Adam___ 04.01.2017 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Witam. W przekroju przestrzeń nad sufitem w naszym domu parterowym ma wyglądać następująco : Krokwie 15 ( w części 16 cm ) , poniżej pustka ok 40 cm , stelaż pod płytę GK i sufit docelowy. Między krokwie planowałem dać 15 cm wełny , zaaplikować piankę PUR otwartokomórkową ok 20 cm , między profile z płyt GK wełnę i płyta GK. Jaką wełnę dawać w poszczególnych etapach? Między krokwie wystarczy "zwykła" 0,4-0,44? Czy jakąś lepszą - 0,33-0,36? Dawać piankę czy może zamontować tam wełnę - leżącą na stelażu od płyty - grubości 20 cm? Powyżej będzie nieużytkowe poddasze - znaczy jakiś stryszek na różne "przydasię" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 05.01.2017 00:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 nie rozumiem, chcesz zrobić pustkę pomiędzy ociepleniem krokwi a ociepleniem na płytach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam___ 05.01.2017 09:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 No tak wychodzi.Odległość między krokwiami a docelowym sufitem to jakies 40 cm. Chciałbym żeby caly wieniec 36 cm był ponad sufitem.W warstwie ocieplenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.01.2017 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 Ja bym wszystko dał na sufit. Lepiej mniej ogrzewać objętości, niż więcej (po co tę pustkę i wieniec chociaż częściowo ogrzewać?). Do tego na dach pójdzie więcej materiały i robocizny, bo powierzchnia większa i trzeba docinać kawałki i mocować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam___ 05.01.2017 14:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 Chyba źle napisałem Ocieplony będzie tylko sufit. W pas dolny - jak się to fachowo nazywa - planuję dać te 15 cm wełny. Następnie byłaby pustka powietrzna i potem na ruszt z płyt GK jakieś 20-25 cm ocieplenia. Ewentualnie jeszcze zaaplikować piankę otwartokomórkową od spodu na wełnę. Dobrze kombinuję? No i jakie wełny stosować w poszczególnych etapach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 05.01.2017 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 W taką pustkę nasypałem od góry regranulat styropianu, bardzo tani, lekki, demontowalny (możesz się w razie potrzeby dostać od góry do wszystkiego) i przyjemny w stosowaniu. Później przykryłem to od góry 20 cm wełny, właśnie w grubości pasa dolnego. Wełna leży na sznurkowaniu. Są miejsca, gdzie izolacja ma łącznie 52 cm grubości, mimo to nie obawiam się o obciążenie płyt, ani konstrukcji czy wieszaków.W starszych wątkach powinny być moje pomiary temperatury z różnych miejsc przekroju ocieplenia stropu. Wychodziło, ku zaskoczeniu wszystkich (w tym moim), że granulat izoluje porównywalnie jak przyzwoita wełna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 05.01.2017 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 Chyba źle napisałem Ocieplony będzie tylko sufit. W pas dolny - jak się to fachowo nazywa - planuję dać te 15 cm wełny. Następnie byłaby pustka powietrzna i potem na ruszt z płyt GK jakieś 20-25 cm ocieplenia. Ewentualnie jeszcze zaaplikować piankę otwartokomórkową od spodu na wełnę. Dobrze kombinuję? No i jakie wełny stosować w poszczególnych etapach Pomiędzy belki proponuję wełnę ROCKMIN PLUS. To są płyty o wymiarach 1000 x 610 mm więc powinno się je wygodniej układać na lekki wcisk miedzy drewniane elementy. Można również wdmuchać granulat z wełny mineralnej GRANROCK . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 07.01.2017 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 słuchaj, ta pustka to nie jest dobry pomysł, będzie Ci tam ciepło spierdzieać, aż miło. Zrób tak jak kolega, zasyp wiórem. Jak zostawisz przerwę, to tak jakbys tej na górze nie dawał wcale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts