maska123 12.01.2017 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 Artykuł na temat doboru właściwej mocy kotła do domu jednorodzinnego.W treści dodano przykład obliczeniowy. Myślę że parę osób może zainteresować Dobór kotła c.o. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.01.2017 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 Znowu jakaś kosmiczna moc na CWU. Skąd się biorą takie moce? 3,06kW na CWU jest w stanie wyprodukować w ciągu doby ponad 74kWh ciepła, czyli ogrzać prawe 1,4m3 wody na dobę czyli 42m3 miesięcznie. To z 20x więcej, niż potrzebuje czteroosobowa rodzina. Najpierw tekst, żeby nie przewymiarowywać, bo niska sprawność, a potem doliczenie 20x za dużej mocy. Co więcej - dodanie jej do mocy na CO, która jest potrzebna przez kilkanaście godzin w roku (BTW - brak informacji, przy jakiem temperaturze te 5,82kW jest potrzebne - bo chyba nie przy 0* ani -10?) Z kolei na przepływowe ogrzanie za mało. Więc zasobnik niezbędny. Skoro w założeniach jest 35KG wody na osobę, to czemu trzeba tyle ogrzać w trzy godziny, a nie w 24? Kurczę, odpadają chyba wszystkie pompy ciepła dla CWU z zasobnikiem - nie przekraczają 2kW mocy. Ale, co dziwne, sprawdzają się w praktyce podobnie jak bojlery z grzałkami o podobnej mocy. No cóż, wpis z 1 stycznia, pisany na kacu, trzeba trochę lajtowo chyba oceniać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 13.01.2017 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Więc zasobnik niezbędny............................ to czemu trzeba tyle ogrzać w trzy godziny, a nie w 24? Dlatego że dość trudno jest żyć w komforcie 4 osobowej rodzinie w której toaletę poranną robi a garnki i talerze zmywa się codziennie, ojciec bierze prysznic w dni parzyste, matka w dni nieparzyste natomiast dzieci kąpią się raz lub dwa razy na tydzień. Zasobnik 150 l wniesie do tego trochę więcej komfortu ..........ale tylko trochę więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.01.2017 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 35 * 4 = 140. To zużycie na całą dobę. Jak mamy zasobnik 150l to nawet jak wszyscy na raz zużyją swój dobowy "przydział" to mam 24h na ogrzanie kolejnych 150l. Ale przecież w naturze taka sytuacja nie występuje, bo nikt nie zużywa dobowej normy na raz a do tego nie wszyscy domownicy na raz. Grzanie zaczyna się za to zaraz po rozpiczęciu pobierania. Więc nawet w największe mrozy dodanie 1KW na CWU jest już z dużym zapasem. A gdy jest cieplej, to i tak mocy zbywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 13.01.2017 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 powiem ze swojego podwórka , ja mam podłogówkę i szczeże powiedziawszy nie ma znaczenia kompletnie ile czy aby powinno się obliczać dodatkową moc do grzania , ja twierdzę że nie powinno się brać tego pod uwagę , bo bezwład podłogówki jest tak duży że zmiany temp są kompletnie niezauważalne , w ubiegłym roku miałem kupę gości i jak zaczęli kompiel o godz 18-tej to skończyli o 22 bo wiadomo wanna jakuzi to trzeba poszaleć , a bojler 140L przepływowy , ani w pomieszczeniach nie zauważyłem zmiany temp ani większego zużycia opału , ja bym nie brał pod uwagę mocy do CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts