mario244 18.12.2016 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 do dyspozycji mam 10cm na izolację posadzki na gruncie. Pomyślałem , aby położyć styropian gr. 2 cm, na niego rury c.w.u, następnie styropian gr. 3 cm pomiędzy rury i na wierzch płyta PIR gr. 5 cm pod rurki ogrzewania podłogowego. Co o tym sadzicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 23.12.2016 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2016 do dyspozycji mam 10cm na izolację posadzki na gruncie. Pomyślałem , aby położyć styropian gr. 2 cm, na niego rury c.w.u, następnie styropian gr. 3 cm pomiędzy rury i na wierzch płyta PIR gr. 5 cm pod rurki ogrzewania podłogowego. Co o tym sadzicie ? Lepiej PIR 10 cm, rurki CWU i ZWU w otulinie szarej umieścić na chudziaku na dystansach, tak aby były w połowie wysokości izolacji. Płyty dosuwasz do rurek. Ewentualne puste przestrzenie między rurkami, a płytą uzupełniasz pianka z puszki, granulatem styropianu lub perlitem. Na to folia w kratkę i rurki OP. Ja tak zrobiłem z 14 cm PIR i jest dobrze. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario244 26.12.2016 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2016 niestety koszt zakupu 10cm płyty PIR jest dla mnie nie akceptowalny finansowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 26.12.2016 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2016 do dyspozycji mam 10cm na izolację posadzki na gruncie. Pomyślałem , aby położyć styropian gr. 2 cm, na niego rury c.w.u, następnie styropian gr. 3 cm pomiędz y rury i na wierzch płyta PIR gr. 5 cm pod rurki ogrzewania podłogowego. Co o tym sadzicie ? A to nowy dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 26.12.2016 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2016 niestety koszt zakupu 10cm płyty PIR jest dla mnie nie akceptowalny finansowo To akceptujesz koszt 5 cm PIR i 5 cm styro, a nie akceptujesz ceny 10 cm PIR? Będziesz ogrzewał dom ekogrochem że taka słaba izolacja od gruntu? Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario244 26.12.2016 15:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2016 dom nowy. Ogrzewanie pelletem lub ekogroszkiem. 5cm, PIR na mój dom to ponad 2tys, 2x5 to juz ok 5 tys. 5cm styropianu to ok. 700zł. jest róznica pomiedzy ok. 2700zł a ok.5000zł . Miejsca jest tylko na 10cm izolacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 26.12.2016 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2016 dom nowy. Ogrzewanie pelletem lub ekogroszkiem. 5cm, PIR na mój dom to ponad 2tys, 2x5 to juz ok 5 tys. 5cm styropianu to ok. 700zł. jest róznica pomiedzy ok. 2700zł a ok.5000zł . Miejsca jest tylko na 10cm izolacji Sory za to co napiszę, ale gdzie żeś Ty był jak budowali Ci murarze ten dom? Tylko 10 cm na izolację to mało. U mnie też najpierw murarze mówili: syp pospólkę między ściany i zostaw od góry jeden bloczek luzu, tak też zrobiłem. Ale, że okna mam do ziemi czyli osadzone są na ścianach fundamentowych to na izolację i posadzkę było by tylko około 16 cm, czyli mało. Wziąłem łopatę w dłoń i wywaliłem z całego dołu pospółkę jeszcz 20 cm niżej. Teraz do dyspozycji miałem ponad 35 cm. Dlaczego to piszę? U Ciebie są już chudziaki, bo jeśli jesteś przed to może zrób jak ja. Napracowałem się to fakt ale weszło 10 chudziaka, 20 styro i posadzka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 27.12.2016 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Otrzymałem ofertę na płytę PIR 120 mm w okładzinie Alu. wychodzi brutto 46 zł/m3Fakt, PIR jest za m3 droższy 2X od najlepszego styro, a tylko o połowę cieplejszy. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario244 27.12.2016 16:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Sory za to co napiszę, ale gdzie żeś Ty był jak budowali Ci murarze ten dom? Jak to mówią , dla siebie buduje sie trzeci dom. Wydawało mi sie wystarczająco , tym bardziej że sąsiedzi wokół też mają po 10cm izolacji. Dzisiaj zostawiłbym więcej , choć 10cm , to tez nie ma strasznej tragedii. Poza PIRem zastanawiam sie nad styropianem grafitowym swisspora EPS100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 27.12.2016 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Chlopaki dobrze pisza - 10cm to stanowczo za malo jak na styropian. Tez mam tylko tyle i krew mnie zalewa jak o tym mysle. Czlowiek madry po szkodzie... dobrze, ze chociaz na sciany dalem 20cm a budowlancy mowili po co az tyle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maniek1986 02.02.2017 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Cześć, podłączę się do temat/problemu. Również jestem po szkodzie, tzn. już mam wylany chudziak, strop nad parterem i niestety wyszło za mało miejsca na ocieplenie posadzki. Będzie podłogówka, grzanie pompą ciepła PW. Tzn. od chudziaka do progu otworu na drzwi tarasowe i drzwi wejściowe mam 15 cm, co oznacza, że w tej wysokości powinienem się zmieścić z ociepleniem, wylewką i gresem.... Możnaby ewentualnie podwyższyć progi drzwi i okien, co da dodatkową wysokość podłogi, ale obniży wysokość pomieszczenia. Teraz od chudziaka do sufitu jest jakieś 283-284 cm. Pomieszczenie gotowe z podłogą powinno mieć 270 cm. Trzeba założyć, że pójdzie: 2 cm na tynk sufitowy, gres 2 cm, wylewkę 6 cm, więc na styropian zostaje 4 cm, czyli zwalona robota. Mogę podbić próg okien/drzwi o te 6cm, wówczas wysokość gotowego pomieszczenia spadnie do 264-265 cm, ale co zrobić... Jest to porażka, ale skuwać teraz prawie 100m2 chudziaka to trochę uciążliwe. Chyba, że dałoby się go zeszlifować maszynowo (np. ze 3 cm) - jeśli coś takiego się wykonuje, ale to da te po prostu 3 cm wysokości więcej lub 3 cm ocieplenia więcej. Zakładając, że będę mieć do dyspozycji te 10 cm, w jakie rozwiązanie wejść? Myślałem o: a) wariant tańszy: - 5 cm płyty poliuretanowej o lambdzie 0,023: http:// http://www.recticelinsulation.be/pl/product/eurofloor ok: 26 zł za 1m2 grubości 5 cm - 5 cm styropianu o lambdzie 0,030: http://www.styropmin.pl/1,2,10,13,passive-pro-30 ok. 11 zł za 1m2 grubości 5 cm - warstwie folii aluminiowej: http://www.folnet.pl/towar/folia-aluminiowa-pod-ogrzewanie-podlogowe?gclid=Cj0KEQiAzsvEBRDEluzk96e4rqABEiQAezEOoIt8Y-VXUKPd6abEi4W4Gu0TKpn9uPBQNMZVvWCR3g0aAk3C8P8HAQ#3 wówczas 1 m2 łącznie ok. 38 zł b) wariant droższy: - 2x 5 cm powyższej płyty poliuret. - warstwa powyższej folii aluminiowej wówczas 1 m2 łącznie ok. 53 zł Będę wdzięczny za podpowiedzi co do powyższych wariantów, czy będą skuteczne i czy mogą być inne rozwiązania ? Pozdrawiam, Mariusz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.02.2017 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Tzn. od chudziaka do progu otworu na drzwi tarasowe i drzwi wejściowe mam 15 cm, co oznacza, że w tej wysokości powinienem się zmieścić z ociepleniem, wylewką i gresem.... Próg to może być problem, ale nie taki, jak myślisz. Co nazywasz progiem? Masz chudziaka poniżej poziomu ścian fundamentowych? Jak w tym wątku masz chudziak w zagłębieniu[/url]? I chcesz na tym zrobić wylewkę z podłogówką ledwo oddzieloną dylatacją od tego radiatora (fundamentów) zakopanego w gruncie? Tym, że trzeba będzie pod drzwi tarasowe poszerze bym się nie przejmował. Wręcz przeciwnie. Patrz tylko, czy wysokość pomieszczenia nie spadnie poniżej dopuszczalnej i czy drzwi nie będą za niskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 02.02.2017 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Ja bym nic nie mieszał i po prostu dał płytę PIR grubości 10 cm (będzie to prawie tyle co 16- 18 cm dobrego styropianu). Wiem że to drogo bo masz kawał podłogi, ale niestety jeden błąd przy projektowaniu i tak to wygląda i teraz musisz to jakoś nadrobić. Przy podłogówce nie ma kompromisu, albo będziesz grzał grunt albo pokoje. Ja też mam niewiele więcej bo 12 cm na ocieplenie i tak było w projekcie, ale byłem tego świadomy i zdecydowałem że dam 12 cm płyty PIR, zamiast najlepszego styropianu, przeliczyłem koszty już na etapie projektu i wiem że będzie drożej coś ok 2 tyś zł w porównaniu z najlepszym styropianem. Ale ja mam połowę tego metrażu podłogi co Ty. Ot taka zaleta domów z poddaszem, podłoga na gruncie ma małą powierzchnię dzięki temu można nadrobić ze stratami ciepła. Nie zaniżaj poziomu chudziaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maniek1986 02.02.2017 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 (edytowane) Dzięki za opdowiedzi, już precyzuję co do progów: Na zdjęciu niżej zaznaczyłem wysokość od wylanego chudziaka do krawędzi otworu drzwi tarasowych jest tego ok 14-15 cm - tak samo jest przy drzwiach wejściowych (może się wydawać, że nie ma nawet tych 15 cm , bo jest skute wszystko lodem, ale mierzyłem). Czyli jak do tej krawędzi dojedziemy z podłogą typu gres/panel 2 cm, damy wylewki 6-7 cm, to okazuje się, że styropianu/płyty wsadzimy 5-6 cm, o ile wszędzie jest w miarę równy chudziak. Na poniższym przekroju widać, że projektant na rysunku nie oznaczył wysokości posadzki, a zrobił to w opisie przy przekroju - spis warstw po prawej. Kierbud i budowlańcy, odczytali tylko z rysunku (nie patrząc na warstwy z opisu z prawej), że od tych progów okien/drzwi mają 15 cm, bo oznaczenie z prawej strony jest -0,15. A to oznaczenie, architekt zrobił w odniesieniu, że podłoga gotowa ma być 15 cm ponad poziomem gruntu "na zewnątrz". W efekcie mam 15 cm, na ocieplenie, wylewkę, i podłogę. Teraz skąd pomysł "podniesienia progów" - jeśli dałbym 10 cm ocieplenia (np. płytą), a następnie wylewki 6 cm i 2 cm gresu, to daje 18 cm, zatem 3-4 cm musiałbym "nadlać" na progach otworów drzwi i okien. Z oknami tarasowymi nie ma problemu, bo będę brać przesuwne, a producenci mogą zrobić niższe obramowanie i przeszklenie (nie 220 tylko np. 215). Schody będą na konstrukcji samonośnej, więc też nie ma problemu z pierwszym stopniem itd. Bardziej boję się o drzwi wewnętrzne i wyjściowe. a także obniżenia pomieszczenia. W projekcie jest 270 cm wysokości na gotowo. Obecnie, jak mierzę wysokość od chudziaka do sufitu (gołej Terivy), to jest jakieś 283-284 cm (mierzyłem w 3 miejscach), więc gdy: - damy tynk na sufit - ok. 2 cm - damy 18 cm podłogi, już z gresem, ,to wysokość pomieszczenia spadnie (optymistycznie) do 262-264cm, co w przypadku salonu/jadalni/kuchni może wyglądać głupio (nie wspominam o tym, że żona chce sufit podwieszany ...) Stąd jeszcze pomysł lekkiego szlifu chudziaka (jakieś 3-4 cm) albo skucia przynajmniej części mieszkalnej, poza garażem, tj, ok. 76m2. i wylania od nowa. Edytowane 2 Lutego 2017 przez maniek1986 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.02.2017 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 (edytowane) Na zdjęciu niżej zaznaczyłem wysokość od wylanego chudziaka do krawędzi otworu drzwi tarasowych jest tego ok 14-15 cm - tak samo jest przy drzwiach wejściowych (może się wydawać, że nie ma nawet tych 15 cm , bo jest skute wszystko lodem, ale mierzyłem). Czytałeś podlinkowany wątek? Na zdjęciu trudno to ocenić, z czego jest ten próg, ale chyba chudziak masz za nisko, a nie za wysoko. Może da się uratować sytuację, dając ze 20cm EPS, pod drzwi 5cm XPS, 5cm poszerza i na wysokości poszerza wylewkę. Jak masz 283cm to ujmując 28cm (coś na wylewkę trzeba położyć) zostaje 255cm. Da się żyć. Z projektu też nie mogę się dopatrzeć, czy masz chudziaka równo z fundamentem, czy niżej. Jak to jest ściana, to można to skuć i wywalić - i dać poszerze. I nie będzie mostku. Jak to fundament i idzie tak dookoła, to masz większy problem. Bo masz praktycznie styk ogrzewanej wylewki z fundamentem i ciepło idzie w glebę. W moim projekcie wygląda to tak: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=380577 Czyli chudziak powinien być na równo. Zrozum, że "za niski" próg nie jest problemem. Problemem jest to, że jest w ogóle. A tym bardziej, jak jest to ściana fundamentowa. Tu masz wygooglany przykład, jak to powinno wyglądać (nie jedyna słuszna opcja - ale jedna z najlepszych): http://www.oknagalio.pl/images/stories/poradnik/montaz_drzwi/drzwi_profil_systemowy/01_systemowy_profil_pod_drzwiami.jpg To pod drzwiami, to właśnie poszerze. I na tym poziomie dajesz EPSa i wylewkę. Nie ma mostku. Edytowane 2 Lutego 2017 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maniek1986 03.02.2017 00:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 Czytałeś podlinkowany wątek? Na zdjęciu trudno to ocenić, z czego jest ten próg, ale chyba chudziak masz za nisko, a nie za wysoko. Może da się uratować sytuację, dając ze 20cm EPS, pod drzwi 5cm XPS, 5cm poszerza i na wysokości poszerza wylewkę. Jak masz 283cm to ujmując 28cm (coś na wylewkę trzeba położyć) zostaje 255cm. Da się żyć. Z projektu też nie mogę się dopatrzeć, czy masz chudziaka równo z fundamentem, czy niżej. Jak to jest ściana, to można to skuć i wywalić - i dać poszerze. I nie będzie mostku. Jak to fundament i idzie tak dookoła, to masz większy problem. Bo masz praktycznie styk ogrzewanej wylewki z fundamentem i ciepło idzie w glebę. Kaizen, ten próg to po prostu bloczek betonowy, który stoi na fundamencie i na nim jest wywinięta otulina, która oddziela go od Ytonga. Był dawany jeden bloczek więcej (wyżej), ponieważ kierbud stwierdził, że będzie za niski spadek z garażu, więc dano 1 warstwę bloczka 12 cm więcej .... no i teraz sobie tak myślę, że to mogło zakłócić sprawę i np. dano jeden bloczek Ytonga mniej, gdzie różnica w wysokości pomiędzy bloczkiem betonowym, a Ytongiem jest 8 cm, co teraz się przełożyło na wysokość pomieszczenia - tak się domyślam ... by w sumie mniej więcej tyle by brakowało do zachowania projektowego ocieplenia i podłogi. Co do naprawy błędu - rozumiem co sugerujesz i masz racje co do chudziaka. Jak zrobię za niskie ocieplenie i zrównam się wylewką z tym progiem (bloczkiem), to ciepło będzie uciekać ma boki, ale zachowam wysokość pomieszczenia. Natomiast jak ułożę 15 cm styro to bym się zrównał z tą krawędzią bloczka, izolując się od niego, a potem te 6 cm wylewki i 2 cm podłogi dał, w efekcie czego wysokość pomieszczenia będzie ok. 260. Zagadką pozostaną drzwi - muszę to jeszcze pomierzyć. Ewentualnie, gdybym nie mogł połozyć tych 15 cm, tylko np. 10, to może zrobić te 10 cm płyt poliuretanowych, a od tego bloczka jakąś zrobić dylatację styropianem na poziomie wylewki - nie wiem czy tak można, aby po całym obwodzie pomieszczeń między wylewką a ścianą było np. 2 cm styro? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 03.02.2017 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 A jaki styro do garażu ? Zwykły czy może styrodur ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 03.02.2017 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 A jaki styro do garażu ? Zwykły czy może styrodur ? Żaden . Od dylatować od domu i nie ogrzewać. Straty budynku i grunt zapewnią dodatnią temperaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maniek1986 03.02.2017 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 Co do garażu, jest on w wysunięty w większości poza bryłę budynku - w moim poście nr 14 powyżej jest rysunek frontu. Nad garażem będzie taras. Ewentualnie mogę wrzucić tam grzejnik niskotemperaturowy na czarną godzinę. Co do ocieplenia, to chcę odizolować ścianę między garażem a resztą, np. 10 cm dobrego styro. U mnie grunt to piach, 30-40 cm poniżej gruntu to piach jak na plaży (prawie biały), więc nie wiem czy nie położyć jakiegoś styro albo inną izolację, żeby nie podciekało wodą. Wody są u mnie nisko, ale wiecie jak z piaskiem, woda łatwo przenika. Jak radzicie, może jednak rzucić te 7-8 cm styro i dać grzejnik niskotemp.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts