Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z odpadającymi elementami nadproża U Ytong

Recommended Posts

Witam,

mam taki problem, po rozszalowaniu stropu i nadproży okazało się że część nadproża Ytong U się rozpadła, odpadła jego spodnia część na odcinku ok. 1,5 metra. Nie wiem czy to wina wykonawcy czy producenta, teraz do tego dochodzić nie chce. Chcę za to jakoś to naprawić, niedługo czeka mnie montaż okien i muszę to do tego czasu naprawić. Niestety widać zbrojenie pomiędzy betonem którym zalewane były kształtki. Czy wystarczy wyrównać to jakąś masą / klejem? Czy trzeba jakoś zabezpieczyć dodatkowo to zbrojenie? Czy podklejać mam jakieś kawałki docięte z ytonga czy może jakiś twardy styropian? Pod tym nadprożem - jeśli to ma znaczenie - będą montowane drzwi tarasowe HS.

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i pomoc.

IMG_2068.jpg

IMG_2066.jpg

IMG_2067.jpg

Specjalistą od tego nie jestem, ale jeśli druty zbrojeniowe wychodzą na wierzch to nie jest dobrze bo po prostu skorodują bez żadnej otuliny. Po prostu nadproże zostało źle wykonane, beton nie został prawidłowo zawibrowany i nie wypełnił szczelin, lub był za gęsty albo może temperatura otoczenia była za niska. Sprawdzałeś ugięcie całości ? Kształtki pękły bo naprężenia były i nie miało co trzymać. Kształtki to izolacja całość powinna trzymać belka ze zbrojenia i betonu.

Dla mnie te nadproża z gazobetonu to żenada ...

Obok mnie robi z takich kształtek deweloper to leży cała hałda popękanych takich ksztaltek.

To pęka w rękach ...

Jak dla mnie przy gazobetonie żadne takie kształtki tylko gotowe nadproza strunobetonowe lub z kermazytu.

Betonowe odpadają bo za ciężkie do gazobetonu ...

U mnie przy silikacie daje nadproża z betonu typu L ..

Dla mnie te nadproża z gazobetonu to żenada ...

Obok mnie robi z takich kształtek deweloper to leży cała hałda popękanych takich ksztaltek.

To pęka w rękach ...

Jak dla mnie przy gazobetonie żadne takie kształtki tylko gotowe nadproza strunobetonowe lub z kermazytu.

Betonowe odpadają bo za ciężkie do gazobetonu ...

U mnie przy silikacie daje nadproża z betonu typu L ..

U mnie nadproża Porotherm, na większych rozpiętościach struno betonowe.

U mnie nadproża Porotherm, na większych rozpiętościach struno betonowe.

U mnie kształtki U z Xelli - 4,5m nadproża w garażu - nic nie odpadło nic nie pękło.

Ja Twoim miejscu odkułbym resztę dołu z tych kształtek zabezpieczył zbrojenie zaprawą/klejem do siatki i uzupełnił styropianem albo XPSem.

Edytowane przez MikeB

Dzięki za odpowiedzi, ugięcia nie sprawdzałem. Wykonaniem i tym że beton tak kiepsko wlany sam się załamałem. Kształtki faktycznie były takie że się sypały jeszcze przed zamontowaniem, jedna była zwracana bo odpadły te boki z niej. Nadproże zostaje chyba, sprawdzę jeszcze czy faktycznie nic tam się*nie ugina i przy okazji tak jak mówicie zabezpieczę to czymś antykorozyjnym. Co do mocowania okna to zadzwonię po prostu do firmy która montuje okna czy mają jakiś pomysł jak to obejść, może mogą zamontować jakieś poszerzenie, montują takie pod oknami - może można zamontować także u góry.

Co do odpadania to patrząc na inne uszkodzenia mogło to powstać też przy demontażu stempli, sporo uszkodzeń na tym etapie ekipa dokonała, może tu np. nie chciało odpaść deskowanie i walnęli młotem czy czymś.

Nie porównywałem ceny, było systemowe, tak miałem w projekcie

Chyba wcześniej źle zrozumiałem. To jest tylko kształtka, którą wykonawca na budowie wypełnił zbrojeniem i betonem? Tak miałeś w projekcie, czy były prefabrykowane, gotowe nadproża?

Jeżeli miały być zbrojone na miejscu, to w projekcie nie masz wyraźnie rozrysowanego, jak to ma wyglądać? Jaka grubość otuliny? Nie było przewidzianej izolacji termicznej, jak w instrukcji Ytonga?

http://www.ytong-silka.pl/pl/img/ksztaltki-u-ytong-przekroj-600.png

IMO odpadnięcie kawałków kształtki to jest tylko drobny efekt dużo większego problemu Zbrojenie bez wymaganej otuliny z betonu to nie tylko kwestia rdzy - takie nadproże nie ma takich parametrów, jak powinno mieć i zabezpieczenie antykorozyjne to tylko pudrowanie trupa.

Tu wygląda na to, że nadproże przenosić ma duże obciążenia, bo belki stropu się na tym opierają. Więc jak się ugnie bardziej, niż przewidziane, to problem wyjdzie i w ścianie powyżej, i w murze i nie wiadomo gdzie jeszcze. Pogadaj z kierbudem. Przeanalizuj dokładnie, czy przekrój nadproża i tego co nad nadprożem jest taki, jak w projekcie.

A zdjęcia to do galerii "tych wykonawców nie polecamy".

Edytowane przez Kaizen

Szanowny Panie,

znaleźliśmy Pana wpis na forum i chcemy Panu pomóc znaleźć najlepsze rozwiązanie w zaistniałej sytuacji. Jesteśmy producentem tej kształtki. Na podstawie samych zdjęć nie możemy jednoznacznie ocenić przyczyny uszkodzenia. Nasi product managerowie przypuszczają, że podczas wykonywania prac, po ułożeniu uzbrojenia, wlano do kształtki zbyt gęsty beton i mechanicznie (ostukując za mocno) starano się go zagęścić. Może na to wskazywać niewystarczająca otulina zbrojenia w spodniej części nadproża.

Powstałe przypadkowo odsłonięcie żelbetowej części pozwoliło jednak odkryć wspomnianą, niewystarczającą otulinę zbrojenia. Dzięki temu teraz będzie można ten element naprawić, w przeciwnym razie zbrojnie uległoby zardzewieniu, a nadproże straciłoby na swojej nośności.

Poniżej przedstawimy sposób naprawy nadproża, który rekomendują nasi product managerowie:

• uzupełnienie otuliny zbrojenia za pomocą cementowej zaprawy naprawczej / wyrównującej,
  • zeszlifowanie resztek kleju z bocznych ścianek kształtki U,
  • przyklejenie nowych płyt Ytong gr. 5 lub 7,5 cm za pomocą zaprawy do cienkich spoin z zastosowaniem pacy zębatej min.10x10 mm.

Gdyby miał Pan więcej pytań odnośnie naprawy tego nadproża – zachęcamy do kontaktu z naszymi product managerami dzwoniąc na numer naszej centrali w Warszawie – tel. 22 573 20 00.

Za gęsta konsystencja betonu i za gruba frakcja żwiru użyta do jego wykonania.

Nie wiem czy po zalaniu nadproże było wibrowane ale według mnie nic co w połączeniu z dwoma poprzednimi błędami spowodowało iż zbrojenie jest na wierzchu, natomiast gęsta chropowata struktura świadczy o nikłym związaniu betonu z betonem komórkowym.

Nie zdziwię się jeżeli to nadproże się trochę ugięło