Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2017 - witamy i zapraszamy :)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cześć wszystkim, w tym roku wraz z żoną i prawie 6-letnią córką planujemy rozpocząć budowę domu. Działka już jest prawie kupiona (czekamy na podpisanie umowy notarialnej), projekt w sumie też wybrany ("Dom w pięknotkach") ale musimy go lekko zmodyfikować. Mam nadzieję, że wszystko się uda zrobić bez większego stresu :-)

Dziś dotarła do mnie informacja, że prawdopodobnie w ciągu najbliższych dwóch tygodni będę już pełnoprawnym właścicielem działki. Oby naprawdę okazała się ona tą wymarzoną (i bezproblemową) :D

Hellenaj: http://www.sfinjak.wroclaw.pl/umowa_tmpl.docx i http://www.sfinjak.wroclaw.pl/umowa_aneks_tmpl.docx

Można by jeszcze postraszyć wykonawcę karami umownymi, ale w sumie doszedłem do wniosku, że bardziej mi zależy, żeby w razie czego wywalić wykonawcę z budowy, niż żeby certolić się z naliczaniem kar.

Z architektem, jak napisałem wyżej,. też miałem problem przy umowie, więc postanowiłem nie skorzystać z usług. Z doświadczenia wiem, że jeżeli ktoś robi problem z podpisaniem umowy, to czuje, że może mieć kłopot z jej realizacją.

I szukam projektu od nowa . Niestety płaski dach nie wchodzi w grę . Masakra a najgorzej że nic mi nie podchodzi

Szkoda czasu (mówię z doświadczenia). Też szukaliśmy, przejrzeliśmy chyba wszystkie dostępne wizualizacje. I w każdej było coś nie tak.

Znajdź solidnego architekta i zamów projekt indywidualny.

Nie wystarczy dodać do "Waszego" projektu dach zgodny z wymogami? To chyba najłatwiejsze wyjście z możliwych.

hm ...podobno musieliby wykonać projekt od nowa ale dzięki za podpowiedz napiszę do nich takie zapytanie. Ciszę się że nie kupiłam bo ja z tych niecierpliwych :). Znalazłam jeszcze jeden który też mi pasuje http://www.dobredomy.pl/projekt/lukrecjaIII/ natomiast z meżem nie mam problemu bo dla niego to co najważniejsze to garaż dwustanowiskowy resztę wybieram ja :)

już pytałam 8 tysięcy za projekt ..trochę duzo

:D

Agaz liczyłaś ile będzie Cię kosztowała adaptacja gotowca? To że kupujesz "gotowy" projekt nie oznacza że na jego podstawie możesz składać dokumenty o PnB. :no:

Gotowca należy zaadaptować do istniejących warunków zabudowy lub MPZP... a to kolejne koszty.

Przemyśl to sobie dokładnie ;)

własnie apropo adaptacji wiecie jakie ceny adaptacji projektu u architekta bez żadnych zmian ?

Byłem wstępnie u dwóch i ceny różnie 4300 -5500 coś taniej a radę jak myślicie ?

Ja nie wiem czym podyktowane są te ceny ale jeśli projekt gotowy np.2500 a adaptacja 2 razy tyle to trochę nie logiczne :mad:

Trzeba szukać, moj archi robi adaptacje za 2500 tys. ze zmianami.

Ja mam juz wybranego wykonawcę . Umówieni jestesmy na maj. Teraz naciskam na projektantów żebyśmy wreszcie skończyli projekt.

Najgorsze jest to,ze nie mam mapy do celów projektowych. Jak tak dalej pójdzie, to nie wyrobimy sie ze złożeniem papierów do PNB.

Szukam materiałów, u nas strasznie cieżko o silikaty . Dzwonię po składach i albo zupełnie nie prowadzą albo na zapytanie sprowadza i tak czekam na wyceny.

Mam dopiero z dwóch składów . Korzystniejsza to za silke 18 kL. 15 3,35 zł/bloczek

Za 12 -2,35 zł/szt i za 8 - 1,70 zł

To juz komplet- z transportem i wyładunkiem.

Macie jakieś porównanie?

:D

Agaz liczyłaś ile będzie Cię kosztowała adaptacja gotowca? To że kupujesz "gotowy" projekt nie oznacza że na jego podstawie możesz składać dokumenty o PnB. :no:

Gotowca należy zaadaptować do istniejących warunków zabudowy lub MPZP... a to kolejne koszty.

Przemyśl to sobie dokładnie ;)

Niby adaptacja 2500 tysia no to jak nie patrząc 5 kola już jest ale mocno biore pod uwage twoje sugestie. napisałam do jednej z pracowni we Wrocławiu i nawet przypomniało nam się że kuzynka męża ma własna pracownie projektów :) nie rozmawialismy jakieś 20 lat haha może warto odświeżyć relacje rodzinne. Dobrze że mamy jej wizytówke nawet nie wiem jak to sie stało że przez tyle lat kilka przeprowadzek cięgle jest :)