wother 03.01.2017 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Witam, mam zaprojektowany taki dach jak poniżej na obrazku. Pani z urzędu prosi o doprowadzenie dachu do wymogów zgodnych z WZ wktórych jest napisane , że dach ma być wielo lub dwuspadowy o symetrycznych połaciach. Czy ten dach jest niesymetryczny ? Czy naprawdę, nie będę mógl wybudować zadaszenia tarasu "wyciągając" dach o metr dłużej niż jest wyciągniety nad wjazdem do garażu ? Na czerwono zaznaczyłem jak mam przeprojektować dach aby projekt był zaakceptowany - to chyba jest chore nieprawdaż ? czy takim jednym słowem w WZ - symetryczny - urzędnik może zanegować pozytywne wydanie pozwolenia na budowę Jak rozwiązać ten problem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.01.2017 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Stosować prawo w projekcie i samowolkę w czasie budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wother 03.01.2017 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 To nie wchodzi w grę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.01.2017 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 no to nie masz wyjścia, bo urząd nie wyda PnB niezgodnego z WZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wother 03.01.2017 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Czy taki dach jest nizgodny z WZ ? Jest on niesymetryczny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 03.01.2017 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Z urzędnikami nie wygrasz, trzeba by się sądować a szansa na wygraną jest nikła, bo sądy są po stronie wiadomo której. Stosowanie takiej pierdoły jako wymóg do WZ bez uzasadnienia jest niezgodne z przepisami. Ograniczenie wolności w wyborze musi nosić znamiona coś za coś, czyli narzucając symetryzację dachu musi to być poparte uzasadnieniem ograniczenia w stopniu równoważnym. Niestety w wielu przypadkach zarówno WZ jak i MPZP są tworzone łamiąc te zasady i narzucają "samowolkę" projektującego. Przerabiałem to dość dokładnie, niestety obecny ustrój prawny pozbawia nas skutecznych narzędzi które pozwalają bronić się przed narzucaniem czyjejś wizji. Na tą chwilę możesz wnioskować o pisemne uzasadnienie symetryzacji, wg mnie główne połaci czyli które kryją pomieszczenia mieszkalne są symetryczne. Wyrok NSA końchttp://www.orzeczenia-nsa.pl/wyrok/ii-sa-kr-100-14/pozwolenie_na_budowe_uzytkowanie_obiektu_lub_jego_czesci_wykonywanie_robot_budowlanych_innych_niz/552a08.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scotystudio 07.01.2017 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Symetryczny to symetryczny i tak ma być. Można poprosić o opinie na piśmie ale to może rozzłościć Panią urzędnik, ale też mogą wskazać że projekt jest akceptowalny. Potrzebny architekt co ma znajomości i może przepchnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liliputek 07.01.2017 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Zrób symetryczny dach to najlepsze rozwiązanie problemu. Jeśli tak stanowi WZ to tak musi być... nie wiem, czy jest o co kruszyć kopię z urzędem. Też musieliśmy mieć symetryczny dach i mamy. Zawsze możesz zobić tak (nadal będzie symetryczny): http://i65.tinypic.com/nvv29u.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 10.01.2017 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 Jeśli tak stanowi WZ to tak musi być... Najprościej potulnie dostosować się do WZ. Wydawanie WZ to miejsce patologii i samowoli urzędniczych. Bez merytorycznego uzasadnienia można nakazać inwestorowi cokolwiek np. dach sferyczny. Ale nie myśl, że przy MPZP jest lepiej. Ja mam taką sytuację, gdzie mam MPZP (który jest rodzajem prawa lokalnego) i kilka innch uchwał samorządowych zazębiających się z zapisami w MPZP (systemy ogrzewania, ogrodzenia, zagospodarowanie wody). W dziale planowania przestrzennego odpowiedzieli, że nie wiedzą czy MPZP czy inne uchwały mają priorytet. "To zależy". Na tym prawnicy robią habilitacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts