Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z PnB - symetryczny dach

Recommended Posts

Witam, mam zaprojektowany taki dach jak poniżej na obrazku.

Pani z urzędu prosi o doprowadzenie dachu do wymogów zgodnych z WZ wktórych jest napisane , że dach ma być wielo lub dwuspadowy o symetrycznych połaciach.

Czy ten dach jest niesymetryczny ? Czy naprawdę, nie będę mógl wybudować zadaszenia tarasu "wyciągając" dach o metr dłużej niż jest wyciągniety nad wjazdem do garażu ?

Na czerwono zaznaczyłem jak mam przeprojektować dach aby projekt był zaakceptowany - to chyba jest chore nieprawdaż ? czy takim jednym słowem w WZ - symetryczny - urzędnik może zanegować pozytywne wydanie pozwolenia na budowę

Jak rozwiązać ten problem ?

file-page1.jpg

Z urzędnikami nie wygrasz, trzeba by się sądować a szansa na wygraną jest nikła, bo sądy są po stronie wiadomo której. Stosowanie takiej pierdoły jako wymóg do WZ bez uzasadnienia jest niezgodne z przepisami. Ograniczenie wolności w wyborze musi nosić znamiona coś za coś, czyli narzucając symetryzację dachu musi to być poparte uzasadnieniem ograniczenia w stopniu równoważnym. Niestety w wielu przypadkach zarówno WZ jak i MPZP są tworzone łamiąc te zasady i narzucają "samowolkę" projektującego. Przerabiałem to dość dokładnie, niestety obecny ustrój prawny pozbawia nas skutecznych narzędzi które pozwalają bronić się przed narzucaniem czyjejś wizji. Na tą chwilę możesz wnioskować o pisemne uzasadnienie symetryzacji, wg mnie główne połaci czyli które kryją pomieszczenia mieszkalne są symetryczne. Wyrok NSA końchttp://www.orzeczenia-nsa.pl/wyrok/ii-sa-kr-100-14/pozwolenie_na_budowe_uzytkowanie_obiektu_lub_jego_czesci_wykonywanie_robot_budowlanych_innych_niz/552a08.html

Jeśli tak stanowi WZ to tak musi być...

Najprościej potulnie dostosować się do WZ. Wydawanie WZ to miejsce patologii i samowoli urzędniczych. Bez merytorycznego uzasadnienia można nakazać inwestorowi cokolwiek np. dach sferyczny.

Ale nie myśl, że przy MPZP jest lepiej. Ja mam taką sytuację, gdzie mam MPZP (który jest rodzajem prawa lokalnego) i kilka innch uchwał samorządowych zazębiających się z zapisami w MPZP (systemy ogrzewania, ogrodzenia, zagospodarowanie wody). W dziale planowania przestrzennego odpowiedzieli, że nie wiedzą czy MPZP czy inne uchwały mają priorytet. "To zależy". Na tym prawnicy robią habilitacje.