Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

koszt robocizny za SSO w budynku 140m2

hudy8

Recommended Posts

Dzień dobry. Piszę na prośbę znajomego ponieważ nie ma konta na forum. Poszukuje firmy budowlanej. Na naszym terenie (woj. Małopolskie) jest kilka firm jednak 2-3 są sprawdzone tzn widzieliśmy domy przez nie postawione. Proszę mi powiedzieć czy cena 52tys zł za stan surowy to przystępna cena? W tę cenę wchodzi : Fundamenty lane, drenaż wokół fundamentów ,ściany z betonu komórkowego, ściany działowe, strop nad parterem lany ,schody, dach kompletny z dwoma oknami z rynnami ale bez podbitki.

Budynek ma 140m2 powierzchni użytkowej + kotłownia i garaż w bryle budynku ok 30m2, dach prosty dwuspadowy.

Edytowane przez hudy8

Metraż to nie wszystko.

Wykonawca liczy sobie pracochłonność i na tej podstawie wycenia. Często inwestor nie zdaje sobie sprawy, co jest pracochłonne. Że jakiś wykusz, zaokrąglenia ścian, czy cuda na dachu to sporo pracy. Ile pracy trzeba włożyć na strop drewniany, a ile na żelbetowy. Więc możemy zgadywać na podstawie szczątkowego opisu, czy to godziwa cena.

"Mój" wykonawca stwierdził, że zbudowanie wg projektu SSO z więźbą to dla niego dwa miesiące pracy (dla czterech ludzi). Do tego oni są praktycznie ciągle "na delegacji". Do domu jeżdżą na weekendy (albo, tak jak teraz, jak pogoda nie pozwala pracować). Być może jakby ekipa była z tej samej czy sąsiedniej miejscowości to policzyliby rabat za brak rozłąki z dziećmi, żoną i kochanką.

IMO takiej roboty za minimalną krajową też nikt, choćby średnio rozgarnięty, nie weźmie. Trzeba trochę się nauczyć, być w miarę odpowiedzialnym. Narzędzia też kosztują. Zaplecze kosztuje (np. sąsiad musiał kupić barakowóz, chociaż siedziba ekipy była w domu 200m od budowy - "moi" przywieźli swoją przyczepę). To nie tak prosto sprowadzić do wspólnego mianownika.

Ale liczy się też renomę. Zanim przyszedł do nas spotykaliśmy się na dwóch ostatnich jego budowach. Teraz ma już po nas "nagranych" dwóch kolejnych klientów i, jak szacuje, zapewnioną robotę do sierpnia.

Prawo rynku.

Prawdę mówiąc ja się lepiej czuję, że robi mi ktoś, kto ma wzięcie. Wybudował wiele domów w okolicy i nie wstydzi się pokazywać. Być może znalazłbym tańszego. Ale to nie jest kupno hot-doga na ulicy, gdzie jak mi nie będzie smakował, to wyrzucę.

Naprawdę, mniej patrz na cenę. Bardziej na renomę. Oszczędzisz tysiąc, dwa czy pięć a potem będzie problem nie do naprawienia albo bardzo kosztowy, jak coś schrzanią albo się nie zrozumiecie. Dobry wykonawca też doradzi, na czym można oszczędzić względem projektu, a na czym nie (zwłaszcza, jak nie ujmuje to jemu pracy - bo jak jemu również, to trzeba zweryfikować, czy inwestorowi to też na rękę).

• 11 months później...

Sorry za odkop sprzed roku, ale bez sensu zakładać nowy wątek, bo zagadnienie to samo.

Zorientowani w temacie, powiedzcie proszę, czy 70 tys netto za robiciznę SSO tego:

https://projekty.muratordom.pl/projekt_poznany,3124,0%2C0.htm

To nie ciut za wysoko, biorąc pod uwagę stawki rynkowe (okolice Krakowa). Fundament z bloczka, ściany porotherm/bk, strop lany żelbetowy, dach blacha na rąbek. Kominów nie będzie.

Cena jest taka jaką ktoś chce zapłacić ja za 134 m2 calkowitej po podlogach, z 2 stropami lanymi i dachem na gotowo zapłaciłem 32,5 tyś i teraz wiem że to tanio choć teraz znalazłbym tańszych ale terminy u nich 2 lata do przodu.Oczywiscie miałem kilka wycen po 40-45 tyś, jakoś mój murarz nie narzekał że dołożył do interesu a za niektóre etapy uważam że zarobił nawet sporo np. parter z laniem stropu robili chyba 6 dniowek w 3-osoby i za to wziął 10 tyś.Ogolnie uważam z perspektywy czasu że zapłaciłem w sam raz.Jakby nie było drugiego stropu lanego to oszczedzilbym ok 4 tyś zł.

Cena 32 tys za ten metraż jest ok nie zdarli z Ciebie. Gdybyś sam robił wybudowałbys za 200 tys. Kumpla podobny metraż wyniósł 270 drobne prace jak płytki panele malowanie robił po pracy coś zaoszczędził i przynajmniej zdobył doświadczenie.

Jedyne co zrobiłem sam na budowie to zasypanie i zagęszczenie fundamentu, no i dowoziłem materiał. Teraz przy montażu okien mam dorobić ocieplenie wokół okien oraz mam zamiar położyć pierwszy raz w życiu płytki w kotłowni. Na samym końcu podejrzewam że będę malował ściany a resztę będą robić fachowcy.

Ale budżet na razie w ryzach....choć z oszczędzania nici co chwile coś wypatrzę i cena 100% większa niż zakładałem.

Ciężko jest utrzymać założony budżet w ryzach. Jak poszedłem z żoną wybrać panele to jej podobały się te po 200. Skończyło się na panelu za 100 i podkładzie multiprotect. Powodzenia w układaniu płytek nie jest to trudne jednak wymaga czasu i staranności. Satysfakcja że się coś zrobiło bezcenna.