pytlakos 30.12.2016 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 (edytowane) Cześć, chciałbym uniknąć taktowania pieca. Piszecie tu że zależy to głównie od zbyt dużej mocy minimalnej, ale czy są jeszcze inne czynniki? Co zrobić żeby tego uniknąć? Idąc tym tropem wybrałem sobie Immergas Victricx 12kW, bo moduluje od 1.9. Ale czy warto się na tym skupiać? Może okolice 3kW też są ok i warto rozważyć inne kotły? Będę wdzięczny za jakąś podpowiedź. Edytowane 2 Stycznia 2017 przez pytlakos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 30.12.2016 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 Masz podłogówkę? Jeśli tak, to jest to dobry bufor ciepła, który przy odpowiednich ustawieniach temperatury komfortowej i ekonomicznej oraz odpowiednich przedziałów czasowych dla nich, pozwoli uniknąć taktowania nawet przy kotłach z większą mocą minimalną. Opisywałem ze trzy razy jak mam to poustawiane, możesz poszukać w moich wpisach, bo nie wszystko teraz pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 30.12.2016 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 Przy archaicznym sterowaniu (czyli on/off) i bezsensownych oknach czasowych nawet kociol z pmin. na poziomie 3kW nie bedzie taktowal. Ale jesli masz instalacje nowoczesna (sterowana pogodowo w 100%) to pmin. jest bardzo wazna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.12.2016 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 A dlaczeggo niby "bezsensownych" oknach czasowych ? Mam sterowanie pogodowe, mam kocioł z mocą 1,9kW i po miesiącu pracy na100% pogodówki założyłem okna czasowe, żeby podnieść komfort użytkowania.Z tego co widzę, to nie jetem jedyny.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pytlakos 30.12.2016 12:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 A dlaczeggo niby " po miesiącu pracy na100% pogodówki założyłem okna czasowe, żeby podnieść komfort użytkowania. Fotohobby, rozwiniesz to? Dlaczego wprowadziłeś okna czasowe i dlaczego zwiększyło to komfort? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.12.2016 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 Dlatego, że kiedy kocioł pracował prawie 24h z temperaturą zasilania 28C, pomimo 22C wrażenie ciepła i komfort chodzenia boso po gresie był niższy, niż teraz, kiedy wprowadziłem okna 5-8 rano 13-16 po południu i 19-22 wieczorem.Temperatura zasilania teraz to 32-34C a dzięki temu, kiedy wstajemy, wracamy z pracy, czy bierzemy wieczorny prysznic podłoga jest nieco bardziej rozgrzana i mimo iż na termometrze nadal jest 22C to wrażenie jest lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 30.12.2016 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 Przy archaicznym sterowaniu (czyli on/off) i bezsensownych oknach czasowych nawet kociol z pmin. na poziomie 3kW nie bedzie taktowal. Ale jesli masz instalacje nowoczesna (sterowana pogodowo w 100%) to pmin. jest bardzo wazna. Jak wychodziło w wątku gazowym, doszliśmy z fotohobby do podobnych wniosków. W dobrze izolowanych domach straty ciepła są niewielkie, a temperatura jest stabilna mimo okresowej pracy kotła. Podłogówka daje nam jeszcze spore opóźnienie reakcji i dodatkową stabilność. Przyjemne promieniujące ciepło mamy dokładnie wtedy kiedy jest potrzebne i to ma sens. Pogodówka... przypuszczam że w domach z dużymi stratami i przez to możliwymi wahaniami temperatur rzeczywiście jest przydatna. To że kocioł czasami pracuje tylko rano, a resztę dnia się nie włącza, w żaden sposób nie ogranicza komfortu, nie zwiększa rachunków, ani nie generuje wahań temperatur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pytlakos 01.01.2017 12:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 Pogodówka... przypuszczam że w domach z dużymi stratami i przez to możliwymi wahaniami temperatur rzeczywiście jest przydatna. Gorbag, masz na myśli, że w dobrze izolowanym domu lepiej sterować inaczej niż pogodówką? Sens okienek czasowych rozumiem, ale piec przecież musi skądś wiedzieć ile energii wpuścić w podłogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.01.2017 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 Gorbag, masz na myśli, że w dobrze izolowanym domu lepiej sterować inaczej niż pogodówką? Sens okienek czasowych rozumiem, ale piec przecież musi skądś wiedzieć ile energii wpuścić w podłogę. Wpuści tyle, żeby uzyskać żądaną temperaturę i wtedy sterownik go wyłączy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pytlakos 01.01.2017 23:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 Wpuści tyle, żeby uzyskać żądaną temperaturę i wtedy sterownik go wyłączy No tak, ale to chyba pogodówka musi dać info ile tej energii potrzeba, bo jeśli przyjmiemy temperaturę wewnątrz jako kryterium, to po pierwsze po wyłączeniu będzie nadal grzać (bezwładność), a po drugie zupełnie inny będzie efekt przy -15, a inny przy +15. Jak termostat w domu może sensownie sterować ogrzewaniem przy podłogówce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.01.2017 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 Przy +15 nie trzeba grzac A na powaznie - nikf ci nie zabrania stosowania regulacji pogodowej i okien czasowych. Ja tak mam. Gdybym nie mial,to pewnie ze trzy, cztery razy w sezonie zmienilbym sobie temperature zasilania w zakresie 30-34C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pytlakos 02.01.2017 13:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 No nie zabrania, to wydaje się najsensowniejsze. Z wypowiedzi Gorbaga wynikało co innego, ale może po prostu to było nieprecyzyjne sformułowanie a ja się czepiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts