Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2017 - witamy i zapraszamy :)

Recommended Posts

Lukkas dzięki :) Dom ma około 230 m2

My planujemy od początku rekuperacje z gruntowym wymiennikiem, pompę ciepła i ogrzewanie podłogowe w całym domu. Na podłogę kafle i panele. Facet od ogrzewania powiedział, że jak najbardziej może tak być, trzeba tylko to dobrze przeliczyć i dobrać odpowiednią moc pompy. W szczegóły się nie wdaję, mąż zajmuje się sprawami technicznymi i samą budową, ja dalej przestawiam ściany i planuję odpływy, bo to musimy wiedzieć zanim zaczniemy.

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

01.jpg09.jpg07.jpg02.jpg03.jpg

A tak się mniej więcej będzie prezentował z zewnątrz. Dach ma być bezokapowy, ale stylistyka mimo to raczej retro. Parter jest dosyć wysoki ze względu na rekuperację, którą chcemy schować w podwieszanym suficie. Marzyły mi się też bardzo wysokie okna na parterze, więc zaplanowałam takie na 270 cm. Ciekawa jestem jak to wyjdzie.

Cieszę się, że tak uważasz, bo właśnie w takim miejscu będzie stał :)

Cytuję swój post z poprzedniej strony, tu jest rzut parteru i poddasza.

[ATTACH=CONFIG]379870[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]379871[/ATTACH]

Po prawej, w tej niższej części jest mieszkanie dla babci, a nad nim moja pracownia z tym trójkątnym oknem. W pokojach córek wymarzyłam sobie wykusze z niskim siedziskiem. Siłą rzeczy na dole też powstał wykusz i będzie piękne miejsce na choinkę w zimie ;)

Muszę poprzestawiać trochę ściany na parterze w części gospodarczej. Łazienka wyszła stanowczo za mała. W tej przestrzeni, która na projekcie znajduje się poniżej schodów, muszę zmieścić łazienkę, pomieszczenie na pompę ciepła, mini spiżarnię i ewentualnie garderobę.

Edytowane przez swieja

Cześć wszystkim, my w tym roku zaczynamy budowę zapachu wiosny m70, w końcu po roku papierologi związanych z podziałem działki ma dwie czekamy na pozwolenie na budowę i kredyt i startujemy.

Czy ktoś z was planuje ogrzewanie z kotłem na pelet bo my o tym myślimy ale nie mamy żadnych doświadczeń z tym ogrzewaniem?

Cześć wszystkim, w tym roku wraz z żoną i prawie 6-letnią córką planujemy rozpocząć budowę domu. Działka już jest prawie kupiona (czekamy na podpisanie umowy notarialnej), projekt w sumie też wybrany ("Dom w pięknotkach") ale musimy go lekko zmodyfikować. Mam nadzieję, że wszystko się uda zrobić bez większego stresu :-)

Witajcie,

Z żoną będziemy bociankami 2017 :)

Plan jest aby zacząć jak najszybciej, ale biurokracji nie da się przeskoczyć.

Działka kupiona pod koniec października 2016, WZ złożona w listopadzie.Aktualnie się uprawomocnia, projekt wybrany pracowni Archon+ "Dom w Jabłonkach G2 - https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-jablonkach-g2-m51a3660b98bfb

jabłonki.jpg

rzut parteru.jpg

rzut poddasza.jpg

Szybka adaptacja i występujemy o PNB, Mamy dwie ekipy z których negocjujemy, kier-buda musimy jeszcze znaleźć no i mamy dobrego znajomego Inspektora, który będzie sprawdzał wszystko w tym kierbuda i ekipę. Jak się uda to plan jest aby rozpocząć przełom maja/czerwca br.

Co do projektu i zmian planujemy:

1. wydłużenie salonu do 1m względem pierwotnego projektu

2. ew. wydłużenie garażu do max 50 cm i wydzielenie kotłowni a w garaży wnęka na rowery etc

3. zmiana okien francuskich na poddaszu (4szt) na zwykłe

4. zmiana wymiaru okna w garażu inny wymiar 150/70 lub pozbyć się całkiem

5. zamurowanie wejścia ze strony wiatrołapu do spiżarni.

6. ew. zmiana umiejscowienia komina w kotłowni przenosząc go na ścianę boczną w kotłowni aby na poddaszu nie wychodził w pomieszczeniu pralni tylko tak jak jest to w koncepcji nowego projektu Dom w Jabłonkach 12 (G2) kosztem szafy wnękowej. Niestety ten projekt dostępny dopiero od 20 kwietnia.... (nie możemy tyle czekać)

7. wydłużenie zadaszenia tarasu od strony ogrodu

8. zastosowanie wentylacji mechanicznej z rekuperatorem

9. Ogrzewanie gazowe

10. Najprawdopodobniej dodamy dwa ogna dachowe do garderoby oraz do kabinetu na poddaszu oraz te w sypialni delikatnie przesuniemy.

Nie wiemy czy wszystkie zmiany robić u projektanta, chyba któreś można na etapie budowy przez Kierownika, gdzieś o tym było na forum. Jeśli potwierdza to ktoś to dajcie znać. Na pewno można zaoszczędzić częściowo na architekcie.

Zdajemy się na dobre rady forumowiczów odnośnie ewentualnych zmian w projekcie - napiszcie weźmiemy pod uwagę.

Marcin

Edytowane przez Marcin55

No chyba że się nie da... to nadal czekamy :-(

Prognozę sprawdzałeś? U mnie teraz upał, bo -3*. Ale w poniedziałek w nocy ma już być -9 a do końca tygodnia spadać do minus kilkunastu.

IMO nie warto się teraz szarpać i odkrywać gruntu, żeby odkryty zamarzał głębiej.

No i jestem po wizycie pana koparkowego i kierownika budowy. Ustaliliśmy, że podnosimy budynek o 40 cm. W związku z tym korytowanie będzie o około 40 cm plytsze. Niestety wiąże się to z tym że trzeba będzie obsypać budynek ziemią lub podnieść o tyle poziom, ale ze względu na wysokie wody gruntowe jest to niezbędne. Tak czy inaczej jutro pan koparkowy wchodzi na budowę i zaczynamy :-) Póki co sam wykop, szalowanie, i układanie zbrojeniowego i czekamy do nieco dłuższej odwilży.

Kaisen, rozmawiałem z kier-budem i p. koparkowym, którzy w mojej okolicy postawili kilka domów i wg nich jeśli teraz tego nie zrobimy, to po odwilży conajmniej przez miesiąc nie wjada zadnym sprzetem. Dlatego też jeśli teraz zrobimy wykop , szalunek i zbrojenie a po mrozach z wtorku i środy zalejemy ławy i zrobimy stan zero, to akurat będę miał czas na zejście wód roztopowych przed murowaniem scian...

Edytowane przez Viniu

Ustaliliśmy, że podnosimy budynek o 40 cm.

Wiesz, że to wymaga nowego PnB? Na zatwierdzonym projekcie masz naniesioną wysokość a jej zmiana:

Art. 36a. 1. Istotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę jest dopuszczalne jedynie po uzyskaniu decyzji o zmianie pozwolenia na budowę

[...]

5. Nieistotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę nie wymaga uzyskania decyzji o zmianie pozwolenia na budowę i jest dopuszczalne, o ile nie dotyczy:

1) zakresu objętego projektem zagospodarowania działki lub terenu,

2) charakterystycznych parametrów obiektu budowlanego: kubatury, powierzchni zabudowy, wysokości, długości, szerokości i liczby kondygnacji,

Panie i panowie, jutro (tak tak wiem, że jutro jest niedziela) pan koparkowy wjeżdża na działkę :-) Póki co kontrolnie, żeby sprawdzić, czy w ogóle da się kopać... jeśli się da tonów poniedziałku zaczynamy !!! No chyba że się nie da... to nadal czekamy :-(

też miałem taki zamiar ale na razie spore mrozy nadają.

od przyszłego tygodnia w dzień 0, +2 a w nocy od -3 do - 5. czy przy takich temperaturach można śmiało zalewać ławy? pewnie jakiś dodatek będzie trzeba dołożyć.

Dzień dobry, witam wszystkich rozpoczynających budowę w 2017 :-)

My tzn ja i mąż, również mamy taki zamiar, ale w ostatnich dniach dopadła mnie jakaś depresja budowlana i nie wiem czy do przyszłego roku cokolwiek ruszy..... sprawy stanęły jak na razie na etapie projektu.... Zdecydowalismy się na projekt indywidualny, pani architekt "robi ale póki co idzie to jak krew z nosa..... noby jest wstepna koncepcja, pani pracuje nad dachem i elewacją " już, już, potrzebuję jeszcze dzień, dwa i będzie gotowe" i tak mijają kolejne dni...... Za chwilę wykonam kolejny telefon, ale po woli tracę nadzieję, ze to się uda......

Do rzeczy, planujemy budowę w województwie dolnośląskim, start mamy zaplanowany na maj..... ale na razie ani projektu, a co za tym idzie nie mamy jeszcze pozowlenia... Póki co, w ciemno zaklepuję dobre ekipy, bo już wiem, że terminy gonią i tak na przykład, hydraulik już ma terminy na czerwiec zaklepane, więc jeśli chcę go mieć pewnego na wrzesień, to już na dniach powinnam z nim się dogadać i najpóźniej do kwitnia podpisać umowę.

Nie chce się martwić na zapas, ale lubię mieć wszysto zaplanowane , więc tutaj tak jakby czuję lekki stresik ... ;-)

Krótko o naszym projekcie:

Palnujemy dom parterowy, ok 150m pow użuytkowej, 3 sypialnie, gabinet, salon, jadalnia, spiżarnia, dwie garderoby, łazienka, wc z prysznicem i pralnia. bez poddasza, ew. mały strych.