. Wyrażenie Pompy w piecu świadczy o przynajmniej dwóch pompach, wnioskuję iż po jednej na każdy układ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts