axel69 17.01.2017 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 Witam potrzebuje pomocy zakupiłem wiatrak Fengda FD1225A-Q o parametrach FD1225A2HBL-Q 50/60 Hz 220-240 VAC 0.09/0.10 AMP 18/15 Watts 2000/2400 RPM 49/50 CFM 3.0/3.3 mmH2O 33/37 dB zastosowanie jego miało być jako chłodzenie laptopa (dużo ludzi powie kup sobie zwykłą podkładkę, ale ona nie daje rady ) problem jest taki ze niestety nie mam bladego pojęcia jak go podłączyć proszę o pomoc Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 17.01.2017 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 Witam potrzebuje pomocy zakupiłem wiatrak Fengda FD1225A-Q o parametrach FD1225A2HBL-Q 50/60 Hz 220-240 VAC 0.09/0.10 AMP 18/15 Watts 2000/2400 RPM 49/50 CFM 3.0/3.3 mmH2O 33/37 dB zastosowanie jego miało być jako chłodzenie laptopa (dużo ludzi powie kup sobie zwykłą podkładkę, ale ona nie daje rady ) problem jest taki ze niestety nie mam bladego pojęcia jak go podłączyć proszę o pomoc Pozdrawiam A wiesz co kupiłeś i po co? Wentyl na 230V takie z gniazdka;-) więc podłącz do gniazdka;-) Jak podkładka nie daje rady to znaczy że lapka trzeba wyczyścić sprawdzić wentylator wewnętrzny itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
axel69 17.01.2017 22:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 tak wiem ze on jest na podłączenie do kontaktu ale czy potrzebuje do niego jakiś zasilacz czy wystarczy zwykła wtyczka?? (bo kable wyjściowe są bardzo cienkie)łapek jest czyszczony ale ożywam go do gier które jednak maja swoje wymagania.Dzięki za fatygę ogółem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 18.01.2017 00:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Kable są cienkie bo jego moc to 18 W i pobór prądu w obciążeniu to 100 mA więc z parametrów widać, że pogromcą wiatru to on nie jest. I jeśli nie wiesz jak podłączyć to nie polecam bo prąd w gniazdku może nie jest wielki ale potrafi zrobić krzywdę. Powiedz lepiej co się w lapku przegrzewa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
axel69 18.01.2017 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 karta graficzna się grzeje a nie mam zamiaru jak narazie wymieniać na nowego.ale wydaje mi się ze będzie lepszy niż ten co mam w podkładce chłodzącej bo ten nowy ma 2100rpm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 18.01.2017 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 A taki nie wystarczy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 18.01.2017 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 karta graficzna się grzeje a nie mam zamiaru jak narazie wymieniać na nowego. ale wydaje mi się ze będzie lepszy niż ten co mam w podkładce chłodzącej bo ten nowy ma 2100rpm Przegrzewa się bo być może trzeba coś zadziałać, wymienić pastę termo przewodzącą, ogólnie laptopy słabo sprawdzają się pod dużym obciążeniem. Jak słyszę laptop do gier to trochę chce mi się śmiać. Może i niektóre się w tym sprawdzają ale większość po prostu się do tego nie nadaje. Jeśli podkładka chłodząca nie daje sobie rady to nie jest dobrze. Jaką max temperaturę uzyskałeś na GPU i CPU ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
axel69 18.01.2017 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 zgadzam się z stwierdzeniem ze laptop do gier jest lipny ale niestety często wyjeżdżam i laptop jest jedynym dla mnie wyjściem CPU 102 GPU 106 jeszcze zastanawiam się nad kupnem adaptera EGPU do laptopa ( tylko to są koszta a jednak nie chcę wydawać kasy zbytnio) i nadal bym prosił o jakąś podpowiedz co bym potrzebował do tego wentylatorka aby on normalnie pracował ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 18.01.2017 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 i nadal bym prosił o jakąś podpowiedz co bym potrzebował do tego wentylatorka aby on normalnie pracował ) Kawałek przewodu i wtyczka to plan minimum, ja jednak bym tego pod lapka nie pchał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
axel69 18.01.2017 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Kawałek przewodu i wtyczka to plan minimum, ja jednak bym tego pod lapka nie pchał dlaczego ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 18.01.2017 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 dlaczego ??? Ano dla tego że trzeba to zrobić solidnie, wentylator w jakiejś obudowie, przewody zabezpieczone itd. Po co Ci 230V pod lapkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
axel69 18.01.2017 22:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 spoko obudowę mam zrobiona solidna a przewody będą zalutowane i miejsca zalutowane będą zabezpieczone izolacja na przewody tym co się podgrzewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 19.01.2017 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 Ponad 100 st na CPU i GPU to fakt za dużo. Chcesz chłodzić tego lapka to ja proponuje żeby było bezpiecznie. Porzuć zasilanie 230V bo trzymanie tego pod rękami nie jest zbyt rozsądne. Zakup sobie zasilacz do kontaktu z regulacją napięcia od 1,5 V do 12 V do tego jakiś wentylator na takie napięcie (są takie do kominków, albo od komputerów) i będziesz bezpiecznie chłodził lapka. Zasilacz można kupić za 20 zł a wentylatory już od paru zł i na forum będziemy spokojni że nic się nie stanie. Poza tym wymień pastę na układach chłodzenia bo bez tego nawet wentylator podłogowy nie da rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 19.01.2017 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 spoko obudowę mam zrobiona solidna a przewody będą zalutowane i miejsca zalutowane będą zabezpieczone izolacja na przewody tym co się podgrzewa Zrobisz jak uważasz ale chłodzenie obudowy laptopa w którym źródłem nadmiernej temperatury jest procesor i karta graficzna nie za wiele pomoże. Radzę raczej spróbować rozkręcić obudowę laptopa lub w niektórych modelach wystarczające jest rozkręcenie pokrywek na dolnej ściance oraz po pierwsze to dokładnie wyczyścić wentylator i żeberka radiatora w których jest sporo kurzu, a po drugie to wymienić pastę termoprzewodzącą pomiędzy procesorem, kartą graficzną oraz płytami radiatora. Taki przytkany kurzem wylot nagrzanego powietrza jest częstym powodem nadmiernej temperatury prowadzącym w lini prostej do przegrzania procesora grafiki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts