Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam potrzebuje pomocy

zakupiłem wiatrak Fengda FD1225A-Q

o parametrach

FD1225A2HBL-Q

50/60 Hz

220-240 VAC

0.09/0.10 AMP

18/15 Watts

2000/2400 RPM

49/50 CFM

3.0/3.3 mmH2O

33/37 dB

zastosowanie jego miało być jako chłodzenie laptopa (dużo ludzi powie kup sobie zwykłą podkładkę, ale ona nie daje rady :D)

problem jest taki ze niestety nie mam bladego pojęcia jak go podłączyć proszę o pomoc

Pozdrawiam

Witam potrzebuje pomocy

zakupiłem wiatrak Fengda FD1225A-Q

o parametrach

FD1225A2HBL-Q

50/60 Hz

220-240 VAC

0.09/0.10 AMP

18/15 Watts

2000/2400 RPM

49/50 CFM

3.0/3.3 mmH2O

33/37 dB

zastosowanie jego miało być jako chłodzenie laptopa (dużo ludzi powie kup sobie zwykłą podkładkę, ale ona nie daje rady :D)

problem jest taki ze niestety nie mam bladego pojęcia jak go podłączyć proszę o pomoc

Pozdrawiam

A wiesz co kupiłeś i po co? Wentyl na 230V takie z gniazdka;-) więc podłącz do gniazdka;-) Jak podkładka nie daje rady to znaczy że lapka trzeba wyczyścić sprawdzić wentylator wewnętrzny itd.

Kable są cienkie bo jego moc to 18 W i pobór prądu w obciążeniu to 100 mA więc z parametrów widać, że pogromcą wiatru to on nie jest. I jeśli nie wiesz jak podłączyć to nie polecam bo prąd w gniazdku może nie jest wielki ale potrafi zrobić krzywdę. Powiedz lepiej co się w lapku przegrzewa ?

karta graficzna się grzeje a nie mam zamiaru jak narazie wymieniać na nowego.

ale wydaje mi się ze będzie lepszy niż ten co mam w podkładce chłodzącej bo ten nowy ma 2100rpm

Przegrzewa się bo być może trzeba coś zadziałać, wymienić pastę termo przewodzącą, ogólnie laptopy słabo sprawdzają się pod dużym obciążeniem. Jak słyszę laptop do gier to trochę chce mi się śmiać. Może i niektóre się w tym sprawdzają ale większość po prostu się do tego nie nadaje. Jeśli podkładka chłodząca nie daje sobie rady to nie jest dobrze. Jaką max temperaturę uzyskałeś na GPU i CPU ?

zgadzam się z stwierdzeniem ze laptop do gier jest lipny ale niestety często wyjeżdżam i laptop jest jedynym dla mnie wyjściem

CPU 102 GPU 106 jeszcze zastanawiam się nad kupnem adaptera EGPU do laptopa ( tylko to są koszta a jednak nie chcę wydawać kasy zbytnio)

i nadal bym prosił o jakąś podpowiedz co bym potrzebował do tego wentylatorka aby on normalnie pracował :))

Ponad 100 st na CPU i GPU to fakt za dużo. Chcesz chłodzić tego lapka to ja proponuje żeby było bezpiecznie. Porzuć zasilanie 230V bo trzymanie tego pod rękami nie jest zbyt rozsądne. Zakup sobie zasilacz do kontaktu z regulacją napięcia od 1,5 V do 12 V do tego jakiś wentylator na takie napięcie (są takie do kominków, albo od komputerów) i będziesz bezpiecznie chłodził lapka. Zasilacz można kupić za 20 zł a wentylatory już od paru zł i na forum będziemy spokojni że nic się nie stanie. Poza tym wymień pastę na układach chłodzenia bo bez tego nawet wentylator podłogowy nie da rady.

spoko obudowę mam zrobiona solidna :D a przewody będą zalutowane i miejsca zalutowane będą zabezpieczone izolacja na przewody tym co się podgrzewa

Zrobisz jak uważasz ale chłodzenie obudowy laptopa w którym źródłem nadmiernej temperatury jest procesor i karta graficzna nie za wiele pomoże. Radzę raczej spróbować rozkręcić obudowę laptopa lub w niektórych modelach wystarczające jest rozkręcenie pokrywek na dolnej ściance oraz po pierwsze to dokładnie wyczyścić wentylator i żeberka radiatora w których jest sporo kurzu, a po drugie to wymienić pastę termoprzewodzącą pomiędzy procesorem, kartą graficzną oraz płytami radiatora.

Taki przytkany kurzem wylot nagrzanego powietrza jest częstym powodem nadmiernej temperatury prowadzącym w lini prostej do przegrzania procesora grafiki.