Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór Kotła c.o. - Przykład Obliczeń

maska123

Recommended Posts

Znowu jakaś kosmiczna moc na CWU. Skąd się biorą takie moce? 3,06kW na CWU jest w stanie wyprodukować w ciągu doby ponad 74kWh ciepła, czyli ogrzać prawe 1,4m3 wody na dobę czyli 42m3 miesięcznie. To z 20x więcej, niż potrzebuje czteroosobowa rodzina.

Najpierw tekst, żeby nie przewymiarowywać, bo niska sprawność, a potem doliczenie 20x za dużej mocy. Co więcej - dodanie jej do mocy na CO, która jest potrzebna przez kilkanaście godzin w roku (BTW - brak informacji, przy jakiem temperaturze te 5,82kW jest potrzebne - bo chyba nie przy 0* ani -10?)

Z kolei na przepływowe ogrzanie za mało. Więc zasobnik niezbędny. Skoro w założeniach jest 35KG wody na osobę, to czemu trzeba tyle ogrzać w trzy godziny, a nie w 24?

Kurczę, odpadają chyba wszystkie pompy ciepła dla CWU z zasobnikiem - nie przekraczają 2kW mocy. Ale, co dziwne, sprawdzają się w praktyce podobnie jak bojlery z grzałkami o podobnej mocy.

No cóż, wpis z 1 stycznia, pisany na kacu, trzeba trochę lajtowo chyba oceniać?

Więc zasobnik niezbędny............................ to czemu trzeba tyle ogrzać w trzy godziny, a nie w 24?

Dlatego że dość trudno jest żyć w komforcie 4 osobowej rodzinie w której toaletę poranną robi a garnki i talerze zmywa się codziennie, ojciec bierze prysznic w dni parzyste, matka w dni nieparzyste natomiast dzieci kąpią się raz lub dwa razy na tydzień.

Zasobnik 150 l wniesie do tego trochę więcej komfortu ..........ale tylko trochę więcej.

35 * 4 = 140. To zużycie na całą dobę. Jak mamy zasobnik 150l to nawet jak wszyscy na raz zużyją swój dobowy "przydział" to mam 24h na ogrzanie kolejnych 150l.

Ale przecież w naturze taka sytuacja nie występuje, bo nikt nie zużywa dobowej normy na raz a do tego nie wszyscy domownicy na raz. Grzanie zaczyna się za to zaraz po rozpiczęciu pobierania. Więc nawet w największe mrozy dodanie 1KW na CWU jest już z dużym zapasem. A gdy jest cieplej, to i tak mocy zbywa.

Gość Konto usunięte_1*
powiem ze swojego podwórka , ja mam podłogówkę i szczeże powiedziawszy nie ma znaczenia kompletnie ile czy aby powinno się obliczać dodatkową moc do grzania , ja twierdzę że nie powinno się brać tego pod uwagę , bo bezwład podłogówki jest tak duży że zmiany temp są kompletnie niezauważalne , w ubiegłym roku miałem kupę gości i jak zaczęli kompiel o godz 18-tej to skończyli o 22 bo wiadomo wanna jakuzi to trzeba poszaleć , a bojler 140L przepływowy , ani w pomieszczeniach nie zauważyłem zmiany temp ani większego zużycia opału , ja bym nie brał pod uwagę mocy do CWU