SamoBudowa 29.12.2016 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 (edytowane) Witam Jest takie powiedzenie o płodzeniu dzieci, sadzeniu drzew i budowaniu domów. Dwa zadania wykonane więc przyszedł czas na budowę domu. Albo jeszcze więcej - stworzenie całkiem nowego projektu. Skoro rzecz cała jest o budowie domu to dlaczego piszę Hyde Cegła Park a nie gdzie indziej? No cóż, projekt nosi znamiona lekkiego szaleństwa Może jestem wariatem ale nie jestem głupi. Budowa domu we własnym zakresie to nie jest rzecz prosta - oprócz posiadania dużej wiedzy trzeba mieć jeszcze praktyczne doświadczenie. W celu jego zdobycia zatrudniłem się jako "zapierdalacz" [czytaj robotnik] na budowie. Sześć miesięcy to dość czasu aby zobaczyć "z czym to się je". Nie znaczy to, że mam doświadczenie w konkretnym fachu - zamiast tego wiem co, kto, jak i po co. Mniej więcej. Dopiero praca na budowie uzmysłowiła mi fakt, jak skomplikowana jest budowa domu . Więc zamiast domu postanowiłem zacząć od budynku gospodarczego [z funkcją mieszkalną - w domyśle]. Mniej formalności, mniejszy budżet, więcej miejsca na naukę i błędy. W międzyczasie znalazłem istniejący, bardzo ciekawy projekt budowy domu bez kredytu i postanowiłem równolegle stworzyć swój własny "lepsiejszy" - tańszy, prostszy budynek. Być może nie jestem sam w tym szaleństwie i znajdą się osoby zainteresowane tematem. Od samego początku nastawiam się na stworzenie projektu który byłby użyteczny dla innych - budowanie domu nie jest samo w sobie aż tak interesujące. Buduję się raz i po sprawie. Co innego stworzenie projektu który trwa i się rozwija. Nie interesuje mnie zakładanie firmy stricte budowlanej [tj. zajmującej się bezpośrednio budową], chcę stworzyć projekt którego realizacja będzie w większym lub mniejszym stopniu w granicach możliwości osób z "zacięciem" budowlanym. W przyszłości chcę zaoferować możliwość nabycia dokumentacji budynku [opis i rzuty] niezbędnej do zgłoszenia - wstępnie szacuję koszt na ok. 200 zł. Lista wstępnych założeń dla projektu BUDYNEK MINIMUMPowierzchnia użytkowa: minimum 30m2 Koszt „pod klucz”: 20 tysięcy złotych Czas realizacji: 15 dni roboczych Robocizna: 2 osoby dorosłe [z ewentualnymi pomocnikami gdyby byli potrzebni] Technologia wykonania ścian, podłogi, stropu: SIP [structural Insulated Panels] Fundamenty słupowe Dach dwuspadowy Ogrzewanie elektryczne Elewacja: Blacha trapezowa Pokrycie dachu: Papa Wykończenie ścian: płyty gipsowo-kartonowe Okna: PVC Drzwi: Metalowe z ociepleniem Jak sama nazwa wskazuje powyższa lista przedstawia wstępne założenia. Jest to projekt MINIMUM więc wszystko jest w wariancie budżetowym. Podana kwota obejmuje wyłącznie koszty związane z konstrukcją budynku [bez działki, kosztów administracyjnych]. 20.000 zł to ZAMIERZONY budżet - będę przedstawiał szczegółowe informacje jak wygląda rozliczenie poszczególnych wydatków. Tak więc każdy będzie mógł zweryfikować czy podane kwoty są realistyczne. Na chwilę obecną koszty są podzielone na następujące kategorie Przygotowanie podłoża Fundamenty i konstrukcja nośna Konstrukcja ścian, podłogi i dachu Zabezpieczenie od strony gruntu Pokrycie dachu Pokrycie ścian zewnętrznych Wykończenie wnętrza - ściany Wykończenie wnętrza - podłoga Wykończenie wnętrza - łazienka Wykończenie wnętrza - dzwi, okna Elektryka Instalacja wod-kan Narzędzia - zakup Narzędzie - wypożyczenie Jeżeli masz za dużo wolnego czasu podziel się swoimi uwagami Wojciech SamoBudowa Edytowane 29 Grudnia 2016 przez SamoBudowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SamoBudowa 02.01.2017 13:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 W załączniku wstępny bardzo ogólny kosztorys do projektu BUDYNEK MINIMUM http://www.filedropper.com/161228kosztorys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SamoBudowa 07.01.2017 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Budynek ma być w założeniu łatwy do spersonalizowania tj. dostosowania do indywidualnych potrzeb - np. zmiany ilości i położenia okien i drzwi oraz dostosowania do lokalnych warunków np. budynek na zboczu budynek na terenie zalewowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SamoBudowa 10.01.2017 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 (edytowane) Mało miejsca? Myśl kreatywnie Miejsce do spania na górze, półki,szafki i telewizor na dole. http://samobudowa.com/miejsce-do-spania/ Edytowane 10 Stycznia 2017 przez SamoBudowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.01.2017 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 świetne, zwłaszcza dla niepełnosprawnych, starszych czy chociażby ze złamaną nogą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 11.01.2017 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Taki temat juz był w mamstartup. Zreszta wszystko już bylo. Panie, z porothermu sie buduje a nie z jakichś paneli. Domy z poddaszem użytkowym sie stawia a nie jakieś "popaprańce". Rzeczy się komplikuje a nie upraszcza.Nie moze być prosto, bo to oznacza biednie a nie przebiegle/scwanieYT spływa ciekawymi pomyslami. Prosty tani, ciepły dom, szczelny w 3 tygodnie. Abstrakcja? Wbrew pozorom banał. Ale to jest pod prąd.. Czyli do dupy. Nie pomogłem, ale zycze powodzenia. Zwyciezcy maja zawsze racje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SamoBudowa 12.01.2017 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 Dla starszych jest konwencjonalne łóżko. To rozwiązanie dla młodych i sprawnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SamoBudowa 12.01.2017 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 Taki temat juz był w mamstartup. Zreszta wszystko już bylo. Panie, z porothermu sie buduje a nie z jakichś paneli. Domy z poddaszem użytkowym sie stawia a nie jakieś "popaprańce". Rzeczy się komplikuje a nie upraszcza.Nie moze być prosto, bo to oznacza biednie a nie przebiegle/scwanie YT spływa ciekawymi pomyslami. Prosty tani, ciepły dom, szczelny w 3 tygodnie. Abstrakcja? Wbrew pozorom banał. Ale to jest pod prąd.. Czyli do dupy. Nie pomogłem, ale zycze powodzenia. Zwyciezcy maja zawsze racje. Było za 30 tysięcy, ja chcę zbudować za 20. Nie interesują mnie budynki na 100 lat, w zupełności wystarczy taki na 15-20 lat [a potem szybki recycling] - i tak albo się znudzi albo przestanie odpowiadać potrzebom użytkownika. Nie wiem skąd to parcie do budowania na 3-4 pokolenia? To znaczy wiem - dom jako inwestycja [wymuszone przez wysoki koszt budowy i kredytu na jej opłacenie]. Patrząc jednak od strony budowania we własnym zakresie metodami konwencjonalnymi [fundamenty, cegły, beton, izolacja] - wszystko ciężkie, drogie, z kredytem który wisi niczym łańcuch na szyi. Nie dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.01.2017 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 Jestem młoda i sprawna. I złamałam nogę...Stąd moja niechęć do jakichkolwiek schodów i drabin w domach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad Podgórski 12.01.2017 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 Trzymam kciuki, sam będę taki domek stawiał dla gości/rodziny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SamoBudowa 12.01.2017 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 (edytowane) Jestem młoda i sprawna. I złamałam nogę... Stąd moja niechęć do jakichkolwiek schodów i drabin w domach. "Piętrowe" łóżko to raczej mało popularne rozwiązanie - poza pokojami dziecięcymi. Zdaję sobie sprawę, że jest to dość ekstrawagancka propozycja Edytowane 12 Stycznia 2017 przez SamoBudowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SamoBudowa 12.01.2017 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 Trzymam kciuki, sam będę taki domek stawiał dla gości/rodziny Jaki budżet? Jako dom [z pozwoleniem] czy budynek [na zgłoszenie]? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SamoBudowa 15.01.2017 14:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 (edytowane) Witam Słowem wprowadzenia - nie jestem do końca pewien czy to właściwe forum na pisanie o moim projekcie ale od czegoś trzeba zacząć. Mój projekt jest na pograniczu kilku dziedzin - budowania systemem gospodarczym, domu drewnianego, domu energooszczędnego - najbardziej pasowałby do kategorii "mikro domów" gdyby Murator taką kategorię stworzył. Od pewnego czasu "chodził za mną" temat samodzielnej budowy niewielkiego domu. Szukałem informacji nt. micro living i ogólnie bardzo małych budynków mieszkalnych [w domyśle tanich i szybkich w budowie]. Znalazłem interesujący projekt budynku gospodarczego [na zgłoszenie] który może spełniać funkcje mieszkalne. Przyglądając się zastosowanym rozwiązaniom doszedłem do wniosku, że być może mógłbym stworzyć jeszcze prostszy i tańszy budynek. W międzyczasie zdałem sobie sprawę, że tworzenie takiego projektu jest ciekawsze niż samo budowanie i postanowiłem skupić się na procesie twórczym. Jeden ze znajomych wyraził zainteresowanie zbudowaniem budynku wg. projektu więc będzie okazja przetestować go w praktyce. Lista zaktualizowanych założeń wstępnych dla projektu BUDYNEK MINIMUM Powierzchnia użytkowa: ok 30m2 [zabudowy do 35m2] Koszt „pod klucz”: 20 tysięcy złotych Czas realizacji: 15 dni roboczych Robocizna: 2 osoby dorosłe [z ewentualnymi pomocnikami gdyby byli potrzebni] Technologia wykonania ścian, podłogi, stropodachu: panele SIP Fundamenty słupowe Dach płaski Ogrzewanie DO USTALENIA Elewacja: Blacha trapezowa Pokrycie dachu: Papa [2 warstwy] Wykończenie ścian: płyty gipsowo-kartonowe Okna: PVC Drzwi: Metalowe z ociepleniem Źródło oszczędności to zastosowana technologia oraz użyta "metoda gospodarcza" tj. wykonanie większości prac we własnym zakresie, wykonanie fundamentów przygotowanie paneli SIP konstrukcja podłogi wznoszenie ścian konstrukcja stropodachu krycie elewacji pokrycie dachu wstawianie okien i drzwi układanie podłogi mocowanie płyt gipsowo-kartonowych Dla uzdolnionych również wykonanie instalacji elektrycznej [oczywiście konieczne jest "odebranie" jej przez uprawnionego specjalistę] oraz wodociągowej. Wstępny kosztorys [nie uwzględniający wszystkich kosztów] w załączniku.161228 kosztorys.pdf.zip Edytowane 15 Stycznia 2017 przez SamoBudowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 15.01.2017 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 (edytowane) Podstawowe pytanie to dla kogo ma być ten dom. Dla rodziny 30m2 to nieporozumienie. Poza tym. Samodzielne wykonanie paneli SIP nie jest ani proste ani tanie. Jeżeli już tania samoróba to szkielet, bo nie trzeba specjalnie fundamentu. 20 tyś jest kompletnie nierealne. Edytowane 15 Stycznia 2017 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayek 15.01.2017 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 W tej cenie to tylko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SamoBudowa 15.01.2017 18:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 (edytowane) Podstawowe pytanie to dla kogo ma być ten dom. Dla rodziny 30m2 to nieporozumienie. Poza tym. Samodzielne wykonanie paneli SIP nie jest ani proste ani tanie. Jeżeli już tania samoróba to szkielet, bo nie trzeba specjalnie fundamentu. 20 tyś jest kompletnie nierealne. Dla rodziny nie, dla 2 osób może, dla 1 osoby tak. Samodzielne wykonanie paneli SIP to kwestia którą obecnie "drążę". Zasadniczo używa się klejów PU - dwuskładnikowych ew. jednoskładnikowych aktywowanych wilgocią. Niektóre kleje wymagają użycia prasy do uzyskania odpowiedniego nacisku. Innym rozwiązaniem jest zastosowanie pianki niskoprężnej. Co do samej konstrukcji - szkielet wykluczam. Konstrukcja nieszczelna, skomplikowana, pracochłonna. Patykom moje zdecydowane nie. Edytowane 15 Stycznia 2017 przez SamoBudowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SamoBudowa 15.01.2017 18:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 W tej cenie to tylko [ATTACH=CONFIG]378627[/ATTACH] Życie zweryfikuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ACCel 18.01.2017 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Budynek gospodarczy raczej nie może spełniać funkcji mieszkalnej, dlaczego nie robisz "budynku rekreacji indywidualnej"? Mikro living powiadasz? Ciekawe jaki procent młodych ludzi mieszka w kawalerkach <30m2, wiec w naszych realiach mikro living jest popularny Parterówka to jak nic dobre miejsce do zastosowania płyt warstwowych (blacha - pur/pir - blacha), także na ściany. Jednym z powodów dla których ja wybrałem dach skośny jest to że nie trzeba go zabezpieczać przed stojącą wilgocią, dajesz płyty warstwowe i niczym więcej się nie martwisz, w twoim przypadku może się okazać że papa to najdroższy element dachu a uszczelnienie to koszmar;) Chociaż nie do końca wiem jak wygląda stosowanie płyt warstwowych na płaskim dachu, może ich też nie trzeba zabezpieczać, albo może są jakieś kleje uszczelniające połączenia. Opisz może bardziej konstrukcję dachu, jak dobrałeś elementy konstrukcyjne do obciążeń śniegiem? Elewacja z blachy trapezowej wydaje się trochę mało "przyjazna". Dla mnie szkielet czy SIP z OSB/styro to żadna różnica pod względem szczelności - jak się dostanie woda to cierpisz, a prędzej czy później się dostanie, dlatego powinno się jej ułatwić wyjście. Dlatego też nie lubię wełny w takich zastosowaniach. Sam założyłem że konstrukcja ściany powinna umożliwiać ewentualną ucieczkę wilgoci stąd brak OSB na zewnątrz. 20 tys według moich obliczeń jest bardzo realne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 19.01.2017 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 Miałem napisać w podobnym tonie co ACCel, ale obawiałem się że zostanę posądzony o reklamę.Jestem fanem płyty warstwowej zwłaszcza na dachu. W takim mikrodomku płyta warstwowa na dachu spełni trzy zadania: dach jako osłona przed opadami, doskonałą izolację termiczną i sufit. Stosując wspomniany materiał na ściany można obłożyć od wewnątrz płytami gk, sklejki, korkiem, aby ocieplić przestrzeń blaszanego pudełka. W takim domu konieczna jest wentylacja reagująca na wilgotność we wnętrzu bo przegrody nie posiadają żadnej jej akumulacji. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 19.01.2017 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 Samodzielne wykonanie paneli SIP to kwestia którą obecnie "drążę". Zasadniczo używa się klejów PU - dwuskładnikowych ew. jednoskładnikowych aktywowanych wilgocią. Niektóre kleje wymagają użycia prasy do uzyskania odpowiedniego nacisku. Innym rozwiązaniem jest zastosowanie pianki niskoprężnej. w wiekszosci klejow jednoskladnikowych, przynajmniej na liniach automatycznych i polautomatycznych. wszystkie kleje poliuretanowe potrzebuja H2O a w zasadzie CO2, ktore powstaje w czasie reakcji z woda. klejenie wszystkich elementow warstwowych wymaga prasy. polozyc i poczekac az sie sklei sie nie da. pianka to nie klej. owszem sklei ale to nie bedzie sensowna spoina Co do samej konstrukcji - szkielet wykluczam. Konstrukcja nieszczelna, skomplikowana, pracochłonna. Patykom moje zdecydowane nie. odpusc sobie taki panel z funkcja nosna bo to duze ryzyko i bardzo wiele niewiadomych a jesli juz to zrob rame i poszyj SIP-em jakos stezeniem calosci. tracisz troche wlasciwosci takiego elementu ale unikasz kupy problemow . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts